Accidentul aviatic de luni dupa-amiaza in muntii Apuseni a facut ca, in lipsa sau imposibilitatea autoritatilor de a localiza exact epava, indicatiile si "coordonatele" transmise prin telefon de catre medicul Radu Zamfir sa fie printre putinele indicii dupa care au fost gasiti ranitii.

Ce faci cand nu gasesti coordonatele pe hartaFoto: Hotnews

Radu Zamfir si-ar fi folosit smarthphone-ul si aplicatia Google Maps pentru a putea putea oferi detalii despre locul unde se afla, insa autoritatile sustin ca nu au putut obtine coordonatele geografice exacte (latitudine si longitudine) de la medicul ranit, desi acesta dispunea de un telefon cu GPS. Cum se poate, totusi, sa afli coordonatele geografice pe smartphone-ul tau (Android sau iOS), chiar daca nu ai net, iar Google Maps nu poate sa-ti arate informatiile?

Ce a transmis medicul Zamfir: Latitudinea si longitudinea sau doar repere de pe harta?

In declaratiile sale de dupa accident, Radu Zamfir a declarat ca a folosit aplicatia Google Maps si a transmis autoritatilor coordonatele geografice pentru zona unde se afla.

Mai tarziu insa a detaliat despre ce "coordonate" a facut referire, lasand sa se inteleaga ca a oferit mai degraba niste repere, nu grade, minute si secunde - necesare pentru o localizare exacta.

"Am folosit un soft de GPS, Google Maps, unde vedeam date despre relief, despre distanta la care suntem fata de niste comune. Le-am dat datele serviciilor de salvare", a declarat Zamfir.

Mai mult, si in raportul prezentat miercuri de Guvern, autoritatile arata ca au incercat sa obtina coordonatele geografice exacte (Latitudine si Longitudine) de la medicul Zamfir, fara succes insa.

"Pe durata convorbirilor telefonice cu dr. Zamfir s-a făcut tot posibilul pentru obţinerea coordonatelor geografice, în baza tipului de terminal telefonic avut la dispoziţie de apelant, dar nu au putut fi exploatate facilităţile terminalului mobil care ar fi putut ajuta la localizarea acestuia", se arata in raprtul Guvernului.

Cu toate ca autoritatile au recunoscut ca au purtat mai multe convorbiri telefonice cu medicul Radu Zamfir pe telefonul sau, nu se cunoaste pana la ora aceasta daca in zona accidentului exista si un semnal pentru conexiunile de date (internet mobil).

Google Maps - o aplicatie dependenta de internet si care nu afiseaza coordonatele geografice

Cum se poate trimite o locate pe Google Maps (cu internet)

Cum se poate trimite o locatie pe Google Maps (cu internet)

Foto: Hotnews

Pe un terminal smartphone cu sistem de operare Android, aplicatia Google Maps este aplicatia standard de harti, aplicatie ce vine preinstalata pe telefon. Cu toate acestea, aplicatia Google Maps nu are un mod simplu si clar prin care sa arate utilizatorului coordonatele geografice (latitudine si longitudine), indiferent daca modulul GPS este activat sau nu.

Mai mult, aplicatia este aproape in totalitate dependenta de o conexiune la internet pentru a putea afisa sau cauta informatii. (in lipsa unei conexiuni se foloseste de informatiile deja stocate - cached, daca exista)

In magazinul oficial de aplicatii pentru sistemul Android - Google Play Store - exista zeci de aplicatii de tip busola, harta sau care sa afiseze localizarea si toate coordonatele geografice - insa, direct din cutie, daca cineva nu are o astfel de aplicatie dedicata instalata si se bazeaza doar pe Google Maps, ar putea intampina dificultati mari in a determina coordonatele, cazul din Apuseni fiind unul graitor.

Android: Cum poti afla coordonatele cu Google Maps? (necesita internet)

Cum vede cineva coordonatele unei locatii distribuite de cineva

Cum se vad coordonatele unei locatii distribuite de cineva

Foto: Hotnews

Totusi, exista cateva metode - nu foarte intuitive sau chiar la indemana oricui - prin care cineva care are doar aplicatiile predefinitie si un telefon cu GPS sa poata afla coordonatele geografice.

In cazul Google Maps, desi interfata aplicatiei nu afiseaza coordonatele geografice, orice punct adaugat pe harta de catre utilizator poate fi distribuit catre o alta persoana (sau autoritate) fie prin mesaje, fie prin e-mail sau aplicatii de chat etc. Totusi, aceasta metoda necesita neaparat o conexiune de date (internet).

Mai concret, pentru a afla coordonatele zonei unde se afla, un utilizator poate adauga un punct pe harta in acea zona si apoi sa-l distribuie (n.r. share), in functie de semnalul de internet, pe e-mail, pe whatsapp, facebook sau pe SMS.

Android: Cum poti afla coordonatele fara a avea conexiune de internet si o aplicatie de GPS dedicata

Exista, insa, o alta modalitate de a determina coordonatele geografice, odata pornit modulul GPS, fara a folosi Google Maps si fara a avea o conexiune de date, dar este o metoda mai grea si deloc intuitiva.

Practic, un utilizator poate activa functia de georeferentiere (geotag) pentru pozele realizate cu camera foto. Aceasta setare se gaseste de obicei in meniul de setari ale aplicatiei de camera foto.

Geotagging la fotografii pe terminale Andoird

Geotagging la fotografii pe terminale Andoird

Foto: Hotnews

Odata pornita, orice poza realizata cu telefonul va contine, ca informatie (in EXIF) si coordonatele geografice (atata timp cat este pornit si GPS-ul). Pentru a le consulta e nevoie de vizualizarea detaliilor fotografiei in aplicatia de galerie.

Acestea sunt doua din metodele "peste mana" prin care un utilizator de Android poate afla coordonatele geografice exacte, chiar si cand nu are acces la internet.

iOS: Coordonatele sunt afisate in aplicatia "Compass"

Busola pe terminalele iOS

Busola pe terminalele iOS

Foto: Hotnews

Pentru utilizatorii terminalelor iPhone cu sistem de operare iOS lucrurile sunt si mai simple. Din start, sistemul de operare vine cu aplicatia Busola (Compass) preinstalata.

Aceasta aplicatie ofera, intr-un mod foarte simplu, toate informatiile de localizare. Singura conditie este ca setarile de locatie (Location Services), adica GPS-ul, sa fie activate.

  • Daca stii alte metode a determina coordonatele geografice pe un telefon (fie Android, iOS, WindowsPhone sau altul) folosind aplicatiile standard, preinstalate, ne poti semnala mai jos, printr-un comentariu