Procurorii Sectiei parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe Inalta Curte de Casatie si Justitiei au dispus inceperea urmaririi penale cu privire la comiterea infractiunilor de ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa si neglijenta in serviciu in cazul accidentului aviatic din Muntii Apuseni, urmand sa fie audiate persoanele cu "atributii atat in pregatirea si coordonarea zborului aeronavei, cat si in coordonarea operatiunilor de alarmare, localizare, cautare si salvare a victimelor".

"In continuarea cercetarilor in cauza privind accidentul aviatic din data de 20 ianuarie 2014, inregistrata la Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca urmare a declinarii de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, procurorii au dispus, la data de 11.02.2014, prin ordonanta, inceperea urmaririi penale cu privire la comiterea infractiunilor de ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa si neglijenta in serviciu", informeaza un comunicat al Parchetului General transmis joi.

"Urmeaza ca, in raport de documentele cu caracter tehnic care vor fi transmise si analizate la nivelul acestei unitati de parchet militar, sa se procedeze la audierea persoanelor cu atributii, atat in pregatirea si coordonarea zborului aeronavei YR-BNP, tip BN2, cat si in coordonarea operatiunilor de alarmare, localizare, cautare si salvare a victimelor catastrofei aviatice", mai precizeaza comunicatul citat.

Pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion si-au pierdut viata dupa ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul caruia se afla un echipaj medical s-a prabusit, in 20 ianuarie, intr-o zona muntoasa accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita judetelor Cluj si Alba. La bord se aflau patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul Sf. Maria si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor -, Aurelia Ion, studenta in anul V la Institutul Medico-Militar din Bucuresti, si doi membri ai echipajului de zbor - pilotul Adrian Iovan si copilotul Razvan Petrescu.

Cauza mortii pilotului Adrian Iovan este soc traumatic si soc hipotermic, consecinta a unui politraumatism si expunerea la temperaturi scazute. A doua victima, sublocotenentul Aurelia Ion, ofiter-student in anul V la Institutul Medico-Militar din Bucuresti, in varsta de 23 de ani, a decedat ca urmare a mecanismului combinat de expunere la temperaturi scazute si tulburari de dinamica respiratorie, consecinta unui traumatism cervico-toracic.