Simularile Bacalaureatului 2014 incep luni, 3 martie, cu simularea examenului de Limba si literatura romana - proba scrisa. Testarea va fi sustinuta de elevii claselor a XII-a, precum si de elevii claselor a XI-a, acestia din urma sustinand pentru prima oara o simulare a probelor de BAC. Accesul liceenilor in sali este permis pana la ora 8:30, iar simularea incepe la ora 9:00, cand se deschid plicurile sigilate cu subiectul multiplicat. Timpul destinat rezolvarii subiectelor la Limba si literatura romana este de 3 ore, iar elevii vor fi supravegheati de profesori de alta specialitate.

Examen scolarFoto: Agerpres

Elevii de clasele a XI-a si a XII-a vor sustine luni, 3 martie, simularea examenului scris de Limba si literatura romana din cadrul Bacalaureatului. Este pentru prima oara cand la simulare vor participa si elevii de clasa a XI-a. Scopul acestei testari este familiarizarea elevilor cu rigorile examenului si optimizarea rezultatelor la bacalaureat, precizeaza Ministerul Educatiei Nationale in Procedura privind organizarea si desfasurarea simularii evaluarii nationale pentru elevii clasei a VIII-a si a simularii probelor scrise ale examenului de bacalaureat national, in anul scolar 2013-2014.

Amintim ca 56,4% dintre absolventii de clasa a XII-a au promovat anul trecut Bacalaureatul, dupa ce in 2012 promovabilitatea la nivel national a fost de 44,26%. (Detalii aici)

Regulile testarii - cum se desfasoara simularea Bacalaureatului 2014

Accesul elevilor in salile de clasa este permis pana la ora 8:30, iar simularea examenului de Limba si literatura romana din cadrul Bacalaureatului incepe la ora 9:00, moment in care in fiecare sala se deschid plicurile sigilate care contin subiectul multiplicat. Este pentru prima oara cand simularea se realizeaza la nivel national, adica toti elevii de clasa a XI-a si a XII-a din tara vor avea de rezolvat in acelasi interval orar aceleasi subiecte, realizate de Ministerul Educatiei.

In Bucuresti, Inspectoratul scolar a decis ca simularile sa se desfasoare in sali supravegheate video. Dupa ora 8:30, elevii nu vor mai avea voie sa paraseasca sala de simulare a examenului pana la 10:30. Elevii vor fi repartizati in clase in ordine alfabetica, listele vor fi publicate pe usa clasei, cate 1 elev in banca. In cazul in care un liceu nu are spatiul necesar, elevii pot fi asezati si cate 2 in banca, dar cu conditia ca elevii alaturati sa fie din ani de studiu diferiti.

Timpul destinat rezolvarii subiectelor este de 3 ore, din momentul in care fiecare elev a primit subiectele fotocopiate.

Elevii vor fi supravegheati in timpul simularii de cate 2 profesori pe clasa, care predau alta materie decat Limba si literatura romana. Profesorii supraveghetori provin din scoala in care elevii sustin simularea, iar presedintele comisiei de organizare a simularii este directorul liceului.

In cazul abaterilor, elevii pot fi sanctionati prin scaderea notei la purtare, precizeaza Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

Corectarea lucrarilor este organizata de catre inspectoratele scolare si este realizata de profesori din localitatea in care elevii au sustinut simularile.

Rezultatele obtinute de elevi la simularile Bacalaureatului 2014 NU se contesta si NU se trec in catalog. Ele sunt analizate la nivelul fiecarui liceu prin discutii individuale cu elevii, prin dezbateri la nivelul clasei, prin sedinte cu parintii si la nivelul consiliului profesoral. In urma acestor analize, fiecare scoala va trebui sa faca un raport pe care sa il transmita inspectoratului scolar. La scolile cu rezultate slabe, raportul va trebui sa includa si un plan de actiune cu masuri de remediere a situatiei. Mai departe, inspectoratele scolare vor realiza la randul lor cate un raport care va cuprinde planuri de actiune si masuri de monitorizare, raport pe care il vor trimite la Ministerul Educatiei Nationale in termen de maximum o luna de la ultima proba de simulare.

Scolile sunt obligate sa ia toate masurile necesare pentru ca activitatea didactica a claselor a IX-a si a X-a, care nu sunt implicate in simulari, sa se desfasoare corespunzator, dupa un program stabilit de consiliul de administratie al scolii.

Bacalaureat - Calendar Simulari - Clasele a XI-a si a XII-a

3 martie 2014Simulare - proba scrisa - Limba si literatura romana

4 martie 2014Simulare - proba scrisa - Limba si literatura materna

5 martie 2014Simulare - proba scrisa - Proba obligatorie a profilului E)c)

7 martie 2014Simulare - proba scrisa - Proba la alegere a profilului si specializarii E)d)

14 martie 2014Afisarea rezultatelor

Descarca de aici Calendarul Simularilor scolare 2014

Bacalaureat - Continuturi Simulari pentru elevii clasei a XI-a

Limba si literatura romana

Continuturile pentru simulare sunt cele prevazute in programa de bacalaureat. Pentru simulare sunt exceptate urmatoarele continuturi:

  • reguli ale monologului, reguli si tehnici de construire a dialogului, stiluri functionale adecvate situatiei de comunicare, rolul elementelor verbale, paraverbale si nonverbale in comunicarea orala
  • textul dramatic postbelic
  • limbajul literaturii, limbajul cinematografic, limbajul picturii, limbajul muzicii
  • simbolismul, prelungiri ale romantismului si clasicismului, perioada interbelica, perioada postbelica, curente culturale/literare romanesti in context european
  • interpretari si judecati de valoare exprimate in critica si in istoria literara
  • autorii canonici: G. Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Camil Petrescu, G. Calinescu, E. Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stanescu, Marin Sorescu.

Bacalaureat - Continuturi Simulari pentru elevii clasei a XII-a

LIMBA SI LITERATURA ROMANA

Continuturile pentru simulare sunt cele prevazute in programa de bacalaureat. Pentru simulare sunt exceptate urmatoarele continuturi:

  • reguli ale monologului, reguli si tehnici de construire a dialogului, stiluri functionale adecvate situatiei de comunicare, rolul elementelor verbale, paraverbale si nonverbale in comunicarea orala
  • textul dramatic postbelic
  • limbajul literaturii, limbajul cinematografic, limbajul picturii, limbajul muzicii
  • perioada postbelica
  • autorii canonici: Marin Preda, Nichita Stanescu, Marin Sorescu.

Amintim ca simularile din acest an ale examenelor nationale au inceput pe 18 noiembrie, cu testarea la Limba si literatura romana a elevilor de clasa a VIII-a (simularea Evaluarii Nationale 2014). Rezultatele simularilor de final de gimnaziu vor fi publicate pe 7 martie.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2014 - Sesiunea iunie-iulie 2014

26 - 30 mai 2014Inscrierea candidatilor la prima sesiune de examen

30 mai 2014Incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

10 - 12 iunie 2014Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana - proba A

11 - 13 iunie 2014Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna - proba B

16 - 20 iunie 2014Evaluarea competentelor digitale - proba D

23 - 27 iunie 2013Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C

30 iunie 2014Limba si literatura romana - proba E)a) - proba scrisa

1 iulie 2014Limba si literatura materna proba E)b) - proba scrisa

2 iulie 2014Proba obligatorie a profilului - proba E)c) - proba scrisa

4 iulie 2014Proba la alegere a profilului si specializarii - proba E)d) - proba scrisa

7 iulie 2014Afisarea rezultatelor (pana la ora 12:00)

7 iulie 2014Depunerea contestatiilor (orele 12:00 - 16:00)

8 -10 iulie 2014Rezolvarea contestatiilor

11 iulie2014Afisarea rezultatelor finale

Citeste si: