"Marsul pentru Normalitate" al organizatiei Noua Dreapta s-a desfasurat, timp de aproximativ doua ore, de la Piata Victoriei la Dealul Patriarhiei, participantii promovand in discursurile lor "starea de normalitate" si cerand "interzicerea relatiilor homosexuale", transmite Mediafax. Manifestatia a avut loc cu cateva ore inainte de "Marsul Diversitatii", care promoveaza drepturile persoanelor LGBT.

Aproximativ 50 de persoane au participat la aceasta manifestatie organizata de Noua Dreapta.

Sambata, dupa ora 11:00, participantii s-au adunat in Piata Victoriei, cu steaguri ale organizatiei si bannere cu mesaje ca "Impotriva homosexualitatii. Pentru normalitate", "Bucuresti nu este Sodoma", "Nu casatoriilor si adoptiilor homosexuale", "Raportul Lunacek, rusinea Europei" sau "Azi homosexualii, maine poligamii. Stop! Casatoria = un barbat + o femeie".

Intr-un mesaj de pe mai multe pancarte - "Homovision, rusinea Europei", s-a facut referire si la faptul ca Eurovisionul a fost castigat in acest an de cantaretul travestit Conchita Wurst, din Austria, al carui chip a fost reprodus in mijlocul unui semn de "Interzis".

Dupa ora 12:00, participantii au pornit in mars pe Calea Victoriei, unde traficul a fost restrictionat pentru manifestatie, mergand apoi pe prima banda, pe Splaiul Independentei pana la Dealul Patriarhiei, unde, unii dintre ei au tinut mici discursuri promovand "starea de normalitate" si cerand "interzicerea relatiilor homosexuale".

Liderul organizatiei Tudor Ionescu le-a declarat jurnalistilor, inaintea inceperii marsului aflat la cea de-a 10-a editie, ca acesta are menirea de a opri manifestatii precum Gay Fest sau Bucharest Pride, care, in opinia sa, jignesc bucurestenii si nu le fac cinste.

Ionescu a mai aratat ca marsul din acest an este indreptat si impotriva Raportului Lunacek, prin care, considera el, "se face in continuare lobby" pentru minoritatea homosexualilor, "avantajata in detrimentul altora".

Raportul referitor la foaia de parcurs a UE impotriva homofobiei si discriminarii pe motiv de orientare sexuala si identitate de gen, initiat de europarlamantarul austriac Ulrike Lunacek, a fost adoptat de Parlamentul European pe 4 februarie 2014. Prin aceasta, Parlementul European invita Comisia Europeana, statele membre si agentiile relevante sa colaboreze pentru elaborarea unei politici globale multianuale vizand protectia drepturilor fundamentale ale persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transgender). Raportul vizeaza asigurarea nediscriminarii persoanelor LGBT in ocuparea fortei de munca, educatie, sanatate, accesul la bunuri si servicii, garantarea unor drepturi pentru aceste persoane si recunoasterea infractiunilor generate de discriminare si de incitare la ura inclusiv pe motive de orientare sexuala si identitate de gen.

"Comisia ar trebui, ca o prioritate, sa faca propuneri pentru recunoasterea reciproca a efectelor tuturor documentelor de stare civila de pe teritoriul UE, inclusiv parteneriatele inregistrate, casatoriile si recunoasterea juridica a genului, pentru a reduce barierele juridice si administrative discriminatorii pentru cetatenii si familiile lor care isi exercita dreptul la libera circulatie. Comisia si statele membre ar trebui sa analizeze daca restrictiile in vigoare pentru schimbarea documentelor de stare civila si a actelor de identitate pentru persoanele transgender afecteaza negativ capacitatea lor de a beneficia de dreptul la libera circulatie", se spune in raport.

"Marsul pentru Normalitate" este organizat anual de Noua Dreapta in aceeasi zi cu "Marsul Diversitatii", manifestatie care promoveaza drepturile persoanelor LGBT.

"Marsul Diversitatii', aflat tot la cea de-a 10-a editie, care va avea loc sambata, de la ora 16.00 in Capitala, este parte a festivalului Gay Fest, organizat din 2004, care anul acesta si-a luat numele de Bucharest Pride.