Romania este gata sa sprijine gasirea unor solutii adecvate la solicitarea Republicii Moldova pentru a asigura libera circulatie a persoanelor, marfurilor si serviciilor in conditiile legii si ale normelor europene, pentru cetatenii si companiile din regiunea separatista nistreana, arata presedintele Traian Basescu, intr-o declaratie transmisa de Presedintie. Seful statului solicita, totodata, Rusiei sa revina in cadrul angajamentelor asumate in institutiile internationale si sa contribuie la stabilizarea situatiei din regiune.

Traian BasescuFoto: HotNews / DP

Presedintele Traian Basescu a mai aratat ca "Romania sustine consecvent principiile dreptului international si considera ca valorile democratice si standardele europene de protejare a drepturilor minoritatilor nationale ofera cadrul adecvat solutionarii preocuparilor de securitate din regiune".

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat joi, vorbind despre solicitarea Transnistriei de integrare in Federatia rusa, ca "oamenii trebuie sa aiba dreptul sa-si decida singuri soarta".

"Oamenilor trebuie sa li se permita sa-si determine propriul lor destin. Pentru acest lucru vom lucra cu partenerii nostri", a spus acesta, intr-o sesiune televizata de intrebari si raspunsuri.

Sovietul Suprem de la Tiraspol (legislativul) a cerut oficial miercuri autoritatilor de la Moscova, inclusiv presedintelui Vladimir Putin, sa recunoasca independenta Transnistriei.

  • Comunitaul integral transmis de Administratia Prezidentiala

Ref.: Declaratia presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, cu privire la declaratiile presedintelui Federatiei Ruse, domnul Vladimir Putin, din data de 17 aprilie a.c.

Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, constata ca in ultima perioada au aparut o serie de luari de pozitie care incalca principiile dreptului international si fundamentele sistemului de securitate in Europa. Punerea in discutie a frontierelor recunoscute international este inadmisibila si afecteaza direct pacea si stabilitatea la nivel regional. Miscarile revizioniste generate artificial din exterior reprezinta amenintari directe la adresa suveranitatii si integritatii teritoriale a statelor si nu pot fi solutii pentru apararea drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale. Repunerea in discutie a organizarii statale si impunerea de modele federale si autonomiste prin angajarea persoanelor apartinand minoritatilor nationale in actiuni subversive la adresa statului ai carui cetateni sunt constituie un amestec direct in treburile interne ale statelor suverane.

Romania este gata sa sprijine gasirea unor solutii adecvate la solicitarea Republicii Moldova pentru a asigura libera circulatie a persoanelor, marfurilor si serviciilor in conditiile legii si ale normelor europene, pentru cetatenii si companiile din regiunea separatista nistreana. Romania sustine consecvent principiile dreptului international si considera ca valorile democratice si standardele europene de protejare a drepturilor minoritatilor nationale ofera cadrul adecvat solutionarii preocuparilor de securitate din regiune.

Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, solicita Federatiei Ruse sa revina in cadrul angajamentelor asumate in institutiile internationale si sa contribuie la stabilizarea situatiei din regiune.

Departamentul de Comunicare Publica