Omul de afaceri Dinu Patriciu (64 de ani), unul dintre cei mai bogati romani, a murit marti dimineata, la Londra, anunta Mediafax. Informatia a fost facuta publica in premiera de jurnalistul Rares Bogdan. Dinu Patriciu, pe numele real Dan Costache Patriciu, s-a nascut la 3 august 1950 in Bucuresti. El a ocupat timp de 3 ani consecutiv (2009, 2010 si 2011) primul loc in clasamentul celor mai bogati romani realizat de revista Forbes. Dinu Patriciu suferea de cativa ani de cancer si fusese supus unui transplant de ficat in anul 2012. Patriciu isi stabilise resedinta la Londra in ultimul an de viata si se afla in proces de divort cu sotia sa, Dana Patriciu, care a cerut ca in urma despartirii sa ii revina jumatate din averea fabuloasa a familiei.

Dinu PatriciuFoto: Hotnews

''In aceasta dimineata la Londra a murit Dinu Patriciu. Bunul Dumnezeu sa il odihneasca in pace!'', a scris marti jurnalistul Rares Bogdan, de la Realitatea Tv, pe pagina sa de Facebook.

Dinu Patriciu avea o avere estimata la 2,9 miliarde de dolari si ocupa locul 597 intr-un top al miliardarilor lumii aparut in China - Hurun Global Rich List 2014, scria in luna februarie revista Capital.

Patriciu detinea active imobiliare in Germania, Suedia si Polonia, evaluate la circa 1,1 miliarde de euro in mijlocul crizei. In Romania, portofoliul imobiliar al lui Dinu Patriciu cuprindea Romana Offices, Cubic Center si Evo Center (in Pipera), Baneasa Business Center, Cascade Offices (Buzesti) sau Floreasca 2 Business Center. Totodata, omul de afaceri a detinut impreuna cu fondul AIG/Lincoln cladirea de birouri Lakeview din Floreasca vanduta in anul trecut fondului NEPI.

Dinu Patriciu isi stabilise resedinta la Londra in ultimul an al vietii. El se afla in proces de divort cu sotia sa, Dana Patriciu, care a cerut ca in urma despartirii sa ii revina jumatate din averea fabuloasa a familiei.

  • Politica si afaceri cu petrol, imobiliare, presa si servicii financiare

Nascut la 3 august 1950 in Bucuresti, fiul unui cunoscut petrolist din perioada interbelica, Dinu Patriciu a absolvit Institutul de Arhitectura Ion Mincu din Bucuresti in anul 1975.

In perioada regimului comunist, el a acumulat o vasta experienta in domeniul imobiliar, finalizand peste 40 de proiecte locative si de spatii comerciale in Romania si mai mult de 25 de complexe de lux, cladiri de birouri si hoteluri in Emiratele Arabe Unite, potrivit Wikipedia.org.

A revenit in Romania dupa Revolutia din decembrie 1989, pentru a intra in politica si in afaceri: imobiliare, presa, servicii financiare si, in cele din urma, petrol.

In anul 1990, Dinu Patriciu a devenit membru fondator al PNL. In legislatura 1990-1992, a fost ales ca deputat de Timis pe listele PNL. A facut parte din Comisia pentru administratie centrala si locala, amenajarea teritoriului si urbanism si din Comisia pentru echilibru ecologic si protectia mediului.

In legislatura 1992-1996, Dinu Patriciu a fost ales ca deputat de Dambovita pe listele Conventiei Democrate Romane. A fost lider al Grupului parlamentar al Partidului Liberal 1993 si al Partidului Aliantei Civice (octombrie 1992 - decembrie 1994) si a facut parte din Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic (pana in noiembrie 1995) si din Comisia pentru buget, finante si banci (din noiembrie 1995).

In 1996, Patriciu a candidat la functia de primar general al municipiului Bucuresti, ca reprezentant al PL '93.

Dinu Patriciu a fost deputat si in legislatura 2000-2004, fiind ales ca reprezentant al PNL. A facut parte din Comisia pentru industrii si servicii pana la data de 18 iunie 2003, cand a demisionat din calitatea de membru al Parlamantului Romaniei pe motiv de incompatibilitate si a fost inlocuit de catre Adrian Emanuil Semcu.

Dinu Patriciu s-a retras in anul 2003 din Parlament si din viata politica activa pentru a se putea dedica afacerilor.

  • O noapte petrecuta in arest si 8 ani de la trimiterea in judecata in dosarul Rompetrol

In mai 2005, Dinu Patriciu a fost retinut de procurori petrecand 40 de ore in arest, insa instanta a respins cererea procurorilor de arestare preventiva a acestuia.

In anul 2006, Patriciu a fost trimis in judecata in dosarul Rompetrol pentru sapte capete de acuzare, printre care delapidare, spalare de bani, asociere pentru savarsirea de infractiuni si manipularea pietei de capital. El a fost achitat, in prima instanta (Tribunalul Bucuresti), in anul 2012, iar dosarul se judeca si in prezent la Curtea de Apel Bucuresti.

Totul despre dosarul Dinu Patriciu - Rompetrol in sectiunea Anticoruptie Hotnews.ro.

  • Inmormantarea, in cadru restrans

Familia lui Dinu Patriciu anunta, intr-un comunicat remis presei marti si citat de Digi 24, decesul omului de afaceri si faptul ca inmormantarea va avea loc intr-un cadru restrans: "Dinu Patriciu, unul dintre cei mai cunoscuţi şi influenţi întreprinzători şi oameni de afaceri din România ultimilor 25 de ani, s-a stins din viaţă într-o clinică londoneză. La 3 august împlinise 64 de ani. Dinu Patriciu a murit inconjurat de membrii familiei, in urma unei infectii pulmonare, pentru care fusese spitalizat in ultimile zile. Funeraliile lui Dinu Patriciu vor avea loc in cercul restrins al familiei. Pe aceasta cale, familia face un apel indoliat la respectarea dorintei defunctului ca ultimul sau drum sa ocoleasca neintelegerile, lipsa de decenta si agresivitatea de care acesta a avut prea mult parte, in ultimii ani de viata si suferinta. Multumim pe aceasta cale tuturor celor care l-au cunoscut, apreciat si respectat. Dumnezeu sa-l ierte!"

Citeste si: