In jur de 3.000 de oameni au protestat sambata seara in Bucuresti fata de modificarile aduse la Codul Penal. Mitingul, initiat pe contul de Facebook "Uniti Salvam" (unde s-au organizat si protestele anti-Rosia Montana) si desfasurat sub sloganul "21-22 vrem democratia inapoi", dar si de pagina de Facebook "Neam trezit", s-a dorit a fi si un omagiu adus eroilor cazuti in Revolutia din decembrie '89. Actiunea s-a desfasurat fara incidente majore. Protestul a inceput in jurul orei 18:00 in Piata Universitatii unde manifestantii au refacut simbolic, cu lumanari aprinse, Baricada de la Inter, ridicata de revolutionari in urma cu 24 de ani. Au plecat apoi in coloana catre Piata Victoriei unde au fost intampinati de cateva sute de jandarmi dispusi intr-un cordon de protectie in jurul Guvernului. Din Piata Victoriei, coloana s-a indreptat catre Piata Revolutiei, unde au avut loc cateva imbranceli cu jandarmii dupa ce un protestatar s-a urcat cu un steag pe botul unei masini a jandarmeriei, si inapoi la Universitate.

Foto:
  • Protestatarii au scandat "Libertate, libertate", "Jos Guvernul", "Demisia", "Iliescu, vinovat pentru sangele varsat", "Jos Ponta", "Pana va treziti si voi, luptam noi", "Oligarhia distruge Romania",  "Hotii, hotii", "Uniti salvam toata Romania", "Victor Ponta de Craciun este porcul cel mai bun", "Rosia si Pungesti, doua inimi romanesti", "Salvati muntii Apuseni", "21-22, Iliescu a tras in noi" si "Jos comunismul".
  • Au fost si cateva scandari la adresa jandarmilor: "Jandarmeria apara hotia" si "Uite-le, uite-le, uite vagaboandele".

De remarcat ca spre deosebire de mitingul desfasurat duminica trecuta, marcat de busculade si ciocniri cu fortele de ordine - jandarmii au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifesantii -, protestul de sambata a fost unul linistit, fara incidente majore, iar jandarmii au evitat sa recurga la forta.

Cum s-a desfasurat protestul

Ora 22:32 Protestul s-a incheiat.

Ora 22:14 Manifestantii care au mai ramas s-au asezat pe jos.

Ora 21:52 Mitingul se apropie de final. In Piata Universitatii mai sunt cateva zeci de persoane insa traficul rutier este blocat in rondul de la Universitate si pe bulevardele Regina Elisabeta si Nicolae Balcescu.

Ora 21:43 Manifestantii s-au intors in Piata Universitatii unde au blocat rondul. Au mai ramas circa 300 de persoane.

Ora 21:36 Cele cateva sute de protestatari care au mai ramas au plecat de la sediul MAI si au ajuns la Universitate. Se scandeaza "Uniti, salvam toata Romania"

Ora 21:17 Ministerul de Interne este aparat de un cordonat format din cateva zeci jandarmi. In Piata Revolutiei au ramas cateva sute de protestatari.

Ora 21:07 Protestatarii si jandarmii au inceput sa se imbranceasca dupa ce un protestatar s-a urcat cu un steag pe botul unei masini a jandarmeriei. Masina jandarmilor a plecat. Manifestantii au inceput sa huiduiasca si sa arunce cu pietre si sticle.

Ora 20:51 Coloana s-a oprit in fata Ministerului de Interne (pe Calea Victoriei) iar protestatarii huiduiesc jandarmii. Acestia striga "Uite-le, uite-le, uite vagaboandele".

Ora 20:21 Protestatarii se pregatesc sa plece pe Calea Victoriei spre Universitate. Dat fiind temperaturile scazute, in jur de -4 grade, o parte dintre manifestanti au inceput sa plece. La ora actuala in coloana au ramas circa 2000 de persoane.

Ora 19:55 Manifestantii au ajuns in Piata Victoriei si s-au instalat in fata Guvernului. Se striga "Demisia" si "Jandameria apara hotia". Jandarmii sunt foarte linistiti.

Ora 19:46 Protestatarii aproape au ajuns in Piata Victoriei. In jurul Guvernului, sute de jandarmi au facut un lant de protectie.

Ora 19:27 O protestatara pasnica s-a plans jandarmilor ca in multime sunt instigatori care perturba linistea. Jandarmii i-au raspuns ca nu pot interveni.

Ora 19:21 Manifestantii au ajuns in Piata Romana. Numarul lor a ajuns la circa 3000 de persoane. Unii dintre ei au inceput sa arunce cu petarde. Pana acum, jandarmii au fost foarte pasnici neintervenind.

Ora 18:52 Protestatarii pleaca in mars spre Piata Victoriei. In fata la Intercontinental s-au aprins lumanari, unii protestari s-au pus in genunchi si se tine un moment de reculegere pentru victimele Revolutiei din 1989.

Ora 18:39 Circa 2000 de persoane protesteaza in Piata Universitatii. Protestarii striga "Libertate, libertate" si "Jos Guvernul" si poarta pancarte si lumanari. Se mai striga "Jos Basescu, Ponta si Antonescu".

Ora 18:22 In piata Universitatii se afla peste 1500 de persoane. Se striga "Iliescu vinovat pentru sangele varsat", "Jos Ponta", "Pana va treziti si voi, luptam noi", "Oligarhia distruge Romania", "Hotii, hotii", "Uniti salvam toata Romania", "Victor Ponta de Craciun este porcul cel mai bun".

Manifestantii nu au plecat inca spre Piata Victoriei, desi incepusera sa se pregateasca in urma cu 15 min.

Ora 18:16 Numarul manifestantilor a crescut. La aceasta ora se afla in piata peste 1000 de oameni. Acestia scandeaza "Demisia".

Ora 18:08 Manifestantii s-au incolonat si se pregatesc sa plece in mars spre Piata Victoriei.

Din felul in care se scandeaza si se striga, reiese ca printre protestatari se afla si membri ai galeriilor de fotbal.

Ora 18:00 In piata s-au adunat, pana acum, pana intr-o 1000 de persoane, potrivit estimarilor facute de jurnalistul HotNews.ro prezent la fata locului. Protestatarii au blocat bulevardul Balcescu, circulatia este intrerupta intre Piata Universitatii si Galeriile Orizont.

Initial manifestantii erau grupati in 3 zone: pe esplanada din fata Teatrului National, pe fasia verde de pe Bulevardul Balcescu si la Fantana de la Arhitectura. Unii dintre ei tin lumanari in maini.

Se scandeaza "Rosia si Pungesti, doua inimi romanesti", "Salvati muntii Apuseni", "Libertate", "21-22, Iliescu a tras in noi" si "Jos comunismul". Pe o pancarta este scris "Adevarata Romanie se afla in strada si nu la microfon".

Ora 17:50 Presedintele Partidului Noua Republica, Mihail Neamtu, a venit in Piata Universitatii unde a fost primit cu huiduieli de protestatari, acestia cerandu-i sa plece.

Ora 17:25 In imaginile difuzate de postul B1TV se poate vedea ca protestatarii au inceput sa se adune in Piata Universitatii.

Anuntul postat pe Facebook:

Omagiem eroii cazuti. Refacem baricada de la Intercontinental.

In atentia politicienilor: romanii isi vor inapoi democratia pe care au castigat-o pe 21 decembrie 1989.

Vorbim de democratie reala. Ea nu se impune, ci emana de la popor. Fragila cum e, democratia romaneasca e rodul luptei unei generatii. De la Timisoara-n toata tara, schimbarea regimului opresiv s-a produs rapid si violent. Eroi au murit, dar eroii nu mor niciodata.

E 21 decembrie iar, la 24 de ani dupa. O noua generatie renaste sub ochii nostri, intr-un moment in care putini mai sperau la trezire. Suntem chiar noi, fiii parintilor nostri, cei ce ne povesteau solemn despre decembrie 89. Rosia a fost scanteia noastra - ne-am dat seama ca democratia nu se impune, ci emana de la popor, #faraviolenta. Suntem informati si avem constiinta - nu putem sta in casa in timp ce institutiile ce ar trebui sa apere democratia o confisca.

Sambata 21 decembrie vei iesi din casa. Poate ca vei trece prin centru, chiar pe la Universitate. Ia cu tine o lumanare sau un mesaj din suflet si lasa-l la Cruce ca omagiu celor ucisi in 89 pentru ca au cutezat sa se opuna nedreptatii. Sau vino direct la ora 18:00 ca sa refacem simbolic baricada facuta de revolutionari in noaptea de 21 decembrie 1989 la Intercontinental. Iesi simplu si decent sa simti din strada lupta dusa in optzeci si noua de intelectuali, credinciosi, tarani si muncitori laolalta.

Apoi gandeste-te cum poti apara democratia cucerita acum 24 de ani si cum o poti consolida in urmatorii 24 de ani. Poate ca simti ca trebuie sa contribui la un stat de drept in care legea domneste, ca altfel nu se mai poate. Gandeste-te cum actiunile tale pot fi un exemplu pentru ceilalti. Persevereaza si fii revolutionar.

Sambata 21 decembrie 2013 Piata Universitatii e a noastra, a cetatenilor. Ne luam democratia inapoi.

Duminica trecuta, circa 2.000 de oameni au protestat in Bucuresti impotriva USL si a guvernului Ponta, acuzati ca au incercat sa submineze Justitia prin modificarea Codului Penal. Manifestatia, initiata pe contul de Facebook "Uniti Salvam" (unde s-au organizat si protestele anti-Rosia Montana), a inceput la ora 16.00, in Piata Universitatii. In jurul orei 18.00, manifestantii au vrut sa plece spre Guvern, pe bd. Magheru, dar jandarmii i-au impiedicat si au avut loc ciocniri. Dupa mai multe busculade pe Calea Victoriei, care au dus la cresterea numarului de protestatari, acestia au ajuns la Guvern, unde au cerut demisia premierului Victor Ponta. Si la Piata Victoriei - sediul Guvernului au avut loc ciocniri cu jandarmii, care au acuzat ca intre protestatari s-au infiltrat membri ai galeriilor de fotbal. La miting s-a strigat: "Jos Voiculescu", "Jos Guvernul", "Ceausescu n-a murit, este Ponta travestit" si "Victor Ponta de Craciun este porcul cel mai bun".

Citeste si: