Ce-i mana pe preotii moldoveni in lupta anti-gaze de sist? O poveste mai complicata despre conflictele interne din biserica si rezistenta la schimbare

de Cristian Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 23 octombrie 2013, 23:39 Actualitate | Opinii


Cristian Pantazi
Foto: Hotnews
Un conflict subtil, tacut si extrem de important pentru Romania are loc in interiorul Bisericii Ortodoxe, iar implicarea unei parti a clerului din Moldova in protestele anti-Chevron reprezinta declinarea publica a acestui conflict. E un posibil conflict intre factiunea pro-occidentala a bisericii si factiunea traditionalista, nationalista, cu radacini adinci in Moldova saraca. Disputa se duce la virful bisericii, iar importanta lui face ca reprezentantii miscarii nationaliste sa se pozitioneze dur in chestiuni de mare impact public. Gazele de sist acum, la fel ca pasapoartele biometrice in urma cu doi ani, sint motivul perfect pentru ca traditionalistii sa-si afirme dispretul fata valorile occidentale si aderenta la o doctrina care, explicit sau implicit, respinge progresul.

Zeci de preoti si chiar ierarhi din zona Moldovei au pozitionat Biserica Ortodoxa drept lider de initiativa intr-un conflict dur cu compania americana Chevron si autoritatile care au acordat autorizatiile necesare pentru a incepe explorarea presupuselor zacaminte de gaze de sist in trei perimetre din judetul Vaslui.

Slujba in toiul noptii printre protestatarii de la Pungesti, preoti care aduc credinciosii la mitinguri anti-gaze de sist si infiereaza subjugarea Romaniei de catre Occident, campanii de informare anti-Chevron in biserici si camine culturale. Toate sint ipostaze comune in ultimii doi ani in Moldova. Si nu sint o surpriza. Cum s-a ajuns aici, cum s-a ajuns ca toate aceste manifestari care resping dialogul sa aiba loc sub tacerea complice a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei - care gestioneaza treburile bisericesti in zona?

E clar ca exista mai multe motive: drame personale, lipsa de informatii, ingrijorarea reala in fata riscurilor inerente, dezinformarea practicata de persoane interesate. Dar amploarea implicarii preotilor a venit pe fondul unui puternic discurs anti-occidental si al unui nationalism dur (numit eufemistic de apropiatii bisericii "traditionalism"). Acestea reprezinta terenul fertil pe care s-au nascut protestele preotilor anti-Chevron. Din aceasta combinatie fatala de frica, ignoranta, prejudecati, plus resentimente fata de atitudinea de dialog ecumenic asumata de Bucuresti.

Conflictul dintre satenii din Pungesti si Chevron e reflectarea unui conflict vechi si dur in chiar inima bisericii ortodoxe. O confruntare intre pro-occidentali (reprezentati de Patriarhul Daniel) si traditionalistii care controleaza mare parte din bisericile si manastirile ce apartin de Mitropolia Moldovei si Bucovinei, institutie condusa de Inalt Preasfintitul Teofan. Un conflict despre care Mirela Corlatan scria inca din 2012.

Implicarea fatisa a preotilor moldoveni in protestele anti-Chevron nu a intimpinat pina acum nici o rezistenta din partea liderilor centrali sau locali ai Bisericii Ortodoxe Romane. Daca in privinta Patriarhiei exista semnale ca ia in calcul convocarea Sfintului Sinod pentru a curma elanul anti-gaze de sist al preotilor, Mitropolia Moldovei si Bucovinei nu a facut nici un gest de delimitare fata de preotii protestatari. Mai mult: a emis citeva semnale mai degraba incurajatoare pentru acestia.

De ce este important intaistatatorul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei? IPS Teofan (care si-a obtinut doctoratul la Institutul Teologic Saint Serge din Franta, cunoscut in lumea bisericii drept bastion al traditionalismului ortodox) este cel care gestioneaza activitatea bisericii ortodoxe in Moldova. El da semnalele decisive pe marile teme de dezbatere.

De aproape doi ani de cind au inceput protestele anti-Chevron in Vaslui, internetul nu retine nici o luare publica de pozitie a IPS Teofan. In schimb, Mitropolia Moldovei si Bucovinei s-a remarcat in cel putin doua momente prin pozitii puternic traditionaliste, conservatoare.

Octombrie 2012.
La hramul Sfintei Parascheva au fost aduse in Iasi moastele unui sfant din Ucraina, Sfantul Cuvios Teofil, un sfant obscur, cu o biografie schematica, de care nu a mai auzit nimeni inainte. Moastele au fost aduse de la Manastirea Kitaev din Ucraina, iar gestul a avut o incarcatura simbolica majora. Informatii din interiorul BOR indica faptul ca Patriarhul Daniel nu a fost incantat de initiativa IPS Teofan de a aduce moastele unui sfint din Ucraina.

Iulie 2013.
Pe portalul de informatii al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei apare un articol publicat de preotul Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor si considerat un apropiat al IPS Teofan/ cunoscut in mediul metropolitan iesean ca unul din personajele cu mare putere de influentare a mitropolitului. Articolul este un rechizitoriu dur al Occidentului, acuzat ca "... exista o directiva din acest spatiu geo-politic de a se lovi in Biserica majoritara din Romania. In ce scop? Evident, pentru decredibilizarea ei...". Constantin Sturzu aduce in discutie si chestiunea gazelor de sist (fara a o numi exact), in cheia nationalismului: "Daca se va mai accepta si exploatarea - nu de catre statul roman! - a unor bogatii naturale, utilizandu-se tehnologii cu risc ridicat din punct de vedere ecologic, inseamna ca se va da cu totul apa la moara celor care deja declara ca nici cizma sovietica nu apasa atat de greu pe grumazul poporului roman."

Dar cel mai interesant aspect in articolul publicat de Constantin Sturzu este legat de proiectul Uniunii EurAsiatice, promovat de presedintele rus Vladimir Putin. Sturzu isi incepe discursul cu o critica aparenta a Uniunii EurAsiatice, folosind inclusiv titlul unui celebru film rusesc, "Moscova nu crede in lacrimi". Dupa care vine avertismentul: "Dar daca responsabilii de acest proiect (inca) numit Uniunea Europeana nu se vor trezi la timp si nu vor tine cont de specificul, de doleantele si de sensibilitatile romanilor, pe viitor orice este posibil. Chiar si ceea ce acum pare o utopie".

Articolul semnat de Constantin Sturzu a stirnit valuri de comentarii pe forumurile dedicate bisericii. Mitropolia Moldovei si Bucovinei nu a avut nici o pozitie publica prin care sa se delimiteze de comentariile autorului, care este si purtator de cuvant al Arhiepiscopiei Iasilor.

Dar IPS Teofan nu este singurul inalt prelat din Moldova al Bisericii Ortodoxe care s-a remarcat prin respingerea valorilor occidentale si intoarcerea spre nationalism.

Inalt Prea Sfintitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, a avut o iesire dura la adresa UE si a explorarii gazelor de sist. In iulie 2013, Pimen (fost colaborator al Securitatii) spunea ca "E mai rau ca in comunism. Faceti crima! Dumnezeu ne-a salvat de URSS, ne va salva si de UE".

Recent, in plin scandal al gazelor de sist de la Pungesti, un alt cap al Bisericii Ortodoxe din Moldova a criticat dur orientarea pro-europeana. Corneliu, Episcopul Husilor, a tinut o cuvintare in care a comparat comisarii europeni cu comisarii sovietici: "In anii '50 in tara aceasta erau comisari sovietici care dictau ce sa lucreze romanilor, li se luau pamanturile, erau intemnitati si cea mai mare parte, floarea intelctualitatii, a putrezit in temnitele comuniste. Astazi sunt alti comisari, europeni, tot fara de Dumnezeu, care tot la fel fac. Ce se va alege de ei? Ce s-a ales si de ceilalti".

Iar invataturile nationaliste si anti-Occidentale emise de capii bisericii ortodoxe din Moldova au fost intarite de pozitii la fel de dure ale unor influenti preoti si calugari din manastirile de traditie din zona.

Manastirea Petru Voda
s-a implicat masiv in dezbaterile legate de pasapoartele biometrice. Monahul Filotheu Balan, prezentat drept purtator de cuvint al staretului de la acea vreme Justin Pirvu (unul dintre cei mai influenti monahi ortodocsi, decedat in 2013), a participat la o dezbatere in Parlament pe aceasta tema si a avut in permanenta pozitii extrem de dure la adresa influentei occidentale in Romania (vezi aici video). Insusi Justin Pirvu a respins pasapoartele biometrice si gazele de sist in iesiri publice, iar informatii din zona bisericii arata ca Filotheu Balan a avut o influenta semnificativa asupa lui Justin Pirvu in ultimii ani ani de viata ai acestuia.

Calistrat Chifan
, duhovnic la Manastirea Vladiceni, este un alt influent inamic al ecumenismului (miscarea de apropiere intre bisericile crestine). Cu o istorie personala zbuciumata, oprit de la slujire de patriarhul Daniel pe cind acesta conducea Mitropolia Moldovei, din cauza unor grave abateri canonice, Calistrat Chifan a fost repus in drepturi de mitropolitul Teofan si pastreaza o influenta semnificativa asupra catorva stareti ai unor manastiri din Vaslui, pe care se pare ca le finanteaza. Nu intimplator, televiziunile au relatat ca aceste manastiri au trimis sprijin sub forma de alimente catre locuitorii din Pungesti care au protestat zi si noapte impotriva Chevron.

Acestea sint citeva dintre personajele care compun puzzle-ul complex al vietii bisericesti din Moldova, o regiune care poarta plaga saraciei si unde influenta clerului asupra vietii de zi cu zi e mai mare decit in orice alta regiune din Romania.

 • Lupta dusa de aceste personaje-cheie impotriva modernizarii este de fapt o lupta pentru pastrarea status-quo-ului. Nu au nevoie de tulburari inutile care sa puna in pericol influenta majora pe care o au asupra unei populatii saracite. Nu au nevoie de aparitia unor inputuri externe (investitii, tehnologie etc), pentru ca acestea ar putea genera fluxuri de idei noi cu potential "destabilizator". Pe scurt, acesti preoti si ierarhi vor sa limiteze la maximum schimbarea ca sa-si prezerve influenta, adica puterea. Si daca asta inseamna scandaluri ridicole (precum scandalul cip-urilor care fura sufletul oamenilor) sau deraierea unor proiecte strategice chiar inainte de a incepe (cazul explorarii potentialelor zacaminte de gaze de sist) - ei isi vor asuma riscurile de a ramine in istorie ca frinari ai modernizarii, in numele unui traditionalism ridicat la rang de virtute.

Am descris o stare de fapt semnificativa pentru dosarul Chevron. Dar nationalismul agresiv profesat de o parte a elitei bisericesti din Moldova nu se va opri aici. Asa cum nu s-a oprit la dosarul pasapoartelor biometrice, care la momentul declansarii parea doar un scandal intretinut de exaltati.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13582 vizualizari

 • -16 (46 voturi)    
  Pozitionarea contra gazelor de sist... (Miercuri, 23 octombrie 2013, 23:59)

  Lucky1 [utilizator]

  ...orbeste, fara discernamant, se aliniaza unei atitudini de aceeasi natura cu a celei prin care Biserica propune plata unor taxe de indivizii care poarta nume de sfinti...

  La urma urmei, orice pasare pre limba ei piere...
  • +11 (17 voturi)    
   preoţi antiglobalizare (Joi, 24 octombrie 2013, 14:11)

   FFF T [utilizator] i-a raspuns lui Lucky1

   Atitudinea , anti-acaparare şi anti-exploatare economică de către cei bogaţi în detrimentul celor mulţi şi săraci se cheamă "rezistenţă la schimbare"? Sau reacţie vizionară? Indienii care îşi fac propriile bănci pentru credite ieftine, brazilienii care produc medicamente generice, cei din Bangladesh care protestează împotriva condiţiilor de muncă din fabricile de confecţii ale megacorporaţiilor şi altele, toate astea nu sunt rezistenţă la schimbare, pentru că schimbarea aia nu e în bine pentru 99%, e în bine numai pentru cei care deţin 1% din bogăţiile lumii.
   • +3 (5 voturi)    
    erată (Joi, 24 octombrie 2013, 14:17)

    FFF T [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

    cei 1% care deţin bogăţiile lumii.
    • -4 (6 voturi)    
     Luări de poziție mai grave ale tradiționaliștilor (Joi, 24 octombrie 2013, 21:47)

     Danutz.Nastase [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

     Din păcate se amestecă și în alte lucruri, cu consecințe și mai grave.
     Am primit multe e-mail-uri în care preoți sau călugări recomandau să nu se facă vaccinuri, care ar fi periculoase. Spuneau că vaccinurile sunt inutile, că sunt o modalitate de a face bani a companiilor de medicamente, ba chiar că sunt o modalitate de a duce la îndeplinire nu știu ce conspirație care are drept scop reducerea populației planetei.
     Dacă vaccinurile sunt rele, atunci cum de au fost eradicate boli ca poliomielita sau variola? Cei ce transmit informații de genul ăsta fac mult rău, contribuie chiar la moartea unor oameni care se sperie și nu se mai vaccinează împotriva gripei, hepatitei ori a altor boli, deși efectele secundare ale vaccinurilor apar în mult mai puține cazuri decât ar fi rata mortalității dacă aceeași populație nu s-ar vaccina.
     Patriarhia sau mitropolia ar trebui să le recomande preoților și călugărilor să nu-și mai dea cu părerea cu privire la lucruri la care nu se pricep, fiindcă pot face mult rău. Ba chiar ar trebui să colaboreze cu Ministerul Sănătății, iar preoții să-i îndemne la slujbe pe credincioși să nu respingă vaccinurile.
     • +2 (2 voturi)    
      Ai primit emailuri? cand? (Vineri, 25 octombrie 2013, 10:08)

      dbdb [utilizator] i-a raspuns lui Danutz.Nastase

      cam cate? semnate Preot yyy? Pe bune, vreau sa stiu!
 • -7 (39 voturi)    
  amin (Joi, 24 octombrie 2013, 0:02)

  Mazeta [utilizator]

  Da, trebuie rezolvat urgent cu popii, că altfel veți avea mereu probleme cu exploatarea. Comuniștii au înțeles asta mult mai repede: dacă vrei o turmă, scapă întâi de ciobani.
  • +2 (20 voturi)    
   corect (Joi, 24 octombrie 2013, 10:33)

   mamzeljeni [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   saracia si prostia merg mana in mana ... pe care o combati mai intai ?

   atata vreme cat oamenii nu pot gandi cu capul propriu, ci asteapta mereu solutii (mancare, imbracaminte, idei) de la un sponsor (primarie/biserica) ii poti manevra foarte usor
  • +10 (26 voturi)    
   brucan2 (Joi, 24 octombrie 2013, 10:49)

   kalughin [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   da, scris exact in maniera brucaniana in scanteia anilor '50. pantazi promoveaza pe fata "reeducarea" impusa de bolsevici in puscariile comuniste, ...astazi cu pixul, maine cu ustensilele torturii. conflictul nu-i intre un asa-zis curent traditionalist si un oarecare grup reformator din Biserica. Biserica e una singura, si nu se agiorneaza dupa moda vremilor, cine nu-i in duhul Bisericii, e automat in afara Ei, indiferent daca acela s-ar crede lucrand la "modernizarea" ...
 • +1 (31 voturi)    
  gazele si Frank Timis (Joi, 24 octombrie 2013, 0:08)

  andinny [utilizator]

  nu stiu ce ii mana pe preoti, dar sigur nu stiu ca Frank Timis este cel de la care Chevron a cumparat acordul pentru perimetrul de la Barlad, in 2011, de unde a inceput totul. Este un om implicat in prea multe faradelegi, deci problema gazelor de sist este mai grava decat cea de la Rosia Montana
 • +21 (45 voturi)    
  Rezistenta la schimbare (Joi, 24 octombrie 2013, 0:38)

  HP [utilizator]

  Aici nu e vorba doar de rezistenta la schimbare a Bisericii. Subiectul e cu mult mai complex.

  Nu e cazul unei abordari de genul "daca nu esti cu mine, esti impotriva mea".

  Preotimea o fi avand interesele ei, dar asta nu inseamna ca exploatarile sau "investitiile" sunt ceva bun pentru Romania, si nu pentru ca or fi romanii nationalisti sau incapabili de a intelege lipsa sau interpretarea partial gresita a informatiilor privind impactul de mediu.

  Problema legitima a protestatarilor este ca ni s-a inoculat prostia asta cu "investitiile straine", dealtfel profund paguboase tarii.

  Nu trebuie sa fii nationalist ci doar putin patriot ca sa realizezi ca ar fi infinit mai bine si acceptabil ca Statul Roman sa-si rezerve dreptul de exploatare a propriilor resurse. Daca nu poate acum, ghinion.

  Daca guvernantii sunt incapabili sa promoveze liberalismul economic si sa-si protejeze interesele prin asigurarea dezvoltarii companiilor romanesti, a institutelor de cercetare inchise in anii '90 si a creditarii abundente si suficiente IMM-urilor si startupurilor - atunci asta e problema pe tapet.

  Investitiile straine nu sunt altceva decat plocoane si tributuri catre tarile puternic industrializate. De ce nu face Romania investitii in SUA sau Germania ?

  Fiindca suntem niste sclaveti, niste vasali. Prin urmare, lasati americanii sa investeasca in domenii care nu ne amaneteaza viitorul pe zeci de ani, altora - respectiv in IT, medicina, consultanta, finante, etc.

  Banii vor exista si peste 30 de ani. Pana atunci preferam sa cumparam gaze si petrol de la rusi, cu speranta ca vom fi devenit indeajuns de maturi spre a vota guvernanti capabili sa asigure succesul economic al romanilor.

  Iar daca se va intampla asta, nu se va fi suparat nimeni in 2040, cand companiile 100% romanesti vor scoate gazele, aurul si petrolul romanesc la lumina si vom fi profitat cu totii de bunastarea economica obtinuta pe cont propriu, prin munca cinstita, nu prin spaga, proteste si miloaga la Inalta Poarta
  • 0 (30 voturi)    
   patriotism rau plasat... (Joi, 24 octombrie 2013, 2:40)

   Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui HP

   ...acelas cu cel practicat in era de aur a lui Ceausescu cand nu era voie sa importi tehnologie din vest chiar si in cazurile cand era de neilocuit si, spre a intelege mai bine, dau un exemplu intamplat in realitate.

   Era nevoie de importul unei tehnologii patentate pentru fabricatia unor componente ce intrau in fabricatia unor produse complexe obiectul unui export de cateva sute de milioane de dolari.
   Chestiunea care s-a pus: ori aducem tenologia contra unui cost de $150.000 ori importam componentele protejate de tehnologie contra $20.000.000. Ce credeti ca s-a intamplat? Nota de Fundamentare privind importul licentei s-a respins de nea Nicu, cu indicatia sa se realizeze in tara! Pur si simplu nu s-a inteles ca aceasta tehnologie este protejata de patente si nu poate fi reprodusa fara importul licentei.
   A trebuit sa se importe tehnologia printr-o manevra delicata ocolitoare dar riscanta, caci daca descoperita, intrai la bulau pe multi ani pentru actiuni ostile contra conducerii superioare si contra economiei nationale.

   Sunt tehnologii care sunt mai convenabile de importat decat de dezvoltat atat material cat si ca timp. Ori, daca pentru unii pierderea materiala poate fi recuperata, timpul niciodata. Asa ca, chestiunea care se pune este: isi permite Romania luxul de a se fuduli cu potentialul indoielnic al dezvoltarii unei tehnologii proprii in acest domeniu riscand sa intre intr-un colaps economic provocat cu usurinta de lipsa de energie competitiva? Eu cred ca este mai patriotic de ales varianta cea mai fezabila, cea mai putin riscanta, in cazul de fata importul tehnologiei, bineinteles, in conditii onorabile pentru tara.
   • 0 (4 voturi)    
    Importul de tehnologie (Joi, 24 octombrie 2013, 13:25)

    MagnusLucian1320675938794 [anonim] i-a raspuns lui Lucky1

    In una din maretele carti are lui Stalin, copiate dupa sfantul Lenin, era clar stipulat faptul CA Comunismul nu are nevoie de tehnologii noi ci de solutii!
    Daca se descopera o tehnologie noua si fundamentala, se va vinde in vest, deoarece socialismul (sau marog, comunismul) functioneaza pe alte cai infrastructura, economie, fericire universala, egalitate, fraternitate si tovarasie...

    Imi este sila de faptul ca multi oameni politici si liberi de opinie functioneaza in atitudine dupa chestii expirate de acum jumatate de secol.
  • +11 (17 voturi)    
   mai adaug si eu cate ceva... (Joi, 24 octombrie 2013, 11:05)

   nova [utilizator] i-a raspuns lui HP

   E f. complexa problema si parerile formate numai din surse internet sunt intotdeauna superficiale.
   Problemele din sanul bisericii sunt vechi si cu multe nuante asa ca d-le Pantazi, informarea profunda despre aceste lucruri v-ar lua ani de zile. Controversele intre capii BOR sunt mai degraba legate de apartenenta si contestari fata de masonerie ( pro- occidentala ),traditionalis si altele.., intre biserica rusa, greaca , romana dar care nu au nici o legatura cu Pungesti si nici cu Chevron si firme occidentale.
   Plimbarea moastelor la care v-ati referit e o simbolistica care a fost dintotdeauna care pentru preoti inseamna cu totul altceva.
   Si acum daca trecem la militantismul preotilor din Barlad vreau sa va spun ca lucrurile sunt mult mai simple. Pana si dl. Armand Gosu expert in politica ruseasca a spus ca influienta ruseasca in acest caz este nula, noi fiind o miza prea mica pentru astfel de scenarii cu manipulari si infiltrari . (daca nici el nu stie bine ce vorbeste atunci nu mai stie nimeni).
   Prin urmare acum doi ani cand au fost demonstratiile la Barlad impotriva gazelor de sist, zapacitul ala PSD care acum este deputat a facut rost de fel si fel de documente, documentatii (chestia cu Gasland este chiar numai gluma) redactate de Parlamentul European, Decizii ale parlamentelor din Franta, Germania (cu motivari) care s-au declarat impotriva exploatarilor. Le-a fluturat pe la toti cei care puteau fi sensibili la idee si in special la capii bisericii din zona. Ceea ce este interesant ca aceste documentatii sunt veridice, credibile si chiar au stat la baza deciziilor luate in alte state. Preotul Laiu numai de ignoranta si naivitate nu poate fi suspectat pentru ca este un erudit. Transmiterea informatiei la preotii din zona nu a fost nici o problema, cu explicatii mai simpliste, mai de nivelul enoriasilor si cam asta este. - o sa mai continui cu cateva fraze.
  • +6 (10 voturi)    
   continui... (Joi, 24 octombrie 2013, 12:14)

   nova [utilizator] i-a raspuns lui HP

   Am sa va dau numai un exemplu,. Acest Solomon a creat un site. "gaze de sist" pdf pe care a pus numai documentatia din parlamentul european
   „Impactul extracţiei gazelor de şist şi a petrolului de şist asupra mediului şi a sănătăţii umane” – ENVI (Parlamentul European) – 2011) “. - pdf. acelasi document la care face trimitere si Agentia de Resurse Minerale ca sursa de informare - infogazedesist.eu. Daca va obositi sa-l cititi (86 pagini) o sa gasiti suficiente argumente pentru care alte tari spun NU.
   Principalul argument din punctul MEU de vedere este ca nici o tara europeanu dezvoltata nu este dispusa sa-si transforme terenurile agricole in exploatatii de gaze de sist - cu mii de sonde - din cauza opozitiei populatiei. (Alte activitati pe acele terenuri sunt curioasa cine si le imagineaza. In America contextul este cu totul altul (densitate mica a populatiei, zone necultivate, etc.. )
  • 0 (10 voturi)    
   EU nu sunt nici sclvet nici vasal (Joi, 24 octombrie 2013, 12:59)

   eem [utilizator] i-a raspuns lui HP

   Poate tu esti, dar atunci te rog nu vorbi cu "suntem".

   Si nici Germania nici SUA nu fac investitii in Ro. Investitile sunt facute de catre companii din SUa, Germania sau orice alta tara.

   EU pot sa iti dau sute de exemple de companii din Romania care au investit in SUA,, Germnia, etc.
   Chiar si tu poti sa investesti in oricare dintre aceste tari. Si e foarte usor, dureaza maxim o zis sa iti faci o firma si sa te apuci de lucru. SI nu va veni biserica cu o mana de inculti sa iti darame firma.

   Trebuie sa intelegi ca STATUL e cel mai prost investitor/manager. STATUL nu trebuie sa aiba nimic, totul trebuie sa fie privat pentru ca doar managementul privat creeaza performanta. O data cu performanta vine si profitul si aici e rolul STATULUI sa intervina, sa se asigure ca acest profit este impozitat corect, conform legilor. In acest punct trebuie sa nu existe coruptie si totul sa fie facut corect.
   • +3 (5 voturi)    
    Spune-i (Joi, 24 octombrie 2013, 15:21)

    auch [utilizator] i-a raspuns lui eem

    asta si lui Statoil din Norvegia, ok?
    Cata vreme resursele nu sunt proprietatea statului, ci proprietate publica, mi se pare de bun simt ca "publicul" traitor in zona in care se afla resursele sa aiba pretentia - nu sa le detina, ca in SUA, dar macar - sa nu se simta in pericol datorita unor riscuri incomplet evaluate sau pe care nu este dispus sa le asume. Deci cu atat mai mult statul nu poate dispune de sanatatea, viata si bunastarea cetatenilor lui.
 • +12 (40 voturi)    
  Domnule Pantazi (Joi, 24 octombrie 2013, 0:53)

  ramona_s [utilizator]

  Ce beneficii credeti ca pot avea preoti de la oameni saraciti? Nu ar fi mai castigati daca oameni ar avea bani? Nu am vazut nici un preot protestand cand a venit Ford in Romania. Daca Chevron ar fi plantat panselute nu iesea nimeni sa protesteze. Sunteti rau intentionat, exploatarea resurselor nu inseamna prosperitate cum reiese din articol astfel Africa ar fi cel mai prosper continent. Ba eu observ chiar o disproportionalitate in sensul asta. Cred ca parinti actioneaza corect, din cate imi amintesc HN chiar reprosa bisericii ca nu se implica in protestul anti-RMGC ca doar vor fi biserici stramutate si cimitire dezgropate. Invartiti cuvintele dupa cum vreti voi sau poate credeti in "independenta energetica a Romaniei" de parca Chvevron ne va da gazul gratis. Nu vom plati mai putin la gaz oameni buni vom plati pretul pietei ca la benzina. Ce Petrom are preturi mai mici decat ceilalti distribuitori de benzina? Ce va casuna pe resursele Romaniei, se strica cumva acolo in subsol? Ce-i cu graba asta? USL-ului ii e frica ca nu pot vinde tot inainte de sfarsitul mandatului? Tot jocul asta cu reinvierea industriei extractive si miniere mi se pare bataie de joc la adresa noastra a romanilor, nu e modernitate ci reintoarcere intr-o epoca de mult apusa.
  • 0 (18 voturi)    
   africa si modernitatea (Joi, 24 octombrie 2013, 10:59)

   Vlad-I [utilizator] i-a raspuns lui ramona_s

   iti explic eu cum este in africa, este ca si cand tiganii si germanii ar vinde fiecare resurse naturale si apoi te intrebi de ce tiganii nu se convertesc intr-un grup de frunte, ca doar au vandut masiv materie prima ambele grupuri , nu ?

   Daca germanii si romanii de opun unei activitati industriale concrete, nu inseamana ca au in spate acelleasi fenomene sociale, in cazul germanilor este prea mult ecologism iar la romani este prea multa inapoiere si lipsa de informatii. Daca vreau sa-i vand decanului si bulibasei o carte si amandoi o refuza nu inseamana ca au avut amandoi aceleasi motive.
 • +20 (32 voturi)    
  Poate au si alte motive popii... (Joi, 24 octombrie 2013, 1:04)

  Andy500 [utilizator]

  Dar exploatarea gazelor de sist langa casele oamenilor nu e ok.
  In plus Petrom scoate petrol de la noi din tara, dar eu n-am vazut prea multa benzina ieftina. Ba chiar e mai scumpa decat in unele tari unde nu se extrage deloc petrol!
  Asa ca de ce sa nu-i lasam pe rusi sa-si faca mizerie la ei in tara si noi sa cumparam gazele curate?
  Eu pun pariu ca gazele de la noi nu vor fi mai ieftine daca se exploateaza gaze de sist. Si explicatia e foarte simpla: extractia gazelor de sist e mult mai scumpa decat extractia gazelor in mod conventional.
  Si apoi ce interes ar avea un investitor privat sa ne vanda gaze ieftine? Le vinde la cat e piata.
 • +13 (43 voturi)    
  Vai! (Joi, 24 octombrie 2013, 2:53)

  Sorin Triscu [utilizator]

  Rar am citit un articol mai incult. Adica al cuiva care nu intelege NIMIC din ceea ce face diferenta intre grija fata de comunitate (stie autorul ce inseamna?) si interesele de natura obscurantista, vazute prin prisma unui determinism marxist. Neintelegerea mecanismelor fine, care au costat 23 de ani de bataie de joc la adresa taranilor. Extragerea prin metoda fracking este nociva si punct. Oamenii isi apara viata lor si a vitei pe care o cresc in batatura, care moare daca-i dai apa otravita. Singurul care este aproape de aceasta realitate este preotul satului, nu dl. Pantazi care vede lupte intestine in cadrul Bisericii, care s-ar opune innoirii data de fracking. Daca as putea, v-as duce sa traiti (bine) langa o astfel de sonda si sa vedeti atunci ce isi apara taranii in frunte cu popii. Daca vedeti in asemena exploatari un "bine", atunci tara asta este in deruta completa la nivelul intelectu(alu)lui.
  • -4 (36 voturi)    
   Valeu (Joi, 24 octombrie 2013, 9:13)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Sorin Triscu

   Acest discurs primitiv, menit sa mentina o masa de manevra electorala inculta, neinformata si saraca este deja mult prea evident o implicare a bisericii in politica. Oamenii nu-si apara viata lor pentru ca daca ar fi fost asa nu ar fi stat in crasma toata ziua si ar fi facut ceva in gospodarie. Cine a fost in satele din zona stie despre ce vorbesc. Altfel pentru 1 l de tarie demonstreaza pentru orice si voteaza ce le spune popa sau primarul. Este o abdicare rusinoasa a bisericii de la adevaratul rol de alinare si suport a comunitatii la implicarea politica si economica. banul este ochiul dracului si acesti preoti ce se imbogatesc pe seama durerii comunitatilor, care dau spagi de zeci de mii de euro pentru a lua parohii in orase sunt o rusine si decribilizeaza BOR mai mult decat orice propaganda externa. pana nu se va delimita de ei BOR este complice si parte la un santaj economic. Cat despre delirul lui Sorin o singura fraza " nimic nu e mai rau decat semi-doctul ce crede ca detine adevarul absolut".
   • -4 (20 voturi)    
    ai dreptate, asta este adevarul la tara... (Joi, 24 octombrie 2013, 10:23)

    Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

    Iar in ce-l priveste pe "Sorin Triscu" si altii ca el, ei nu sunt docti, nici macar semi-docti, sunt robotei care repeta mesajul ce l-au primit de la centru spre difuzare.

    Ai sa vezi ca nu-ti raspunde. Si-a indeplinit misiunea pentru care a fost platit, sa publice comentariul...

    Ce sunt toate aceste personaje care arunca cu vorbele fara sa gandeasca, fara sa stie, nu stiu, dar este clar ca nu sunt comentatori, ei sunt agitatori.
 • +17 (27 voturi)    
  <br> (Joi, 24 octombrie 2013, 3:22)

  AlexCostea [anonim]

  [ediat de moderator] biserica cea rea nu ne lasa sa evoluam spre civilizatie, prin exploatarea gazelor de sist?
  Ia cauta singur ce s-a intamplat cu explorarea chevronului in brazilia, unde statul a cerut 12 miliarde despagubiri de la chevron pt poluare si a arestat vreo 12 directori chevron
 • +10 (36 voturi)    
  comentariu (Joi, 24 octombrie 2013, 4:10)

  ioillppo [utilizator]

  Stmate domnule autor.
  Dupa cum observ esti un slab actor al manipularii, intrucat se observa de la o posta ca "tii cu ursul"
  "Hotul striga prindeti hotul" Pe scurt din tagma "exaltatilor Mintali"de care ai amintit faci parte tocmai matale!
  Cu cat te-or fi platit??? Si mai zici ca esti credincios roman, ca....
  Dar NU! NU! Matale coane esti altceva...
 • -1 (29 voturi)    
  dA (Joi, 24 octombrie 2013, 5:03)

  Babilou [utilizator]

  BOR a fost si este in mod constant o frana un calea modernizarii Romaniei. La fel e si in alte state cu majoritate ortodoxa: Rusia, Bulgaria, Serbia.
  Starea sociala si economica actuala a Ro se datoreste in cea mai mare parte istoriei dominate de biserica ortodoxa. Este un adevar greu de digerat pentru majoritatea romanilor, inclusiv de politicieni, care il ignora chiar si daca il recunosc, din motive populiste. E evident, dar puteti si citi cartile lui O. Gillet sau Daniel Barbu. Pana cand o masa critica de romani nu va intelege aceasta si nu o va constientiza veti continua sa fiti o periferie a Europei si constant in conflict cu modernitatea si valorile democratice.
  Felicitari pentru articol, dl. Pantazi.
 • +9 (29 voturi)    
  hai să ne facem multicostali ! (Joi, 24 octombrie 2013, 9:03)

  periscop [utilizator]

  Să le dăm în trăznet pe toate, să-i lăsăm pe străini să facă ce vor la noi, să "investească" până vom ajunge cu tonții, cei rămași aici, slugile lor. Ce Biserică?! ce Armată?! Avem umbrela occidentală, care ne apără și de ploaie, și de soare, și de dracu' și de lacu'!
  • -2 (4 voturi)    
   hai sa ne facem ca intelegem (Joi, 24 octombrie 2013, 20:51)

   Maica Reteza [utilizator] i-a raspuns lui periscop

   Ai auzit vreun popa sa ia atitudine in privinta chestiei de la Rosia Montana (sau oricare alta chestie straina din RO)? Nu. Pai si-atunci de ce numai si numai in chestia asta cu Chevron?
   E clar de la o posta ca popii au un interes.
   • +2 (2 voturi)    
    Patriarhia a dat comunicat (Vineri, 25 octombrie 2013, 10:19)

    dbdb [utilizator] i-a raspuns lui Maica Reteza

    de presa prin care transmite ca BOR nu este de acord cu proiectul RMGC si exploatarea prin cianurare. de ex:
    http://adevarul.ro/news/eveniment/bor-academia-romana-seopun-proiectului-rosia-montana-1_523988b2c7b855ff569889f0/index.html
 • +10 (22 voturi)    
  pro nationalismul bisericii (Joi, 24 octombrie 2013, 9:46)

  luci30 [utilizator]

  tine poate si pt. faptul ca o mare parte a intectualitatii romane nu este ascultata-Academia Romana-ca o parte a elitei politice este corupta ca sa nu mai vorbesc de media care ne prezinta ce vrea cel care plateste mai mult,si din pacate sunteti relativi ieftini in materie de bani si cultura.Nu neg faptul ca biserica are propietati imense in Moldova pe care si le apara cu cerbicie,nu neg faptul ca exista saracie,dar nici nu trebuie uitat riscul major de cutremure in zona respectiva. Daca Exxonul si-a cistigat felia de tort in M.Neagra acum musai trebuie sa-i dam si Chevronului ce a mai ramas din ,,tort,,iar noi sa ne uitam la farfuria goala ca vezi doamne ne gistigam independenta energetica.Experientele trecutului si chiar a prezentului -Petrom,Hidroelectrica-ne arata clar ca trebuie sa suflam bine in iaurt ca prea ne-au ars contractele astea.
  • -2 (6 voturi)    
   Tu nu pricepi? (Joi, 24 octombrie 2013, 20:57)

   Maica Reteza [utilizator] i-a raspuns lui luci30

   Tu nu pricepi ca e vorba de niste popi care fac €10K pe luna fiecare, niste popi care-si plimba cururile numai in mertzane de €120K, niste popi care, de cand exista biserica ortodoxa, nu fac nimic altceva decat sa toarne la secu sau sa-si bage in traista?
   Crezi ca pe popii astia (care reprezinta 95% dintre popi), ii intereseaza sau i-a interesat vreodata bunastarea plebei sau vreo chestie asa, de principiu?
   Fii sigur ca nu.
   Dovada e simpla: n-au zis nimic niciodata despre niciun jmen al unei alte companii straine in Romania dar s-au trezit acum. Acum, in timp ce e un alt mare jmen la Rosia Montana, jmen despre care niciun preot nu sufla o vorba.
 • +10 (30 voturi)    
  Articol tendentios si rau intentionat (Joi, 24 octombrie 2013, 9:53)

  alex1234 [utilizator]

  Articol tendentios si rau intentionat

  in maniera celor din Scanteia anilor 50 care atacau

  ideologic biserica si preotii

  ca "retrograzi, obscurantisti, opusi progresului"

  cand aici e vorba de apararea comunitatii locala

  lasata de autoritatile corupte fara aparare in fata

  multinationalelor pregatite sa distruga mediul si apa

  in cautarea de profituri cu orice pret

  tarele bolsevice se pare ca dispar greu la unii
 • +10 (20 voturi)    
  sigur (Joi, 24 octombrie 2013, 10:07)

  heraasku [utilizator]

  Academia e impotriva, Specialistii in geologie sunt impotriva, exista precedente si nimeni nu face nimic. si cand cineva iese, si cine iese, ne luam de ei.
  cine sa iasa daca nu cel mai apropiat conducator al comunitatii, apolitic si sarac (ca doar n-or fi preotii moldavi plini de interese bursiere).
  domnu scriitor, mai citeste si matale ceva carti groase. poate afli ca chestiunea asta cu progresismul e fumata de ceva timp.
 • +12 (18 voturi)    
  subiecte separate (Joi, 24 octombrie 2013, 10:22)

  cd98 [utilizator]

  Articolul forteaza prea mult alaturarea a doua subiecte separate: disensiuni in interiorul bisericii romanei si exploatarea gazelor de sist. Singurul lucru comun pe care il vad consta in faptul ca biserica s-a implicat de data aceasta in problemele localnicilor. Iar acest lucru este bun si ar trebui facut mult mai des.
  Trebuie sa fim constienti insa ca sunt probleme diferite si sa le tratam pe fiecare in parte.

  Mie mi se pare destul de clar ca exploatarea gazelor de sist langa caselor oamenilor este o porcarie. Iar lucrul acesta se incearca a fi legitimat prin tot felul de argumente false gen: frana progresului. Pai progres ar putea fi facut si altfel, in cazul de fata folosind enegrii alternative (eoliana, solara).

  Un alt argument gresit ce tine de exploatarea gazelor de sist consta in faptul ca e in binele intregii tari. Ma intreb oare cum s-a definit acest bine si daca s-a luat in calcul ca in binele tarii intra de fapt si binele localnicilor. Si ii invit pe toti cei care stau caldut in pat si scriu despre subiect sa isi inchipuie ca ar sta de fapt langa o platforma de exploatarea a gazelor de sist si ca ar citi articole scrise de oameni care sunt la distanta si care le explica ca e bine ca zona in care locuiesc sa fie distrusa.

  In concluzie propun sa nu ne mai dam atat cu parerea despre binele localnicilor si sa ii lasam macar sa isi rezolve probleme lor. Ca de ajutat se pare ca nu putem sa ii ajutam; preferam sa stam la cald pana ne vine si noua randul sau sa ii lovim cat sunt la pamant.
 • +11 (23 voturi)    
  ce atata teorie a conspiratiei? (Joi, 24 octombrie 2013, 10:25)

  John1712 [utilizator]

  si la politicieni si la ziaristi?

  Daca altcineva are alta parere este anarhist, terorist, retrograd, legionar? De cand?

  Fracturarea hidraulica si cianurile NU sunt bune. Punct.
  • 0 (14 voturi)    
   ufff (Joi, 24 octombrie 2013, 11:14)

   Pink Z [anonim] i-a raspuns lui John1712

   uite, in sfarsit un om deschis la dialog !

   :)))
   • +4 (14 voturi)    
    nu stiu cata deschidere ai avea tu la dialog ... (Joi, 24 octombrie 2013, 11:30)

    John1712 [utilizator] i-a raspuns lui Pink Z

    ... daca ai avea casa afectata de cutremure sau daca nu ai avea de unde sa bei apa sau cu ce sa te speli; presupun ca toate acestea vor fi fleacuri pentru tine, faptul ca se creaza locuri de munca si se asigura independenta energetica (a cui?) te vor face extrem de fericit!
  • -1 (3 voturi)    
   punct ? (Joi, 24 octombrie 2013, 16:35)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui John1712

   parca spuneai ca e voie sa ai alte pareri ?! deci <Fracturarea hidraulica si cianurile SUNT bune> fara punct,ca poate totusi nu sunt,poate nu sunt singurele metode sau poate sunt cele mai moderne etc.
 • +13 (21 voturi)    
  Hm... (Joi, 24 octombrie 2013, 10:30)

  Garett [utilizator]

  Poate ar trebui, stimate autor, sa te privesti in oglinda si sa te intrebi ce te mana pe dumneata in lupta.
  Sau poate stii deja!
  Noi ne-am lamurit ce te mana...
 • +7 (17 voturi)    
  Nationalism Dur (Joi, 24 octombrie 2013, 10:35)

  xolv [utilizator]

  Daca biserica practica acest "nationalism dur", atunci legionarii ce-au practicat ? Sa fim seriosi, exceptand cateva momente din ultimele 2 secole, poporul roman a supravietuit exact prin acest traditionalism si rezistenta la schimbare. Asa cum exista diferente majore intre capitalismul catolicilor si capitalismul protestantilor. Si da, exista exista o directiva impotriva bisericii, si nu trebuie sa fii un habotnic ne-educat sa recunosti asta. Globalizarea va intampina rezistenta acolo unde 90% din populatie sunt uniti de acelasi lucru.
  • +1 (5 voturi)    
   adevaruri (Joi, 24 octombrie 2013, 16:38)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   "poporul roman a supravietuit exact prin acest traditionalism si rezistenta la schimbare".aici ai mare dreptate,singura nenorocire e ca altii au rezistat si fara sa se opuna prgresului,iar daca te uiti pe harta lumii vei vedea caror culte apartin bogatii si prosperii si acarora sarantocii.
 • +12 (28 voturi)    
  Dl Pantazi e un pionier curajos si scrie texte (Joi, 24 octombrie 2013, 10:47)

  LucaArbore [utilizator]

  ...demne de Gazeta de Perete a Pionierului. Intr-adevar, biserica ortodoxa si organizatiile non-guvernamentale sunt marea problema, acolo sta marea coruptie si imbogatirea rapida, e clar. Propun sa il lasam, cu prima ocazie, sa ii recite D-lui Ponta o poezie, ceva de genul "din inima va multumim pentru lacul de cianura si fantanile poluate".
 • -5 (15 voturi)    
  corul antic dusman al gazului de sist... (Joi, 24 octombrie 2013, 11:44)

  Lucky1 [utilizator]

  ... de unde veniti voi, de unde comentati? Ca nu din tara mea.
  Aveti un avantaj, ca nu vorbiti si nu va putem descifra dupa accent, dar aveti si un dezavantaj mult mai mare: sunteti putini si sunteti si slabi de duh, deci neconvingatori.
  Scopul "comentariilor" voastre nu este grija fata de roman, ci grija cum sa-l manipulati in interesul vostru obscuns. Asa ca, o sa va mai suportam duhoarea vreo saptamana doua pana lucrurile se clarifica dupa care veti disparea asa cum ati aparut si nimeni nu-si va mai aduce aminte de voi, niste stafii ale unui trecut inghetat
  • +8 (8 voturi)    
   dar voi de unde comentati? (Joi, 24 octombrie 2013, 12:37)

   John1712 [utilizator] i-a raspuns lui Lucky1

   si seara unde dispareti?
   orele suplimentare nu vi se platesc?
   • +2 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 24 octombrie 2013, 15:31)

    [anonim] i-a raspuns lui John1712

  • +4 (10 voturi)    
   Dar care e tara ta? (Joi, 24 octombrie 2013, 14:43)

   Garett [utilizator] i-a raspuns lui Lucky1

   Tara muntilor de steril si lacurilor de cianura? Tara fantanilor otravite? Tara sclavilor fara dreptul de a comenta? Asta e ce iti doresti?
 • +11 (17 voturi)    
  Reconfortant (Joi, 24 octombrie 2013, 12:19)

  LegatusAugusti [utilizator]

  Reconfortant sa vezi ca mai exista in Romania institutii care doresc binele neamului. Biserica si Academia.
  Una criticata la toate colturile de marii apologeti ai presupusului ( si mult asteptatului - se fac acusi 24 de ani) boooooom economic de sorginte foarte westica ! Cealalta uitata si neintrebata !
  Comparati textul de mai sus cu discursul unui academician, de exemplu al dl. Giurascu.
  Dl. Pantazi , din pacate, nu sesizeaza adevaratele pericole. "Saraca Moldova" este o sintagma care depaseste puterea de intelegere a autorului. Corect ar fi fost "Saracita Moldova" de lantul prea lung si fad al "reformelor" dambovitene . De sorginte occidentala, desigur ? Iar rezolvarea saraciei nu sta in exploatarea gazelor de sist din Vaslui. Asta ar genera ceva venituri bugetare (sifonate imediat) pe malurile Dambovitei precum si prin cateva conturi. In Moldova tot saracie va fi . In plus peisajul va fi dezolant.
  Pacat ca un tanar precum dl. Pantazi nu sesizeaza de unde vine adevaratul pericol cu "Saraca Moldova". Nu de la ramura din Moldova a BOR. Iar pericolul creste cu fiecare zi de "reforma". Crede cumva dl. Pantazi ca tot ce exista in lumea asta este imuabil ?
  Pacat !
 • -3 (13 voturi)    
  O realitate istorica (Joi, 24 octombrie 2013, 12:41)

  Vlad-I [utilizator]

  Religia in multe secole are un impact enorm in mentalitatea unui colectiv. Uitati-va la la tarile musulmane, au un numitor comun, inapoiate.

  Tarile ortodoxe sunt conservatoare toate fara exceptie, iar in momentul de fata tara s-a umplut de biserici. Religia prin esenta ei este conservatoare, intoarsa cu fata spre trecut.

  Tarile catolice prin traditionalismul lor au ramas in urma celor protestante, desi, inainte de aparitia protestantismului cele catolice erau mai avansate.
 • +7 (17 voturi)    
  platesc bine (Joi, 24 octombrie 2013, 13:05)

  dum_i [utilizator]

  Se vede ca platesc bine RMGC si Chevron.

  Baiatul asta, dar si tapalaga stiu cel mai bine.

  Auzi baietel, dar de ce Franta si Germania au interzis gazele de sist stii?

  Sau nu iti da voie patronul sa frunzaresti.

  Diferenta intre voi 2 si gadea si badea e ca ei au ca public de prostit 'prostimea' iar voi va incercati norocul cu 'intelectualitatea'

  Nu prea merge sa stii...
 • -6 (12 voturi)    
  Nu e normal (Joi, 24 octombrie 2013, 13:09)

  eem [utilizator]

  Compania Chevron este o entitate privata care doreste sa isi desfasoare activitatea economica conform legilor in vigoare.

  Daca cineva este nemultumit, are dreptul sa protesteze impotriva celor care reglementeaza contextul legal.

  L-ai votat pe Ion in parlament, dute bate-i la usa si zi ca cei din colegiul lui nu sunt de acord cu exploatarea gazelor de sist si convinge-l sa dea o lege ca nu e voie aceasta exploatare. Cand aceasta lege va fi data, compania Chevron sau orice alta companie vrea sa exploateze gaze de sist nu va putea si nici macar nu va incerca sa o faca pentru ca ar fi ilegal

  Dar e aberant sa protestezi impotriva unei companii private care respecta legea. Eu ma astept de la biserica sa ii invete pe oameni aceste lucruri, nu sa nu protesteze, dar sa protesteze cu rost. Slujbele in toiul noptii nu ajuta la rezolvarea problemei, dar o petitie ar ajuta. (Cred ca este stipulat in constitutie ca cetatenii pot initia proiect de lege daca se strang minim x, sau ceva de genul).

  Asa ar trebui biserica sa ii ajute pe oameni, sa ii indrume cum pot rezolva problema, momentan doar pierd vremea, atata timp cand compania respecta leagea in vigoare, poate sa vina cu jandarmii sa ii evacueze de pe proprietatea companiei si sa ii si dea in judecata pentru distrugere. SI va castiga.
  • +1 (5 voturi)    
   Sa clarificam cate ceva (Joi, 24 octombrie 2013, 15:42)

   auch [utilizator] i-a raspuns lui eem

   Din experienta noastra, companiile nu se retrag din cauza legile s-ar opune inrtereselor lor (legitime, nu contest). La noi companiile fac lobby, direct sau prin ambasadorii statelor respective sau suprastructurilor de care apartin (la noi lobby are un nume muuuult mai urat) pentru a obtine legi in favoarea lor (vezi OMV, RMGC s.a). Chevron si-a aranjat schimbarea prin introducecrea sintagmei "hidrocarburi/gaze neconventionale" si nu face decat sa incerce sa profite tocmai de lipsa legii, de ne-reglementarea unui domeniu care pt noi este atat de nou incat nu a apucat sa fie reglementat (la fel cum era si in SUA la inceputuri).
   • -1 (3 voturi)    
    tocmai (Joi, 24 octombrie 2013, 16:43)

    eem [utilizator] i-a raspuns lui auch

    Tocmai de aceea, protestele impotriva companiilor NU AJUTA. Daca au leagea de partea lor nu vor da 2 bani pe proteste pentru ca ei nu au nevoie de acei oameni si nu ii intereseaza parearea lor despre companie.

    Tocmai de aceea protestele si presiunile trebuie indreptate asupra celor care pot schimba/face legile, pot reglementa, pentru ca acestia sunt reprezentantii oamenilor si au nevoie de votul lor.

    Sa demonstrezi impotriva unei companii private e frectie la picior de lemn. Sa nu mai vorbim de eficienta unei slujbe in miez de noapte.

    Sa demonstrezi pentru a pune presiune pe autoritati pentru a schimba/completa/aplica legea este modul corect de a iti impune punctul de vedere
    • +2 (2 voturi)    
     Mestere... (Vineri, 25 octombrie 2013, 2:11)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui eem

     Guvernul da o ordonanta de urgenta (momentul ideal este intre Craciun si Anul Nou, daca se poate si intr-o vineri seara, e perfect) prin care compania X te poate expropria pe matale cu preaviz de 24 de ore.
     Cand, in noaptea de Revelion, tocmai te pregatesti sa bagi cutitul in curcan, vin aia cu buldozerul. Mata protestezi, dar, ghinion - pe 30 pe-nserate ti se lasase preavizul in cutia postala, treaba matale ca n-ai deschis-o-n ziua aia...
     Conform tezei lu' matale, ar trebui sa evacuezi urgent locuinta, cu familie si curcan cu tot, si, citez "Sa demonstrezi pentru a pune presiune pe autoritati pentru a schimba/completa/aplica legea".
     E posibil ca-n vreo 10-15 ani sa ai un succes partial pe calea asta.
 • -4 (12 voturi)    
  Medievalism (Joi, 24 octombrie 2013, 13:21)

  MagnusLucian1320675938794 [anonim]

  Daca mergeam dupa parerea astora, n-aveam nici locomotive cu aburi pana acum. Ce mari studii iti trebuie sa ajungi un inalt prelat? Sa canti o vreme, sa pupi multe maini, sa vinzi sperante oamenilor, sa le ceri bani la nunti, botezuri si inmormantari vanzand locuri iluzorii intr-un Paradis.

  Pentru asta Dumnezeu te rasplateste. Cu Iphone 5, mercedes, coroana de aur si acces la fondurile guvernamentale ce se dau pentru voturi.

  Eu zic sa vorbim cu niste ingineri despre chestiile astea si sa-i lasam pe astia sa-si practice inchizitia acolo in satele/comunele/orasele unde NE "slujesc".

  Doamne ajuta!
 • -5 (7 voturi)    
  kgb (Joi, 24 octombrie 2013, 13:25)

  ivanivan [utilizator]

  autorul a dezvaluit misterul planului Moscovei ! in URSS preotii erau agenti ai securitaii ruse "KGB"- comitetul securitatii nationale. bravo ! Autorul ! chindva "KGB"-ul a fost ce-a mai puternica organizatie securista din lume ! (acum MOSAD) Actiunile "kgb'-ului sunt planificate in multe-etape si pe viitor indepartat. asteptati si alte noutati de la preotii-securisti !!!!!
 • +1 (5 voturi)    
  Cine vrea informații despre (Joi, 24 octombrie 2013, 14:30)

  marga 2 [utilizator]

  fracturare să vizioneze
  http://www.youtube.com/watch?v=jCwSHFgONs sau
  Fracking in Emilia Romagna-ipotesi.avi
  Acest adevăr nu trebuie ascuns.Nu știu de ce comentariile la aceste fimulețe sînt DEZAFECTATE ?
  Este opera unora de la noi ,din țară ?
 • 0 (2 voturi)    
  aveti dreptate (Joi, 24 octombrie 2013, 14:32)

  Ion Zapada [utilizator]

  initial credeam ca doar bateti campii cu gratie.
  Trebuie sa-i multumiti patriarhului ca a tinut mortis sa demostreze ca aveti dreptate .
  • +1 (3 voturi)    
   dA (Joi, 24 octombrie 2013, 19:52)

   Babilou [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

   Da, perfect punctat. Se pare ca "over-delighted" citeste HotNews.
   Bravo d-le Pantazi.
   Pacat ca majoritatea de aici comenteaza emotional.
 • +7 (13 voturi)    
  Modernizare (Joi, 24 octombrie 2013, 14:54)

  Kyky [utilizator]

  Intelegem de la autor ca cine este impotriva gazelor de sist este:
  1.retrograd
  2.inapoiat
  3.traditionalist
  4.national-socialist sau fascist
  5.un tradator de neam si tara sponsorizat din ucraina
  De asemeni mai inteleg ca biserica sustine plaga saraciei din moldova sau ca cel putin intre saracie si credinta exista o legatura de cauzalitate.
  Mai intelegem ca bunul simt este de fapt un nationalism agresiv. Si de fapt daca iti spui punctul de vedere atunci o faci prin respingerea valorilor occidentale si intoarcerea spre nationalism
  Cine este pro gaze de sist, este de fapt un apostol adevarat al credintei si ecumenismului, un evanghelist al modernitatii si al apropierii de occident si catre valorile adevarate (protestante de altfel)
  Dar as dori sa il intreb pe autor urmatoarele;
  De ce gazele de sist sunt alternativa moderna ?
  Cum va scoate exploatarea gazelor de sist locuitorii din vaslui din saracie? (Se vor crea locuri de munca veti spune, cate vor fi pentru cei ce sunt acum sub pragul saraciei absolute)
  Va rezolva problema romilor din Romaia, va discrimina pozitiv chevron si va angaja numai populatia roma?
  Si mai vreu sa stiu de ce este strategic pentru romania, dar explicat asa la nivel mai tactic de detaliu nu la nivelul strategic de lozinca stalinista.
 • -2 (8 voturi)    
  Nimic nou (Joi, 24 octombrie 2013, 16:03)

  Alui [utilizator]

  Nu e prima data cand biserica ortodoxa e o frana impotriva modernizarii si progresului romanilor.
  BO s-a opus tiparirii cartilor in limba romana(primele tiparituri au aparut in Transilvania la influenta protestantilor), folosirii alfabetului latin, revolutiei de la 1848(prin mitropolitul Teofan al Bucurestiului), abolirii sclaviei, unirii de la 1859(prin mitropoliul Moldovei Calinic Miclescu), unirii de la 1919(prin toti mitropolitii ortodocsi din Transilvania, inclusiv Miron Cristea, primul Patriarh BOR).
 • +4 (8 voturi)    
  Astia ce-or avea? (Joi, 24 octombrie 2013, 16:55)

  Garett [utilizator]

  Tot niste sarantoci retrograzi cumparati de rusi:
  http://www.theguardian.com/environment/2013/jul/25/anti-fracking-protesters-sussex-shale
  Oare ce-i mana in lupta pe preotii anglicani??
  • -1 (3 voturi)    
   Unde vezi tu preoti anglicani in articol? (Joi, 24 octombrie 2013, 17:27)

   Alui [utilizator] i-a raspuns lui Garett

   Si apropo:
   "Hydraulic fracturing enables the production of natural gas and oil from rock formations deep below the earth's surface (generally 5,000–20,000 feet (1,500–6,100 m)), which is typically greatly below groundwater reservoirs of basins if present. "
   " Induced hydraulic fracturing or hydrofracturing, commonly known as fracking, is a technique in which typically water is mixed with sand and chemicals, and the mixture is injected at high pressure into a wellbore to create small fractures (typically less than 1mm), along which fluids such as gas, petroleum, uranium-bearing solution,[1] and brine water may migrate to the well."
   "As of 2010, it was estimated that 60% of all new oil and gas wells worldwide were being hydraulically fractured.[4] As of 2012, 2.5 million hydraulic fracturing jobs have been performed on oil and gas wells worldwide, more than one million of them in the United States."
   -sursa http://en.wikipedia.org/wiki/Hydraulic_fracturing
   • +1 (3 voturi)    
    O implicare normala (Joi, 24 octombrie 2013, 18:04)

    Kyky [utilizator] i-a raspuns lui Alui

    The Anglican church has said it had no official policy in favour or against the controversial extraction method but appeared to show tacit support for fracking by warning against “blanket opposition” to it.
    It said fuel poverty, the creation of jobs, energy self-sufficiency and the development of technology that could cut the impact of more polluting fuels such as coal needed to be taken into account when assessing shale gas exploration.
    Several dioceses in areas potentially ripe for fracking have spoken of concerns over the environmental impacts linked to the process, with the latest being Bishop of Chichester Martin Warner.
 • +2 (2 voturi)    
  Re: Preoții anglicani (Joi, 24 octombrie 2013, 20:43)

  Garett [utilizator]

  Eram ironic! Încercam să demonstrez autorului că există proteste și fără implicarea vreunui cult!
 • +1 (1 vot)    
  posibil si probabil (Joi, 24 octombrie 2013, 22:33)

  Mihai-Radu [utilizator]

  Cuvantul posibil in inceputul acestui articol ma duce cu gandul la personajele Posibil si Probabil din Aventurile lui Habarnam
 • +5 (5 voturi)    
  Epoca gazului de sist este situata in afara secXXI (Vineri, 25 octombrie 2013, 7:43)

  OvidiuHurduzeu [anonim]

  Argumentatia din articol frizeaza absurdul si este valabila doar pentru un cititor total needucat. In Occident exista un consens general ca industria de petrol si gaz REPREZINTA TRECUTUL si acum da ultimele ei batalii inainte de a-si da obstescul sfarsit - precum industria tutunului. Politic vorbind, in SUA ea este legata de cercurile ultra-conservatoare ale Republicanilor. Este hilar - nici macar lobbyistii Chevronului nu sustin o asemenea aberatie - sa prezinti aceasta industrie ca pe un far calauzitor al secolului XXI. Cu atat mai putin nu poti egala in SECOLUL XXI petrol (gaz de sist) = occident = democratie = progres. In secolul XXI , Biserica crestina se va afla din ce in ce mai mult pe pozitii "ecologiste" pentru a apara darul cel mai de pret pe care ni l-a dat Dumnezeu: VIATA pe pamant. Ca intotdeauna, crestinii nu s-au supus "lumii acesteia" (adica LUMII VECHI) ci au cautat lumea INNOITA. In aceasta lupta impotriva gazelor de sist se naste ROMANIA SECOLULUI AL XXI-lea si este normal ca Biserica sa fie, ca totdeauna, in fruntea neamului romanesc. Daca vreti o legatura intre obscurantismul religios si petrol, Arabia Saudita va ofera nenumarate exemple.
 • +1 (1 vot)    
  adio (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 22:03)

  AmaliaH [utilizator]

  Bravo Hotnews, TE-AI SINUCIS si tu ca restul mass-mediei din tara asta cotropita. ADIO.
 • 0 (0 voturi)    
  dragilor.. (Duminică, 15 decembrie 2013, 23:03)

  ilenuta [utilizator]

  natura, viata, apa si toate resursele naturale sunt un dar a lui Dumnezeu pentru Lume. nu apartin guvernului, Chevronului sau taranilor din Pungesti.. si nici Preotilor din Moldova. aceste resurese naturale si apa de baut sunt natura ecologica a tarii, apartine tuturor romanilor. daca nu le vom apara vom fi o piata de desfacere a lumii si vom bea apa imbuteliata cu 1 $ sticla exact ca in Lumea a Treia - Africa. este o datorie nationala, este o datorie a tuturor romanilor, este o datorie divina.. sa ne protejam resursele pentru existenta. pentru noi si pentru urmasii nostri.

  P.s. indubitabila Mirela Corlatan, ziarista necrestina..o rog sa nu mai poarte grija Pr. Calistrat.. pentru ca o s-o pedepseasca Dumnezeu cu o boala incurabila si vreau sa o intreb asa: cu cat esti platita femeie sa-l defaimezi pe Pr. Calistrat?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by