DOCUMENT Legea care ingreuneaza cumpararea de terenuri agricole in Romania si sporeste puterile premierului Ponta a trecut de Parlament. NU se va aplica tranzactiilor intre rude

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Marţi, 17 decembrie 2013, 19:45 Actualitate | Esenţial


Premierul Ponta si ministrul Agriculturii, Daniel Constantin (cei doi din centru)
Foto: Guvernul Romaniei
Camera Deputatilor a adoptat, marti, ca for decizional, proiectul de lege privind restrictionarea tranzactiilor cu terenuri in extravilan, cu 221 de voturi pentru, 27 impotriva si 50 de abtineri. Daca va fi promulgat de presedintele Basescu si publicat rapid in Monitorul Oficial, actul normativ ar urma sa se aplice de la 1 ianuarie 2014, data de la care Romania este obligata sa permita vanzarea de terenuri agricole catre persoane fizice straine din Uniunea Europeana. Deputatii au modificat, insa proiectul de lege initiat de Guvern, permitand tranzactionarea terenurilor agricole intre rudele de gradul trei inclusiv fara restrictiile impuse de aceasta lege.

Proiectul de lege privind restrictionarea cumpararii terenurilor de catre persoanele fizice a fost initiat de Ministerul Agriculturii in contextul in care de la 1 ianuarie 2014 strainii cu resedinta in Uniunea Europeana vor putea cumpara terenuri agricole in Romania.

Potrivit viitoarei legi, o noua autoritate, care va functiona direct in subordinea premierului Victor Ponta, va administra toate tranzactiile cu terenuri extravilane din Romania si va putea cumpara in numele statului pamanturi agricole, incepand din anul 2014.

documente
(17 Dec 2013) PDF, 274KB
De asemenea, viitoarea Autoritate pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare va putea da si amenzi de sute de mii de euro celor care incalca restrictiile la tranzactia cu terenuri in extravilan.

Incepand din 2014, proprietarii urmeaza sa-si vanda terenurile extravilane cu respectarea dreptului de preemptiune acordat, in ordine:
 • coproprietarilor persoane fizice
 • arendasilor,
 • vecinilor persoane fizice,
 • persoanelor fizice care desfasoara activitati agricole pe raza administrativ-teritoriala a localitatii unde este situat terenul respectiv. Initial, Guvernul introdusese si limita de varsta de 40 de ani a acestor preemptori, insa parlamentarii au eliminat acest criteriu, printr-un amendament.
 • Statului Roman
Statul Roman va fi reprezentat, practic, de Autoritatea din subordinea premierului Ponta. Institutia va interveni in piata si va cumpara teren, folosindu-si dreptul de preemtiune, atunci cand va considera ca exista un pericol de concentrare a unei suprafete mari, de exemplu de 500 de hectare, in proprietatea unei persoane fizice straine sau unui grup restrans de astfel de persoane.

De asemenea, viitoarea Autoritate va putea cumpara terenuri agricole de la persoane foarte in varsta, care nu-si mai pot permite sa lucreze pamantul si nu doresc nici sa-l dea in arenda.

CINE VA PUTEA CUMPARA TERENURI IN ROMANIA

De la 1 ianuarie 2014, Romania este obligata prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeana sa-si deschida piata terenurilor agricole pentru persoanele fizice. Astfel vor putea cumpara terenuri agricole in extravilan, in conditiile noii legi:
 • Cetatenii romani
 • Cetatenii altui stat membru al Uniunii Europene
 • Cetatenii statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE),
 • Apatrizii cu domiciliul in Romania, intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-un stat care este parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE),
 • Persoanele juridice avand nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene sau a statelor care sunt parte la acordul privind spatiul Economic European (ASEE).
CONDITIILE PE CARE TREBUIE SA LE INDEPLINEASCA CUMPARATORII DE TERENURI
 • Cumparatorii trebuie sa utilizeze terenurile doar potrivit categoriei de folosinta inscrise in sistemul integrat de cadastru si publicitate imobiliara. Prin exceptie, se poate schimba categoria de folosinta a terenului cumparat numai din categoria de folosinta agricol in alta categorie de folosinta agricol.
 • Persoanele fizice care cumpara teren agricol situat in extravilan, pe care este amplasata o infrastructura de imbunatatiri funciare, au obligatia de a o mentine cel putin in starea de la data cumpararii, astfel cum a fost atestata prin avizul Autoritatii Nationale de Imbunatatiri Funciare.
 • In cazul cetatenilor statelor terte sau apatrizilor, cu domiciliul intr-un stat tert, acestia pot cumpara teren agricol extravilan in Romania in conditiile reglementate prin tratate internationale, pe baza de reciprocitate, cu respectarea legii funciare.  Acelasi regim se aplica si persoanelor juridice avand nationalitatea unui stat tert, potrivit unui amendament adoptat de Camera Deputatilor.
 • Arendasii care vor sa cumpere teren agricol situat in extravilan trebuie sa detina calitatea de arendas pentru terenul respectiv, stabilita printr-un contract de arenda valabil incheiat, inregistrat la consiliul local al localitatii in raza caruia se afla suprafata respectiva, cu cel putin un an inainte de data inregistrarii ofertei de vanzare. Arendasii beneficiaza de dreptul de preemtiune prezentat mai sus.

PASII PARCURSI DE PROPRIETAR LA VANZAREA TERENURILOR EXTRAVILANE

 • Vanzatorul inregistreaza la primarie o cerere prin care solicita notificarea preemptorilor si afisarea ofertei de vanzare a terenului agricol situat in extravilan. La inscriere, vazatorul va trebui sa plateasca o taxa pentru finantarea procedurilor care se vor derula.
 • Cererea este insotita de oferta de vanzare a terenului agricol, care va cuprinde pretul cerut pentru terenul ce urmeaza a fi vandut, numele si prenumele vanzatorului, adresa completa unde are domiciliul vanzatorul, amplasamentul terenului, suprafata, categoria de folosinta si clasa de calitate, documentele cadastrale necesare vanzarii-cumpararii, precum si copia documentului care atesta calitatea de proprietar.
 • Primaria afiseaza oferta de vanzare in maximum 30 de zile.
 • In termen de 3 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii primaria notifica in scris preemptorii si afiseaza oferta de vanzare la sediul acesteia. Primaria are obligatia de a transmite la Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, odata cu notificarea preemptorilor, oferta de vanzare, precum si lista preemptorilor,
 • In termen de 3 zile lucratoare de la data primirii ofertei de vanzare a terenului agricol, Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare o va afisa pe site-ul acesteia.
 • Daca proprietarul schimba pretul sau alti termeni ai ofertei deja introdusi in circuit, trebuie sa reia de la capat procedura.
PASII PARCURSI DE CUMPARATORI:
 • Preemptorii trebuie sa transmita acceptarea ofertei, insotita de documentatia din care sa rezulte ca indeplinesc conditiile pentru a cumpara terenul, pe care o comunica vanzatorului si Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, in termen de 30 de zile de la data afisarii ofertei de vanzare la sediul primariei.
 • Netransmiterea acceptarii ofertei in termenul prevazut duce la pierderea dreptului de preemptiune.
 • Daca, in termenul de 30 de zile mai multi preemptori isi manifesta in scris intentia de cumparare, vanzatorul are obligatia de a respecta ordinea stabilita de lege sa comunice Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare actele necesare, in vederea verificarii indeplinirii conditiilor legale.
 • Daca in termenul de 30 de zile nici unul dintre titularii dreptului de preemtiune nu isi manifesta intentia de a cumpara terenul, vanzarea terenului este libera, urmand ca vanzatorul sa instiinteze in scris Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.
 • Verificarea indeplinirii conditiilor legale de vanzare-cumparare a terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice se va face de catre Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.
 • Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare va verifica in termen de 5 zile lucratoare de la primirea datelor prevazute de lege si va comunica vanzatorului avizul prealabil, in cazul indeplinirii conditiilor legale, respectiv nota de observatii, in cazul neindeplinirii acestora.
 • In situatia in care, in urma verificarilor, Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare constata ca potentialul cumparator nu indeplineste conditiile legale, vanzatorul are dreptul sa aleaga unul dintre ofertanti.
 • In cazul in care niciunul dintre titularii dreptului de preemtiune nu isi manifesta dreptul de cumparare vanzarea terenurilor se face liber, cu respectarea conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca cumparatorii.
SANCTIUNI DE SUTE DE MII DE EURO APLICATE DE AUTORITATEA DIN SUBORDINEA PREMIERULUI

Autoritatea Funciara care ii va reveni in subordine premierului Ponta va constata contraventii si va aplica amenzi de pana la 500.000 de lei la hectar, in cazul incalacarii conditiilor prevazute de viitoarea lege:
 • vanzarea-cumpararea terenurilor agricole situate in extravilan pe care s-au stabilit zone cu patrimoniu arheologic reperat sau zone cu potential arheologic evidentiat intamplator, fara avizul Ministerului Culturii, se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei.
 • Cumparatorii care nu mentin pe o infrastructura de imbunatatiri funciare care e amplasata pe terenul respectiv macar in starea in care era cand au preluat-o vor fi amendati tot cu 50.000 -100.000 lei. In plus, sanctiunea acesti contravenienti se vor alege si cu desfiintarea noilor constructii si aducerea terenului in starea initiala, precum si refacerea infrastructurii de imbunatatiri funciare, pe cheltuiala contravenientului.
 • Instrainarea prin vanzare-cumparare a terenurilor agricole situate in extravilan fara respectarea dreptului de preemptiune este interzisa, nerespectarea interdictiei atragand sanctiunea nulitatii absolute.
 • Cumparatorii care schimba ilegal destinatia terenului agricol risca amenzi de 100.000 lei/ha. Incalcarea timp de 2 ani consecutiv a acestor restrictii privind destinatia terenului se  sanctioneaza cu 500.000 de lei la hectar.
EXCEPTIILE INTRODUSE DE PARLAMENT. RUDELE SI GRANITELE

Parlamentarii au introdus o serie de exceptii de la aplicarea restrictiilor viitoarei legi si au largit anumite conditionalitati:
 • Dispozitiile prezentei legi nu se aplica instrainarilor intre rude pana la gradul trei, inclusiv, potrivit unui amendament propus de deputatul PSD Marian Ghiveciu si acceptat de Comisia juridica din Camera si de plen.
 • Restrictiile din prezenta lege nu se vor aplica nici tranzactiilor prevazute in  antecontracte si pacte de optiune care au apucat sa fie autentificate la notariat anterior intrarii in vigoare a acesteia. Astfel deputatii au relaxat o prevedere din proiectul initat de Guvern, care stipula ca legea nu se aplica antecontractelor si pactelor de optiune care au fost inscrise in cartea funciara, anterior intrarii in vigoare a acesteia.
 • Titularii dreptului de preemptiune prevazuti de lege trebuie sa transmita acceptarea ofertei, insotita de documentatia din care sa rezulte ca indeplineste conditiile pentru a cumpara terenul, vanzatorului si Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, in termen de 30 de zile de la data afisarii ofertei de vanzare la sediul primariei. Netransmiterea, din culpa preemtorului, a acceptarii ofertei in termenul prevazut duce la pierderea dreptului de preemptiune. Transmiterea ofertei se va realiza prin orice mijloace care sa asigure confirmarea de primire in termenul prevazut (scrisoare recomandata, notificare prin intermediul executorilor judecatoresti, email, fax).
 • Deputatii au mai decis in mod expres ca proprietarul terenului sa aiba posibilitatea de a alege intre preemtorii de acelasi rang, daca apar mai multe astfel de cereri.
 • Scade de la 20 de km la 10 km distanta fata de granita in care se aplica restrictii cu caracter militar privind tranzactia cu terenuri. "Terenurile agricole situate in extravilan pe o raza de 10 km de la granita Romaniei, precum si cele situate in extravilan la o distanta de pana la 2400 m fata de obiectivele speciale pot fi instrainate prin vanzare-cumparare doar cu avizul conform al organelor de stat cu atributii in domeniul sigurantei nationale, prin structuri interne specializate", prevede legea, in forma adoptata de Camera. Deputatii UDMR s-au aratat pentru eliminarea totala a restrictiilor referitoare la distanta fata de granita, in conditiile in care Romania are granite interne ale UE doar cu Ungaria si Bulgaria.

Citeste si:

Fonduri UE 2014-2020. Cifrele unei agriculturi inapoiate. Pica si mitul potentialului agricol al Romaniei. Unde vrem sa investim cele 8,15 miliarde de euro din PNDR, de la Comisia Europeana

DOCUMENT Nou proiect pentru tranzactiile cu terenuri agricole: Achizitiile vor fi facute sub supravegherea unei autoritati in subordinea premierului Ponta. Cum vom putea vinde si cumpara pamanturi extravilane din anul 2014


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

23558 vizualizari

 • +7 (9 voturi)    
  Sa TRAIASCA (Marţi, 17 decembrie 2013, 20:14)

  Ciribanstula [utilizator]

  vesnicul prim ministru al romaniei!

  ales prim ministru pe veci!

  continuarea e ca in bancu cu ratza!

  il stiati?

  bai bacu cu ratza e :

  ratza-ai dreaq!

  sanatate maxima victoreee!

  ca morcovu................................................
  • +10 (12 voturi)    
   Suntem de caruta Europei (Marţi, 17 decembrie 2013, 20:30)

   Clop [utilizator] i-a raspuns lui Ciribanstula

   Trebuie sa iesim in strada "fara numar".

   Atat avem de facut, romani, sa ne numaram morcovii impreuna.
 • +8 (10 voturi)    
  RUSINE! LASA-NE! (Marţi, 17 decembrie 2013, 20:26)

  Clop [utilizator]

  O birocratie ingalata si imbecila in ceea ce priveste drepturile individuale ca proprietate si care nu garanteaza politicile agricole ale tarii. Nu cred ca treaba cu rudenia pana la gradul 3 poate inseamna ceva pentru cei preocupati de domeniu.

  *Sper ca Ponta sa nu mai existe ca premier cat de curand, fie si daca am citit fraza asta din articol: "Potrivit viitoarei legi, o noua autoritate, care va functiona direct in subordinea premierului Victor Ponta, va administra toate tranzactiile cu terenuri extravilane din Romania si va putea cumpara in numele statului pamanturi agricole, incepand din anul 2014."
  • +2 (4 voturi)    
   care mai de care mai dobi..... (Miercuri, 18 decembrie 2013, 10:51)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui Clop

   In care tranzactie intre PRIVATI trebuie comunicat pretul FIX de vanzare? interzice Ponta negocierea?
   Romanii nu sunt -la acest capitol- fraierii lui Ponta. Vor afisa un pret de vanzare IMENS. Nu se vor prezenta cumparatori: va cumpara Autoritatea la pretul cerut? din care buget?
 • +8 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 17 decembrie 2013, 20:47)

  [anonim]

 • +12 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 17 decembrie 2013, 20:53)

  [anonim]

  • +4 (6 voturi)    
   sau invers (Miercuri, 18 decembrie 2013, 0:23)

   adyQ [utilizator] i-a raspuns lui

   statul va cumpara doar de la cine trebuie, la pret de autostrada, daca intelegi aluzia...probabil vom vedea hectar de pamant la un milion de euro ca asa e moda.
 • +10 (12 voturi)    
  O lege aberanta (Marţi, 17 decembrie 2013, 21:01)

  TarteaDaniel Adrian [anonim]

  Aceasta lege nu are nici o legatura cu realitatea. Nu face altceva decat sa ingreuneze etapele de vanzare-cumparare. O sa vedem foarte multe stiri la TV despre faptul ca nu se va putea pune in aplicare. Oamenii nici nu stiu ce-i asteapta. Cred mai degraba ca este o masura prin care oamenii care detin aceste terenuri extravilane sa-si doreasca sa scape cat mai repede de acestea, devenind o povara pentru ei. Masurile prin care omul va incepe sa-si doreasca vanzarea acestora au inceput sa fie puse in practica:
  1. Impozitul agricol + CASS pentru persoanele fizice incepand cu 01.02.2013. Acesta a fost platit deja (prima transa la 25.10.2013; transa a 2-a 15.12.2013).
  2. Impozitul pe venitul din arenda + CASS incepand cu 01.01.2014.
  3. Impozitul pe teren la Primaria de care apartine (acesta se plateste anual din anii '90 pana in prezent si difera de la Primarie la Primarie - aprox. 50 RON/Ha)
  Legea aceasta vine in completare, detinatorii sesizand cat de dificil este si ca nu vor putea sa-si vanda terenurile asa cum doresc.
  Privind harta Prospectiunilor pentru Resurselor naturale, observ ca acestea cuprind intreaga tara, dar mai ales terenurile agricole: Campia de Vest, Campia Romana si Zona din Moldova.
  Aici intervine si legea minelor (care nu a trecut si sper sa nu treaca). Acolo se spunea ca Statul, la propunerea companiilor private, va expropria pe cei care detin terenuri de orice fel.
  Asadar, se pune intrebarea: daca se vor gasi resurse peste tot, asa cum indica acea harta, si companiile vor deveni proprietare pe acele terenuri, inclusiv pe cele agricole, Agricultura va mai exista in Romania?
  Sau daca companiile vor zice ca pe un teren au gasit resurse, devin proprietari si stau 5 ani fara sa faca nimic, vor ramane proprietarii acelor terenuri pe care le vor lucra sau le vor vinde? Statul s-a asigurat ca acesta nu poate fi un truc?
  Cred ca sunt cateva masuri care nu duc decat catre o anumita directie: o alta forma de expropriere a romanilor.
  • +2 (4 voturi)    
   eu cer 500 euro/mp! (Miercuri, 18 decembrie 2013, 10:53)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui TarteaDaniel Adrian

   ma poate contrazice careva? pe ce baza legala?
   va cumpara Ponta? daca nu, ce se intampla? nu mai am voie sa vand?
 • -1 (7 voturi)    
  tarziu (Marţi, 17 decembrie 2013, 21:32)

  radiola [utilizator]

  Cine a putut a cumparat pana se termina anul
 • +4 (6 voturi)    
  Nedumeriri (Marţi, 17 decembrie 2013, 21:38)

  EllySt [utilizator]

  Nu cunosct detaliile acestei legi, dar nu este posibil ca prin aceste piedici in vanzarea terenurilor sa fie distorsionata piata si sa fie mai dificila comasarea parcelelor mici (care reprezinta o problema majora in cresterea productiei)?

  De ce cel care este propritar de pamant sa nu poata sa-l vand acelui care ofera mai mult? Nu se incalca cumva dreptul de proprietate asupra pamantului?

  Imi pare rau ca am venit cam tarziu cu o propunere pentru d-l Ponta: nu ar fi mai bine sa revenim la cei 5000 m2 dati de d-l Iliescu dupa Revolutie? Desi legea a fost votata cred ca se poate corectai printr-o OUG.
 • +11 (13 voturi)    
  Cea mai tampita lege (Marţi, 17 decembrie 2013, 21:45)

  Sigmirean [utilizator]

  Numai niste cretini puteau scoate asemenea aberatie!Practic se creaza o noua structura birocratica si se blocheaza tranzactiile intre romani in primul rand.Vecinul persoana fizica are prioritate la cumparare iar vecinul persoana juridica nu!Pai nu-i tot vecin?Nu tot comasare de teren ar fii?Singura solutie sigura de a cumpara o bucata de pamant(nefiind vecin),dupa ce in prealabil te-ai inteles vanzatorul,este sa faci prima data un contract de arendare astfel devii primul pe lista cumparatorilor!Asta va merge pana cand ii vine legiuitorului ideea sa ceara ca arendasul sa fi lucrat acel teren minim 100 de ani!
 • +5 (7 voturi)    
  Ingrozitor (Marţi, 17 decembrie 2013, 22:49)

  sln [utilizator]

  Astia sint niste rechini stupizi dar cu dinti ascutiti care ataca in haita!
  Trebuie sa-i terminam, altfel riscam sa ne termine ei. Orice e de preferat.
 • +5 (7 voturi)    
  Ponta, noul Iliescu! (Marţi, 17 decembrie 2013, 23:04)

  un dac [utilizator]

  Inca un atac direct la proprietate. Ai un bun si, teoretic, ar trebui sa fie foarte simplu sa incerci sa obtii cel mai bun pret pe acel bun atunci cand te hotarasti sa-l vinzi. Nu, acum trebuie sa depui acte la primarie, sa vezi cine are drept de preemptiune, sa astepti sa se scarpine la fund statul, arendasul, vecinul si persoanele sub 40 de ani. Cumparatorul care isi dorea sa nu mai puna porumb, sa zicem, sa incerce cu pluta pentru ambarcatiuni usoare si nefolositoare (e dreptul lui, pana la urma, sa puna ce vrea pe pamantul cumparat de el), risca amenzi halucinante...
  Am iesit in strada zile in sir. Voi continua sa ies, dar nu mai cred ca se poate schimba mare lucru. Acest guvern, pastrand proportiile contextuale, este mult mai rau decat guvernul Nastase.
  • +3 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 18 decembrie 2013, 1:39)

   [anonim] i-a raspuns lui un dac

 • +5 (7 voturi)    
  hai sa ne intelegem . . . (Miercuri, 18 decembrie 2013, 0:58)

  andreidude [utilizator]

  Ce frumos, inca o mare sursa de coruptie se naste.

  Ne intelegem, va cumparam pamantul la un pret avantajos. Nu ne intelegem, va blocam zece ani vanzarea.

  Ce bucurie ca se legalizeaza si coruptia in paralel.
 • +2 (4 voturi)    
  adica (Miercuri, 18 decembrie 2013, 7:10)

  skyradio [utilizator]

  Tata socru sarbu cumpara 500ha boteaza copilul bonei lu' ginerica (aia filipineza) care e logodita cu un araboi bogat si gata tranzactia e legala...
 • 0 (2 voturi)    
  <br> (Miercuri, 18 decembrie 2013, 13:25)

  ticbis [utilizator]

  Daca tot am facut o revolutie si au murit oameni ca sa scapam de comunim si de proprietatea statului asupra a tot ceea ce misca in tara, daca tot pretindem ca am intrat in randul tarilor democratice si civilizate din Europa, daca tot avem legi care consfintesc drepturi depline asupra proprietatii private, ce rost are o asemenea lege? Din ce put al gandirii bolsevice a izvorat o asemenea lege?

  Bai comunistilor,
  Conform constitutiei in vigoare statul garanteaza dreptul deplin al persoanelor fizice asupra proprietatii private.
  Asta inseamna ca proprietatea mea o vand cui vreau eu, pe cati bani vreau eu si in conditiile in vreau eu. Atata timp cat imi platesc taxele si impozitele conform legii, statul n-are decat sa fluiere a paguba.

  Jos labele de pe proprietatea privata a cetatenilor romani!

  O asemenea lege va prejudicia statul cu miliarde de euro in urma miilor de procese ce se vor inregistra la CEDO! Dar probabil ca plagiatorului nu-i pasa; stie ca tot pulimea o sa plateasca si paguba asta!
 • 0 (2 voturi)    
  mazeta (Miercuri, 18 decembrie 2013, 14:18)

  gogu_milogu [utilizator]

  ai ceva amant de vanzare?......


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by