Vicepremierul rus Dmitri Rogozin scrie pe Twitter ca autoritatile de la Bucuresti nu i-au permis accesul in spatiul aerian al Romaniei la cererea Statelor Unite si este blocat in Transnistria. Informatia nu a fost confirmata deocamdata de autoritatile de la Bucuresti, potrivit Digi 24. Rogozin afirma ca "data viitoare" va zbura cu un TU-160.

HotNews.roFoto: Hotnews

"La cererea SUA, Romania a inchis spatiul aerian pentru aeronava mea. Ucraina nu ma lasa sa trec. Data viitoare o sa zbor cu TU-160", scria in urma cu o ora Rogozin pe contul sau de Twitter in engleza.

UPDATE Ora 17:30: Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a anuntat ca a revenit la Moscova, din Republica Moldova, in pofida faptului ca avionul sau a fost obligat de catre avioane ucrainene de interceptare sa se se intoarca din drum la Chisinau, potrivit Itar-Tass. Rogozin s-a intors din regiunea separatistă moldoveană Transnistria, unde a participat vineri la parada militară organizată de Ziua Victoriei asupra naziştilor.

UPDATE Reactia Ministerului Afacerilor Externe:

Ministerul Afacerilor Externe a luat nota cu surprindere de postarea de astazi, 10 mai 2014, de catre vice-premierul guvernului Federatiei Ruse Dmitri Rogozin pe microblogul sau, conform careia "Romania la cererea SUA si-a inchis spatiul pentru zborul meu. Ucraina din nou nu-mi permite. Data viitoare o sa zbor cu TU-160".

Ministerul Afacerilor Externe apreciaza ca amenintarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de catre un vicepremier rus, reprezinta o declaratie foarte grava, in actualul context regional, in care Federatia Rusa a incalcat suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, iar forte separatiste proruse violeaza grav ordinea publica din statul vecin.

In acest context, Ministerul Afacerilor Externe solicita autoritatilor de la Moscova, ministerului rus de externe, sa precizeze public daca afirmatiile citate ale vice-premierului Rogozin reprezinta pozitia oficiala a guvernului Federatiei Ruse fata de Romania ca stat membru UE si NATO.

In acelasi timp, Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca Romania a sustinut, sustine fara echivoc si respecta intru totul regimul de sanctiuni instituit de Uniunea Europeana in raport cu actiunile care submineaza sau ameninta integritatea teritoriala, suveranitatea si independenta Ucrainei.

Dmitri Rogozin a sarbatorit Ziua Victoriei la Tiraspol, in regiunea separatista Transnistria.

Inainte de a ajunge la Tiraspol, vicepremierul rus a acuzat Kievul ca nu i-a permis accesul in spatiul aerian al Ucrainei.

Vicepremierul rus se afla pe lista cu oficialii rusi sanctionati de Uniunea Europeana, ceea ce inseamna ca nu are voie sa puna piciorul in spatiul comunitar, dar poate strabate spatiul aerian al statelor membre.