Disputa pe manualele digitale. Uniunea Editorilor din Romania: Proiectul Ministerului Educatiei pentru manualele de clasa I si a II-a este un esec anuntat in care vinovatul trebuie sa fie editurile

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 26 martie 2014, 16:50 Actualitate | Esenţial


Calendarul introducerii manualelor digitale
Foto: edu.ro
Documentatia publicata de Ministerul Educatiei pentru elaborarea de noi manuale "este imprecisa si incompleta in zona manualelor digitale", a declarat presedintele Uniunii Editorilor din Romania, Mihail Penescu, in cadrul unei conferinte referitoare la situatia manualelor. Acesta a sustinut ca Ministerul "nu mai are decat rolul de a proteja firmele prietene de o concurenta deschisa" si ca proiectul ministerului "pentru manualele de clasa I si a II-a este proiectul unui esec anuntat in care vinovatul, anuntat si el, trebuie sa fie editurile".

"Uniunea Editorilor din Romania (UER) a aflat cu stupoare, in 14 martie 2014, despre aparitia oficiala a documentelor prin care sunt deschise procedurile de licitatiei pentru manualele de clasa I si a II-a. Stupoarea vine din faptul ca documentele respective poarta semnatura aprobarii ministeriale in data de 22 noiembrie 2013 si nu au facut niciodata obiectul unei dezbateri publice. Acest gest vine sa confirme lipsa de transparenta si de disponibilitate la dialog a MEN", a avertizat astazi Mihail Penescu, presedintele UER, potrivit unui comunicat remis HotNews.ro.

Conducerea Uniunii sustine ca a facut in doua randuri "observatii esentiale la drafturile ministerului", iar actuala forma a documentelor "nu are nici o legatura cu drafturile discutate".

Ministerul Educatiei "nu doreste producerea de noi manuale si incearca sa gaseasca un vinovat. Proiectul Ministerului Educatiei pentru manualele de clasa I si a II-a este proiectul unui esec anuntat in care vinovatul, anuntat si el, trebuie sa fie editurile", a afirmat Mihail Penescu.

Potrivit acestuia, Ministerul trebuie sa anunte de ce nu a facut public pana acum ordinul de ministru 5559 aprobat in 22 noiembrie 2013, publicat pe 14 martie 2014 si care cuprinde Metodologia de asigurare a manualelor scolare, Procedura de achizitie a manualelor, Metodologia de evaluare a calitatii proiectelor de manuale scolare si Metodologia de constituire si functionare a Corpului evaluatorilor de proiecte de manuale scolare.

Uniunea Editorilor din Romania acuza Ministerul Educatiei ca "documentatia este imprecisa si incompleta in zona manualelor digitale" si ca "se vorbeste despre o platforma manuale.edu.ro care nu exista si pe care ar trebui sa testam manualul digital inainte de licitatie".

"As caracteriza drept suspecta suspendarea criteriului de concordanta cu programa analitica. Aceste criteriu, care era eliminatoriu, a disparut in mod tacit, fara nici o solicitare din partea editurilor. Se deschide astfel poarta achizitionarii unor manuale facute pentru lumea araba (Dubai), de unele mari firme de software romanesti? Daca se poate aproba orice manual indiferent de continut, ce rol mai are ministerul in aprobarea manualelor? De ce nu lasa piata deschisa sa aleaga ce i se potriveste? Cu acest nou sistem ME nu mai are decat rolul de a proteja firmele prietene de o concurenta deschisa", a declarat Mihail Penescu.

Acesta sustine ca proiectul de achizitie a fost intarziat atat de mult incat s-a ajuns "la un calendar absurd in care cadrele didactice au citeva zile la dispozitie, in luna august, pentru a consulta oferta de manuale aprobate, iar editurile vor trebui sa distribuie manualele in 4 zile in toata Romania, intre 11 si 15 septembrie".

Uniunea Editorilor din Romania anunta ca a solicitat o intrevedere cu ministrul Remus Pricopie, precum si convocarea comisiei mixte minister - editori pentru a analiza posibilitatile concrete privind producerea si achizitia manualelor scolare pentru anul scolar 2014-2015.

"Tinand cont de lipsa unor criterii eliminatorii in sistemul de selectie al manualelor, Ministerul Educatiei ar trebui sa lase piata de manuale sa se dezvolte liber si apoi sa achizitioneze la pretul pe care si-l permite manualele deja accepate de piata. La un pret unic pentru fiecare manual, Ministerul Educatiei ar putea achizitiona tirajele necesare conform solicitarii profesorilor. Cu un asemenea sistem, in trei ani am avea manuale noi pentru toti anii de studii, atat print, cat si digitale. Initiativa privata are intotdeauna resurse nebanuite. Sunt convins ca o asemenea abordare ar deschide si drumul investitiilor straine in invatamantul romanesc", a declarat presedintele UER.

Remus Pricopie: Sunt surprins de faptul ca astazi unii editori spun ca au la dispozitie 6 saptamani sa redacteze manualele

Remus Pricopie
Foto: Agerpres
Declaratiile conducerii Uniunii Editorilor din Romania vin la aproape 2 saptamani de la publicarea de catre Ministerul Educatiei a documentelor care vizeaza realizarea de manuale digitale. Pe 14 martie, MEN a anuntat ca "a fost initiata procedura de evaluare si licitatie pentru manualele de clasa I si a II-a, in baza Metodologiei privind evaluarea/reevaluarea, aprobarea, achizitionarea si gestiunea manualelor".

Pe 19 martie, ministrul Remus Pricopie declara in cadrul unei conferinte de presa ca este surprins de faptul ca astazi unii editori spun ca au la dispozitie 6 saptamani sa redacteze manualele. "Evident ca 6 saptamani este un termen nerealist, dar nu vorbim de 6 saptamani, vorbim de un an si 3 sau 4 luni pana la data la care se depun manualele", a sustinut Pricopie.

Acesta a afirmat ca "pe de o parte, sunt foarte multe voci si pe buna dreptate acuza ca aceste manuale nu vin mai repede. Pe de alta parte sunt editorii care de fiecare data cand se lanseaza procedura, deja este a doua oara cand se intampla, spun: e prea tarziu, nu avem timp, nu am fost informati".

"De data aceasta nu voi reveni asupra calendarului. Prin urmare, pot invoca orice. Atata timp cat avem de atins un obiectiv, si anume sa aducem pe masa elevilor manuale noi si la zi, nu cred ca mai putem sa ne jucam", a anuntat in urma cu o saptamana ministrul Educatiei Nationale. Acesta a adaugat ca "anul trecut am acceptat, plecand de la ideea ca poate specificatiile tehnice nu au fost suficient de clare si nu au fost cu 6 luni inainte anuntate. Acum nu mai este cazul. Vorbim despre specificatiile tehnice ale manalelor din iunie anul trecut si forma aprobata este cea din octombrie anul trecut."

"O licitatie publica se face dupa anumite reguli. Oricum pe aceasta zona a manualelor discutiile si negocierile cu cei care urmeaza sa liciteze au fost neobisnuit de extinse, spre deosebire de o alta licitatie. Credeti ca atunci cand se face o licitatie pentru o autostrada au loc astfel de discutii, cum sa arate caietul de sarcini? Daca ar avea loc astfel de discutii, probabil ca DNA-ul ar avea si activitate. Considerand insa ca este un subiect special, manualele, astfel de discutii au avut loc, inclusiv pe caietul de sarcini. Mai departe, dati voie institutiei care este responsabila de coordonarea licitatiei publice sa stabileasca regulile", a continuat ministrul Educatiei Nationale.

Calendarul privind asigurarea cu manuale scolare pentru clasele I si a II-a pentru anul scolar 2014-2015
07 martie 2014            Lansarea sesiunii de evaluare si a licitatiei proiectelor de manuale scolare pentru clasele I si a II-a, in urma aprobarii ordinului ministrului educatiei nationale privind regimul manualelor scolare in invatamantul preuniversitar.
15 aprilie 2014            Postarea pe SEAP a documentatiei de atribuire pentru achizitia manualelor scolare pentru clasele I si a II-a.
02 iunie 2014               Termenul limita pentru depunerea de catre ofertanti, la CNEE, a documentelor necesare procedurii de achizitie
02-20 iunie 2014         Desfasurarea sesiunii de evaluare a ofertelor de proiecte de manuale scolare pentru clasele I si a II-a.   
23 iunie 2014              Comunicarea rezultatelor evaluarii ofertelor de proiecte de manuale scolare pentru clasele I si a II-a.
28 iulie 2014               Comunicarea rezultatelor finale in urma procedurii de licitatie pentru proiectele de manuale scolare pentru clasele I si a II-a.
                                    Aprobarea, prin ordin al ministrului educatiei nationale, a manualelor scolare pentru clasele I si a II-a.
4-15 august 2014       Incheierea acordurilor cadru cu castigatorii licitatiei de manuale scolare pentru clasele I si a II-a. Derularea procesului de consultare, de catre cadrele didactice, a manualelor aprobate si comunicarea catre inspectoratele scolare a listei manualelor scolare selectate pentru a fi utilizate in clasele I si a II-a.
18-22 august 2014     Centralizarea, de catre inspectoratele scolare, a comenzilor si incheierea contractelor subsecvente de furnizare a manualelor scolare pentru clasele I si a II-a.  
22 august-10 septembrie 2014 Realizarea tirajului de manuale scolare pentru clasele I si a II-a.
11-15 septembrie 2014  Livrarea tirajului de manuale scolare pentru clasele I si a II-a catre inspectoratele scolare si catre unitatile de invatamant.

Descarca de aici urmatoarele documente:


Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2212 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Jupoaie educația (Miercuri, 26 martie 2014, 17:56)

  AdrianCalin [anonim]

  Lucrez într-o zonă apropiată de cei care sunt conectați la ce se întâmplă în ministerul educației și vă pot spune că cei care ar trebui să dezvolte învățământul românesc îl jupoaie cum știu ei mai bine. Am fost la discuții în care se povestea despre cum Cati (și înțelegeți voi de la care Ecaterina Andronescu vine acest apelativ) face spume la gură când în licitații mai apar și alții și face tot ce poate să-i elimine. Sunt convins că nu numai Cati face așa, ea e doar un exemplu dar idee este că totul, absolut totul în România este o mare hoție, nimeni nu face nimic pentru altceva în afară de bani.
  • 0 (0 voturi)    
   Banii pentru educatie sunt foarte putini! (Miercuri, 26 martie 2014, 22:51)

   GRANDFATHER [anonim] i-a raspuns lui AdrianCalin

   si atunci se fac tot felul de "licitatii din pix" pentru ca banii - cati sunt - sa ajunga acolo unde trebuie!
   Si ce-i nou in asta?! S-a facut asta si in timpul ministeriatului lui Cati "Abramburica"(parlamentar, ministru, rector si viceversa), s-a facut si pe vremea omului de stiinta Daniel Funeriu, care din spatele biroului ministerial, din fotoliul comod si incaltat cu papuci de casa, s-a facut ca nu vede ca madam Vergu isi promova propria afacere educationala(pe bani europeni!), (ab)uzand de documente cu antetul si stampila ministerului, se face si astazi sub ministeriatul "epigonului" Pricopie, care nu are bani sa plateasca salariile profesorilor pe intreg anul 2014, (urmand sa se "gaseasca" o solutie la viitoarea rectificare bugetara), care a "tranferat" catre autoritatile locale finalizarea proiectelor "inghetate" pe timpul lui Funeriu, dar care vrea dea "o lovitura de imagine" cu manualele digitale pentru clasele din ciclul primar! O actiune perfect inutila si complet aiurea! Pricopie fa-te ca lucrezi!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by