Autoritatile federale suspenda operatiunile de cautare aeriana a pilotului Andrei Postelnicu, disparut vineri noaptea, insa oficialii locali au anuntat ca vor continua sa incerce sa il gaseasca, transmite WPTV.com.

Andrei PostelnicuFoto: Agerpres

Patrula Aeriana Civila, unitate auxiliara a Fortelor Aeriene Americane, a anuntat joi ca suspenda operatiunile de cautare aeriana a avionului Piper Seneca, pilotat de Andrei Postelnicu.

La randul sau, Biroul Serifului din comitatul Martin a informat ca va continua sa il caute pe jurnalistul britanic de origine romana in varsta de 37 de ani, scrie TCPalm.com.

Cautarile extinse realizate de catre Patrula Aeriana Civila si Biroul Serifului din comitatul Martin nu au dat la iveala prea multe informatii cu privire la locul unde s-ar putea afla pilotul.

Aripa Florida a Patrulei Aeriene Civile, care a oferit asistenta Biroului Serifului si pazei de Coasta in primele 5 zile de cautari, a decis sa puna punct joi seara operatiunilor de cautarea aeriana si la sol, in conditiile in care unitatea auxiliara nu detine echipamente pentru cautarea pe mare, a anuntat purtatorul de cuvant lt. Tyler Lahnen.

"Am reusit sa restrangem perimetrul, cu ajutorul analizelor radar, a datelor de zbor si a altor metode de investigare, pana la o zona foarte mica. Incercari aditionale de a localiza zona exacta vor fi facute de catre agentii ce dispun de echipamente marine.

Biroul Serifului a precizat ca intentioneaza sa continue vineri cautarile, in mare parte pe apa, pana gasesc un semn al avionului sau al pilotului.

Au mai fost gasite 8 bucati mici de metal in apropiere de Insula Nettles, unde anterior fusesera gasite 3 bucati de metal din avion.

"Marimea bucatilor indica faptul ca a fost un impact destul de puternic", a declarat seriful William Snyder.

"Avem inca o suprafata destul de mare de verificat, ceea ce este destul de dificil", a aratat Snyder, adaugand ca "nu avem nicio dovada convingatoare care sa indice exact locul in care avionul a lovit apa".

Potrivit WPTV, familia lui Andrei Postelnicu a facut publica urmatoarea declaratie:

"Andrei este o persoana buna, plina de compasiune si grija, pasionata de multe lucruri, printre care si de zbor. Suntem devastati de aceasta veste si continuam sa speram ca vor fi gasite semne ca este in viata. Parintii lui Andrei (care traiesc in Romania) si eu suntem recunoscatori oamenilor din comitatul Martin care au petrecut numeroase ore cautandu-l. In pofida trecerii timpului si a conditiilor dificile, cerem comunitatii sa nu renunte la speranta si sa continue cautarile pentru gasirea lui Andrei, pentru ca este acel fel de om onorabil care nu ar renunta niciodata sa caute pe cineva. Inimile noastre sunt indurerate mai mult decat putem exprima in cuvinte, iar recunostinta noastra este coplesitoare".

Trei mici fragmente ale avionului au fost recuperate, marti, relateaza postul american WPTV.

Avionul pilotat de jurnalistul britanic de origine romana Andrei Postelnicu a disparut vineri noaptea in largul Floridei. Potrivit presei locale americane, avionul a decolat de pe aeroportul Marathon din Florida Keys si ar fi trebuit sa ajunga la Vero Beach vineri noaptea. Acesta a disparut undeva in apropiere de insula St. Lucie.

Echipele de salvare au gasit lucruri apartinand pilotului, identificat drept Andrei Postelnicu, a relatat statia locala a CBS. Potrivit WPTV, localnicii au gasit duminica o gheata si un rucsac apartinand pilotului, in apropiere de Insula Hutchinson, dar nicio urma a avionului. In plus, nu a fost depistat nici vreun semnal de ajutor din larg.

Seriful comitatului Martin, William Snyder, a relatat duminica seara pentru The Palm Beach Post ca Postelnicu a inchiriat un avion cu un singur motor Piper PA-28 de la o companie din Vero Beach, cu care a zburat pana pe arhipelagul Florida Keys. El se intorcea vineri seara din Marathon catre Vero Beach cand avionul sau "a disparut de pe radar".

Potrivit serifului, Postelnicu s-a aflat in contact cu turnurile de control din Stuart si West Palm Beach vineri seara, in jurul orei 20.00, aceasta fiind "ultima data cand stim ca cineva a comunicat cu el". Snyder a relatat de asemenea ca un alt pilot a raportat ca l-a auzit pe Postelnicu prin radio discutand despre conditiile meteo si despre "faptul ca era intuneric". "Din cate stim, acel pilot nu a spus daca Postelnicu parea ca se afla in pericol", a explicat seriful.

Snyder a mai declarat ca, la acel moment, era ceata in zona si a mentionat ca nu stie daca Postelnicu era calificat pentru zbor instrumental.

"Din anumite motive, a existat o intarziere de 24 de ore" in raportarea faptului ca Postelnicu si avionul acestuia au disparut, a afirmat Snyder, precizand ca nu au fost incepute cautarile decat abia la orele 22.00-23.00 sambata seara.

Din articol nu rezulta insa foarte clar daca seriful s-a referit la perioada trecuta pana la raportarea disparitiei sau pana la inceperea cautarilor.

Andrei Postelnicu a fost ziarist, a publicat in Evenimentul Zilei, Financial Times si Bloomberg News. In 2009 a facut parte din stafful de campanie al lui Mircea Geoana, pe atunci candidat la presedintia Romaniei.