Trei mici fragmente ale avionului pilotat Andrei Postelnicu au fost recuperate, marti, relateaza postul american WPTV, care precizeaza ca informatia a fost confirmata de biroul serifului din comitatul Martin (Florida). Fostul ziarist este cautat in continuare de echipele de salvare, la patru zile de cand aparatul pilotat de acesta a disparut de pe radar in largul coastelor SUA.

Andrei PostelnicuFoto: Agerpres

Un avion pilotat de jurnalistul britanic de origine romana Andrei Postelnicu a disparut vineri noaptea in largul Floridei. Potrivit presei locale americane, avionul a decolat de pe aeroportul Marathon din Florida Keys si ar fi trebuit sa ajunga la Vero Beach vineri noaptea. Acesta a disparut undeva in apropiere de insula St. Lucie. Cautarile aeriene se concentreaza pe posibilitatea ca acesta sa se fi prabusit in Oceanul Atlantic.

Echipele de salvare au gasit lucruri apartinand pilotului, identificat drept Andrei Postelnicu, a relatat statia locala a CBS. Potrivit WPTV, localnicii au gasit duminica o gheata si un rucsac apartinand pilotului, in apropiere de Insula Hutchinson, dar nicio urma a avionului. In plus, nu a fost depistat nici vreun semnal de ajutor din larg.

Seriful comitatului Martin, William Snyder, a relatat duminica seara pentru The Palm Beach Post ca Postelnicu a inchiriat un avion cu un singur motor Piper PA-28 de la o companie din Vero Beach, cu care a zburat pana pe arhipelagul Florida Keys. El se intorcea vineri seara din Marathon catre Vero Beach cand avionul sau "a disparut de pe radar".

Potrivit serifului, Postelnicu s-a aflat in contact cu turnurile de control din Stuart si West Palm Beach vineri seara, in jurul orei 20.00, aceasta fiind "ultima data cand stim ca cineva a comunicat cu el". Snyder a relatat de asemenea ca un alt pilot a raportat ca l-a auzit pe Postelnicu prin radio discutand despre conditiile meteo si despre "faptul ca era intuneric". "Din cate stim, acel pilot nu a spus daca Postelnicu parea ca se afla in pericol", a explicat seriful.

Snyder a mai declarat ca, la acel moment, era ceata in zona si a mentionat ca nu stie daca Postelnicu era calificat pentru zbor instrumental.

"Din anumite motive, a existat o intarziere de 24 de ore" in raportarea faptului ca Postelnicu si avionul acestuia au disparut, a afirmat Snyder, precizand ca nu au fost incepute cautarile decat abia la orele 22.00-23.00 sambata seara.

Din articol nu rezulta insa foarte clar daca seriful s-a referit la perioada trecuta pana la raportarea disparitiei sau pana la inceperea cautarilor.

Marti, biroul serifului din comitatul Martin a informat, printr-o declaratie a unei purtatoare de cuvant, ca "pana in prezent am reperat un numar de trei mici bucati ale avionului, dintre care una apartine in mod specific, dupa numarul modelului, unui aparat Piper Seneca".

Purtatoarea de cuvant a mai precizat ca "eforturile de cautare au fost solicitante din cauza apelor involburate, vantului puternic si perimetrului vast de cautare".

UPDATE: Autoritatea Aviatiei Civile incearca sa localizeze o radiobaliza de tip PLB (Personal Locator Beacon) ce ar putea putea avea legatura cu avionul pilotat de Postelnicu, scrie marti publicatia locala TCPalm.com, citand un oficial din cadrul autoritatii.

Echipele de cautatori nu au putut insa identifica semnalul captat prin sateliti, luni, in zona orasului Stuart, precizeaza publicatia citata. De asemenea, nu se stie daca pilotul disparut, Andrei Postelnicu, dispunea de fapt de un astfel de dispozitiv.

Radiobaliza de tip PLB (radiobaliza pentru personal) este o componenta separata de sistemul ELT (Emergency Locator Transmitter) al avionului, despre care se stie ca era instalat pe avion. Niciun semnal nu a fost insa detectat de la dispozitivul ELT, au spus oficialii.