Cine este Alexandr Dughin, considerat ideologul lui Putin si promotorul neo-eurasianismului. Cum vede viitorul Romaniei si al Ucrainei

de V.O.     HotNews.ro
Miercuri, 12 martie 2014, 10:40 Actualitate | Internaţional

Aleksandr Dughin
Foto: Captura YouTube
"Cred ca integrarea Romaniei in spatiul eurasiatic poate avea loc sub zodia identitatii culturale ortodoxe. In cadrul Comunitatii Eurasiatice aceasta tara isi va putea rezolva problemele economice si teritoriale, dar mai mult, va fi acceptata cu bucurie", spunea in vara lui 2013, intr-un interviu pentru Vocea Rusiei, Aleksandr Dughin, prezentat de sursa drept "unul dintre cei mai influenti ganditori geopolitici ai Rusiei de astazi". Altfel spus, ai Rusiei lui Putin, a carei pozitie belicoasa la adresa Ucrainei readuce in prim plan, potrivit presei si observatorilor occidentali, idealurile eurasiatice ale liderului de la Kremlin. Cine este Aleksandr Dughin (52), filosoful si politologul ale carui idei se regasesc in mai toate marile manevre ale lui Vladimir Putin din ultimii ani?

In interviul din vara anului trecut, realizat pe marginea vizitei ministrului Titus Corlatean la Moscova, editia in limba romana a Vocii Rusiei dedica amplu spatiu editorial lui Aleksandr Dughin si perspectivelor lui asupra lumii, inclusiv asupra relatiilor Rusiei cu Republica Moldova si Romania. Cum il descria atunci Vocea Rusiei pe Aleksandr Dughin?
 • "Un politolog rus si unul dintre cei mai influenti ganditori geopolitici ai Rusiei de astazi. Dughin a creat o teorie geopolitica inedita in care coabiteaza realpolitik-ul pragmatic si mesianismul ortodox. Totodata, filozoful rus este liderul Miscarii Eurasiatice si unul dintre fondatorii Clubului Izborsk, think-tank-ului care uneste si sincronizeaza eforturile ideologilor conservatori din Rusia."
Printre ideile exprimate de Dughin in acel interviu:
 • "Veti vedea ca a treia veriga a lantului regional al apropierii de noua alianta (eurasiatica - n.red.) va fi Romania. Mai mult, intrand in aceasta uniune, Romania s-ar putea uni cu Moldova in care s-a fi reintegrat Transnistria. Toata lumea ar avea de castigat!"
 • "Romania se afla la periferia Uniunii Europene, este un oaspete nepoftit, tratat mai rau decat tarile care se afla in dificultate precum Spania, Italia, Grecia, Portugalia, Irlanda. In Uniunea Europeana, aceste tari sunt catalogate peiorativ drept "Grupul PIIGS", adica "grupul porcilor". Inseamna ca in acest context Romania este o tara de mana a zecea? In Europa exista o perceptie negativa si injusta a romanilor"
 • "Cred ca integrarea Romaniei in spatiul eurasiatic poate avea loc sub zodia identitatii culturale ortodoxe. In cadrul Comunitatii Eurasiatice aceasta tara isi va putea rezolva problemele economice si teritoriale, dar mai mult, va fi acceptata cu bucurie, va fi apreciata la justa valoare si va fi tratata ca un partener egal, ca un partener apropiat din punct de vedere civilizational. Acest aspect este foarte important pentru constiinta nationala"
 • "Faptul ca am fost divizati de o terta forta, de atlantisti, si-a jucat rolul. Ei incearca sa ne invrajbeasca, comit mici acte de sabotaj si creeaza o atmosfera de ostilitate, dar aceste lucruri se vor termina. Rusia si Romania au prea multe in comun! Pe noi ne asteapta o reintalnire si o redescoperire reciproca in contextul unei civilizatii comune. Deja se fac primii pasi in aceasta directie. Nu le supraestimez valoarea, dar interpretez pozitiv acesti pasi."

De ce conteaza ce spune acest Aleksandr Dughin, un filosof si politolog evitat, in general, de media occidentale si luat ca referinta oculta de multi politicieni si observatori din zona atlantica?

In contextul evenimentelor din Ucraina/Crimeea, "Putin pare, acum, sa aiba o alta agenda: sa reconstruiasca ce mai poate din fostul imperiu, dar pe baza unui model rusesc, mai degraba decat unul sovietic", scriau recent, intr-o analiza publicata de Washington Post, doi experti in relatiile Rusia-Occident, a caror opinie este impartasita de multi in presa occidentala. Observatorii americani si europeni iau tot mai in serios "visul eurasiatic" al lui Vladimir Putin si al cercurilor conservatoare de la Moscova. Visul - asupra caruia Vladimir Tismaneanu ofera o perspectiva aici - este influentat in buna masura de curentul "neo-eurasianismului" promovat inca de la inceputurile implicarii sale in viata publica de filosoful si politologul rus Aleksandr Dughin.

 • Nascut in 1962, fiul unui inalt membru al spionajului militar sovietic, Aleksandr Dughin este un politolog cunoscut pentru teoriile sale despre invierea unui imperius rus care sa reziste intereselor nord-atlantice, simpatizant al multor idei fasciste si apropiat al Kremlinului si armatei ruse; este cunoscut pentru cartea sa "Bazele geopoliticii" si un ideolog vocal al revirimentului imperialist rus prin miscarile politice pe care le-a fondat sau organizat, precum Partidul Bolsevic National, Frontul Bolsevic National sau Partidul Eurasia. (sursa: Wikipedia).

VIDEO Aleksandr Dughin despre pierzania postmoderna occidentala

)
 
Prezentat adesea drept un "antiamerican fanatic", el s-a implicat personal in scandaluri diplomatice cu tari din fostul spatiu sovietic intrate in vria revoltelor portocalii - vezi cazul Ucrainei, unde a fost declarat persona non grata intre 2006 si 2011. In 2007, Kyiv Post nota despre el ca se autodescrie, cu trimiteri la ganditori reactionari sau radicali din Europa, drept un adept al bolsevismului national in sensul dat de germanul Ernst Niekisch, un traditionalist in sensul dat de italianul Julius Evola, un adept al "noii drepte" in sensul dat de francezul Alain de Benoist.

Profilul Wikipedia al lui Aleksandr Dughin noteaza ca, dupa revolutia portocalie din Ucraina, el l-a criticat pe Vladimir Putin pentru aceasta "pierdere" si a acuzat "lipsa de substanta" a eurasianismului liderului rus. Dar dupa o vreme publicatia germana Spiegel il mentiona ca sfatuitor al partidului Rusia Unita al lui Vladimir Putin si il cita spunand, intr-o vizita facuta in Osetia de Sud inaintea sa izbucneasca razboiul din Georgia, din 2008: "Trupele noastre vor ocupa capitala georgiana Tbilisi, intreaga tara si probabil chiar si Ucraina si Peninsula Crimeea, care oricum este parte a Rusiei, istoric vorbind".

Desi este mentionat adesea in presa occidentala, cand vine vorba despre intentiile si manevrele Rusiei in tarile din fostul spatiu sovietic, el este rareori luat drept un interlocutor onorabil in aceasta zona media. Pe de alta parte, alaturi de cartile semnate de profesorul Dughin, o serie de articole ale lui sau interviuri acordate unor publicatii "alternative" arata gandirea sa inclusiv in privinta butoiului cu pulbere Ucraina. Doua texte relevante, pe langa interviul mentionat mai sus, acordat in vara pentru Vocea Rusiei:
 • In 2010, un ziarist si blogger din Chisinau, Octavian Racu, publica pe blogul sau "draftul" unei traduceri dupa un articol al lui Aleksandr Dughin, in care acesta arata, intre altele: "1. Rusia are nevoie de o Moldova independenta de alte formatiuni strategice externe. Astazi nu mai exista Imperiul Otoman, dar exista NATO in vest. Asadar, Rusia are nevoie de o Moldova care nu planifica aderarea la NATO. 2. Rusia are nevoie de o Moldova care isi pastreaza cultura si identitatea sa ortodoxa (eurasiatica), ceea ce va fi de ajuns pentru stabilirea unor relatii geopolitice trainice. (...) Toata problema consta in faptul ca Romania contemporana nu este un stat suveran, in sensul deplin al cuvantului, si nu are o identitate clara. Romania este membru UE, formatiune politica, care are propriu presedinte si este membru NATO, un bloc militar, unde rolul principal il joaca SUA, iar SUA este un nou imperiu care incearca sa largeasca zonele de influenta in diferite colturi ale lumii. Acest lucru este efectuat in mare parte din contul teritoriilor care s-au aflat sub influenta URSS. Problema aici nu consta in ideologie, ci in geopolitica. (...) Daca Chisinaul vrea sa fie intr-un stat cu Bucurestiul si Tiraspolul, nu avem nimic impotriva. Insa este nevoie de respectarea unei singure conditii: iesirea Romaniei din NATO. Dupa aceasta, toate variantele pot fi examinate. Fara aceasta: niciodata. Iesirea din NATO nu este o gluma, dar si Rusia nu este o gluma. O anumita perioada s-a cam uitat acest lucru. Tare nu am vrea sa fim nevoiti sa reamintim acest lucru."
 • Intr-un interviu publicat de Counter-currents.com la inceputul acestui an, la apogeul protestelor de la Kiev, Aleksandr Dughin isi expunea punctul de vedere asupra "democratiei liberale rusesti" si asupra problemei ucrainene: "Russia este o democratie liberala. Uitati-va la Constitutia rusa: Avem un sistem electoral democratic, un parlament functional, un sistem de piata libera. Constitutia se bazeaza pe modelul occidental. Presedintele nostru Vladimir Putin conduce tara intr-un mod democratic. Nu suntem o monarhie, nu suntem o dictatura, nu suntem un regim comunist, sovietic. (...) Rusia nu are o agenda imperialista. Moscova respecta suveranitatea si nu s-ar amesteca in politica interna a oricarei tari. Si duce o politica buna, onesta. Suntem martorii acestui lucru chiar si in Ucraina. (...) Nu trebuie sa uitam ca Rusia nu are interese hegemonice in Europa, dar americanii au. Cinstit vorbind, Uniunea Europeana nu este o entitate europeana originala - este un proiect transatlantic imperialist. Nu serveste intereselor europenilor, ci intereselor administratiei de la Washington. "Uniunea Europeana" este, in realitate, antieuropeana. Iar "Euromaidanul" este de fapt "anti-Euromaidan".  Neonazistii violenti din Ucraina nu sunt nici "nationalisti", nici "patrioti", nici "europeni" - sunt oamenii americanilor pur si simplu. Acelasi lucru e valabil si pentru gruparile pentru drepturile homosexualilor si organizatii precum FEMEN sau gruparile de protest liberale de stanga".

Cat de influente sunt, pana la urma, opiniile lui Aleksandr Dughin?
 • Pe marginea interviului cu acesta din vara lui 2013, Vocea Rusiei nota: "Din start, multi comentatori si "experti" in geopolitica vor interpreta o asemenea prognoza ca fiind "deplasata", dar experienta demonstreaza ca multe dintre prognozele controversate facute de Aleksandr Dughin s-au adeverit. In 2000, analistii pro-occidentali au fost amuzati de prognozele referitoare la o "criza de sistem" ce urma sa cuprinda Europa si SUA. Acum, criza de sistem a devenit realitate si nu este nimic amuzant in asta. Deseori, Aleksandr Dughin are privilegiul de a lansa in spatiul public niste paradigme care ulterior se regasesc in diverse conversatii institutionale, deci ipotezele mentionate de geostrategul rus nu trebuie tratate cu superficialitate."
 • Cel putin partial, "prognozele" lui Aleksandr Dughin referitoare la Georgia/Osetia deceniul trecut, sau la Ucraina/Crimeea in prezent s-au materializat, dupa cum reiese si din articolul Spiegel mentionat mai sus
 • In prezent, presa occidentala isi indreapta ochii spre Uniunea Eurasiatica - "echivalentul" UE in spatiul fost sovietic, pregatit de cativa ani printr-o uniune vamala Rusia-Kazahstan-Belarus, care ar urma sa intre in vigoare efectiv in 2015 si care ar urma sa tina piept UE, SUA si Chinei. Un proiect in linie cu teoriile promovate de Aleksandr Dughin si alti ideologi ai "traditionalismului" rus. Pe cand Euromaidanul de la Kiev era cuprins de violente, in cele trei tari membre ale uniunii vamale aveau loc proteste impotriva unei noi interdictii - aceea referitoare la lenjeria de corp din dantela. Stirea "exotica" era luata ca reper de serioasa publicatie The Guardian intr-o analiza despre sansele proiectului eurasiatic al lui Vladimir Putin, in timp ce peste Ocean publicatii precum Boston Globe considera ca strategia pe termen lung al lui Putin, aceea referitoare la alianta eurasiatica, ar fi singurul lucru predictibil in ceea ce face liderul rus, pe fondul crizei din Ucraina.


Citeste mai multe despre   Citeste pe Stirile ProTV

VIDEO Barbatul acuzat de asasinat la comanda mafiei italiene spune ca i sa facut o inscenare. Probele din dosar care il contrazic

Alexandru Gaina, individul acuzat ca la comanda mafiei italiene a ucis un om de afaceri roman, a vorbit in exclusivitate pentru Stirile Pro TV.
40685 vizualizari
 • +50 (56 voturi)    
  hahaha (Miercuri, 12 martie 2014, 10:44)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  cand te uiti la astia zici ca rusnacii au inghetat secolul XX si comunismul si au luat-o de la capat din 1917 cu aceleasi idei obosite care i-au mai dus o data la sapa de lemn.
   #showComment#showComment
 • +23 (27 voturi)    
  Visul umed al lui Ponta (Miercuri, 12 martie 2014, 10:45)

  ouyang [utilizator]

  .
   #showComment#showComment
 • +34 (36 voturi)    
  ... (Miercuri, 12 martie 2014, 10:47)

  costinescu [utilizator]

  rasputin, tu esti?
 • +36 (40 voturi)    
  Nu vreau cu Rusia! (Miercuri, 12 martie 2014, 10:50)

  ProLibertate-AntiMerkel [utilizator]

  Cui ii pasa ce crede sluga lui Putin, pe el il intereseaza doar puterea, altceva nu mai conteaza.
   #showComment
 • +30 (36 voturi)    
  ce face alcoolul din rusi (Miercuri, 12 martie 2014, 10:56)

  mnicku [utilizator]

  de asta-i atit de mult fum in rusia ...... gindeste dugheana
   #showComment
 • +34 (38 voturi)    
  Dezastru total! (Miercuri, 12 martie 2014, 11:00)

  Herodot [utilizator]

  Asta este viitorul tarilor ai caror conducatori au drept consilieri niste dezaxati...
   #showComment
 • +30 (34 voturi)    
  mai mult (Miercuri, 12 martie 2014, 11:15)

  tenere [utilizator]

  tank, decat think, astia sunt inca in era hrusciov cand invadau Europa cum vroiau, foarte dificil si subtil sa ai ai o asemenea gandire

  grotesc si inevoluat, asa pare marele filozof din gradina sovietica, era bine daca mai deschideau si ei ochii si vedeau ca lumea s-a schimbat
   #showComment#showComment
 • +29 (37 voturi)    
  nu, mersi, noi ramanem in UE (Miercuri, 12 martie 2014, 11:19)

  apa nu e uda [utilizator]

  multumiti-va cu ce ramane
   #showComment#showComment
 • +26 (34 voturi)    
  dupa cum formuleaza: (Miercuri, 12 martie 2014, 11:20)

  victor L [utilizator]

  ""Veti vedea ca a treia veriga a lantului regional al apropierii de noua alianta (eurasiatica - n.red.) va fi Romania. Mai mult, intrand in aceasta uniune, Romania s-ar putea uni cu Moldova in care s-a fi reintegrat Transnistria. Toata lumea ar avea de castigat!"" nu pare decit un logoreic activist de partid.
  Si politologul pumnului si tancurilor.
  Aaaa, ca Putin il apreciaza! cine se aseamana se aduna.
 • +28 (34 voturi)    
  Un fel de Vadim Tudor + Becali (Miercuri, 12 martie 2014, 11:24)

  Straistaru Eugen [utilizator]

  Combinatie ideologica dubios de periculoasa. Din ce am citit, si Etiopia se poate spune ca este, istoric, parte a Rusiei

  Auzi tu....conditia unirii cu Basarabia este sa iesim din NATO
   #showComment#showComment
 • +27 (31 voturi)    
  putin o ia razna? (Miercuri, 12 martie 2014, 11:24)

  t_roxx [utilizator]

  fanatism, misticism (de ce ma gandesc la nazism totodata?!), idei imperialiste..cred ca avem un caz f periculos de megalomanie fanatica, spun asta cu mare ingrijorare si nu ca o insulta...
   #showComment
 • +33 (37 voturi)    
  ... (Miercuri, 12 martie 2014, 11:25)

  dragos234 [utilizator]

  In comparatie cu ideologia lui Lenin de acum un secol, ideile lui Dughin se plaseaza undeva intre naiv-stupid si ridicol. Asemenea aberatii nu vor converti pe nimeni din Occident, Romania sau chiar Ucraina.
  Mai bine ii dadea inainte cu burghejii, capitalistii, exploatarea omului de catre om etc; macar avea mai mult sens. Dar sa predici "eurasianismul" e gogomanie curata.
  Ce mi-e eurasianismul, ce mi-e arianismul, ca tot acolo ajungem: noi suntem rasa superioara, americanii sunt inferiori si decadenti. Parca am mai vazut filmul asta.
   #showComment#showComment
 • +20 (20 voturi)    
  . (Miercuri, 12 martie 2014, 11:40)

  Raid [utilizator]

  " , in cele trei tari membre ale uniunii vamale aveau loc proteste impotriva unei noi interdictii - aceea referitoare la lenjeria de corp din dantela"

  orice alt comentariu e de prisos
   #showComment
 • +13 (17 voturi)    
  atentie (Miercuri, 12 martie 2014, 11:59)

  fit [utilizator]

  „Scopul lui Putin este Kievul și toată Ucraina. El vrea să creeze un coridor terestru din Crimeea în Transnistria, de mult timp condusă de foștii ofițeri KGB și, respectiv, FSB. Acest coridor este conceput pentru a tăia Ucraina de Marea Neagră”, a declarat Illarionov.
  Potrivit lui Illarionov, planul agresiunii asupra Ucrainei era planificat acum un an. În cazul în care Statele Unite și Uniunea Europeană nu vor lua măsuri, realizarea acestui scenariu este „o chestiune de timp”.unimedia
   #showComment
 • +13 (25 voturi)    
  Nu e de glumit. Biserica, unealta de manevra (Miercuri, 12 martie 2014, 12:14)

  fit [utilizator]

  Acest articol sa dea de gandit tuturor celor care ii asculta pe cei care critica UE si SUA, mereu si mereu cu minciuni amestecate cu adevar. Sa dea de gandit si cine si pentru ce se acorda bani de la stat pentru biserica ortodoxa din Romania. Biserica Ortodoxa este unealta de manevra pentru "ortodoxismul" euroasiatic al lui Dughin si Putin. Uitati-va bine cine din tara noastra vrea sa dea putere mai mare acestei unelte de manevra al lui Putin.
   #showComment
 • +8 (16 voturi)    
  Iarasi Rusia? (Miercuri, 12 martie 2014, 12:15)

  taro [utilizator]

  Mai afost si ieri un articol despre "ofensiva media" dusa de Rusia. Era acolo un exemplu un clip "viral" de pe youtube cu ~4000 de views probabil multe clickuri venite de la astia care au citit articoul de pe HN.

  Azi vine HN cu acest Rasputin. Maine ce-i trecut in program? Un urs care s-a lasat de baut de cand l-a intalnit pe Putin?

  A cumparat Gasprom ceva reclama pe HN de apar atata publicitate pro-rusa?
   #showComment
 • +12 (12 voturi)    
  iata ce zice Dughin!!!! (Miercuri, 12 martie 2014, 12:17)

  fit [utilizator]

  " Daca Chisinaul vrea sa fie intr-un stat cu Bucurestiul si Tiraspolul, nu avem nimic impotriva. Insa este nevoie de respectarea unei singure conditii: iesirea Romaniei din NATO. Dupa aceasta, toate variantele pot fi examinate. Fara aceasta: niciodata. Iesirea din NATO nu este o gluma, dar si Rusia nu este o gluma. O anumita perioada s-a cam uitat acest lucru. Tare nu am vrea sa fim nevoiti sa reamintim acest lucru."

  Putin vrea sa arate ca Rusia nu este o gluma.
 • +18 (26 voturi)    
  horror! (Miercuri, 12 martie 2014, 12:21)

  ..13 [utilizator]

  Am urmarit video-ul si cred ca omul chiar este in umbra unor evenimente importante legate de Rusia.

  Teoria lui precum ca modernitatea nu este decat un haos, ca nu exista democratie, libertate, cat toate astea nu sunt decat plasmuiri americane nu ma mira, dar ma mira faptul ca prinde inclusiv in RO.

  Folosirea religie in scopuri politice - asa era si pe vremea lui Ceasca - iarasi nu ma mira, dar toate aceste reluari nu fac decat sa imi aduca aminte de vremuri pe care le credeam de mult apuse...

  Interesant cum mereu foloseste pluralul - NOI - ma intreb care NOI??? Brrr - astia, sau mai exact asta are o balama lipsa...

  Omul acesta imi pare ca este extrem de periculos!
  Daca Putin se insoteste cu astfel de persoane -

  Hudson, we/ Romanians really have a problem!!!!
   #showComment#showComment#showComment
 • +19 (25 voturi)    
  Recunosc discursul anti-UE si anti-SUA (Miercuri, 12 martie 2014, 12:23)

  fit [utilizator]

  ... din comentariile postacilor de pe toate formurile in discursul lui Dughin. Cred ca e de fapt invers, acesti postaci rusofili sunt pregatiti de acest Dughin! Cine sunt acesti postaci si de unde scriu ei? Din Romania sau din Rusia? E posibil si una si alta. Securitatea tarii trebuie sa fie prima grija a guvernantilor nostri, dar se pare ca numai Base este cel care se preocupa. Ponta si ai lui da semnale exact opuse.
   #showComment
 • -12 (22 voturi)    
  nu are dreptate (Miercuri, 12 martie 2014, 13:13)

  pecereu [utilizator]

  Suntem" frati "cu rusii doar la capitolul religie ortodoxa,altfel nu avem nimic in comun cu ei nici macar ca limba.
  Cultural in schimb sunt peste multi am avea ce sa invatam.
  Economic e altceva ,rusii sunt deja capitalisti nu se mai pune problema de comunism, poate economic nu ar strica o asa o piata ca a rusiei.
  UE e cam pe butuci si China ar putea fi o solutie economica mai buna decat Europa care este in criza de peste 6 ani.
   #showComment
 • -8 (14 voturi)    
  pragmatic vorbind, interesul României primează (Miercuri, 12 martie 2014, 13:29)

  visio [utilizator]

  Părerea mea este așa:
  1. istoric, Rusia ne-a umplut de sânge(Basarbia, deportări, etc); tot istoric vorbind, rușii ne-au ferit de a deveni pașalîc; tot istoric vorbind, venirea acasă a moldovenilor de peste Prut, depinde în mare măsură de voința rușilor;
  2. geografic vorbind, România poate avea beneficii atât de la ruși, cât și dela europeni; ideea de neutralitate, dă frisoane atât americanilor cât și rușilor; totuși, cu acțiuni concrete și transparente, ne-am putea accede la acest statut;
  3. economic vorbind, există un proverb: ne înțelegem atât de bine cu poporul rus încât schimburile comerciale sunt reciproc avantajoase, în sensul în care noi le dăm grâu și ei ne iau porumbul; cu europenii ne descurcăm mai repede, însă ideea Poloniei de a avea un doc la Marea Neagră este cel puțin nostimă; am mai spus pe aici, România dacă ar fi industrializată masiv, nu ar putea să acopere nici măcar 20% din piețele comerciale mondiale; indiferent despre ce piață vorbim: Rusia, Europa, SUA, China, etc; economic vorbind, suntem praf și pulbere fină: nu avem industrie proprie, depindem extraordinar de mult de multinaționale indiferent de naționalitatea acestora (BAT, Lukoil, etc); economic vorbind, Românii trebuie să se maturizeze din toate punctele de vedere, să mai lase telenovelele, învățământul să fie aplicabil în lumea reală, etc; revenind la europeni, și aici pot fi de acord cu religiosul din titlu, sunt revoltat că România a aliniat prețurile produselor la piața europeană însă salariile au rămas la nivel derizoriu, atât de derizoriu încât foarte mulți români nu își permit un concediu omenesc; realitatea că vașea prahivei devine neîncăpătoare în weekend confirmă ceea ce spun; Sinaia, Bușteni, Predeal sunt mici, fizic vorbind; sezonul de vară durează 3 luni;
  4. politic vorbind, România este praf; diplomatic, rusia face legea: scandalul NSA, recentul scandal CIA; la acest moment, europa este în genunchi...însă rușii trebuie să vândă gazele cuiva.
  Ce avantaje majore avem?
 • +4 (10 voturi)    
  mda (Miercuri, 12 martie 2014, 13:38)

  Snitzelvienez [utilizator]

  Ce nu stiu rusii e ca societatea lor functioneaza impotriva naturii ..mi-as dori sa fim elvetieni dar n-ai cu cine..
 • +9 (13 voturi)    
  Lumea latina (Miercuri, 12 martie 2014, 13:45)

  dana_s [utilizator]

  Toata lumea latina este catolica.
  Poate este cazul sa reconsideram aspectele formale ale Bisericii.
 • +22 (24 voturi)    
  Stiti vobele lui A.D. Xenopol (Miercuri, 12 martie 2014, 13:46)

  MugurelMunteanu [anonim]

  dupa Razboiul de Independenta din 1877-1878 ...

  "Cine are incredere in rusi ori e vandut ori e smintit!"
   #showComment
 • +13 (17 voturi)    
  Au reusit hibridul suprem (Miercuri, 12 martie 2014, 14:33)

  ac [utilizator]

  Rasputin incrucisat cu secretar de partid ortodox. ///
   #showComment
 • 0 (10 voturi)    
  Guardian (Miercuri, 12 martie 2014, 14:46)

  Setalcott [utilizator]

  "serioasa publicatie The Guardian?" La The Guardian sunt un fel de Dughini ocidentali
 • +2 (10 voturi)    
  rusii (Miercuri, 12 martie 2014, 15:06)

  DANE_BOGDAN [utilizator]

  Ma ingrijoreaza fanatismul si incultura.Putine, omul acesta este periculos.
   #showComment
 • +6 (10 voturi)    
  Ciudate mai sunt caile Est-ului (Miercuri, 12 martie 2014, 15:44)

  uluit [utilizator]

  Ideologul lui Putin, este... un "RasPutin" cu "preziceri" despre soarta noastra a Romaniei.

  Acest "RasPutin" stie foarte bine cine sunt urmasii lui Iliescu (aflati acum la putere). Parca-i si vad pe "stangisti" majoritari, cum isi freaca mainile, sa pregateasca o cerere de aderare la "mama-Rusie".

  Somn usor natiune... Putin vegheaza pentru tine.
   #showComment
 • -3 (11 voturi)    
  rasputin (Miercuri, 12 martie 2014, 16:37)

  tot [utilizator]

  Nu stiu cine este acest Rasputin contemporan , dar sint de acord cu afirmatia lui ca UE nu da doi bani pe noi.Nu avem putinte sa ne integram cu nimic in UE.Ar trebui sa privim adevarul in fata !
   #showComment
 • +4 (6 voturi)    
  Alte masti, aceeasi piesa... (Miercuri, 12 martie 2014, 17:11)

  Metec [utilizator]

  Cine vrea sa stie esentialul despre rusul "iubitor de popoare", sa (re)citeasca romanul "Din Calidor" al lui Paul Goma, in special pag.36 - 40...
  Eu zic doar atat: sa ne fereasca Dumnezeu de o noua "imbratisare" a ursului rusesc!
   #showComment
 • 0 (4 voturi)    
  Roma (Miercuri, 12 martie 2014, 17:41)

  cocodino [utilizator]

  tezaurul si pamantul de la delta pina dincolo de Odesa, transnistria si inca o limba de pamant dincolo, si atunci stam de vorba cu Moscova.
  PS. Moldova oricum se va lipi de Romania. Harasho?
 • -3 (5 voturi)    
  Chiar și Roma a căzut pradă oamenilor stepei (Miercuri, 12 martie 2014, 18:18)

  Nyk1 [utilizator]

  Până și Roma, leagănul civilizației, a căzut în cele din urmă pradă oamenilor stepei în ultima ei etapă de decădere. UE va avea aceeași soartă cât de curând, fie că ne place sau nu, deoarece cei ce nu au capacitatea de învăța din istorie sunt condamnați să o repete.

  UE, acest imperiu neo-roman, va sfârși la fel, măcinat de dezbinare, de promovarea agresivă unor moduri de viață alternative dar de nedorit pentru o societate sănătoasă (gay), de acordarea cetățeniilor UE ca pâinea caldă către cei din popoarele subordonate (Franța și Anglia sunt deja practic pline de cetățeni veniți din statele arabe și maghrebiene, fostele colonii, urmând ca francezii sau englezii să devină minoritari în propriile țări în următorii 50 de ani).

  Oamenii stepei, în schimb, nu au luxul de a hiperanaliza „drepturi umane”, chestiuni precum faptul că musulmanii ar fi discriminați față de englezi dacă nu au cetățenie engleză, și cum pot soluționa englezii acestă gravă problemă de discriminare.

  Rusia va profita din plin de vidul creat de războaiele civile ce vor avea loc între băștinașii albi care țin la ideea de civilizație europeană pe de-o parte, și musulmanii / minoritățile care se cred oprimate pe de altă parte.

  Cred că România trebuie să fie mai prietenoasă față de Rusia, de la UE oricum nu primim decât fărâmituri, măcar factura la gaze să fie mai mică. La urma urmei, primii voievozi ai țărilor române au fost cumani (tot oameni ai stepei). Poate vor fi din nou.
   #showComment
 • +5 (5 voturi)    
  Dugin despre postmodernism: "Satanism pur" (Miercuri, 12 martie 2014, 18:49)

  CetateanLogat [utilizator]

  Fragmente:

  "Postmodernismul societatii noastre (ruse) este o imitatie a ceea ce apare in alte societati, unde modernismul a pornit, si-a epuizat cursul, si a fost inlocuit de o noua epoca. Noi doar ne apropiem de prima etapa a modernismului. Tranzitia noastra spre modernism a aparut intr-un mod specific - rusesc: a demolat traditia fara a pune in loc structurile modernismului. Si astfel, cel mai important pas in tranzitia de la arhaic spre modernism nu a fost facut. Cea mai mare parte a societatii noastre este arhaica si nu moderna.

  Proiectul postmodernist este de fapt tranzitia spre neant ("nothingness"). Este idea ca doar neantul reprezinta adevarata libertate. Si ca trebuie trecut de la actiunea de distrugere partiala, la actiunea de distrugere totala, pana la distrugerea subiectivismul. In postmodernism, intregul program al iluminismului este supus descompunerii. Este un urias program (postmodernist), care din perspectiva arhaica, religioasa, pare sa fie un satanism absolut, fara nuante. De fapt, este un fel de societate "anti-christ" pe care vestul o construieste. Si cred ca potentialul creativ al acestui program este departe de a fi atins. Vor urma niste elemente de magie neagra si alte lucruri care ne vor impietri. Ma gandesc la ingineria genetica - astazi vedem ultimii oameni; nu am vazut inca "post-oamenii", care isi vor face aparitia in scurt timp. Acestia vor fi mutantii, clonele, si nu sunt doar fantezii sau idei stiintifico-fantastice: toate ideile stiintifico-fantastice ale secolului XIX - aproape toate - au devenit realitate in secolul XX. Acestea sunt fapturile de maine, si asta nu este totul. Nu este o limita la care vestul a ajuns in procesul degenerarii din postmodernism.
 • +3 (3 voturi)    
  Dugin despre postmodernism: "Satanism pur" (Miercuri, 12 martie 2014, 18:50)

  CetateanLogat [utilizator]

  Continuare:

  Asa ca, faptul ca noi nu am ajuns pana acolo este un lucru bun. Dar optiunea rationala nu este sa nu ne indreptam spre nicaieri, ci sa ne indreptam spre ceva: ori inspre modernism, si apoi inspre postmodernism - in acel abis - asa cum propun liberalii modernisti, SAU, sa ne indreptam spre o revolutie conservatoare. Dar in acest ultim caz, trebuie sa mergem pana la capat si sa aratam ca intregul program al iluminismului, nu doar dezvoltarile postmoderniste - absolut TOT - este fundamental si profund gresit, asa cum adevaratii conservatori afirma. Tot ce tine de religie este bun, si noi trebuie sa ne reintoarcem la valorile noastre traditionale, in mod constient, pas cu pas si cu inteligenta. Trebuie de asemenea sa ne debarasam de toate cliseele nesfarsite despre dezvoltare si tehnologie, despre democratie, admitand faptul ca toate acestea sunt niste greseli teribile. Si intr-un sens, este bine ca nu ne simtim bine in postura de "anarho-modernisti", deoarece asta inseamna ca nu ne dorim sa fim atrasi inspre modernism, si ca de fapt ne impotrivim. Asta nu denota prostie ci chiar faptul ca noi inca mai avem ceva normal, ceva sanatos in noi. Chiar faptul ca nu ne simtim bine cu "anarho-modernitatea" arata ca suntem sanatosi. Arata faptul ca noi nu am intrat in putrefactie cu totul, ca si societatea vestica, care a si-a risipit valorile arhaice si a pornit pe drumul unei subiectivitati artificiale. Toate valorile arhaice au fost pompate in modernism, hranind astfel aceasta colosala, demonica energie a civilizatiei si tehnologiei vestului".

  http://www.youtube.com/watch?v=quxWhp5y23E
   #showComment
 • +2 (6 voturi)    
  Protestanta (Miercuri, 12 martie 2014, 19:18)

  aniod [utilizator]

  In acest caz, renunt a mai fi ortodox. Religia protestanta mi se potriveste, mie si unei parti importante a romanilor.
   #showComment#showComment
 • +2 (4 voturi)    
  Fiu de spion = pui de lele (Miercuri, 12 martie 2014, 22:37)

  Maniu [utilizator]

  avem si noi din astia, majoritatea prin MAE (ca se transmite slujbulita din tata-n fiu) care si astia sint pro rusi, pro arabi, anti UE si anti SUA, antidemocratie, anti human rights si pro oligarhia lor criminala.
   #showComment
 • -1 (1 vot)    
  Neutralitate ? (Joi, 13 martie 2014, 6:52)

  cristy_s6 [utilizator]

  Ideea de a schimba "macazul" in relatiile externe ale Romaniei nu este o idee noua si ea a fost "reformulata" in gandirea ideologilor nationalisti roamni din perioada comunista a lui Gheorghe - Gheorghiu Dej si sustinuta tacit de Ceausescu...Nu a mai avut timpul necesar de a transforma Romania in Elventia Orientului !
  Asa a fost sa fie !
  De aceia nu am inteles "graba" celor care au preluat puterea in Romania - si am inteles apoi mai tarziu de ce...era necesara o "revansa" a celor epurati din Romania prin "vanzare" catre noua lor colonie - Israel
 • -1 (1 vot)    
  Romania nu trebuie sa se amestece (Vineri, 14 martie 2014, 12:14)

  mihaitzateo [utilizator]

  Trebuie sa fii destul de prost sa nu observi ca si SUA si Rusia sunt tari la care violenta e inclusa in educatie,baga foarte multi bani in armata,e foarte multa ingradire a libertatilor individului etc.
  Asa ca cel mai bine ar fi ca Romania sa nu se amestece in conflictele dintre aceste tari si agentiile de stiri sa nu publice articole propagandistice,asa cum e articolul asta,de demonizeaza pe respectivul filosof si zic ca cine stie ce vrea Putin sa faca cu Romania,sub influenta aluia.
  Asta e propaganda a unor elite din SUA ieftina, cine stie ce interese au astia.
  Adica e clar,se zice Rusia nu stiu ce vrea sa va faca,permiteti sa aduca SUA mai multe trupe in Romania.
  Pai Romania a scapat si nu a avut trupe de ocupatie URSS si acum sa permitem pe teritoriul tarii noastre prezenta trupelor SUA,care tot de ocupatie sunt,dar sunt aduse sub anumite pretexte?E clar ca si Romania si Germania si Ungaria si Italia sunt trecute pe lista neagra,datorita orientarii care au avut-o in al doilea razboi mondial.Si elita SUA se teme de tarile astea,pentru ca merg bine economic si atunci vor sa bage trupe aci.
  Deja in Germania si-au bagat multe trupe la fel si in Italia,in Ungaria,nu prea au putut sa bage,in Romania au adus ceva.
 • 0 (0 voturi)    
  Ce de aberatii (Vineri, 14 martie 2014, 15:01)

  antrax [utilizator]

  1) BOR nu e subordonat bisericii ruse. E atasata de biserica greaca. Care e in conflict cu aia rusa, daca nu ma insel.
  2) Ce dragut, ai o unghie (Transnistria) la care tragi o mana (Moldova) si tot corpul (Romania). N-ar fi mai simplu ca Moldova sa le zica alora din Transnistria "da mai duceti-va /// si pa pa, nu mai faceti parte din Moldova"?
  3) Soldatii romani au marsaluit prin Ucraina si Rusia intr-o veselie in WW2, pana la Don/Volga/Crimeea. Dupa care rusii au tavalit Romania vreo 10 ani. Din ce stiu eu inca ii mai uram pe ruznaci. Probabil ca sentimentul e reciproc.
  4) Romanii au prins gustul democratiei, lumii vestice. 3 milioane si-au gasit un rost prin Vest. In afara de ceva moldoveni (probabil mare parte din ei rusofoni) cine mai trage catre Est?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică