Compania Nationala de Autostrazi va scoate in perioada urmatoare la licitatie nu mai putin de 13 studii de fezabilitate pentru tronsoane de autostrada in mai toate zonele tarii, a anuntat marti Ministrul Transporturilor, Dan Sova. Sibiu-Pitesti, Focsani-Bacau-Siret, Bucuresti-Alexandria-Craiova sau Sibiu-Brasov-Bacau sunt doar cateva din studiile ce vor fi scoase la licitatie. "Inafara de Sibiu-Pitesti care va dura un an, toate celelalte studii vor fi gata in 4 luni", a precizat Sova.

Strategia de autostrazi USL - Romania 100Foto: USL

Pentru a putea porni lucrarile la tronsoanele de autostrada avute in vedere in strategia de autostrazi "Romania 100" asumata politic de Guvernul Ponta in Parlament in decembrie 2013, CNADNR va scoate la licitatie in urmatoarea luna studiile de fezabilitate (SF) necesare pentru autostrazile finantabile prin Fondul de Coeziune si Fondul de Dezvoltare Regionala.

"Pe tronsoanele 'Romania 100' si care fac parte din reteaua principala TEN-T, predecesorii nostri nu au facut nici un studiu de fezabilitate", a declarat ministrul Sova. "Acesta este motivul pentru care noi in 2014 suntem obligati sa facem studiile de fezabilitate la toate aceste tronsoane".

Studiile au termen de realizare 4 luni

Inafara de studiul de fezabilitate de la Sibiu-Pitesti care in mod obiectiv dureaza 12 luni, toate celelalte studii de fezabilitate dureaza 4 luni, a mai declarat ministrul Transporturilor in cadrul unei conferinte de presa.

"Este un lucru bun pentru ca nu vor putea participa decat firmele serioase care au resurse pentru a realiza in termen asa de scurt studiul", a spus Dan Sova.

Ministrul Sova a mai precizat ca documentatiile pentru lansarea licitatiilor pentru toate SF-urile au fost sau urmeaza a fi trimise la Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) si dupa 10 zile de evaluare vor fi publicate in Sistemul Electronic al Achizitiilor Publice (SEAP).

Ce studii de fezabilitate vor fi scoase la licitatie pentru tronsoanele aflate pe reteaua TEN-T Core si care pot beneficia de finantare europeana nerambursabila din Fondul de Coeziune:

Documentatii trimise la ANRMAP pe 24 martie:

  • SF Focsani - Bacau
  • SF Bacau - Pascani
  • SF Pascani - Siret
  • SF Bucuresti - Giurgiu
  • SF Bucuresti - Alexandria
  • SF Alexandria - Craiova
  • SF Craiova - Calafat

Documentatie ce va fi trimisa la ANRMAP pe 2 aprilie:

  • SF Sibiu-Pitesti
  • SF Pascani-Iasi-Ungheni
  • SF Targu Mures - Targu Neamt - Pascani
  • SF Autostrada-Centura Bucuresti Nord

Ce studii de fezabilitate vor fi scoase la licitatie pentru tronsoanele aflate pe reteaua TEN-T Comprehensive (n.r. secundara) si care pot beneficia de finantare europeana nerambursabila din Fondul de Dezvoltare Regionala:

  • SF Brasov - Bacau (trimis la ANRMAP pe 21 martie)
  • SF (revizuire) Sibiu - Brasov (va fi trimis la ANRMAP pe 2 aprilie)

De mentionat este faptul ca orice studiu de fezabilitate are o perioada de valabilitate, ceea ce inseamna ca odata finalizate, statul roman trebuie sa demareze lucrarile pe toate aceste tronsoane pentru a evita refacerea studiilor. Spre exemplu, un studiu de fezabilitate pentru Sibiu-Pitesti a fost realizat in 2008, a expirat in 2010, iar acum este scos la licitatie un nou SF.

Trei tronsoane de autostrada, scoase la licitatie in perioada urmatoare

Pe langa lansarea la licitatie a celor 13 studii de fezabilitate, Compania de Autostrazi va anunta si licitarea constructiei pentru alte patru tronsoane de autostrazi in perioada imediat urmatoare.

  • A1 Nadlac-Arad Lot 2

Potrivit ministrului Sova, pe acest lot construit deja in mare parte, dar al carui contract a fost reziliat ca urmare a falimentului firmei constructoare, raportul evaluatorului a venit abia la inceputul lunii martie si pe 10 aprilie va fi publicata relicitarea constructiilor in SEAP. Termenul de deschidere al ofertelor va fi sfarsitul lunii mai.

  • A3 Campia Turzii - Ogra (37 km)
  • A3 Ogra - Targu - Mures (18 km)

Pentru aceste doua loturi licitatia va fi publicata in SEAP pana la sfarsitul lunii mai, a spus Sova.

  • A3 Suplacu de Barcau - Bors (64 km, realizati pe jumatate de catre Bechtel)

"Undeva intre 14 si 28 aprilie vom publica in SEAP anuntul de participare la licitatie", a anuntat ministrul Sova.