Majoritatea drumurilor nationale si toate autostrazile din sudul si sud-estul Romaniei au fost blocate in urma viscolului si ninsorii din weekendul care tocmai s-a incheiat. Pentru deszapezirea lor, statul roman plateste mai bine de 215 milioane de lei, iar mare parte dintre contracte au fost atribuite direct prin negociere catre firmele de deszapezire chiar in toiul iernii. In plus, in Bacau si in Vrancea (cel din urma, judet unde Guvernul a instituit starea de alerta), contractele de deszapezire au fost semnate in mare graba pe 23 si 24 ianuarie, chiar inainte de viscolul din weekend. Vezi cine si pe cati bani deszapezeste drumurile si autostrazile din sudul si sud-estul Romaniei.

CNADNR a atribuit contracte de aproape 215 milioane de lei (circa 48 milioane de euro) pentru deszapezirea autostrazilor si drumurilor nationale din zona de sud si sud-est a Romaniei, zona cea mai afectata de viscolul si ninsorile din perioada 24-26 ianuarie.

HotNews.ro a adunat informatiile de pe portalul achizitiilor publice si a facut o centralizare contractelor de deszapezire pe zona de sud si sud-est a tarii.

Astfel, din cei aproape 215 milioane de lei, circa 99 de milioane de lei au fost atribuiti firmelor de deszapezire nu prin licitatie deschisa, ci printr-o prodecura de negociere fara un anunt de participare, iar unele dintre aceste contracte au fost atribuite in graba chiar inainte de weekendul trecut.

Oficial, autoritatile motiveaza alegerea procedurii de negociere fara un anunt de participare prin urgenta situatiei (n.r. "Situatie de urgenta extrema survenita in urma unor evenimente care nu puteau fi prevazute de autoritatea contractanta, in conformitate cu conditiile stricte stabilite in directiva"), insa in realitate aceasta procedura este aleasa dupa ce procedurile de licitatii deschise au fost lansate tarziu (octombrie-noiembrie) si au fost taraganate fie prin diverse contestatii, fie prin amanarea unei decizii privind firmele castigatoare.

O buna parte din firmele carora li s-au acordat contractele sunt dintre cele care an de an s-au ocupat de deszapezire, iar unele au fost de-a lungul timpului prezentate de presa drept apropiate de unii politicieni, precum Tel Drum - Liviu Dragnea sau Gecor - Catalin Voicu.

Cine s-a ocupat de deszapezirea pe principalele drumuri si autostrazi blocate in weekendul 25-26 ianuarie:

  • Autostrada A1 - SC Eurostrada SRL
  • Autostrada A2 (pana la km 64) - CHIRULLI ANDREA IMPRESA INDIVIDUALE
  • Autostrada A2 (km 64 - km 160) - SC SELINA SRL  - SC ASTALROM SA
  • Autostrada A2 (km 160 - km 215) - SC Fincodrum SA
  • Autostrada A3 (Bucuresti - Ploiesti) - SC Rebelis Constructii SRL
  • Centura Bucuresti (Nord) - SC Gecor SRL
  • Centura Bucuresti (Sud) - CHIRULLI ANDREA IMPRESA INDIVIDUALE
  • DN1 (Bucuresti - km 39) - CHIRULLI ANDREA IMPRESA INDIVIDUALE
  • DN 1 (Prahova) - SC Rebelis Constructii SRL
  • DN 2 (Bucuresti - km 68) - CHIRULLI ANDREA IMPRESA INDIVIDUALE
  • DN 2 (Buzau) - SC Mecan Construct SRL
  • DN 2 (Focsani) - SC TEO TRANS CONSULTING SRL  / SC AGRO BRATU ZOO COM SRL / SC COS & ALEX SRL / SC ARGECOM SA
  • DN 7 (Arges) -  Straco Group
  • DN 7 (Valcea) - SC Simarc SA
  • DN 5 (Bucuresti-Giurgiu) - SC Gecor SRL

Informatii despre toti responsabilii cu deszapezirea pe fiecare drum si sector de autostrada a tarii, puteti consulta in lista oficiala de pe site-ul CNADNR.

Cat ne costa deszapezirea pe drumurile blocate in ultimele zile

Sectia de Drumuri Nationale (SDN) Bucuresti Nord a atribuit exact in ajunul Craciunului, in urma unei licitatii deschise, un contract cadru pentru doua ierni (2013/2014 si 2014/2015) in valoare de 59,6 milioane de lei (13,3 milioane de euro) mai multor firme, dupa cum urmeaza:

  • Autostrada A1 - SC Euro Strada SRL - 14,2 milioane lei
  • DN-urile din Judetul Dambovita - Societatea de Constructii Drumuri si Autostrazi SA - 7,8 milioane lei
  • DN-urile din judetul Teleorman - Tel Drum SA - 15,3 milioane de lei
  • DN-urile din judetul Arges - Simarc SA - 6,9 milioane lei
  • DN-urile din judetul Buzau - S.C. MECAN CONSTRUCT S.A. (lider) - S.C. VIA CARPATIA CONSULT S.R.L. - S.C. SELINA S.R.L. - 15,4 milioane lei

Zeci de milioane de lei acordati fara licitatie, in toiul iernii

Cod rosu de viscol

Cod rosu de viscol

Foto: HotNews / DP

Pentru toate drumurile din zona de Sud a Bucurestiului (Centura Sud, DN31, DN4, DN5 etc), Sectia Drumuri Nationale Bucuresti Sud a atribuit pe 10 ianuarie, printr-o negociere fara anunt de participare, un contract de deszapezire de 23,6 milioane de lei firmei SC Gecor SRL, un contract doar pentru aceasta iarna.

Cu o zi inainte, pe 9 ianuarie, SDN Ploiesti atribuia un alt contract in urma unei negocieri fara anunt de participare in valoare de 8,9 milioane lei pentru deszapezirea A3 Bucuresti-Ploiesti si drumurile nationale din Prahova (DN1, DN1A, DN1B, DN1D, DN71, DN72 ) catre firma SC Rebelis Constructii SRL.

Tot pe 9 ianuarie, tot printr-o procedura de negociere fara anunt de participare, CNADNR prin SDN Bucuresti Nord atribuia asocierii CHIRULLI ANDREA IMPRESA INDIVIDUALE - Shelter Construct SRL un contract de 11,9 milioane de lei pentru deszapezirea Autostrazii A2 de la Bucuresti si pana la Lehliu (km 64).

Celelalte contracte de deszapezire pentru drumurile si autostrazile din partea de Sud si Sud-Est a Romaniei:

  • DN-urile din judetul Ialomita - SC OYL COMPANY HOLDING AG SRL - 6 milioane lei (negociere fara anunt de participare) - 24 decembrie 2013
  • DN-urile din judetul Olt - GENERAL TRUST ARGES S.R.L. - 6,4 milioane lei (negociere fara anunt de participare) - 24 decembrie 2013
  • Autostrada A2 si A4 in judetul Constanta - FINCODRUM SA - 6,86 milioane lei - (negociere fara anunt de participare) - 24 decembrie 2013
  • DN-urile din Constanta si Tulcea - SC Teloxim Con SRL - 17,9 milioane lei (negociere fara anunt de participare) - 18 decembrie 2013
  • DN-urile din Braila - SC Tancrad SRL - 6 milioane lei - (negociere fara anunt de participare) - 18 decembrie 2013
  • DN-urile si A2 (km 64 - km 160) din judetul Calarasi - SC SELINA SRL + SC ASTALROM SA - 28,4 milioane lei (licitatie deschisa) - 1 noiembrie 2013
  • DN-urile din Valcea - Simarc SA - 18,6 milioane lei - (licitatie deschisa) - 29 noiembrie 2013
  • DN-urile din Mehedinti - S.C. VIA VITA CONSTRUCTII S.R.L. - 6,5 milioane lei (licitatie deschisa) - 29 noiembrie 2013
  • DN-urile din Dolj - Tehnologica Radion - contract cadrul pe anii 2010-2014 - licitatie deschisa - 149 milioane de lei in total

Contracte atribuite "pe repede-nainte"

Pentru drumurile din Vrancea si Bacau, CNADNR a incheiat contracte de urgenta, prin negociere fara anunt de participare, chiar inaintea weekendului 25-26 ianuarie cand viscolul si ninsorile au paralizat buna parte din tara.

Deszapezirea in Vrancea:

- Agro Bratu Zoo Com SRL - 3,1 milioane lei lei - 24 ianuarie

- Teo Trans Consulting SRL - 303 mii lei - 24 ianuarie

- SC Cos & Alex SRL - 930 mii lei - 24 ianuarie

- G.I Nona Service SRL - 1,19 milioane lei - 24 ianuarie

Deszapezirea in Bacau:

- Teo Trans Consulting SRL - 404 mii lei - 23 ianuarie

- Agro Bratu Zoo Com SRL - 2 milioane lei - 23 ianuarie

- Argecom SA - 2,8 milioane lei - 23 ianuarie

- Rad-Trans SRL - 273 mii lei - 27 ianuarie

Reamintim ca in weekendul 24-26 ianuarie, in urma codurilor portocaliu si rosu, circulatia pe cea mai mare parte din drumurile nationale precum si pe toate autostrazile (A1, A2 si A3) din zona de sud si sud est a Romaniei au fost, cel putin odata, oprita din cauza viscolului.

Autoritatile au anuntat in permanenta ca s-au facut eforturi constante pentru a deszapezi arterele cu probleme, insa chiar si pana luni dimineata unele drumuri importante precum A1 sau DN2 au ramas inchise. La ora publicarii acestui material, Autostrazile A3 si A2 sunt inca inchise.

In plus, pentru judetele Buzau, Vrancea si Braila, Guvernul a instiuit stare de alerta.