De ce vrea Rusia sa bage pumnul in Gurile Dunarii? Despre pericolul militarizarii fluviului si destabilizarea Ucrainei, cu profesorii Dungaciu, Cioroianu si Naumescu​

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Marţi, 6 mai 2014, 0:39 Actualitate | Esenţial


Harta crizei din Ucraina
Foto: Business Insider
Rusia are un interes tintit in a reveni la Gurile Dunarii, insa destabilizarea Ucrainei inainte de alegerile generale din 25 mai este principalul scop pe care il urmareste Moscova prin actiunile separatiste din Odesa si celelalte provincii din estul Ucrainei. Aceasta este o concluzie care reiese din opiniile exprimate de trei reputati universitari in relatii internationale si istorie consultati de HotNews.ro: Dan Dungaciu, Adrian Cioroianu si Valentin Naumescu. Ei nuanteaza astfel concluzia transanta a presedintelui Traian Basescu, care spunea ca Federatia Rusa urmareste sa controleze Gurile Dunarii, dupa ce a anexat peninsula ucraineana Crimeea.

"Dupa mine, Crimeea a fost tinta zero, iar tinta unu este revenirea la Gurile Dunarii, frontiera traditionala a fostei Uniuni Sovietice, pe bratul Chilia, ceea ce inseamna din Crimeea, usor-usor catre Odesa si pana la bratul Chilia", declara Traian Basescu, in 15 aprilie, la postul Digi 24.

Vinerea trecuta, cel putin 46 de oameni au murit in regiunea ucraineana Odesa, care cuprinde in partea de sud si gurile Dunarii, marcata de lupte intre militantii pro-rusi, care cer separarea de Ucraina, si manifestanti ucraineni pentru unitate. Duminica, demonstranti au mers in liniste la Casa Sindicatelor - care arsese vineri, incendiu in care au murit aproape 40 de militanti pro-rusi - si au arborat steagul Ucrainei. Aceasta dupa ce sambata, militantii pro-rusi doborasera si incendiasera un drapel ucrainean de pe cladire.

Cat de importante sunt insa gurile Dunarii pentru Rusia? Inca din 1942, in lucrarea Probleme Romanesti Dunarene (1942), Nicolae Alexandru Radulescu conchidea ca "navigatia pe Dunare s-a putut face in deplina libertate numai in perioadele in care rusii au fost indepartati de la gurile Dunarii", iar "principiul acesta este cu atat mai mult valabil si in viitor".

La 72 de ani de atunci, insa, istoricii, diplomatii si specialistii in relatii internationale nu mai pun atat de apasat accentul pe importanta strategica si economica a Gurilor Dunarii pentru Rusia.

Dan Dungaciu
Foto: Hotnews
Dan Dungaciu: Focalizarea pe Gurile Dunarii aminteste de secolul XIX. Ucraina si Moldova s-au jucat si de-a NATO si de-a CSI, iar rusii le calca-n bocanci

Geopoliticianul Dan Dungaciu, consilier al fostului presedinte interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu, considera ca miza Gurilor Dunarii este mai degraba expirata pentru Rusia, in prezent, scopul principal urmarit de Moscova prin violentele de la Odesa fiind de fapt destabilizarea Ucrainei in ansamblu, inainte de alegerile generale din 25 mai.

"Eu cred ca miza focalizata strict pe Gurile Dunarii aminteste mai degraba de secolul XIX, cand, intr-adevar, Gurile Dunarii erau o miza strategica importanta. Mai degraba, ce se intampla la Odesa acum face parte dintr-un proiect mai amplu al Rusiei, care nu vizeaza neaparat cucerirea teritoriala, ci aruncarea Ucrainei in criza, pentru a o face negestionabila, in perspectiva alegerilor din 25 mai. Astfel, alegerile ar urma sa fie declarate nelegitime, cel putin pe teritoriile in care sunt confruntari", a declarat, pentru HotNews.ro, Dungaciu.

Profesorul universitar sustine ca Rusia urmareste astfel sa federalizeze Ucraina sau sa aplice modelul Transnistriei la teritoriile estice ucrainene, daca Kievul refuza federalizarea oficiala.

"Rusia genereaza tensiunile in est pentru a delegitima si pentru a obliga la negocieri post-alegeri prezidentiale in Ucraina, intre est si vest, negocieri care se vor incheia aproape previzibil cu cererile estului de a federaliza Ucraina sau de a acorda autonomie extinsa. Daca accepta proiectul, Ucraina se federalizeaza, iar daca nu-l accepta, se <<transnistrizeaza>>", arata Dungaciu.
Pe de alta parte, el considera ca Moscova risca un razboi total cu Ucraina si "cu toata lumea", cu costuri mari pentru Rusia, daca se angajeaza in anexarea Odesei pe modelul Crimeei.

"In afara Sevastopolului, Rusia nu are porturi care sa functioneze tot timpul anului, iar Odesa poate fi un port comercial seducator. Dar Odesa nu se poate cuceri singura, adica ai luat Odesa si ai extras-o din Ucraina. Ca sa cuceresti Odesa si Gurile Dunarii, trebuie sa cuceresti o fasie intreaga, care sa duca pana in Transnistria. Aceasta inseama un razboi care pe Federatia Rusa - dupa toate calculele- ar arunca-o intr-o zona de nebunie extrema. Rusia are nevoie sa se comporte nebuneste, pentru ca toti stim ca Rusia nu e ca noi, are doza ei de nebunie, dar nebunia asta trebuie tinuta intre cote civilizate. Rusia nu are un obiectiv strategic si comercial sa inchida Gurile Dunarii sau sa inceapa o confruntare, pentru ca pentru Odesa ar incepe un razboi total cu toata lumea. Cand ai deja Sevastopolul, Odesa nu mai inseamna mare lucru", conchide Dan Dungaciu.

O alta zona de interes strategic atat pentru Rusia cat si pentru NATO in ansamblu si pentru Romania in particular este istmul ponto-baltic - spatiul de uscat dintre Marea Neagra si Marea Baltica.

In contextul geopolitic actual, istmul ponto-baltic este o zona-tampon intre Rusia si spatiul de influenta vest-european, considera Dungaciu.

In acest context, rolul de punte intre Vest si Rusia, pe care Ucraina si Republica Moldova au incercat sa-l joace in acest spatiu, a expus cele doua tari la agresiunea rusa, in lipsa unei optiuni decisive pentru NATO.

"Ori esti cu cineva, ori cu altcineva. S-a vadit in aceasta criza regionala ca a fi punte inseamna ca nu esti nicaieri. Inseamna ca oricine trece peste tine sau te calca in picioare. Jocul asta pe care Kievul si Chisinaul il credeau inteligent - cum zicea Kucima, <<vitelul destept suge de la doua vaci>> - jocul asta a aratat astazi ca nu are nicio valoare. Cine nu este undeva calibrat si securizat nu exista. Si Ucraina, si Republica Moldova s-au jucat si de-a NATO, si de-a CSI, iar astazi culeg <<dividendele>>. Nu au nicio solutie de securitate, nu are cine sa le apere si nu au cum sa ceara in mod formal apararea din partea NATO, pentru ca nu sunt membre, iar rusii au calcat cu bocancii peste ele", sintetizeaza profesorul Dan Dungaciu, de la Facultatea de Sociologie a Universitatii Bucuresti.

Adrian Cioroianu
Foto: Agerpres
Adrian Cioroianu: Printr-un control al Gurilor Dunarii, Rusia ar militariza fluviul amenintand Romania si Germania

Istoricul Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe, avertizeaza ca o eventuala anexare a provinciei ucrainene Odesa de catre Federatia Rusa ar conduce la militarizarea Dunarii, actiune amenintatoare pentru Romania, Germania si celelalte state riverane.

"In geopolitica lucrurile nu se schimba atat de repede si putem vorbi despre importata Gurilor Dunarii. Importanta Dunarii este in crestere, din mai multe motive: preferinta pentru transporturile nepoluante, aglomerarea transportului rutier si feroviar. Telul rusilor de 300 de ani a fost sa ajunga la stramtorile Bosfor si Dardanele. Dar nici controlul Gurilor Dunarii nu l-ar refuza nimeni, desi nu este prioritar pentru Rusia. Pentru asta ar trebui sa distruga statul ucrainean si ar fi o amenintare la adresa Romaniei si la adresa tuturor tarilor care au de a face cu Dunarea, din Germania pana in Austria, Ungaria, Serbia", a declarat, pentru HotNews.ro, profesorul Cioroianu.

"Toate tarile interesate in libertatea comertului pe Dunare s-ar simti amenintate, pentru ca Rusia nu are aceleasi principii economice pe care noi ne ghidam in Uniunea Europeana - liberul-schimb, transparenta comertului si demilitarizarea - intentia noastra este ca Dunarea sa ramana un fluviu comercial, nu unul militar. Daca Rusia s-ar apropia de Gurile Dunarii, asta ar fi o actiune preponderent militara", a completat el.

In schimb, si Ciorioanu considera ca nu controlul asupra Gurilor Dunarii este principalul scop al Rusiei.

"Asta nu inseamna neaparat ca asta este pariul Rusiei in momentul de fata. Pariul Moscovei este destabilizarea Ucrainei", a afirmat Adrian Cioroianu.

Valentin Naumescu
Foto: UBB Cluj-Napoca
Valentin Naumescu: Rusia vrea sa-si pastreze cordonul sanitar in fata Occidentului

Valentin Naumescu, conf. univ. dr. la Facultatea de Studii Europene din Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, considera "plauzibil, dar nu cert" scopul Rusiei de a ajunge la Gurile Dunarii.

"Nu pot spune cu certitudine ca Rusia va obtine acces la Gurile Dunarii. Izbucnirea violentelor la Odesa este un prim semn ca un asemenea scenariu devine plauzibil, dar nu cert. Am vazut o declaratie a Rusiei, care spune ca este ingrijorata de perspectiva unei catastrofe umanitare in orasele rusofone inconjurate de trupe ucrainene. De obicei in preajma unei <<catastrofe umanitare>> urmeaza o interventie pentru <<mentinerea pacii>>", atrage atentia Naumescu.

In ansamblu, insa, Valentin Naumescu crede ca Rusia isi propune sa pastreze intre Marea Neagra si Marea Baltica un cordon sanitar in fata avansului Occidentului catre spatiul ei de interes.

"Acest cordon sanitar care s-ar intinde de la Marea Baltica la Marea Neagra - considerand si Kaliningrad, care este o exclava a Rusiei in regiunea de Nord - ar putea fi aceasta zona-tampon pe care Rusia vrea sa o mentina impotriva avansului tarilor europene", comenteaza fostul secretar de stat din Ministerul de Externe.

In acest context, Rusia "vrea sa faca din Estul Europei o zona nefrecventabila". "Putin stie foarte bine ca Occidentul nu va ingloba o regiune plina de conflicte. Ei stiu ca, daca incendiaza estul Europei si destructureaza aceste state ale Parteneriatului Estic, le vor tine departe de orice perspectiva de aderare si aici e vorba de Ucraina, Republica Moldova - prin avanpostul Transnistria, si de Georgia", mai arata Naumescu.

Profesorul compara cu un cocteil Molotov ideologia lui Putin, alimentata de ideologul Aleksandr Dughin: "Daca ne uitam la ideologia lui Dughin - pentru ca el pare sa fie ideologul regimului Putin - vedem ca este un amestec bizar de misionarism, de neoimperialism, un eurasianism care combina neoimperialismul rusesc cu nationalismul etnic- un cocteil Molotov in toata strategia Rusiei de incendiere a Europei".

Totodata, Valentin Naumescu atrage atentia ca Occidentul trebuie sa iasa din logica Razboiului Rece in care a ramas Vladimir Putin, in caz contrar Europa riscand un razboi catastrofal.

"Din logica aceasta a Razboiului Rece trebuie iesit odata, petru ca si Putin este trecator. Dupa ce regimul Putin va fi fost izolat - in sensul britanic de containment - la un moment dat va trebui deschisa o forma de dialog al Occidentului cu Rusia. Desigur, nu in acest context al presiunilor si al actiunilor de stimulare a violentei in Ucraina. Dar Europa si Rusia nu vor putea intinde la nesfarsit acesta tensiune fara riscul unui razboi real, care ar fi catastrofal", a mai comentat Valentin Naumescu, pentru HotNews.ro.

Gurile Dunarii, intre Romania, Rusia, Turcia si Ucraina - un scurt istoric

Pe scurt, Rusia a fost interesata de controlul asupra Gurilor Dunarii inca din secolul XVIII, iar in secolul al XIX-lea l-a si obtinut prima oara:
 • In 1812, in urma Razbolului ruso-turc din 1806-1812, Imperiul Tarist ia Basarabia, cu tot cu sudul acesteia, continand judetele Cahul, Ismail si Cetatea Alba, adica accesul la Gurile Dunarii (desi Basarabia nu era provincie otomana, ci era parte a Principatului Moldovei, tara autonoma, sub suzeranitate turceasca).
 • Rusia pierde in 1856 Gurile Dunarii, insa le recastiga in urma razboiului ruso-turc din 1877-1878, prin Tratatele de pace de la San Stefano si Berlin.
 • In urma Primului Razboi Mondial, Basarabia, cu tot cu Gurile Dunarii, se uneste cu Romania, in 1918.
 • Prin pactul Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939, sovieticii iau Basarabia, iar partea de sud, cu Gurile Dunarii, o alipesc Republicii Socialiste Sovietice Ucraina. Dupa o scurta revenire a Basarabiei in componenta Romaniei, prin campaniile lui Ion Antonescu in est, in urma celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Uniunea Sovietica primeste Basarabia, cu tot cu Gurile Dunarii (Tratatele de pace de la Paris, din 1947).
 • In Ucraina aveau sa ramana Gurile Dunarii si dupa ce aceasta tara si-a proclamat independenta (24 august 1991).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

42469 vizualizari

 • -44 (72 voturi)    
  diversitate la unitate (Marţi, 6 mai 2014, 1:13)

  Mazeta [utilizator]

  De fapt nici „geopoliticianul”, nici istoricul, nici profesorul nu sunt de acord cu gogomănia lui Băsescu. Există patru opinii diferite, fiecare zice ce-i bubuie mintea.

  Eu o singură întrebare am: oare cât s-a extins NATO și cât s-a extins Rusia în ultimii 50 de ani?
  • +38 (62 voturi)    
   Eu am un singur raspuns: (Marţi, 6 mai 2014, 3:28)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Tu esti prost sau te faci? NATO este tara? Si Rusia poate sa adere la NATO daca vrea. Sau Rusia sa-si faca alianta Ruso-Chineza-Iraniana-Nord Coreeana-Siriana si sa se numeasca PLATO. Nu-i opreste nimeni.

   Ia spune: dar ONU cat s-a extins?.. Unii sunt chiar stupido.
   • +18 (28 voturi)    
    Intrebare: "Tu esti prost sau te faci?" (Marţi, 6 mai 2014, 6:25)

    Liolikk [utilizator] i-a raspuns lui Alius

    Raspuns: "El munceste."
    • +8 (18 voturi)    
     mda (Marţi, 6 mai 2014, 10:42)

     Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Liolikk

     munceste cat il duce mintea.

     not much...
   • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 7 mai 2014, 23:30)

    [anonim] i-a raspuns lui Alius

  • -8 (24 voturi)    
   NATO s-a extins și se va extinde, (Marţi, 6 mai 2014, 10:01)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   și odată cu ea și influența americană pentru că NATO este o rețea. Modelul ăsta al rețelei este promovat cu succes de americani în toate domeniile. Rețeaua permite libertatea fiecărui membru și, în același timp, controlul fiecărui individ de către cel ce a conceput rețeaua.
   • +9 (17 voturi)    
    alt destept (Marţi, 6 mai 2014, 12:08)

    un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

    NATO este o alianta militara facuta de state care nu pot sa se apare individual de agresiunea URSS.
    intre timp URSS s-a rebranduit.... se numeste federatia rusa.
    sincer.... car e problema unui om normal la cap cu existenta NATO. ca previne invazia armatei rosii?
    intreaba sotia & prietena ce parere are despre armata rosie... ca maniere si conduita!
   • +3 (3 voturi)    
    control (Marţi, 6 mai 2014, 18:48)

    Bazil [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

    Constantine, daca te simti controlat de reteaua NATO, prietenul Putin te asteapta cu bratele deschise.
  • +22 (34 voturi)    
   Te intreb si eu pe dumneata : (Marţi, 6 mai 2014, 10:18)

   hepcallvasile1278490666411 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Ce poate oferi rusia unei societati contemporane civilizate?
   Un sistem de societate anacronic , menit a perpetua
   privilegiile neonomemclaturii rusesti ,organizate intr-o structura de tip mafiot ?
   De ce crezi ca influenta rusa este nedorita de populatia fostelor tari socialiste , de ce doar partide de tip PSD la conducerea carora se afla personaje santajabile,imorale , corupte au coruptibile mai doresc aplicarea modelului social rusesc in propriile tari?
  • +8 (14 voturi)    
   /// (Marţi, 6 mai 2014, 10:48)

   hmara [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Nu te-ai saturat sa bati campii permanent ?
   Ai o problema grava de perceptie.
  • +9 (11 voturi)    
   Raspuns pt Mazeta (Marţi, 6 mai 2014, 14:38)

   mike13 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Am tot citit postarile tale, gandindu-ma ca poate ai ceva de spus si nu te intelege nimeni!!!
   Stimate coleg, ai dreptul sa ai orice simpatii doresti, dar nu incerca sa-ti impui punctul tau de vedere bolnav oamenilor inteligenti din tara asta, ca esti penibil!!!Chiar nu vad ce treaba ai pe aici intre atatia baieti inteligenti, nu pricep de ce nu ai bunul simt elementar sa ne lasi si continui sa latri la luna ca pro-stul, fara argumente!!!
   Mai intai, ca tot urasti Occidentul, citeste articolul potrivit caruia Germania de Vest a pompat 2000 de miliarde de euro in G. de Est, si tot nu s-a ajuns la o egalizare anivelului de trai!!!!Aceasta este diferenta intre Occident si Rusia, mare domn destept ca noaptea!!!D-l mare politician al tau Putin a procedat la fel ca si Saddam in Irak, vanzand resurse si inarmandu-se cu banii obtinuti!!!Dar nu l-a dus capul sa procedeze precum China, care a ajuns prima putere economica!!!Pt ca degeaba ai armata dak nu ai economie, pt mintea ta putina!!
   Si cati detinuti politici ai vazut tu arestati in Occident, pt ca si-au exprimat punctul de vedere???Preferi puscariile rusesti???Du-te acolo si munceste la Kolhoz, mananca orz fiert si canta-i lu Putin la flasneta,///
  • 0 (4 voturi)    
   Uite aici cat s-a extins Rusia.. (Marţi, 6 mai 2014, 15:43)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ...in ultimii 50 de ani.

   http://en.wikipedia.org/wiki/Eastern_Bloc
 • -8 (26 voturi)    
  Mici adaugiri (Marţi, 6 mai 2014, 1:14)

  KostasP [utilizator]

  1) Rusia va incerca sa-si atinga scopul de a controla stramtoarea bosfor printr-o alianta cu turcia. Stiu ca e greu de imaginat aceasta alianta dar ea incepe sa prinda contur (pt cine este atent la detalii);
  2) tocmai incercarii rusiei de a crea o legatura intre m neagra si m baltica (prin manipulari politice si economice ale unora dintre tarile est si central europene) i se opune sua prin incercarea crearii unei centuri de siguranta formata din tarile baltice, polonia si romania care ar face legatura intre cele doua mari si ar "inchide" accesul rusiei spre occident. Aceasta strategie insa nu va functiona daca nu se va injecta masiv tehnica militara de ultima ora in aceste tari. Ramane de vazut.
  • +11 (17 voturi)    
   O adaugire mai mare (Marţi, 6 mai 2014, 6:24)

   Liolikk [utilizator] i-a raspuns lui KostasP

   O alianta cu turcii depinde de relatiile lui Putin tatarii din Krimea. In plin proces de anexare al Krimeii Mustafa Djemilev, sheful tatarilor din Krimea, a fost invitat de cateva ori de Putin la Kremlin, Putin incercand sa obtina suportul tatarilor - n-a reusit. In prezent lui Djemilev i s-a interzis accesul in Krimea, tatarii organizand o manifestatie zilele astea la frontiera dintre Ukraina si Krimea. http://en.wikipedia.org/wiki/Mustafa_Dzhemilev
  • +13 (15 voturi)    
   pe termen lung (Marţi, 6 mai 2014, 10:13)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui KostasP

   Politica lui Putin va baga Rusia intr-o mare dandana.
   Ajungerea la Bosfor poate este un alt vis umed de-al lui Putin dar chiar si fara asta, cu Ucraina divizata sau federalizata, Rusia va fi multa vreme de acum inainte un stat paria. In timp ce UE si US pregatesc acordul de liber schimb care va da dubla tranzactiile de pe amble maluri ale Atlanticului si probabil va scoate Vestul din recesiune, Rusia se plaseaza in afara jocului de buna voie. Daca americanii scapa de Obama si dau drumul la exportul de LNG si la exploatarile de petrol din Alaska Rusia e pe farasul istoriei.
 • -14 (32 voturi)    
  Mesajul lui Naumescu este in general antiromanesc (Marţi, 6 mai 2014, 1:37)

  dumitrica [utilizator]

  In articolul "Chişinăul va recunoaşte independenţa Transnistriei!", Valentin Naumescu da un ultimatum Republicii Moldova sa recunoasca independenta Transnistriei si romanii de acolo sa evacueze terenul.

  Citat Valentin Naumescu:
  "Trebuie ales răul cel mai mic dintre cele care se profilează astăzi, respectiv acceptarea caracterului artificial, nefundamentat istoric, al componenţei teritoriale actuale a Republicii Moldova... Mai devreme sau mai târziu, ruptura de Tiraspol se va produce. Este important ca Republica Moldova să aibă cel puţin inteligenţa şi tactul să negocieze şi să organizeze secesiunea non-violent, încât să se producă fără costuri sau cu pierderi minime pentru cetăţenii care vor dori să se mute de acolo. Mâine, peste un an sau peste cinci ani, Chişinăul va înţelege că separarea este inevitabilă ..." (vezi: http://www.contributors.ro/global-europa/chisinaul-va-recunoaste-independenta-transnistriei-de-ce-nu-e-buna-federalizarea-2/ )

  In alt articol "Cine suntem? Mituri şi identităţi: locale, naţionale, supranaţionale", acelasi Naumescu califica Romania drept un stat cu o cultura periferica, retardat si subdezvoltat istoric, avind un popor hot, tradator, ipocrit si smecher pentru care ziua nationala nu are alta insemnatate decit fasolea cu carne, distribuita gratuit. (vezi: http://www.contributors.ro/global-europa/noul-pact-ruso-german-asupra-estului-europei-mai-este-america-dispusa-sa-l-opreasca/ )
  • +26 (32 voturi)    
   poate nu ai inteles foarte bine (Marţi, 6 mai 2014, 3:08)

   sebagain [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

   Dl. Naumescu atunci cand scrie poate scrie ce doreste fiind mai mult decat roman, roman fiind poate fi autocritic, poate scrie pentru el, cititorii lui din romania, moldova sau rusia. nu mai lua si tu totul ad-literam...
  • +1 (5 voturi)    
   Da-mi te rog parerea ta... (Marţi, 6 mai 2014, 13:51)

   Radu56 [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

   Ce procent din "poporul" roman e perfect cinstit,adica care n-a furat niciodata ???Deasemenea,zi-mi in ce domeniu nu se fura ???Un tip cu 2 facultati si un masterat,un f. bun sociolog,presupunea ca sunt sanse mari sa avem 0,2 % populatie cu adevarat onesta si civilizata....Ce parere ai ??
  • 0 (0 voturi)    
   anti (Marţi, 6 mai 2014, 21:00)

   hail to the thief [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

   a fi antiroman este o noua revolutie!
   respect pentru toti antiromanii!
   caragiale mare dreptate ai avut.
 • +14 (22 voturi)    
  Tampoane si cordoane (Marţi, 6 mai 2014, 2:03)

  Caligula [utilizator]

  Rusia e un imperiu. Pentru un imperiu, orice granita nu e decat o delimitare temporara care e desfiintata prin forta militara la momentul potrivit. Un imperiu nu are nici prieteni si nici onoare de mentinut. Asa se explica atitudinea "nebuneasca" a Rusiei. Cei care au crezut in existenta unor state tampoane neutre intre Rusia si NATO probabil ca au inteles ca idea de neutralitate nu conteaza in fata Rusiei.

  In ceeaal ce priveste gurile Dunarii, o amenintare ruseasca in delta ar spori traficul pe canalul Dunare-Marea Neagra, Dobrogea in totalitate e de fapt strategica pentru Rusia, cu canal cu tot, si Putin si-a exprimat mai de mult intentia de a o ocupa pentru ca initial a fost un "cadou" de la rusi in schimbul recunoasterii statutului Basarabiei.
  • +1 (3 voturi)    
   "Gurile Dunarii" (Marţi, 6 mai 2014, 14:17)

   antrax [utilizator] i-a raspuns lui Caligula

   Pana una alta din ce siu eu sunt 3 canale principale de varsare, 2 in teritoriul Ro si al 3-lea e granita. Deci "Gurile Dunarii" sunt pe teritoriul nostru. Doar daca ar sapa ei un mega fantastic canal sa devieze toata Dunarea pe la ei ar avea efectiv control.
   Sau sa incerce sa puna mana pe Dobrogea, numai ca aici n-au etnici rusi cine stie ce. Sunt mai multi tatari/turci decat rusi la o adica. Plus ca ar insemna razboi cu NATO.

   Mda, Putin se joaca de-a istoria, ce a atinsa mana rusa e al lor sa-l invarta cum vor "forever and ever". Dobrogea a fost teritoriu otoman macar 500 de ani, ar avea mai degraba Turcia ceva de zis.
   • +2 (2 voturi)    
    cum poti sa spui.... (Marţi, 6 mai 2014, 21:25)

    oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui antrax

    nerozia despre dobrogea.......leaganul crestinismului romanesc tu il consideri teritoriu turcesc??studiaza un pic de istorie,inainte de a emite teorii stupide,......dobrogea a fost luata de turci de la voda "mircea", care stapanea pana la "marea cea mare".
    • -1 (1 vot)    
     Calmeaza-te si calculeaza (Miercuri, 7 mai 2014, 0:43)

     antrax [utilizator] i-a raspuns lui oxxxxxyyyyya

     De la Mircea (sa zicem 1420) pana la razboiul de independenta (1878) sunt 468 de ani. Adica "aproape 500", exact ce ziceam eu. Cand am recuperat Dobrogea erau multi turci, tatari si bulgari in zona, s-au facut ceva schimburi de populatie pe vremea lui Carol.

     Iar asa ca idee, inainte de Mircea Dobrogea a fost detinuta de imperiul roman, bizantin, bulgar, etc. In posesia domnitorilor romani nu cred c-a stat nici 100 de ani pana in 1878 (nu de alta dar noi nici nu stim cine a domnit in Valahia vreo 1000 de ani).
     • 0 (0 voturi)    
      fii mai lucid..... (Miercuri, 7 mai 2014, 10:12)

      oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui antrax

      un teritoriu ocupat de straini (inclusiv pop. migratoare ) , nu poate fi considerat un drept istoric.....numai locuitorii si lucratorii din neam in neam al acelui teritoriu se pot considera stapani........teritoriile dobrogene au fost locuite de triburi daco-getice,chiar inainte de colonizarile grecesti, tomis...callatis...etc, iar stramosii acestora "pelasgii", locuesc in zona ponto-danubiana-carpatica, inca dela sf. ultimei glaciatiuni, anii 10000-8000 i.h.
   • +1 (1 vot)    
    dupa logica ta (Marţi, 6 mai 2014, 22:22)

    Loyola [utilizator] i-a raspuns lui antrax

    mongolii ar trebui sa revendice toata Asia si o parte din Europa ca tot le-au cucerit acum 700 de ani.
    • -1 (1 vot)    
     Exact! (Miercuri, 7 mai 2014, 0:46)

     antrax [utilizator] i-a raspuns lui Loyola

     Pe acelasi principiu Imp Otoman a stapanit toata Europa de SE, Imp Roman si mai si, etc. Pare a fi logica aplicata de ruznaci acuma. Numai ca ei se uita doar la istoria mai recenta (ultimii 2-300 de ani).
  • +3 (3 voturi)    
   dobrogea un cadou de la rusi? (Marţi, 6 mai 2014, 19:25)

   minos [utilizator] i-a raspuns lui Caligula

   Dobrogea nu a fost un cadou, cred ca nu stii care este notiunea acestui cuvant. Nu astepti nimic in schimbul unui cadou. Dobrogea a fost data Romaniei in schimbul Basarabiei de sud si a fost luata de la otomani. Deci, 1. Nu a fost cadou. 2. Nu poti da un cadou ceva ce nu este al tau. Chestia cu Dobrogea si cele 3 judete din Basarabia a fost stabilita la congresul de pace de la Berlin dupa razboiul ruso-otoman din 1877-78, razboiul nostru de independenta. Hotararile Congresului au fost luate de marile puteri si nu numai de Rusia. De altfel, rusii nu si-au pastrat promisiunea data romanilor de a nu lua inapoi sudul Basarabiei.
 • +20 (26 voturi)    
  Rusia (Marţi, 6 mai 2014, 2:25)

  sebagain [utilizator]

  trebuie sa se reformeze! Putin este deja istorie iar Europa trebuie sa faca un pas in fata pentru a-si proteja si promova interesele in Asia.
 • +15 (17 voturi)    
  M Neaga-M Baltica un coridor autostrada !!! (Marţi, 6 mai 2014, 2:55)

  andreesanu [utilizator]

  Toata lalaiala la care asistam se datoreste impotentei guvernelor Romaniei in materie de autostrazi si atragere de fonduri europene pentru programele alternative de transport pe apa si uscat :Culoarul naval Constanta -Dunare-Main-Rin ,culoarul paralel pe transport cai ferate si sistemul de autostrazi la care Romania n-a fost in stare sa se lege .
  Chestia cu visul lui Petru cel mare de a stapini strimtorile Bosfor si Dardanele este o utopie cit timp
  in Turcia sunt trupe NATO.Datul cu parerea si umflatul in pene este specific si lui Cioroianu si lui Dungaciu ,respect punctul de vedere al Dlui Naomescu.
 • +28 (34 voturi)    
  Pai sa ne lamureasca postacii KGB (Marţi, 6 mai 2014, 5:21)

  Fu Leng [utilizator]

  de ce....ca eu unul am auzit ca e foame mare pe la rusi, au ajuns sa fie afectati de orice fluctuatie la bursa a petrolului si gazului, nasol de tot, economie babuniera putaneasca coane Ivanica.
 • +4 (10 voturi)    
  "Referendumul" din Krimea (Marţi, 6 mai 2014, 6:14)

  Liolikk [utilizator]

  Prezenta la vot: 30% din cei cu drept de vot
  Pro anexare: 15% din cei cu drept de vot (50% din participanti la ref.)

  Forbes: http://onforb.es/1ijNsZT
 • +4 (8 voturi)    
  Rusii nu se vor opri (Marţi, 6 mai 2014, 7:54)

  minup [utilizator]

  odata ce s-au pornit. Sunt ca un motor fara buton de oprire care va inceta sa existe cand nu va mai avea combustibil. Vor destabilizare si e usor de obtinut. Nu au capacitate economica nici macar sa absoarba Crimea deci nu se poate discuta de celelalte regiuni rusofone din Ucraina. Este un fel de santaj, combinat cu o mandrie fara frontiere. Mi-e teama ca Occidentul confrontat cu criza economica,imbatranirea populatiei si pacifismul endemic va ceda santajului.
 • -3 (9 voturi)    
  Change ? (Marţi, 6 mai 2014, 8:33)

  utug [utilizator]

  Regime Change in Kiev
  Victoria Nuland Admits: US Has Invested $5 Billion In The Development of Ukrainian, "Democratic Institutions"

  http://www.informationclearinghouse.info/article37599.htm

  http://www.youtube.com/watch?v=2y0y-JUsPTU#t=447

  http://www.youtube.com/watch?v=2y0y-JUsPTU#t=21
 • +3 (7 voturi)    
  o incercare ar fi (Marţi, 6 mai 2014, 10:11)

  DrInOrice [utilizator]

  Sa ne vanda noua repede regiunea Odesa, sau sa o piarda cumva spre noi, ca sa o acoperim NATO, undeva cu un tratat ascuns de retrocedare cand dispare pericolul...
 • 0 (4 voturi)    
  @liollik (Marţi, 6 mai 2014, 14:38)

  KostasP [utilizator]

  Esti prea absorbit de evenimentele din crimeea (ca de altfel toata lumea cu f mici exceptii) si nu esti atent la alte lucruri mult mai importante. Cum ar fi de exemplu ca erdogan a recunoscut pt prima oara (in istoria moderna a turciei) genocidul turc asupra poporului armean si si-a cerut scuze in numele poporului turc. Sau de exemplu cumpararea de echipament militar (rachete aer sol) de ultima generatie de la chinezi (plus licenta de constructie) in defavoarea firmelor americanilor desi turcia se afla (inca) in nato. Mai sunt si altele dar daca nu le-ai "vazut" nici p-astea atunci cu siguranta nu le-ai dat atentie.
 • 0 (2 voturi)    
  Clarificare (Marţi, 6 mai 2014, 18:59)

  Patton [utilizator]

  Pactul Ribbentrop-Molotov a fost semnat la 23 august 1939 dar a ramas secret. Basarabia, Gurile Dunarii si Bucovina au fost anexate de URSS mai tarziu, in 28 iunie 1940, cand sovieticii au dat ultimatum Regatului Romaniei.
 • 0 (4 voturi)    
  curva (Marţi, 6 mai 2014, 20:50)

  hail to the thief [utilizator]

  eu am o alta intrebare: de ce (din punct de vedere istoric vorbiind) romania mereu a jucat rol de curva al europei?
  • +1 (1 vot)    
   agramatule..... (Marţi, 6 mai 2014, 21:30)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui hail to the thief

   intreaba-te mai bine de ce tara ta din "pusta" a creat un tembel care iti seamana.
   • -1 (1 vot)    
    raspuns (Marţi, 6 mai 2014, 22:05)

    hail to the thief [utilizator] i-a raspuns lui oxxxxxyyyyya

    stai jos ... nu ai raspuns la intrebare
  • +1 (1 vot)    
   Pentru ca (Marţi, 6 mai 2014, 22:55)

   Patton [utilizator] i-a raspuns lui hail to the thief

   Pentru ca avem oameni politici fara coloana verterbrala, fara viziune, care nu sunt in stare sa traseze un interes national si sa-l urmeze. Aia care au facut-o, au fost declarati criminali si executati. Ailalti, cei multi, au preferat sa joace dupa ritmul impus de marile puteri, ignorand complet aspiratiile si necesitatile poporului roman.

   De-aia!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by