"Marsul Diversitatii", parada anuala a minoritatilor sexuale, s-a desfasurat sambata dupa-amiaza in Capitala fara incidente, transmite Digi14. Manifestantii au cerut ca noua Constitutie sa nu defineasca exclusiv familia drept uniunea dintre un barbat si o femeie ci sa includa orice cuplu, indiferent de sexul partenerilor.

"Ne exprimam speranta ca legiuitorul roman va gandi o Constitutie pentru secolul XXI, care sa includa egalitatea pentru toti cetatenii, inclusiv pentru cei de orientare homosexuala", a declarat Florin Buhuceanu, presedintele Asociatiei Accept.

Participantii la Marsul Diversitatii s-au bucurat de prezenta unor sustinatori din strainatate, inclusiv oameni politici.

"Trebuie sa respectam faptul ca familiile sunt diverse si diferite, iar ceea ce uneste familiile este conceptul iubirii. Discriminarea ar trebui interzisa atat in Constitutie, cat si in legile tarii", a declarat europarlamentarul britanic Michael Cashman, citat de Digi 24.

Eurodeputata austriaca Ulrike Lunacek a declarat, la randul sau urmatoarele: "Cand stim ca exista persoane LGBT carora le e frica sa mearga pe strada de mana cu partenerul lor, acest lucru e inacceptabil intr-o lume moderna, intr-o Europa moderna, intr-o Romanie moderna".

Marsul Diversitatii, care s-a desfasurat pe traseul Arcul de Triumf - Bulevardul Kiseleff - Piata Victoriei, face parte din Festivalul Bucharest Pride, numele pe care il ia de anul acesta Gay Pride. Festivalul a inceput luni, urmand sa se incheie duminica, si a inclus un concert, proiectii de film, teatru si dezbateri, potrivit Mediafax.

Evenimentul a fost organizat, ca in fiecare an, de Asociatia Accept, care promoveaza drepturile persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali si transgender) si militeaza pentru protejarea drepturilor omului.

La cea de-a 11-a editie, GayFest se transforma in Bucharest Pride - "un festival al comunitatii LGBT, dar si al locuitorilor Capitalei", pentru ca "Bucurestiul este, in esenta, un oras divers" si "fiecare bucurestean are dreptul de a isi exprima liber identitatea", se arata intr-un comunicat al organizatorilor.

Sambata s-a desfasurat in Capitala si "Marsul pentru Normalitate", organizat de Noua Dreapta. Timp de aproximativ doua ore, particpantii au marsaluit de la Piata Victoriei la Dealul Patriarhiei, promovand in discursurile lor "starea de normalitate" si cerand "interzicerea relatiilor homosexuale", transmite Mediafax.

Aproximativ 50 de persoane au participat la aceasta manifestatie organizata de Noua Dreapta.

Ambele evnimente s-au desfasurat fara incidente.