Curtea de Apel a decis ca Ministerul Sanatatii sa plateasca integral tratamentul pentru sapte bolnavi de cancer care au nevoie de terapie de ultima generatie, mai eficienta decat medicamentele mai vechi decontate in prezent de statul roman. Lista medicamentelor subventionate in Romania nu a mai fost actualizata de 6 ani, preturile mari ale acestor terapii noi fiind prohibitive, putini pacienti permitandu-si sa le acopere din resurse financiare proprii.

MedicamenteFoto: MorgueFile.com

Decizia este importanta in contextul controversei dintre companiile farmaceutice si noua conducere a Ministerului Sanatatii, reprezentata de social-democratul Nicolae Banicioiu, care a anulat reactualizarea listei de medicamente compensate realizata in mandatul liberalului Eugen Nicolaescu.

Avocatul celor sapte bolnavi, Dan Cimpoieru, a declarat la Realitatea TV ca "am cerut sa se asigure tratamentul a sapte bolnavi de cancer si am cerut si actualizarea listei de compensate. Noi am aratat ca dreptul la viata este afectat in mod direct. Instanta a admis aceasta procedura de urgenta”.

Au trecut sase ani de cand statul roman, incalcand toate regulile si legile, a refuzat sa mai actualizeze lista medicamentelor pe care le compenseaza. De aceea, pacientii romani nu pot ajunge la multe dintre medicamentele nou aparute in aceasta perioada. Sunt prea scumpe.

Din cauza ca aceasta actualizare a fost amanata de atatea ori, efortul bugetar pe care Guvernul trebuie sa il faca pentru a veni la zi nu este de neglijat. Au fost inaintate mai multe estimari: una din partea Ministerului Sanatatii (in jur de 135 milioane de Euro doar pentru ce a ramas din 2014), alta a Ministerului de Finante si cea de-a treia a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Statul insa nu are suficienti bani pentru a subventiona toate aceste medicamente noi. Niciuna dintre tarile europene nu-si permite asa ceva. Tocmai de aceea s-a inventat un mecanism (cunoscut sub acronimul HTA) prin care se decide care medicament anume merita sa fie compensat. In primul rand, el trebuie sa fie eficient terapeutic. Apoi e nevoie ca pretul lui sa nu depaseasca un anumit nivel de la care compensarea va insemna risipa de bani.

Nu compensezi un medicament foarte scump care imbunatateste viata a 10 de pacienti, ramanand astfel cu mai putin bani pentru medicamentul cu pret moderat care salveaza viata a 1000 de pacienti.

Desi dur, mecanismul HTA este necesar in conditiile unui buget finit. Dar pentru functionarea lui justa e nevoie de mai multi experti: medici, economisti si specialisti in sanatate publica. Romania este cunoscuta ca una dintre ultimele tari europene care inca risipeste bani compensand medicamente lipsite de eficienta (celebrul caz al Tanakan-ului), in detrimentul terapiilor noi care au potentialul de vindeca mii de pacienti.

In urma cu doi ani ani, Ministerul Sanatatii a infiintat un departament special de aplicare a mecanismului HTA. Departamentul a angajat la inceput doar doi oameni. Apoi au mai fost scoase la concurs patru posturi, care insa nu s-au ocupat. In toamna lui 2013, la doar doua luni dupa ce companiile farmaceutice au propus Ministerului Sanatatii un total de 167 de medicamente pentru evaluarea HTA, unul dintre cei doi experti a demisionat.

Cu toate acestea procesul a continuat, ministrul Eugen Nicolaescu (PNL) anuntand in chiar ultimele sale zile de mandat o lista cuprinzand 137 de medicamente noi aprobate pentru subventionare dintre cele 167 de molecule propuse de companiile farmaceutice.

Venirea lui Nicolae Banicioiu (PSD) in fruntea Ministerului Sanatatii a dus la anularea procedurii de evaluare efectuate in mandatul lui Eugen Nicolaescu, aceasta procedura fiind considerata "viciata". In schimb, Nicolae Banicioiu a anuntat compensarea a 16 molecule noi orfane (adica cele care nu au alternativa terapeutica), urmand ca restul sa fie re-evaluate si incluse in lista compensatelor la o data ulterioara. Departamentul de evaluare HTA a fost mutat in cadrul unei alte institutii, Agentia Nationala a Medicamentului.