Presedintele Traian Basescu a aratat sambata, intr-o interventie in cadrul celei de-a 50 a Conferinta pe teme de securitate de la Munchen, ca dintre toate cele sase state ale Parteneriatului Estic, patru au conflicte inghetate. "Trebuie sa gasim o solutie ca toate aceste state sa rezolve pentru aceste conflicte inghetate. [...] Fac un apel in zona Marii Negre pentru a face o prioritate din rezolvarea conflictelor inghetate", a declarat seful statului.

Traian BasescuFoto: HotNews / DP

Conferinta, la care au luat parte printre altii boxerul Vitaly Klychko, Presedintele Aliantei Democratice pentru Reforme si lider al opozitiei de la Kiev, ministrul de Externe de la Kiev, un reprezentant al Dumei de Stat ruse si primul ministru georgian, informeaza CaleaEuropeana.ro Panelul, dedicat Puterii Globale si Stabilitatii Regionale in zona Europei Centrale si de Est, a fost moderat de Comisarul european pentru Extindere Stefan Fule.

Presedintele Traian Basescu a reluat o idee prezentata in urma cu o zi la Berlin, in fata jurnalistilor acreditati la Bundestag, cand a aratat ca refuzul Ucrainei si Armenei de a parafa acordurile de liber schimb cu Uniunea Europeana reprezinta un esec al UE care vine din faptul ca "noi nu am avut intelegerea deplina a ce inseamna procesul de apropiere a statelor din fosta Uniune Sovietica de UE."

Sambata, la Munchen, seful statului a aratat ca instabilitatea din Ucraina este un risc pe care europenii, in special cei care impart o granita cu aceasta tara, trebuie sa il inteleaga, adaugand ca acest risc "nu a fost analizat de la inceput".

"Ce cred ca se intampla este ca UE - principiile democratice si sansele de prosperitate, de a garanta prosperitatea pentru cetateni prin apropierea de NATO si UE - s-a intalnit cu mentalitatile si modurile de a reactiona caractersitice statelor din fosta URSS", a declarat Basescu.

Presedintele a subliniat ca situatia politica din tarile care vizeaza intrarea in UE prin Parteneriatul Estic, tari care au fost inainte 1989 tari membre URSS, este diferita de situatia politica intalnita in momentul aderarii in tari fost comuniste precum Romania si Polonia.

Problema rezida in faptul ca in prima categorie de state exista partide care vor integrarea in proiectul Euroasiatic al Moscovei, iar de multe ori lupta dintre putere si opozitie este o lupta intre interese pro-europene si interese euro-asiatice, a aratat Basescu. "Unii politicieni cred ca elemente din fosta URSS pot fi controlate de Moscova", le-a spus presedintele celor prezenti la panel.

"E nevoie de o abordare mai consistenta. Nu poti doar sa le inviti la Asociere, dar sa le spui ca nu e o garantie ca vor intra in UE. Cred ca UE trebuie sa fie mai puternica in crearea perspectivei de intrare in UE", a declarat presedintele Basescu, citat de CaleaEuropeana.ro.

Potrivit presedintelui, o problema majora este "din toate cele sase state ale Parteneriatului Estic, patru au conflicte inghetate. Trebuie sa gasim o solutie ca toate aceste state sa rezolve pentru totdeauna aceste conflicte inghetate", in caz contrar acestea neavand "perspectiva apartenentei la UE."

Basescu a dat exemplu situatia din Transnistria, precizand ca "Romania sprijina fara rezerve integritatea teritoriala a Moldovei", insa "avem un forma 5+2 in Transnistria care in 23 de ani nu a facut decat sa consolideze situatia de acolo. Fac un apel in zona Marii Negre pentru a face o prioritate din rezolvarea conflictelor inghetate".

Totodata, presedintele Basescu a facut un apel catre presedintele Ucrainei, Viktor Yanukovici, solicitandu-i sa nu trimita armata in strada pentru a dispersa protestele.