O investigatie HotNews.ro - RISE Project

Cum au castigat firmele lui Sebastian Ghita  20 de milioane de euro de la o institutie de stat condusa de un fost angajat Asesoft. Ce legatura are contractul cu Elena Udrea

de HotNews.ro/ RISE Project     HotNews.ro
Joi, 18 septembrie 2014, 16:57 Actualitate | Esenţial


Elena Udrea si Sebastian Ghita
Foto: AGERPRES
Firmele lui Sebastian Ghita au castigat de la Agentia pentru Protectia Mediului un contract IT de 20 de milioane de euro prin procedura de licitatie restransa accelerata, declansata in 2009, exact atunci cand Elena Udrea era ministru interimar la Mediu. Beneficiarul celor 20 de milioane de euro este un consortiu format din companiile Asesoft International, TeamNet International si Star Storage. Primele doua erau controlate in anul 2009 direct de Sebastian Ghita, actual deputat PSD de Prahova.

Informatia pe scurt:
 • PSD iese de la guvernare in septembrie 2009. Elena Udrea este numita ministru interimar la mediu
 • In octombrie 2009, in functia de vicepresedinte al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM) este numit Constantin Ghioc, pe care il gasim pana in 2008 angajat la firmele lui Sebastian Ghita
 • In noiembrie 2009, in plina campanie electorala la prezidentiale, este publicat anuntul de licitatie restransa accelerata pentru  Implementarea Sistemului Integrat de Mediu. Beneficiar: ANPM
 • Valoarea contractului: 70.721.273 lei (la care se adauga TVA), adica in total aprox 20 de milioane de euro
 • Cateva firme contesta procedura, pe motiv ca le-a fost ingradit accesul la licitatie, dar fie renunta, fie le sunt respinse contestatiile
 • In octombrie 2010 este anuntat castigatorul licitatiei: asocierea Asesoft International-Teamnet International-Star Storage
 • Elena Udrea: Nu ministrul mediului se ocupa de organizarea de licitatii la nivelul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, ci conducerea ANPM. Ei erau ordonatori de credite, ei aveau propriile lor proiecte de dezvoltare
 • Fostul angajat al lui Ghita, Constantin Ghioc, nu putea fi numit legal fara sa fie propus de ministru iar licitatia nu putea fi declansata fara aprobarea ministerului, care era ordonatorul principal de credite.
Cand Ghita a iesit oficial din ambele afaceri, in aceeasi zi din februarie 2011, Teamnet si Aseosoft se transformasera deja in corporatii, functionand pe principiul divizarii operatiunilor in firme satelit. Imediat, Ghita a fost inlocuit in actionariate de un offshore cipriot pe care tot el il detinea, dar, ulterior, structurile de proprietate ale celor doua holdinguri s-au schimbat, fiecare in felul ei: grupul Asesoft a fost preluat de rudele lui Ghita si Teamnet - de prietenii lui Ghita.

A treia companie, Star Storage, este un mai vechi partener al Teamnet International, ambele participand impreuna si in consortiul care s-a angajat, tot la sfarsitul lui 2009, sa creeze portalul eRomania pentru 10 milioane de euro.

Procedura de "licitatie restransa accelerata" a fost demarata sub ministrul interimar, Elena Udrea, care a ocupat aceasta functie in intervalul octombrie - decembrie 2009, dupa retragerea PSD de la guvernare pe fondul campaniei prezidentiale din acel an.

Autoritatea contractanta este Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM), institutie la care, in timpul interimatului Elenei Udrea, a fost numit vicepresedinte un fost angajat al lui Sebastian Ghita, originar din Ploiesti: Constantin Ciprian Ghioc. Inainte, acelasi Ghioc fusese consilier principal la corpul de control al ministrului cand Ministerul Mediului era condus  de Nicolae Nermirschi (PSD).

ANGAJATII LUI GHITA

In prezent, sub guvernul Ponta, Ciprian Ghioc indeplineste functia de director general al Autoritatii de Management (AM) a POS Mediu - organismul care stabileste strategia de alocare a fondurilor europene pentru sectorul de mediu, subordonat Ministerului Mediului. Sotia lui Ciprian Ghioc, Mirela, este directoare in holdingul Asesoft International si beneficiara a unui imprumut privat de 30.000 RON, acordat chiar de fondatorul corporatiei IT, mogulul Sebastian Ghita.

Si Ciprian Ghioc a lucrat ani de zile in grupul Asesoft International: el a fost directorul Asesoft Smart (una dintre firmele holdingului) din septembrie 2003 pana in noiembrie 2008, cand PSD a intrat la guvernare alaturi de PDL. Acela e momentul in care Ghioc a fost propulsat intr-un post public, fiind apoi mentinut si avansat in structura ministerului chiar si dupa ce PDL a ramas singur la guvernare, cu Udrea sef intermar la Mediu.

Hotararea de numire in functie a lui Ghioc
Foto: Hotnews
Cand Ciprian Ghioc a fost numit din functia de consilier principal in cea de vicepresedinte la ANPM, institutia respectiva avea postul de presedinte vacant, ca urmare a retragerii PSD de la guvernare. Practic, Ghioc a fost seful de facto al ANPM, iar situatia a ramas neschimbata pana in martie 2010. Decizia de numire a lui Ciprian Ghioc in fruntea ANPM este semnata de fostul prenier PDL, Emil Boc, si contrasemnata de Daniela Nicoleta Andreescu, fost secretar general al guvernului si o prietena asumata a cuplului Elena Udrea - Dorin Cocos.

In 2009, Ciprian Ghioc raporta in declaratia de avere si un venit lunar de 84.000 de lei in calitate de director tehnic la Avitech Co, iar sotia un venit de 34.000 de lei in calitate de director economic la 2K Telecom, controlata in 2009 de Sebastian Ghita si acum de fratele acestuia, Alexandru Ghita.

Directorul Ciprian Ghioc a fost cercetat preliminar in cazul "Tahal", un dosar-mamut de coruptie, instrumentat de DNA. Pe scurt, toate subsidiarele din Romania ale grupului israelian Tahal, precum si inalti functionari din cadrul AM POS Mediu, sunt judecati pentru fapte de coruptie si deturnare de fonduri europene. Firma lui Florin Jianu, actualul ministru al IMM-urilor, a livrat servicii de consultanta pentru accesare de fonduri europene chiar subisdiarelor Tahal acuzate penal. Intre timp, ministrul Jianu a iesit din societatea respectiva, dar la patru luni dupa ce procurorii au declansat urmarirea penala impotriva acesteia in dosarul "Cosma-Pavaleanu", din cauza unor tranzactii repetate cu doua firme fantoma.

Din postura actuala de sef AM POS Mediu, Ciprian Ghioc si-a mai pus semnatura pe un contract atribuit in septembrie 2012 unei alte firme din reteaua Ghita.

Mihail Faca, fost presedinte ANPM pana la iesirea PSD de la guvernare in 2009, sustine ca nu el l-a numit pe Ciprian Ghioc vicepresedinte al institutiei: "Pe vremea mea, vicepresedinte era o doamna, tot de la PSD, care a plecat atunci cu noi din aparatul guivernamental". PSD-ist cu sate vechi, fost deputat de Prahova, Mihail Faca este acum secretar de stat la Ministerul Mediului si, in acelasi timp, un apropiat al lui Sebastian Ghita. Cei doi administreaza impreuna si filiala din Ploiesti a asociatiei patronale UGIR 1903.

LICITATIE "RESTRANSA ACCELERATA"

Anuntul de participare a fost publicat la 10 noiembrie 2009, cu putin inainte de alegerile prezidentiale, cand atentia publica era concentrata pe cu totul alte subiecte, nu pe modul de impartire al marilor contracte. La licitatie s-au inscris trei participanti: asocierea Asesoft International-Teamnet International-Star Storage, asocierea Siveco Romania - Romair-Adasa Sistemas precum si Ness Romania.

Obiectul contractului: Implementarea Sistemului Integrat de Mediu. Valoarea contractului:  70.721.273 lei (la care se adauga TVA), adica in total aprox 20 de milioane de euro. Anuntul de atribuire a fost publicat un an mai tarziu, pe 21 octombrie 2010. Castigatorul licitatiei a fost declarat asocierea Asesoft - TeamNet - Star Storage. Durata contractului: 24 de luni. Proiectul a fost finantat de la bugetul de stat si prin credite externe.   

"Aceasta standardizare si centralizare va permite monitorizarea tuturor factorilor care influenteaza mediul, permitand astfel luarea de decizii care sa ajute la conservarea acestuia. Nu in ultimul rand se va permite accesul persoanelor sau institutiilor interesate la informatii privind calitatea mediului", se arata in caietul de sarcini publicat pe site-ul www.e-licitatie.ro.

Fostul angajat a lui Sebastian Ghita, Ciprian Ghioc, explica in 2009 pentru Jurnalul National, de ce s-a recurs la procedura de licitatie restransa si ce inseamna aceasta: "Restransa este deoarece poti impune o limita minima pentru numarul de oferte primite, precum si o limita maxima. Asta ca sa nu stai sa evaluezi nenumarate oferte. Termenul de "accelerat" se refera la termenul de solutionare a licitatiei. Astfel, licitatia se va finaliza in maximum 32 de zile, nu in 52. Din comisia de evaluare a documentelor de calificare fac parte trei evaluatori de la ANPM, doi de la ordonatorul principal de credite, respectiv Ministerul Mediului, precum si patru evaluatori cooptati".

CE SPUNE ELENA UDREA

Elena Udrea la RTV
Foto: Captura RomaniaTV
"Nu ministrul mediului se ocupa de organizarea de licitatii la nivelul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, ci conducerea ANPM. Ei erau ordonatori de credite, ei aveau propriile lor proiecte de dezvoltare, cred ca nici nu aveau nevoie de aprobare de la minister. Cat eu am fost ministrul Mediului, nu m-am ocupat eu sa organizez licitatii pentru cumparare de software, am dat drumul doar la acel program cu parcurile din mediul rural.  

Numele domnului Ghioc nu imi spune nimic. Cine era atunci presedintele ANPM? Eu nu-mi mai amintesc. E posibil ca, in perioada interimatului meu de la Ministerul Mediului, nu eu sa fi fost cea care a numit conducerea ANPM, ci aceasta sa fi fost numita de la cancelaria primului ministru. Dar, sincera sa fiu, nu imi mai amintesc. Ministerul Mediului nu era propriu-zis ministerul meu (n.r. - spre deosebire de Ministerul Turismului), astfel incat sa stiu absolut tot ce se petrecea acolo.

Cand a fost atribuit contractul? In 2010? Daca suspectati ceva referitor la acest contract, cred ca ar trebui sa plecati de la momentul atribuirii lui. Nu vreau sa fac speculatii referitoare la aceasta licitatie, dar daca ar fi fost ceva incorect in legatura cu ea, cei care au finalizat-o sunt raspunzatori. Acum, eu va spun ceva din culisele administratiei: daca se schimba o echipa de conducere a unei institutii si o licitatie deja pornita nu se indreapta unde vor acestia, fie o reiau, fie gasesc ei tot felul de motive sa nu se mai tina.

Cand l-am cunoscut pe Sebastian Ghita? Demult. Nici nu mai stiu. Cred ca prima oara l-am vazut acum zece-cincispreze ani. Nici nu cred ca era casatorit. L-am cunoscut la organizatia PDL Ploiesti. Era acolo un grup de tineri prieteni care se intelegeau foarte bine intre ei, el, Roberta Anastase, altii... Nici nu inteleg cum de a ajuns el pana la urma la PSD, fiindca se intelegea foarte bine cu cei de la PD
L".

Mentionam ca Elena Udrea a devenit in ultima perioada o prezenta obisnuita la RTV, post controlat de Sebastian Ghita. Intrebat intr-un interviuHotNews.ro cum explica atentia pe care i-o acorda Romania TV Elenei Udrea, Sebastian Ghita a raspuns: "Stiti ca dupa alegeri in prima ora dupa exit-poll-uri doamna Udrea a stat in direct foarte mult? Stiti ce a facut? Audienta. Doamna Udrea. Va place, nu va place este un personaj".

CE SPUNE LEGEA

Agentia Nationala pentru Protectia Mediului este ordonator secundar de credit, ordonatorul principal fiind Ministerul Mediului, ne-a explicat un fost oficial guvernamental. Potrivit legii achizitiilor publice, ministrul  in calitate de ordonator principal de credite aproba toate achizitiile publice atat din minister cat si din institutiile subordonate. Daca institutia are si ordonatori secundari si tertiari de credite, distributia banilor pe capitole se aproba de catre ordonatorul principal.

E adevarat ca studiul de fezabilitate si documentele premergatoare licitatiei au fost intocmite pe vremea lui Nermischi (PSD), dar cea care si-a dat acordul atat pentru oportunitatea proiectului, suma si declansarea procedurilor de licitatie a fost ministrul mediului, adica Elena Udrea, care era interimar, sustin surse apropiate ministerului.  Apoi, numirea lui Constantin Ghioc in functia de vicepresedinte al Agentiei Nationala pentru Protectia Mediului nu se putea face fara implicarea ministrului, adica a Elenei Udrea.

Potrivit legii 459 din 19.05.2005 referitoare la organizarea si functinarea ANPM, la art 6 aliniatul 2 se arata: "Presedintele si vicepresedintele sunt numiti si revocati din functie prin decizia primului ministru la propunerea ministrului mediului". Prin urmare, cancelaria primului ministru nu-l putea numi legal pe Ghioc in functia de vicepresedinte ANRP daca nu era propus anterior de ministru, adica de Udrea.

O investigatie HotNews.ro
- RISE Project


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

29442 vizualizari

 • +12 (16 voturi)    
  Ei na! (Joi, 18 septembrie 2014, 17:12)

  mionut [anonim]

  Cum sa castige contractele cu statul? Cu multa minte si tehnologie (a se citi "cu licitatii" cu destinatie clara) ...
  • -12 (28 voturi)    
   Elena udrea a explicat si totul este logic (Joi, 18 septembrie 2014, 17:36)

   Cristiann80 [utilizator] i-a raspuns lui mionut

   "Nu ministrul mediului se ocupa de organizarea de licitatii la nivelul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, ci conducerea ANPM. Ei erau ordonatori de credite, ei aveau propriile lor proiecte de dezvoltare, cred ca nici nu aveau nevoie de aprobare de la minister. Cat eu am fost ministrul Mediului, nu m-am ocupat eu sa organizez licitatii pentru cumparare de software, am dat drumul doar la acel program cu parcurile din mediul rural.

   Numele domnului Ghioc nu imi spune nimic. Cine era atunci presedintele ANPM? Eu nu-mi mai amintesc. E posibil ca, in perioada interimatului meu de la Ministerul Mediului, nu eu sa fi fost cea care a numit conducerea ANPM, ci aceasta sa fi fost numita de la cancelaria primului ministru. Dar, sincera sa fiu, nu imi mai amintesc. Ministerul Mediului nu era propriu-zis ministerul meu (n.r. - spre deosebire de Ministerul Turismului), astfel incat sa stiu absolut tot ce se petrecea acolo."
   • +3 (13 voturi)    
    Logic my ass ... (Joi, 18 septembrie 2014, 18:16)

    mionut [anonim] i-a raspuns lui Cristiann80

    Ca in $subj ...

    Daca esti programator, intelegi ce vreau sa spun.
   • +5 (9 voturi)    
    asa e (Vineri, 19 septembrie 2014, 10:10)

    sindbad [anonim] i-a raspuns lui Cristiann80

    in plus, ea nu minte niciodata, asa a spus zeus.
  • -17 (25 voturi)    
   In zadar striga-mparatul... (Joi, 18 septembrie 2014, 18:38)

   EneMihai [anonim] i-a raspuns lui mionut

   Simte cineva " miros " de implicare a Elenei Udrea in toata tevatura asta inventata de hotnews? Am recitit textul, sa vad unde e problema, unde este Udrea cea " penala " ? Nicaieri, fratilor, nicaieri...totul se bazeaza pe presupuneri, pe-o fi, pe-o pati, pe-o drege, asa, doar-doar se poate da de pamant cu presedintele PMP...e jenant, nu? A cui sa fie oare comanda, a carui contracandidat la presedintie al Elenei Udrea? Daca am fi avut vreun jurnalist care sa semneze cu curaj textul, ne-am fi dat seama care sunt resorturile acestui jalnic demers...care resorturi le banuim si le putem zice dragilor autori o salutare din mers : nu le-a reusit soparla!!!
   • +1 (1 vot)    
    cum nu stii de ce aceasta propaganda? (Vineri, 19 septembrie 2014, 23:19)

    Ellias [utilizator] i-a raspuns lui EneMihai

    Pentru acelasi motiv pentru care " cinstitul PM" al Romaniei vede "casele" lui Iohanis, si dosarele penale , insa nu vede ce e in curtea lui si a socrului. Doar se stie clar cine are interese meschine de-a o denigra: la ora actuala e cea mai periculoasa contra-candidata a PM-ului "iubit" Acum hai sa ii denigram pe toti, doar el, PM-ul copy paste e curact ca lacrima ( lui Ovidiu)
    Deh..propaganda de doi lei.
 • +20 (40 voturi)    
  de aia nu e sfâșiată madam Udrea (Joi, 18 septembrie 2014, 17:16)

  Mariicaialbastri [utilizator]

  la Ghiță TV.
  Ca să știm și noi prostimea...
  • +8 (10 voturi)    
   Ghita a argumentat ca.. (Vineri, 19 septembrie 2014, 8:42)

   urob [utilizator] i-a raspuns lui Mariicaialbastri

   Udrea ii face audienta si de aia o tine pe sticla.
   Evident eu nu sint in masura sa dovedesc ca este sau nu asa,dar daca vreau sa fiu obiectiv,trebuie sa ii acord crezare,pina la proba contrarie.
   Sint ,totusi, destule supozitii in articol,care nu au chiar cele mai solide dovezi.Asta nu inseamna ca HN nu a avut si dreptate.In viitorul apropiat e posibil sa aflam si ce se intampla de fapt.
   Un lucru e clar:chiar daca Udrea a semnat ca primarul asat nu o desculpa de responsabilitatea in fata legii,daca va fi cazul.
   Eu unul oricum votez MM:Prefer politicieni care nici macar nu miroas a sunca,chiar daca nu sint dovezi ca a si luat o bucatica de ciolanel.
 • +10 (32 voturi)    
  EXCELENTA DOCUMENTARE (Joi, 18 septembrie 2014, 17:19)

  Bokila [utilizator]

  Este important sa mai existe si jurnalisti adevarati de investigatii care se apuca sa scrie dupa ce investigheaza cu adevarat subiectul, fara sa caute scandal fara fond.
  Felicitari Rise Project

  P.S. Axa ponta - basescu via ghita - udrea (cocos) este o realitate... cel putin economica
  • +5 (5 voturi)    
   Ghita pare un Voiculescu a anilor 2010! (Vineri, 19 septembrie 2014, 10:21)

   HotDog [utilizator] i-a raspuns lui Bokila

   Vom vedea cum va fi justitia in 2015!!
  • +1 (1 vot)    
   SUPER documentare (Vineri, 19 septembrie 2014, 15:08)

   Cheie primara [utilizator] i-a raspuns lui Bokila

   Nici macar nr. anuntului de participare nu l-a publicat. In loc sa dovedeasca daca valoarea estimata a contractului a fost supraevaluata, apoi sa spuna daca si-a indeplinit Prestatorul sarcinile asumate prin contract, jurnalistii astia adevarati bat campii. Ce a pierdut statul? De ce a fost Legea incalcata? Nimic. Doar can-can. Au fost oamenii lui Base. Ba nu, a lui Ponta. Atata stiu jurnalistii adevarati.
 • +7 (29 voturi)    
  railor (Joi, 18 septembrie 2014, 18:03)

  Nevermind [utilizator]

  Udrea e garantata base si promovata de posturi psd, nu va mai luati de ea!
 • +18 (18 voturi)    
  Romania sufera de mafie generalizata (Joi, 18 septembrie 2014, 19:58)

  Maniu [utilizator]

  cum ne putem reveni?
 • +17 (21 voturi)    
  Stiu din sursa sigura (Joi, 18 septembrie 2014, 20:00)

  Maniu [utilizator]

  cum a decurs"licitatia" cand cu frunza....Este de o lacomie comparabila, cea a lui Nuzti ot Plescoi, cu a unei intregi parti din haita PSD ista.
  • +2 (10 voturi)    
   Păi... (Vineri, 19 septembrie 2014, 8:38)

   Radu I [utilizator] i-a raspuns lui Maniu

   Cine se aseamănă se-adună, nu?
   De remarcat că dom' președinte observă doar „bubele” celorlalți prezidențiabili, udrea fiind, în opinia domniei sale, intangibilă. Cea mai cinstită, cea mai curată, cea mai puternică, cea mai cea... O ființă providențială, har Cerului! :) :)
 • +5 (19 voturi)    
  ha,ha...!!! :))) (Joi, 18 septembrie 2014, 21:13)

  Codruta N [utilizator]

  Woodrea = prietena cu Ghita? pe BUNE? >:)))

  De parca n-ar sti TOATA lumea ca Woodrea, in calitate de "ministru al Dezvoltarii" (si responsabila cu POR) a asfaltat platoul Bucegilor, ca sa ii faca pe plac lui Ghitza, care avea proprietati acolo!! Asta, pe vremea cand Ghitza il baga la greu plangeri penale lui Vantu, pe cand erau amandoi cu mish-mash-uri pe la Realitatea TV...! :P

  Vaaaiii... da' oare chiar l-o fi CUNOSCAND Woodrea pe Ghita? Kiar ma intreb shi io... :P
 • +4 (8 voturi)    
  asta chiar este o bomba de presa (Vineri, 19 septembrie 2014, 9:02)

  mircearh [utilizator]

  dar am impresia ca ieri a fost cam boicotata stirea pe marile posturi TV. Sa vedem cat mai pot sfida audienta omitand chestii pe care oricum le afla din online.
 • +1 (5 voturi)    
  scenariu posibil... (Vineri, 19 septembrie 2014, 10:23)

  Johanis [utilizator]

  turul 2: ponta versus udrea.
  final: ponta - presedinte cu udrea prim-ministru

  alt dezastru!
  • +6 (6 voturi)    
   caz in care (Vineri, 19 septembrie 2014, 11:33)

   Itsoc [utilizator] i-a raspuns lui Johanis

   ca un numar insemnat de romani din populatia activa, privat, angajati isi va lua zborul spre alte meleaguri. Eu unul in mod sigur o voi face, m-am sacrificat 25 de ani, gata! ca-mi trece viata in chin si scarba !:)
   • +1 (1 vot)    
    NUMAI TU? (Vineri, 19 septembrie 2014, 13:43)

    Johanis [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

    acum studiez legislatie fiscala din germania si sper intr-o luna sa incep meditatiile la germana. cunosc tara si piata din domeniul in activez. daca ne intoarcem la comunism, in sase luni de la alegeri am zburat, fara familie initial si mai vedem pe viitor. Sa mai platesc taxe si imipozite (credti-ma, imense fata de profit) intr-o tara care nu-mi ofera nimic, nu mai pot. Toata stima!
    • 0 (0 voturi)    
     Eu am plecat (Vineri, 19 septembrie 2014, 23:26)

     Ellias [utilizator] i-a raspuns lui Johanis

     de pe vremea lui ilici...ca sa mai am timp sa mai fac ceva in viata..nu sa mi-o irosesc in tara. Ma doare numai ca mai am o gramada de neamuri care, cinstite fiind, nu ajung nicaieri..I-as lua cu mine..dar nu acm cum..ca am plecat cam departe, peste "apa cea mare" unde nu ma mai poate ajunge "aripa" hotilor din guvernare.
 • -1 (9 voturi)    
  UE (Vineri, 19 septembrie 2014, 12:02)

  kronk [utilizator]

  Ea saraca e nevinovata ca s-a umplut de bani din salariul nenorocit de ministru.DNA unde e?La marinel in buzunar.
 • +2 (2 voturi)    
  ASTALDI (Vineri, 19 septembrie 2014, 12:19)

  2shae [utilizator]

  Daca ati dori sa investigati putin legaturile primariei cu cei de la ASTALDI care castiga contracte de licitatie foarte banoase pe banda rulanta ar fi excelent
 • +4 (4 voturi)    
  Pai cum sa castige ? (Vineri, 19 septembrie 2014, 12:22)

  ValPop [anonim]

  Cum sa castige contracte, la fel cum au luat si titlurile la baschet, cu furtisaguri, ca altfel nu se putea...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by