Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti nu mai permite strangerea de bani de la elevi direct de catre cadre didactice pentru organizarea de concursuri scolare, sportive sau culturale, a declarat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al institutiei, Marian Banu. "Sunt zeci de concursuri. Totul trebuie sa se faca prin asociatiile de parinti", a continuat acesta.

Marian Banu a precizat ca, "in acelasi timp, sunt permise concursurile scolare unde parintii contribuie direct pentru acordarea de premii", insa nu si activitatile pentru care profesorii colecteaza sume de la elevi.

Vezi aici Olimpiadele si concursurile din calendarul Ministerului Educatiei Nationale organizate in Bucuresti in anul scolar 2013-2014

Mai multi profesori si parinti au declarat pentru HotNews.ro, sub protectia anonimatului, ca activitati si excursii scolare au fost anulate in Bucuresti, ca urmare a unui apel din partea Inspectoratului, in urma scandalului legat de strangerea fondului clasei. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti, Marian Banu, a declarat pentru HotNews.ro ca in ceea ce priveste organizarea de excursii, "urmeaza sa clarificam acest lucru. Excursiile erau intr-adevar organizate prin strangere de bani, dar nu cunosc situatii in care sa fi fost anulate".

Inspectorul general scolar Constantin Traistaru a declarat pentru HotNews.ro ca inspectoratul nu a facut niciun demers in ce priveste situatia excursiilor si ca nu le-a comunicat telefonic directorilor de scoli si gradinite sa anuleze activitatile extrascolare. "Nu este adevarat, nu exista niciun fel de abordare in aces fel. (...) Nu exista telefoane de genul acesta si nu exista niciun fel de recomandare referitor la acest lucru. Singurul lucru pe care l-am spus in sedinta cu directorii a fost ca sumele de bani este indicat sa fie operate prin asociatia de parinti de la nivelul scolii", a afirmat Traistaru.

Referitor la situatia organizarii de excursii scolare, inspectorul scolar general din Capitala a declarat ca asociatiile de parinti sunt cele care trebuie sa raspunda de aceste activitati. "Nu am facut niciodata o recomandare in ceea ce priveste desfasurarea excursiilor", a sustinut Constantin Traistaru.

Amintim ca Marius Ovidiu Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret", a anuntat luni, 20 ianuarie, ca le recomanda profesorilor sa nu mai contribuie cu niciun leu "la asigurarea desfasurarii unui act educational de calitate si sa nu le mai solicite parintilor sa vina cu sume de bani prin fondul clasei".

In urma cu o saptamana, Gabriel Ispas, secretar general adjunct al Ministerului Educatiei Nationale si presedinte al Comisiei pentru prevenirea coruptiei in invatamantul preuniversitar, a anuntat ca pana la sfarsitul anului scolar, pe 15 iunie, va fi realizat Codul de Etica pentru sistemul de invatamant preuniversitar. Acesta a mai spus ca in ultimele 6 luni la linia de telefon TELVERDE pentru reclamarea actelor de incalcare a eticii in educatie au fost inregistrate 299 de sesizari, insa nu toate s-au confirmat. "Cele mai multe sesizari se refera la fondul clasei, implicarea invatatoarelor, profesorilor, dirigintilor in colectarea de bani si se refera si la vanzarea de materiale auxiliare", a afirmat Ispas.

Tot pe 14 ianuarie, Constantin Traistaru, inspector scolar general al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), a discutat cu directorii scolilor despre problema fondului clasei si prevenirea coruptiei in unitatile de invatamant. Oficialul le-a prezentat directorilor scolilor din Capitala o lista cu activitatile care favorizeaza coruptia in sistemul de invatamant, scrie Mediafax. Printre activitatile indicate de inspectorul general sunt urmatoarele:

  • inscrierea la clasa pregatitoare
  • constituirea claselor la inceput de an scolar
  • transferul elevilor
  • activitatea Scoala dupa scoala
  • meditatii particulare cu elevii de la clasa
  • constituirea fondului comitetului de parinti
  • organizarea optionalelor
  • materialele auxiliare, respectiv culegeri distribuite in scoli, caz in care profesorii se transforma in agenti comerciali
  • concursuri cu plata (daca asociatiile de parinti sustin astfel de actiuni, atunci isi asuma responsabilitatea acestora)
  • organizarea banchetelor la sfarsit de an scolar sau de semestru
  • examenele nationale, cele de definitivat si de titularizare

"Trag un semnal clar de alarma asupra acestor activitati, semnal de alarma pe care vreau sa il asumam cu totii", a spus inspectorul general scolar Constantin Traistaru. Acesta a declarat ca, din punctul sau de vedere, fondul clasei ar trebui desfiintat.

Intalnirea inspectorului scolar general din Capitala cu directorii de scoli s-a desfasurat la patru zile dupa ce ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a anuntat in cadrul unei conferinte de presa ca le-a cerut inspectorilor scolari sa aiba intalniri cu toti directorii din tara in care sa discute "problema fondului clasei, a modului in care acesti bani circula, ce este permis si ce nu este permis si cum sa se evite situatii de coruptie in scoli".

"Directorii au obligatia sa mearga in scoala si in toate scolile din Romania si in urmatoarele 2 saptamani sa se discute pe problema banilor care au circuit ilegal in scoala", a declarat Remus Pricopie pe 10 ianuarie. Ministrul a avertizat ca "fondul clasei gestionat de profesor, de director, de invatator este ilegal", dar ca "in acelasi timp este dreptul oricarui cetatean sa contribuie". "Acest lucru trebuie facut numai prin asociatiile de parinti, cu chitanta, dar nici asociatia de parinti nu poate impune o suma", a precizat ministrul Educatiei Nationale.

Pricopie a declarat ca "o alta zona care are o dimensiune ilegala este vanzarea de carti, nu manuale, carti si auxiliare in scoli, vanzare care este sustinuta de unele edituri din Romania". "Profesorii nu au voie sa devina agenti pentru diferite edituri. Sunt parinte, dar cumpar din magazin, nu din scoala, si le cumpar cu factura", a adaugat ministrul.

Ministrul Educatiei a declarat atunci ca se asteapta la "un val" de sesizari din partea parintilor, dupa ce presa a relatat pe larg cazul invatatoarei de la Scoala nr. 10 din Capitala care le cerea parintilor elevilor de la clasa bani pentru cadouri. "Ma astept la un val [de sesizari de astfel de cazuri in scoli - n.red.] si e foarte bine ca este asa pentru ca s-a vorbit despre mizeria ascunsa sub pres. La un moment dat s-ar putea ca nici sub pres sa nu mai incapa mizeria. Haideti sa ducem mai departe aceasta discutie, sa vorbim si despre meditatie, si despre after-school, care uneori devine un loc de promovare a business-urilor unora", a continuat Remus Pricopie.