Filosoful Mihai Sora a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj in care critica faptul unii preoti ortodocsi le-au cerut enoriasilor lor sa il voteze pe Victor Ponta in alegerile de duminica, aratand ca preotul nu are dreptul sa se amestece in diviziunile politice ale masei credinciosilor si nu are dreptul sa predice de la inaltimea amvonului cui sa i se dea votul. Mihai Sora considera ca un preot care face acest lucru "cade, pur si simplu, din calitatea de preot" si ca "in buna regula, ar trebui caterisit".

Mesajul transmis de Mihai Sora

"Sunt fiu de preot. Si preotul acesta era si cetatean. El vota dupa cum credea el ca e bine s-o faca. Dar niciodata, pentru nimic in lume, nu si-ar fi ingaduit, de la inaltimea amvonului, sa-si indemne credinciosii sa voteze pentru un partid sau pentru altul, pentru un candidat sau pentru altul.

Preotii sunt pastorii tuturor credinciosilor. Credinciosii pot sa fie divizati pe probleme politice, ei sunt uniti din punctul de vedere al credintei.

Preotul nu ar de ce sa se amestece in diviziunile politice ale masei credinciosilor. Pentru el, ei toti - fara deosebire - sunt fiii bisericii. El nu poate predica de la amvon cui sa i se dea votul. La drept vorbind, facand lucrul acesta, cade, pur si simplu, din calitatea de preot. Pur si simplu. In buna regula, ar trebui caterisit."

Presa a relatat saptamana aceasta despre mai multe cazuri in care preoti ortodocsi s-au implicat deschis in campania pentru al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Romania, cerand credinciosilor sa sustina un "candidat ortodox".

Parintele duhovnic Sebastian de la Manastirea Teghea a tinut, duminica, o predica la biserica din Moftinu Mic (Satu Mare) in care ii indeamna pe credinciosi sa mearga la vot pe 16 noiembrie "si sa voteze un presedinte ortodox, pe Victor Ponta". La predica de duminica, cand a avut loc si sarbatorirea hramului, a participat si Mircea Govor, vicepresedintele Consiliului Judetean si liderul PSD Satu Mare. Mircea Govor apare intr-o stenograma a sedintei PSD Satu Mare dupa turul I al alegerilor, obtinuta si publicata luni de Gandul, care arata cum seful organizatiei judetene a PSD ii ameninta pe membrii de partid cu rezultate slabe la turul 1: primari, consilieri, directori de deconcentrate sau directori de scoli.

Un inalt prelat, in public, le da ordin preotilor ca in ziua votului, direct de la biserica si in tinuta de slujba sa mearga direct la votare si sa se asigure ca enoriasii voteaza un ortodox (adica pe Victor Ponta pentru ca Klaus Iohannis este crestin de confesiune lutherana), potrivit stiripesurse.ro care citeaza nordvest-tv.ro.Acesta mesajul adresat public de PS Iustin Sigheteanul, episcop-vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului (de fata erau deputatul Ovidiu Silaghi si seful CJ Satu Mare, ambii din gruparea rupta din PNL cu Tariceanu si aliata cu PSD).

"Sa dati dovada de iubire de neam si tara si de purtare de grija. Nu sunt demnitarii voievozi, nu mai avem capete incoronate si nici regi, dar sunt de-ai nostri si e bine sa le dam credit pentru ca fiecare a facut cat a putut, poate mai mult nu a putut, dar important e daca nu face bine sa nu faca rau. Siguri ca demnitarii sunt doua tabere si unii vor spune Votati-l pe al nostru si ceilalti Votati-l pe al nostru, iar noi va spunem Votati-l pe al nostru! Trebuie sa fie crestin, sa fie ortodox, sa se inchine, sa faca Sfanta Cruce.", a fost indemnul PS Iustin Sigheteanul(sursa: nordvest-tv.ro).

Totodata, mai multi preoti ortodocsi din judetul Cluj ar fi primit o circulara de la Mitropolia Clujului Maramuresului si Salajului prin care li se cere sa spuna credinciosilor sa voteze cu un presedinte care sa fie "crestin, ortodox, roman", potrivit TVR Cluj. Reporterii postului de televiziune au au inregistrat mai multi preoti care au recunoscut ca au primit asemenea indicatii si care spun ca le vor urma. Reprezentantii Mitropoliei neaga toate acuzatiile si spun ca preotii trebuie sa respecte neutralitatea bisericii fata de politic.

"O sa le spunem oamenilor ca trebuie sa mearga la vot si sa aleaga un presedinte crestin, ortodox, roman, din ce am inteles eu", spune un preot inregistrat de reporterii TVR Cluj.