Ministerul ucrainean de Externe a declarat ca avionul vicepremierului rus Dmitri Rogozin s-a intors din drum in mod benevol si a calificat declaratiile oficialului rus drept "provocare si truc politic", relateaza agentia ucraineana oficiala Ukrinform.

"Avionul lui Rogozin venind din Chisinau s-a intors din drum benevol, fara constrangere si avioane de interceptare ucrainene! Este o provocare si un truc politic. Imaginatia bogata a lui Rogozin ne uimeste!", a afirmat ministerul ucrainean, intr-un mesaj postat pe contul sau de Twitter, potrivit Mediafax.

Diplomatii ucraineni au subliniat in mesaj ca "versiunea lui Rogozin privind zborul sau din Chisinau este plina de minciuni! Ucraina nu a impus nicio interdictie pentru zborurile care tranziteaza spatiul sau aerian".

Anterior, Rogozin a anuntat ca a revenit la Moscova, din Republica Moldova, in pofida faptului ca avionul sau a fost obligat de catre avioane ucrainene de interceptare sa se se intoarca din drum, la Chisinau.

"Avioane ucrainene de interceptare au obligat avionul nostru sa se intoarca din drum", a scris vicepremierul rus intr-un mesaj postat pe Twitter.

Ulterior, al a mai postat un mesaj in care scrie ca "asteptam la Moscova delegatiile guvernamentale ale Romaniei si Republicii Moldova", noteaza Unimedia.

"Ei bine, domnilor din Romania, in curand va vom explica totul - cine sunteti si ce credem despre voi." La aproape doua ore dupa acest mesaj, Rogozin - reprezentant al aripii dure de la Kremlin, sanctionat deja de UE - a revenit si a spus ca "Nici nu se putea publicitate mai bună pentru referendumul poporului", facand trimitere la cererea Transnistriei de unire cu Rusia. El a postat si fotografii cu cutiile in care se afla semnaturile transnistrenilor care cer alipirea la Rusia, despre care a spus ca i-au fost confiscate de serviciile secrete din Republica Moldova, potrivit Itar Tass.

Reamintim ca Rogozin a scris sambata dupa-amiaza pe contul sau de Twitter ca, la solicitarea SUA, Romania si-a inchis spatiul aerian pentru avionul sau. "La solicitarea SUA, Romania si-a inchis spatiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu ma lasa din nou sa trec. Data viitoare voi zbura la bordul (aeronavei) TU-160", a scris pe contul sau de Twitter, in limba engleza, Dmitri Rogozin, care se afla de vineri intr-o vizita in Transnistria, necoordonata cu autoritatile Republicii Moldova. "Voi zbura, in pofida interdictiei", a mai scris vicepremierul rus, intr-o postare ulterioara.

Potrivit Publika TV, care citeaza reprezentanti ai ambasadei Ucrainei de la Chisinau si ai Ministerului moldovean de Externe, Rogozin a plecat intr-un final la Moscova cu o cursa de linie. Avionul cu care vicepremierul rus a vrut sa plece sambata din Republica Moldova a fost intors de catre autoritatile ucrainene, dar acesta nu se afla in avionul respectiv, precizeaza sursa citata.

Ministerul roman al Afacerilor Externe a calificat drept o "declaratie foarte grava" amenintarea vicepremierului rus Dmitri Rogozin cu folosirea unui bombardier strategic, in conditiile in care Romania si-ar fi inchis spatiul aerian pentru avionul sau. "Ministerul Afacerilor Externe apreciaza ca amenintarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de catre un vicepremier rus, reprezinta o declaratie foarte grava, in actualul context regional, in care Federatia Rusa a incalcat suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, iar forte separatiste proruse violeaza grav ordinea publica din statul vecin", precizeaza Biroul de presa al MAE, intr-un comunicat.