Presedintele Traian Basescu i-a transmis premierului Victor Ponta o scrisoare prin care cere Guvernului adoptarea unei ordonante de urgenta pentru modificarea noului Cod Penal. Aceasta in conditiile in care noul Cod ar urma sa intre in vigoare de la 1 februarie 2014 putand crea o serie de disfunctionaliati in sistemul judiciar. Premierul i-a raspuns printr-o alta scrisoare aratand ca atat Codul Penal, cat si cel de Procedura Penala, au fost promulgate de presedinte. Pe de alta parte, premierul a precizat ca "urmeaza ca dupa dezbaterea care a avut loc astazi, 30 ianuarie 2014, in cadrul CSM, ministrul Justitiei sa prezinte Guvernului propunerile de modificare". Scrisorile au fost facute publice de catre Guvern.

  • Vezi atasate scrisorile presedintelui si premierului

In plus, premierul ii cere presedintelui sa isi asume public raspunderea pentru promulgarea celor doua coduri.

"Fac precizarea ca, in lipsa acestor completari, exista un risc semnificativ sa devina extrem de dificila probatiunea in cauzele penale referitoare la fraude fiscale, coruptie trafic de persoane, criminalitatea transfrontaliera, trafic de droguri etc ceea ce ar slabi consistent capacitatea satului roman de a apara interesele cetatenilor si de a lupta pentru diminuarea fenomenului infractional", se arata in scrisoarea presedintelui.

Premierul Victor Ponta a declarat joi ca in privinta noului Cod penal care va intra in vigoare de la 1 februarie asteapta propunerile Consiliului Superior al Magistraturii, dupa discutia ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, cu reprezentantii CSM, transmite Agerpres.

"I-am cerut ministrului Justitiei sa mearga la CSM, sa discute cu CSM-ul si sa astept propunerile domniilor lor. Dar vreau sa avem raspunsul la doua intrebari : in primul rand Codul penal este un cod bun sau rau? Pentru ca daca este rau, presedintele Basescu l-a promulgat, primul ministru Boc si-a asumat raspunderea si ministrul Justitiei, domnul Predoiu, este cel care l-a finalizat. Daca este un Cod rau, vrem sa stim ca sa ii sanctionam pe cei trei: pe domnul Basescu, pe domnul Boc si pe domnul Predoiu. Daca nu, iarasi sa stim, sa ii laudam", a declarat primul ministru la sediul MAI, unde a participat la instalarea in functia de secretar de stat a lui Raed Arafat.

In plus, premierul a subliniat ca proiectul noului Cod penal a fost adoptat in 2009 in aceasta forma: "Au trecut cinci ani de atunci. Asta nu e treaba decat romaneasca, sa constati cu o zi inainte, dupa cinci ani, ca ceva nu e bine".

Victor Ponta a reafirmat ca intrarea in vigoare a Codului penal de la 1 februarie este una dintre obligatiile asumate de Romania, care este precizata inclusiv in ultimul raport MCV.

Intr-o declaratie postata joi pe site-ul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, presedintele acestei instante, Livia Stanciu,solicita modificarea si completarea noului Cod penal si a noului Cod de procedura penala inainte ca acestea sa intre in vigoare.

Astfel, Instanta Suprema a propus, in principal: majorarea limitelor speciale ale pedepsei in cazul unora dintre infractiunile contra patrimoniului care au produs consecinte deosebit de grave, modificarea dispozitiilor noului Cod de procedura penala care au drept efect crearea unor situatii suplimentare de incompatibilitate, stabilirea compunerii completului care solutioneaza contestatia impotriva incheierilor prin care instanta dispune asupra masurilor preventive in cursul judecatii, alaturi de clarificarea unor dispozitii legale in scopul asigurarii unei practici unitare.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) isi exprima, de asemenea, intr-un comunicat transmis joi, "deosebita ingrijorare privind intrarea in vigoare, in forma adoptata de Parlament, a prevederilor Noului Cod Penal si ale Noului Cod de Procedura Penala la data de 1 februarie 2014", apreciind ca in aceasta situatie "exista un risc major ca eficienta investigatiilor in cauzele de coruptie sa fie semnificativ diminuata".