Crisu Anastasiu si-a inaintat demisia din functia de Avocat al Poporului, a anuntat Crin Antonescu joi. Anastasiu fusese numit in functie de plenul reunit al celor doua camere parlamentare, la propunerea USL, pe 22 ianuarie.

Crisu AnastasiuFoto: Agerpres
  • Crisu Anastasiu a fost criticat de societatea civila pentru lipsa de reactie fata de anumite ordonante de urgenta ale Guvernului considerate abuzive. Rolul Avocatului Poporului este extrem de important in sistemul legislativ: este singura institutie care poate ataca la Curtea Constitutionala ordonantele de urgenta ale Guvernului.

"A dorit sa multumeasca pentru incredere si pentru faptul - intre altele - ca pe tot parcursul mandatului exercitat niciodata dinspre partea mea sau dinspre partea partidului nostru nu s-a exercitat niciun fel de influenta, niciun fel de presiune. Nu i-am cerut sa atace nicio ordonanta (...) Motivele (demisiei, n.r.) sunt de natura personala, asa cum sunt consemnate oficial si in cererea de demisie", a spus Antonescu, potrivit Mediafax.

  • Singura ordonanta de urgenta atacata de Crisu Anastasiu la Curtea Constitutionala (CCR) a fost OUG-ul care impunea un nou Cod al Insolventei. Anastasiu a atacat ordonanta de urgenta la CCR, iar Curtea a decis ca actul normativ este neconstitutional.

In 2002, Crisu Anastasiu, la acea vreme procurorul general financiar al Curtii de Conturi, a sesizat Colegiul Jurisdictional al Municipiului Bucuresti pe motiv ca, in calitatea de ordonator de credite, primarul general Traian Basescu nu ar fi avut aprobarea Consiliului General pentru o serie de plati facute unei firme pentru lucrarile la Pasajul Basarab, pentru care nu ar fi avut avizul municipalitatii. Curtea de Conturi i-a imputat atunci lui Traian Basescu un prejudiciu de 37,95 miliarde de lei vechi. Ulterior, Traian Basescu a fost gasit nevinovat de judecatorul financiar Petre Lazaroiu. Lazaroiu este, in prezent, judecator la CCR.

In perioada 1981-1990 Crisu Anastasiu (56 de ani) a fost judecator, apoi procuror. Intre 1995-2002 a fost consilier la Curtea de Conturi, iar in perioada 2002-2005 a ocupat postul de procuror general financiar pe langa Curtea de Conturi a Romaniei. Intre august 2005 - iunie 2009 a fost procuror la Parchetul de pe langa ICCJ, formator la Institutul National al Magistraturii. Intre 2010-2012 a fost membru in Comisia de specialitate "Stiinte juridice" din cadrul Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Este membru in Baroul Bucuresti.