Ambasada Marii Britanii arata, in raspunsul la o intrebare adresata de HotNews.ro, ca desi legislatia privind statutul alesilor locali este "o chestiune interna" a Romaniei, "Guvernul britanic apreciaza ca modificarile legislative intra in competenta parlamentului ales democratic". Mai mult, Ambasada UK amendeaza in termeni diplomatici utilizarea unei Ordonante de Urgenta, spunand ca acestea " trebuie folosite pe cat de rar posibil, asa cum prevede Constitutia Romaniei".

Ambasada Marii BritaniiFoto: Hotnews

Declaratia integrala a Ambasadei Marii Britanii:

Legislatia privind statutul alesilor locali este o chestiune interna a Romaniei. Cu toate acestea, asa cum am spus in numeroase alte ocazii, Guvernul britanic apreciaza ca modificarile legislative intra in competenta parlamentului ales democratic. Ordonantele de urgenta trebuie folosite pe cat de rar posibil, asa cum prevede Constitutia Romaniei.

Reamintim ca Guvernul a adoptat joi o Ordonanta de Urgenta, promovata de Liviu Dragnea, care suspenda mai multe prevederi din Legea alesilor locali. OUG-ul asumat de premierul Victor Ponta in deschiderea sedintei de guvern prevede - potrivit declaratiilor lui Ponta si Dragnea (textul final nu a fost facut public pina la ora scrierii acestui articol) - posibilitatea ca timp de 45 de zile alesii locali (primari, consilieri locali, presedinti de consiliu judetean, consilieri judeteni) sa-si schimbe partidul fara a-si pierde mandatul. Potrivit prevederilor actuale, daca un ales local isi schimba partidul, el isi pierde mandatul.

Intentia PSD de a promova aceasta OUG a fost criticata dur de o parte a presei, societatii civile, precum si de Opozitie. Tot astazi a aparut si reactia oficiala a Ambasadei SUA, care arata ca "Suntem ingrijorati in legatura cu momentul ales". Vezi aici pe larg pozitia Ambasadei SUA.