Laserul de la Magurele va fi functional in bugetul care este prevazut in aplicatia aprobata de Comisia Europeana si de Guvern, a declarat pentru HotNews.ro managerul proiectului ELI in Romania, Nicolae Zamfir. "Nu se pune problema ca laserul sa fie functional numai daca se dubleaza suma. Specialistii nostri nici nu au lansat asemenea sume", a continuat Zamfir. Declaratia acestuia vine dupa ce Adrian Curaj, directorul general al Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI), a afirmat ca proiectul ar putea costa 700 de milioane de euro, pana la momentul in care va deveni functional, potrivit Agerpres.

Nicolae ZamfirFoto: Agerpres

“Centrul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics) de la Magurele, asa cum a fost inceput in aplicatia pe fonduri europene, va fi functional in bugetul care este prevazut in aplicatia aprobata de Comisia Europeana si de Guvern. Sigur ca s-ar putea sa existe extinderi ale programului stiintific cu noi propuneri care ar putea sa creasca aceasta suma care a fost aprobata, de 350 de milioane de euro, dar astfel de propuneri ar trebui sa fie supuse aprobarii guvernului si Comisiei Europene. Nu se pune problema ca laserul sa fie functional numai daca se dubleaza suma. Specialistii nostri nici nu au lansat asemenea sume”, a declarat pentru HotNews.ro directorul general al Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara si managerul proiectului ELI in Romania, Nicolae Zamfir.

Precizarea acestuia vine dupa ce Adrian Curaj, directorul general al Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI), a declarat ca proiectul laserului de la Magurele ar putea costa 700 milioane euro pana cand va functiona, scrie Agerpres.

Nicolae Zamfir a declarat ca “zilele acestea au loc intalniri ale grupurilor de cercetatori pentru a creiona prima varianta a aranjamentelor experimentale, asa-zilele TDR-uri (Technical Design Report - TDR), la care participa echipa ELI, institutele de la Magurele si cercetatori straini care urmeaza spre sfarsitul anului 2014 sa fie finalizate, trimise la evaluare internationala si aprobate de comitetul international ELI-NP, pentru ca in a doua parte a anului sa treaca la implementare, la achizitii, care vor dura pana in 2018”.

In ceea ce priveste angajarea de personal, Zamfir a afirmat pentru HotNews.ro ca “suntem inca in procesul de echivalare a diplomelor, de obtinere a avizelor de lucru. Avem 10 cercetatori straini in diverse etape, iar cei din Romania (5-6) sunt admisi, s-au facut formele si probabil ca in urmatoarele 2 luni procedura de angajare in cazul lor va fi finalizata”.

Managerul ELI-NP a declarat ca “intai trebuie echivalata diploma de licenta la Ministerul Educatiei, procedura care dureaza cam o luna, apoi urmeaza echivalarea diplomei de doctor - care se realizeaza la CNATDCU si unde dureaza 2-3 luni, iar cele doua proceduri nu pot fi simultane. Dupa care urmeaza formele de aviz de munca. Aceasta etapa dureaza mai mult pentru cei care vin permanent in Romania. Avem un cercetator chinez din SUA care a fost admis ca cercetator pe perioada nedeterminata si trebuie sa obtinem rezidenta in Romania ca sa obtina ulterior formele de aviz de munca. Procedurile in acest caz au inceput in ianuarie”.

Ce este ELI

Extreme Light Infrastructure (ELI) este un proiect paneuropean de cercetare stiintifica initiat in 2005, in cadrul caruia 13 tari europene colaboreaza pentru construirea celui mai puternic laser din lume. Cehia, Romania si Ungaria sunt statele gazda care vor construi fiecare cate o parte din acest proiect. Mai exact, in cele trei state se vor construi mai multe lasere. Este vorba despre trei proiecte complementare, fiecare tara urmand sa realizeze cercetari in ceea ce priveste lumina de mare intensitate, fiecare insa intr-un anumit domeniu de studiu. ELI-NP, complexul care se va construi la Magurele, are ca obiectiv aprofundarea fizicii nucleare folosind fascicule laser cuplate cu gamma.

Dintre cei trei piloni ai proiectului ELI, pilonul a carui constructie revine Romaniei, ELI - NUCLEAR PHYSICS (ELI-NP), este cel mai complex. ELI-NP se va construi in orasul Magurele, la Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei". Prin acest proiect, in colaborare cu Cehia si Ungaria, Romania va dezvolta cel mai puternic laser din istorie si va dezvolta tehnologii superioare celor ale Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara (CERN - European Organization for Nuclear Research), potrivit Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.

Amintim ca in luna septembrie 2012 Comisia Europeana a anuntat ca a aprobat finantarea proiectului ELI-NP - cel mai puternic laser din lume care va fi construit la Magurele. Este vorba despre finantarea pentru prima parte a proiectului, de 180 de milioane de euro, urmand ca restul de bani pana la 356 de milioane de euro cat costa proiectul integral sa fie eliberati in urmatorul exercitiu financiar european multianual, care incepe din 2014.

Citeste si: