Medicul Valentin Calu de la Spitalul Elias, ranit in accidentul aviatic de luni dupa-amiaza, a sunat-o, imediat dupa prabusire, pe directoarea medicala a unitatii, Dana Safta, careia i-a spus "Ne-am prabusit. Sunt intins pe pamant si abia respir", iar ulterior a facut un foc, pentru a se incalzi.

Dr. Dana Safta, director medical al Spitalului Elias din Bucuresti, a relatat, pentru Mediafax, ce a vorbit la telefon cu colegul sau Valentin Calu, aflat in avionul care plecase din Capitala, cu destinatia Oradea.

"M-a sunat prima oara la 16.34. Mi-a spus: 'Ne-am prabusit. Sunt intins pe pamant si abia respir'. Ulterior, mi-a relatat ca, dupa ce a constatat ca se poate misca, colegul meu a dat foc obiectelor din bagajul sau - papuci, halat, after-shave -, pentru a se putea incalzi", a povestit Dana Safta.

Directorul medical al Spitalului Elias a mai spus ca a vorbit cu Valentin Calu si dupa ce acesta si ceilalti raniti din avion au fost gasiti de echipele de salvare.

"Cum te simti acum?", a intrebat dr. Safta.

"Putin cam tavalit", a raspuns Calu.

Razvan Petrescu, copilotul avionului care ar fi aterizat fortat luni dupa-amiaza, este in stare critica, acuzand un soc hipovolemic ca urmare a hemoragiei masive, iar medicii Valentin Calu, Catalin Pivniceru si Sorin Ianceu sunt in stare medie spre grava, cu fracturi multiple, potrivit SMURD.

Informatiile, care constituie un prim bilant al starii supravietuitorilor din accidentul aviatic de luni dupa-amiaza, a fost comunicat Mediafax de dr. Hadrian Borcea, coordonator regional SMURD.

Al patrulea medic aflat in avion, Radu Zamfir, este in stare relativ buna, avand doar rani superficiale.

Doctorul Radu Zamfir are 39 de ani si a absolvit UMF "Carol Davila" in 1998, cu media generala de promovare a anilor de studii 9,63 si media la examenul de licenta 10. Este medic specialist chirurgie generala din octombrie 2006 si lucreaza la Institutul Clinic Fundeni, in Laboratorul de Cercetare Chirurgie.

Valentin Calu are 42 de ani, este doctor in stiinte medicale si lucreaza ca medic chirurg la Spitalul Universitar de Urgenta Elias din Capitala, iar din 2007 este si purtatorul de cuvant al unitatii sanitare. Anterior, el a fost coordonator al Unitatii de Primiri Urgente de la Elias.

Catalin Pivniceru este medic specialist chirurgie generala la Spitalul "Sfanta Maria" din Bucuresti, iar Sorin Ianceu (37 de ani) este medic chirurg la Spitalul Municipal din Beius si face parte din echipa de transplant a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Oradea. Ianceu a absolvit Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj si se specializeaza in transplant.

In urma accidentului produs luni dupa-amiaza, la granita judetelelor Cluj si Alba, au incetat din viata pilotul Adrian Iovan si o studenta in anul V la Institutul de Medicina Militara din Bucuresti.

Adrian Iovan conducea avion de mici dimensiuni de tip BN2, care a plecat, luni dupa-amiaza, de la Bucuresti spre Oradea, si ar fi fost nevoit sa aterizeze fortat intr-o zona muntoasa accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita judetelor Cluj si Alba. Unul dintre medicii din aeronava a reusi sa sune la 112, la ora 16.16, anuntand incidentul.

La bord se aflau patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor -, studenta si doi membri ai echipajului de zbor - pilotul Adrian Iovan si copilotul Razvan Petrescu.

Echipa medicala din avion urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral, a declarat pentru Mediafax dr. Victor Zota, coordonator de transplant.

Epava avionului si victimele au fost gasite de un padurar, dupa o cautare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti, salvamontisti, angajati ai Parcului National Munti Apuseni si localnici. In zona unde a aterizat fortat avionul a fost trimis si un elicopter de la SMURD Mures, insa acesta a fost nevoit sa se retraga, din cauza cetii.

Pilotul Adrian Iovan a fost gasit incarcerat, iar studenta, de asemenea, in stare grava. Aceasta din urma nu a putut fi salvata, in ciuda manevrelor de resuscitare facute de echipajul de prim ajutor.

Ministerul Transporturilor (MT) a precizat ca avionul, proprietate a Scolii Superioare de Aviatie Civila, a decolat la ora 13.35 de pe Aeroportul International Aurel Vlaicu din Bucuresti, cu destinatia Aeroportul International Oradea, unde ar fi trebuit sa aterizeze la 16.35.

Potrivit MT, in jurul orei 16.00, autoritatile au fost informate ca echipajul a aterizat fortat in apropierea localitatii Belis, judetul Cluj.

"La mansa avionului se afla pilotul Adrian Iovan, cu experienta de peste 16.000 de ore de zbor, avand licentele in termen de valabilitate, atat el cat si copilotul Razvan Petrescu. Datele tehnice ale aeronavei confirma faptul ca detinea certificat de navigabilitate in termen de valabilitate", a mai precizat MT.

Ministerul Sanatatii asigura familiile personalului medical si aviatic ranit in accidentul de langa Cluj ca a luat toate masurile pentru asigurarea conditiilor necesare in vederea unui tratament adecvat.

In acest sens, s-a dispus Spitalului Judetean de Urgenta din Cluj masurile necesare pentru a acorda in cele mai bune conditii serviciile medicale necesare.

Presedintele ANT, profesor dr Radu Deac, a tinut si tine legatura in permanenta cu echipele de interventie de la fata locului.

O echipa de specialisti din cadrul Institutului National de Criminalistica (INC) a plecat, luni seara, spre locul accidentului aviatic, pentru a acorda sprijin la cercetarile facute in acest caz.

Ofiterii specialisti vor efectua cercetarea la fata locului, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, a precizat Politia Romana.

Parchetul Curtii de Apel Alba a deschis dosar in cazul incidentului aviatic, urmand sa se stabileasca daca procurorilor din Alba sau celor din Cluj le revine competenta de anchetare.