Traian Basescu nu promulga Legea care ingreuneaza cumpararea de terenuri agricole si cere Parlamentului sa o reexamineze

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 7 ianuarie 2014, 18:20 Actualitate | Esenţial


Presedintele Traian Basescu a trimis spre reexaminare legea care inaspreste conditiile de vanzare a terenului agricol din Romania, acuzand existenta unor prevederi contradictorii sau confuze care pot conduce inclusiv la "un blocaj" in ceea ce priveste tranzactiile cu terenuri agricole extravilane.

Proiectul de lege privind restrictionarea cumpararii terenurilor de catre persoanele fizice a fost initiat de Ministerul Agriculturii in contextul in care de la 1 ianuarie 2014 strainii cu resedinta in Uniunea Europeana pot cumpara terenuri agricole in Romania. Proiectul a fost adoptat cu unele modificari de Camera Deputatilor la finele lui decembrie.

Potrivit viitoarei legi, o noua autoritate, care va functiona direct in subordinea premierului Victor Ponta, va administra toate tranzactiile cu terenuri extravilane din Romania si va putea cumpara in numele statului pamanturi agricole, incepand din anul 2014.

Care sunt motivele invocate de seful statului in cererea de reexaminare, publicate pe site-ul Administratiei Prezidentiale:

 • 1. Titlul legii transmisa promulgarii face referire la "unele masuri de reglementare a vanzarii - cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice". Aceeasi mentiune se regaseste si in Art. 1 lit. b) din lege. In acelasi timp, Art. 2 alin. (2) prevede ca legea se aplica atat persoanelor fizice, cat si "persoanelor juridice avand nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene". In consecinta, consider ca aceste prevederi contradictorii pot crea o confuzie cu privire la sfera de aplicare a prezentei legi.
 • 2. De asemenea, Art. 2 alin. (2) din legea supusa reexaminarii stabileste ca "prevederile prezentei legi se aplica cetatenilor romani, respectiv cetatenilor unui stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE)" si "persoanelor juridice avand nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene sau a statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE)". Aceasta reglementare nu este clara intrucat trebuie prevazut expres daca legea se aplica si persoanelor juridice avand nationalitatea romana sau numai persoanelor juridice avand nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene, altele decat cele romane. Precizarea este utila deoarece un act normativ trebuie sa fie predictibil si previzibil. Totodata, asa cum prevede Art. 2 alin. (2), aceasta lege ar urma sa fie aplicabila persoanelor juridice care au nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene si, implicit, si Agentiei Domeniilor Statului (agentie care urmeaza a fi preluata de Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare), persoana juridica ce se incadreaza in aceasta categorie, mentionata in prezentul act normativ. Vanzarea terenurilor agricole extravilane care se afla in patrimoniul Agentiei Domeniilor Statului trebuie sa se realizeze exclusiv printr-o procedura de licitatie publica si nu prin parcurgerea procedurii de vanzare-cumparare reglementata de prezenta lege.
 • 3. In Art. 4 din lege se reglementeaza dreptul de preemptiune in cazul instrainarii, prin vanzare, a terenurilor agricole situate in extravilan. Printre persoanele titulare ale dreptului de preemptiune sunt mentionate si persoanele care desfasoara activitati agricole pe raza administrativ-teritoriala a localitatii. In aceasta situatie, legea nu ofera criteriile prin care aceste persoane pot face dovada calitatii de agricultor, Art. 25 din lege prevazand ca se vor elabora norme metodologice pentru aplicarea legii. Apreciez oportun ca aceste criterii sa fie prevazute in cuprinsul legii, iar nu intr-un act normativ inferior legii.
 • 4. In conformitate cu Art. 9 - 13 din lege se infiinteaza Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare (Autoritatea). Potrivit Art. 9 alin. (5) aceasta Autoritate preia atributiile Agentiei Domeniilor Statului. Conform Art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului, aceasta entitate (ADS) exercita in numele statului prerogativele dreptului de proprietate asupra terenurilor cu destinatie agricola apartinand domeniului privat al statului. In consecinta, Autoritatea, avand un drept de preemptiune, potrivit Art. 4, va putea cumpara, in numele statului roman, terenurile agricole extravilane. In conformitate cu Art. 13 din legea supusa reexaminarii, Autoritatea indeplineste si atributii cu privire la verificarea exercitarii dreptului de preemptiune, cat si a conditiilor legale de vanzare-cumparare de catre potentialul cumparator. Drept urmare, aceasta autoritate, pe de o parte, are un drept de preemptiune similar persoanelor prevazute la Art. 4 (coproprietarii, arendasii, proprietarii vecini, persoanele care desfasoara activitati agricole pe raza administrativ-teritoriala a localitatii, precum si statul roman), iar, pe de alta parte, verifica si indeplinirea procedurii referitoare la exercitarea dreptului de preemptiune. Consider oportun ca aceasta verificare a procedurii sa fie conferita prin lege unei alte autoritati, iar nu celei implicate efectiv in desfasurarea procedurii, in calitate de beneficiar al dreptului de preemptiune.
 • 5. Totodata, potrivit Art. 13 lit. d) din lege, Autoritatea emite avizul incheierii contractului de vanzare-cumparare al terenurilor cu destinatie agricola de catre persoanele fizice prevazute la Art. 2 alin. (2) si (3). Aceasta reglementare este deficitara sub doua aspecte: I. avizul se emite numai persoanelor fizice, nu si persoanelor juridice, ceea ce ar conduce la o reglementare discriminatorie; II. emiterea avizului de catre o autoritate centrala va duce, inevitabil, la ingreunarea procedurilor privind vanzarea-cumpararea terenurilor agricole din extravilan. Astfel, se impune instituirea unei proceduri de verificare si conformitate a respectarii dreptului de preemptiune clara, flexibila si apropiata de interesele persoanelor ce intentioneaza sa instraineze terenuri agricole in extravilan.
 • 6. In ceea ce priveste aplicarea legii trimisa spre promulgare, Art. 25 prevede ca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice vor elabora, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentului act normativ, norme metodologice. In acest context, pentru a se evita un blocaj in ceea ce priveste tranzactiile care au ca obiect vanzarea-cumpararea de terenuri agricole extravilane, consider ca ar trebui sa se prevada ori ca legea va intra efectiv in vigoare la data aprobarii prin hotarare a Guvernului a normelor metodologice, ori ca, in intervalul de timp de la data intrarii in vigoare a legii pana la data aprobarii normelor metodologice, urmeaza a se aplica legislatia civila, de drept comun, in materia dreptului de preemptiune.
 • 7. Invederez faptul ca legea trebuie sa prevada si procedura de urmat in cazul in care dreptul de preemptiune nu este exercitat de catre beneficiarii legali (coproprietarii, arendasii, proprietarii vecini, persoanele care desfasoara activitati agricole pe raza administrativ-teritoriala a localitatii, precum si statul roman), iar vanzatorul terenului, pe piata libera, primeste o oferta de pret mai mica decat cea din oferta de vanzare a terenului agricol extravilan facuta la momentul declansarii procedurii de vanzare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6913 vizualizari

 • +12 (20 voturi)    
  Lege anti-sociala! (Marţi, 7 ianuarie 2014, 18:36)

  LiviuIordache [utilizator]

  Nici macar lege comunista, leninista nu pot spune ca e, este de-a dreptul anti-sociala! Cum sa-mi conditionezi mie esenta dreptului de proprietate - dreptul de dispozitie - prin 20 de piedici, facind stapini pe bunul meu (adica avind drept de preemptiune) pe oricine in afara mea? Legea este neconstitutionala de la cap la coada, Basescu a trimis-o inapoi sa le vina mintea la cap. Chiar, "liberalii" cum au putut vota asa ceva? Aha, stiu, ca nu mai sunt ce spun ca sunt!
  In fine, daca ai 10 vecini care vor sa vinda proprietatile lor cistigi, din spaga, ca sa nu te opui (adica stai si nu-ti exerciti dreptul de preemptiune, anunti doar ca intentionezi), mai mult decit ala care isi vinde terenul, in fata unui cumparator stors de resurse tocmai din spagile date "dreptacilor de preemptiune". Minti diabolice, cine a gindit asa ceva?
  • -2 (6 voturi)    
   Cam aberezi (Marţi, 7 ianuarie 2014, 19:06)

   antrax [utilizator] i-a raspuns lui LiviuIordache

   Dreptul de preemptiune se aplica doar in momentul in care tu VINZI, si EXPIRA dupa 30 zile. Si din ce inteleg eu inseamna ca respectivul a acceptat pretul cerut de vanzator.
   Deci e de ajuns sa astepti alea 30 de zile, si esti liber sa vinzi cui vrei tu.

   Nu e ca si cum vecinul ar pofti la terenul tau si tu ai fi fortat sa il vinzi la pretul impus de el.

   Probabil c-o sa fie cam asa:
   1) Scos terenul la vanzare la un pret umflat (de ex, de 2-3 ori cat asteapta sa ia pe el)
   2) Nimeni din "preempti" (nu stiu daca e termenul corect) nu opteaza pt ca oferta e prea costisitoare, vanzatorul asteapta 30 zile.
   3) cine chiar vrea sa-l cumpere incepe negocierile cu proprietarul pt pret
   4) daca e multumut de pretul oferit, proprietarul bate palma dupa cele 30 zile, daca nu mai asteapta
   Si uite asa se fenteaza tot.
   • +1 (3 voturi)    
    ... (Marţi, 7 ianuarie 2014, 21:24)

    /./ [utilizator] i-a raspuns lui antrax

    S-au gandit ei si la varianta asta.Daca ai scos terenul cu un pret supraevaluat si nu ti-l cumpara nimeni nu poti sa negociezi in jos decat scotand terenul din nou la vanzare si asteptand inca 30 de zile. Legea era destul de simpla, cine scoate la vanzare teren isi zice pretul cerut iar apoi il cumpara cine este interesat in functie de prioritate.Prima prioritate o au rudele parca apoi vecinii , cel care il are in arenda si asa mai departe.
  • +8 (12 voturi)    
   Si ce, e prima data? (Marţi, 7 ianuarie 2014, 19:11)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui LiviuIordache

   E o incalcare clara a dreptului de proprietate! Pai daca vecinii decid daca eu pot sa vand cuiva sau nu, asta mai inseamna ca sunt proprietar? Evident NU! Maine poimaine or sa decida vecinii si in ce culoare imi zugravesc apartamentul sau ce culoare la masina sa-mi iau. Deja hotarasc daca pot sa-mi pun centrala sau nu, si eu trebuie sa platesc pentru conductele pe care ei le folosesc dar care trec prin spatiul meu (si deci ei ar trebui sa-mi plateasca pentru ca folosesc spatiul meu). Dar asta e romania de azi!
   • +1 (3 voturi)    
    ... (Marţi, 7 ianuarie 2014, 21:28)

    /./ [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    Dc chiar vrei sa zicem sa il vinzi la X-lescu at se poate rezolva prin donatia si ai terminat balciul.
   • -2 (4 voturi)    
    legea este buna (Marţi, 7 ianuarie 2014, 22:03)

    tepes [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    Tov.LiviuX nu prea ai inteles ce-i cu legea asta,deci asculta bine.NU vecinii hotarasc cui sa vinzi ci proprietarul punct.Mai departe,acest drept de preemtiuneconf.art4 spune clar,.poti vinde terenul cui vrei tu dintre cei nominalizati la art.4-si care da mai mult-,insa nu-l poti vinde unuia din cluj, daca tu vinzi in HARCOV si mai ales celor din Ungaria asta-i tot.Daca tu urmaresti sa i-ei bani pe el este OK,daca-umbli cu cioara atunci se schimba treaba.
    • 0 (0 voturi)    
     Poate nu am inteles (Miercuri, 8 ianuarie 2014, 15:12)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui tepes

     Asa ca explica-mi tu: Eu vreau sa vand si cer 5000 euro/m2. Nimeni din vecini nu poate sa-mi dea atat (nu au de unde) dar unul din Ungaria poate. Ungaria e in UE si toate celelalte conditii sunt indeplinite. Vecinii nu vor ungur ca vecin si nu sunt de acord. Pot sa vand sau nu? Daca da, e OK. Daca nu, inseamna ca am dreptate.
  • -3 (7 voturi)    
   ..daca asta e o lege anti-sociala.. (Marţi, 7 ianuarie 2014, 19:22)

   SV [utilizator] i-a raspuns lui LiviuIordache

   ....atunci majoritatea tarilor occidentale practica legi ant-sociale... Vezi ce conditii impune Franta...sau Germania...sau Ungaria...sau alte ''tari civilizate''....De fapt pe site-ul asta gasesti aceiasi oameni platiti cu salariul minim pe economie din banii vreunei ''tari civilizate'', prostiti cu faptul ca sunt pusi sa faca lobby, dar lasati sa isi dea -organizat- cu parerea...Am subliniat --organizat-- pt ca nici macar nu sunt lasati sa isi dea liber cu parerea... :))
   • -6 (8 voturi)    
    Basescu care face matrapaslicuri cu teren vorbeste (Marţi, 7 ianuarie 2014, 20:37)

    dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui SV

    Normal ca o lege care impune restrictii strainilor la cumpararea de terenuri agricole in Romania nu ii convine lui Traian Basescu atita vreme cit el insusi este implicat in niste matrapaslicuri cu aproape 300 ha teren la Calarasi, cumparate de la un italian.

    Asa cum deja a spus, pe viitor presedintele mai intentioneaza sa cumpere pamint si i-ar fi de mare folos o lege care permite oricarui mafiot italian sa ia teren in Romania (cu bani dati pe sub masa de seful statului) dupa care sa-l lase mostenire familiei Basescu.
    • +1 (1 vot)    
     dumitrica poama mica (Miercuri, 8 ianuarie 2014, 17:32)

     Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

     mai dumitrica...da tu si neamu' tau ..de ce nu cumparati pamant?? de ce nu va implicati si tipati ...nu ne vindem tara?

     complicat la dat bani si la munca, nu?
     Da la stat pe hn si bantuit ca ciuma rosie se pare ca nu.
 • +5 (13 voturi)    
  Asta cica e lege! (Marţi, 7 ianuarie 2014, 18:48)

  LiviuX [utilizator]

  Dar de fapt ca mai toate "legile" date de parlament. Oare cand vom avea un parlament care sa dea niste legi clare, concise, la obiect si care sa nu faca tot felul de trimiteri la alte acte si norme de aplicare (care evident sunt facute de altii dupa cum vor si fara control parlamentar) si care sa si nu trebuiasca aduse la zi si schimbate in fiecare an (sau chiar mai des)??
 • +3 (7 voturi)    
  foarte bine (Marţi, 7 ianuarie 2014, 18:56)

  Adrian1 [utilizator]

  foarte bine ca respins-o, e o lege care incurajeaza spaga.
 • +4 (10 voturi)    
  Dupa vanzarea subsolului si a apelor... (Marţi, 7 ianuarie 2014, 19:17)

  Clovis [utilizator]

  E randul solului sa fie vandut... Toata aceasta manevra de vanzare a terenurilor agricol va favoriza pe cei bogatii din vest care vor cumpara de la noi din est... Va favoriza concentratia terenurilor in mainile catorva oligarhi. Va distruge proprietatea taraneasca si economia taraneasca ca acum un secol.

  Polonia nu vinde terenuri agricole pana in 2020... Politicienii romani cand vor avea statura politicienilor polonezi, care apara interesul polonezilor???

  Aerul cand se privatizeaza
  • +1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 8 ianuarie 2014, 0:14)

   [anonim] i-a raspuns lui Clovis

 • +7 (11 voturi)    
  Legi de trei parale... (Marţi, 7 ianuarie 2014, 19:32)

  Lucky1 [utilizator]

  ...facute de smecheri, deschise interpretarilor si abuzurilor, nu pentru proprietari sau cumparatori ci pentru slujbasul de la stat care are singura grija ca nimic sa nu miste fara sa aiba el un castig personal.

  De ce nu se pot emite si in Romania Legi clare, corecte, fara cusur? De ce nu poate cumpara pamant oricine are bani pe care sa-i justifice legal. Asta este singura conditie care trebuie impusa.

  Interesul natiunii si respectiv al statului este ca pamantul sa fie lucrat corespunzator, sa produca si sa aduca bani, pentru natiune si nu pentru un slujbas anume.
 • +3 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 7 ianuarie 2014, 19:46)

  [anonim]

  • -1 (3 voturi)    
   .... (Marţi, 7 ianuarie 2014, 21:38)

   /./ [utilizator] i-a raspuns lui

   Eu am citit putin legea si nu mi s-a parut deloc greoaie, pana la urma trebuie sa ne protejam cumva de cumpararea terenurilor de catre straini.In lege se specifica clar ca daca vanzatorul vrea sa vanda un teren unii au o prioritatea mai buna de al cumpara( vorbim de acelasi pret ).In plus daca nimeni nu vrea sa il cumpere at statul roman poate sa il cumpere, oare era mai bine daca statul ungur il cumpara??Acum nu stiu cat e de cosntitutionala faza cu prioritatile dar eu nu cred ca eu ca roman daca vreau sa imi cumpar teren in Germania , Austria, Elvetia etc sunt tratat exact la fel ca si un cetatean de acolo, adica ma gandesc ca si pe acolo au ceva legi care ii favorizeaza pe cetatenii lor inaintea mea la cumpararea unui teren.
 • -7 (17 voturi)    
  Matrafoxatul Antinational (Marţi, 7 ianuarie 2014, 19:54)

  VelmaKelly [utilizator]

  Inca o data Demisul de Propriul Popor isi arata fata antinationala. Halal guvernator.
 • +6 (8 voturi)    
  previziune (Marţi, 7 ianuarie 2014, 20:02)

  mircearh [utilizator]

  iar iese viorel si se plange ca n-are bani de pensii..nu si de bani pt primarii, aia-s sfinti.
 • +6 (8 voturi)    
  ponta va face iar circ.. (Marţi, 7 ianuarie 2014, 20:16)

  timp tamp [utilizator]

  tantalaiii care s-au instalat la putere prin minciuna si furt de voturi isi dovedesc in fiecare zi incompetenta ori miselia.

  fac legi incomplete pentru a fi aplicate prin norme ce se vor elebora la pastele cailor sau la anu si la multi ani,

  fac legi (ca pe vreme lui nastase si ilici) cu gauri prin care se pot sterecura mafiotii bolsevici si inaplicabile clanurilor de hoti di turmele de sobolani rosii si rozalii

  apoi ies in sedinetele de guvern, la latrina lui felix si cocina lui ghita si striga> Basescu e de vina!
 • +5 (7 voturi)    
  Cât va fi Băse preşedinte, - (Marţi, 7 ianuarie 2014, 21:48)

  Alistar44 [utilizator]

  va mai funcţiona şi Justiţia. Apoi poate va încape pe mâna Plagiatorului ?! ..... şi va decreta furtul la vedere !
 • -5 (7 voturi)    
  Dar ungaria ? (Marţi, 7 ianuarie 2014, 22:06)

  PopescuMarius [anonim]

  Legea nu este perfecta dar macar era ceva, in ultima instanta cumpara statul Roman. Ungaria nu permite strainilor sa cumpere teren dar vor sa subventioneze cetatenii lor sa cumpere in Transilvania. Asta cum vi se pare ? Daca ungurii nu permit strainilor sa cumpere teren la ei nu am putea si noi macar sa permitem sa cumpere doar tarilor care permit si ele la randul lor achizitionarea terenurilor proprii de catre straini ?
  • 0 (0 voturi)    
   <br> (Joi, 9 ianuarie 2014, 12:44)

   Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui PopescuMarius

   Unde ai citit tu ca Ungaria nu da voie strainilor sa cumpere pamant?
   Ungurii au pus niste conditii foarte clare, conditii care in legea lui Ponta nu exista decat intr-un fel de talmes-balmes din care nu se intelege decat faptul ca Plagiatorul este cel care da din pix, ala primeste/ ala nu primeste..aluia ii vinzi cu atata si celuilalt cu atata.
   Asta e . Dar voi n-aveti voie "de la centru" sa ganditi. Voi scrieti ca sa va incadrati in "fisa post(ac)ului."
 • 0 (2 voturi)    
  pământul României trebuie să rămână la români (Miercuri, 8 ianuarie 2014, 0:57)

  visio [utilizator]

  Statul poate da pământul în arendă, poate să îl facă cadou, sau poate să îl păsterze...oricum, românii trebuie să aibe întâietate


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by