In aceasta saptamina a avut loc o noua revolta a unor sateni impotriva echipelor care fac prospectiuni in Moldova. Zeci de localnici din satul Radeni (Neamt) au blocat marti si miercuri un drum, impiedicind angajatii firmei Prospectiuni SA sa faca lucrari pentru Romgaz. In fruntea localnicilor s-au aflat cativa calugari de la Schitul Cuvioasa Paraschiva, dupa cum scrie presa locala. Unul dintre ei l-a atacat dur pe Patriarhul Daniel, acuzindu-l ca a fost platit de Chevron pentru a le interzice preotilor si calugarilor sa iasa in strada la proteste.

Calugar anti-prospectiuniFoto: Captura YouTube

Vezi declaratia calugarului de la minutul 2.00:

"Chevron l-a platit pe Satana de Patriarh si a interzis la toti preotii din tara, din parohii, le-au interzis sa iasa in strada, le este frica, nu au curaj. Noi trebuie sa iesim si sa spunem lumii adevarul, despre Dumnezeu si despre Satana. Nu i-au primit in Franta, nu i-au primit in Belgia, nu i-au primit pe nicaieri (compania americana Chevron, n.r.) si or zis asa, in capul lor: <>", a spus calugarul, potrivit unei filmari realizate de ZiarPiatraNeamt.ro.

Reamintim ca mai multi preoti si calugari din zona Moldovei sint implicati in protestele impotriva prospectarii pentru zacaminte de gaze de sist, dar protestele s-au extins impotriva oricaror lucrari de prospectiune.

Patriarhia Romana nu a avut pina acum o pozitie transanta legata de gazele de sist, in ciuda presiunilor venite dinspre Mitropolia Moldovei. Un semnal a fost dat insa luni, 17 februarie, in ziarul Lumina (editat de Centrul de presa al Patriarhiei), cind a fost publicat un articol cu titlul "Gazele de sist nu rezolva dependenta energetica". Articolul citeaza un studiu realizat de Institutul pentru dezvoltare durabila si relatii internationale.