Cancelarul german Angela Merkel a refuzat titlul de Doctor Honoris Causa oferit de Universitatea Politehnica din Bucuresti, au confirmat pentru HotNews.ro surse diplomatice, dupa ce Romania Libera a publicat aceasta informatie. Potrivit surselor citate, unul dintre motive este faptul ca Merkel are deja acest titlu conferit de o universitate din Romania, si anume de Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Contactata de HotNews.ro, Ecaterina Andronescu, presedintele senatului universitar, a declarat: "Important este raspunsul oficial pe care ni-l va da cancelarul".

Surse diplomatice au confirmat pentru HotNews.ro informatia potrivit careia cancelarul german Angela Merkel a refuzat titlul de Doctor Honoris Causa oferit de Universitatea Politehnica din Bucuresti. Potrivit acestora, unul dintre motive este faptul ca Merkel are deja acest titlu conferit de o universitate din Romania, si anume de Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.

De cealalta parte, Ecaterina Andronescu, presedintele senatului Universitatii Politehnica din Bucuresti, a declarat pentru HotNews.ro ca nu a primit "asemenea informatii". "Atunci cand o sa avem un raspuns din partea premierului o sa comunicam public. (...) Important este raspunsul oficial pe care ni-l va da cancelarul", a precizat Andronescu.

Si rectorul interimar al Universitatii Politehnica din Bucuresti, George Darie, a declarat pentru HotNews.ro ca nu stie "nimic de problema asta, nu am fost informat ca ar fi refuzat". Acesta a precizat ca "demersurile au fost intreprinse mai demult, sunt cateva saptamani de cand am inceput, dar nu am auzit de nicio reactie de tipul asta". Rectorul interimar a afirmat pentru HotNews.ro ca "peste 150 de personalitati au titlul Doctor Honoris Causa conferit de Universitatea Politehnica din Bucuresti".

Angela Merkel a primit in octombrie 2010 titlul Doctor Honoris Causa al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.

Amintim ca in noiembrie 2012 cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung - citand site-ul Integru.org - a semnalat un caz de posibil plagiat in cazul ministrului de atunci Ecaterina Andronescu, acum presedinte al Senatului Universitatii Politehnica din Bucuresti. Acest caz dateaza din 2003, iar Integru.org sustine ca un articol de cinci pagini din revista "Analytical Chemistry" intitulat "Synthesis of TBP-Based Ferrofluids" descrie un experiment al Aureliei Cristina Nechifor, doctorand sub indrumarea Ecaterinei Andronescu. Analiza textului arata ca parti importante din articol ar fi fost preluate din munca altor oameni de stiinta, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung, articolul co-semnat de Ecaterina Andronescu fiind inclus in lucrarea de doctorat a Aureliei Cristina Nechifor.

Citeste aici pe larg despre acest caz

In replica, Ministerul Educatiei a remis la acea vreme un comunicat de presa in care a sustinut ca "este inacceptabila asocierea celor doua lucrari, precum si suspiciunea de plagiat pentru articole stiintifice care au in comun doar exprimari in limba engleza specifice domeniului chimiei".

Citeste aici comunicatul integral al Ministerului Educatiei