Ora 18.14: Crisu Anastasiu a depus juramintul in prezenta lui Crin Antonescu (presedintele Senatului) si Viorel Hrebenciuc (vicepresedintele Camerei Deputatilor)

Crisu Anastasiu a depus juramintul in prezenta lui Crin Antonescu si Viorel HrebenciucFoto: Senatul Romaniei

Ora 16:05: Crisu Anastasiu a fost numit, marti, in functia de Avocat al Poporului de plenul reunit al celor doua camere parlamentare.

Crisu Anastasiu, propus de USL pentru functia de Avocatul Poporului, a primit marti aviz favorabil din partea Comisiilor juridice ale Parlamentului si urmeaza sa fie validat de plenul comun al Camerei Deputatilor si Senatului, care se reuneste marti, anunta Agerpres. Crisu Anastasiu a primit 20 de voturi pentru. Pentru functia de Avocat al Poporului au mai fost propusi Peter Eckstein Kovacs, din partea UDMR, si Gheorghe Iancu, din partea PDL. Eckstein Kovacs a primit 5 voturi pentru, iar Iancu - 3 voturi. Crisu Anastasiu este profesor universitar de drept procesual penal si fost procuror al Curtii de Conturi, calitate din care, in anul 2002, i-a deschis un dosar lui Traian Basescu, pe atunci primar al Capitalei, pe atunci primar al Capitalei, dosar in care actualul sef al statului avea sa fie declarat, ulterior, nevinovat, aminteste Realitatea.net.

In 2002, Crisu Anastasiu, la acea vreme procurorul general financiar al Curtii de Conturi, a sesizat Colegiul Jurisdictional al Municipiului Bucuresti pe motiv ca, in calitatea de ordonator de credite, primarul general Traian Basescu nu ar fi avut aprobarea Consiliului General pentru o serie de plati facute unei firme pentru lucrarile la Pasajul Basarab, pentru care nu ar fi avut avizul municipalitatii. Curtea de Conturi i-a imputat atunci lui Traian Basescu un prejudiciu de 37,95 miliarde de lei vechi. Ulterior, Traian Basescu a fost gasit nevinovat de judecatorul financiar Petre Lazaroiu. Lazaroiu este, in prezent, judecator la CCR.

In perioada 1981-1990 Crisu Anastasiu (56 de ani) a fost judecator, apoi procuror. Intre 1995-2002 a fost consilier la Curtea de Conturi, iar in perioada 2002-2005 a ocupat postul de procuror general financiar pe langa Curtea de Conturi a Romaniei. Intre august 2005 ¬ iunie 2009 a fost procuror la Parchetul de pe langa ICCJ, formator la Institutul National al Magistraturii. Intre 2010-2012 a fost membru in Comisia de specialitate "Stiinte juridice" din cadrul Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Este membru in Baroul Bucuresti.

  • Elena Udrea: Propunerea USL pentru Avocatul Poprului nu respecta recomandarea CE

Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, a scris, pe contul sau de Facebook, ca propunerea USL pentru Avocatul Poprului nu respecta recomandarea Comisiei Europene: "Dupa ce in aceasta vara, printr-o fortare a Constitutiei de catre majoritatea parlamantara USL a fost demis Gheorghe Iancu din aceasta functie, Barroso a cerut printre altele, in celebra lista pe care i-a inmanat-o lui Ponta la Bruxelles, numirea unui Avocat al Poporului agreat de toate partidele politice si nu impunerea unuia apropiat de putere. Prin sustinerea lui Crisu Anastasiu, solicitarea Comisiei Europene este incalcata, avand in vedere trecutul acestuia."

"In anul 2002, executand un ordin politic al puterii de atunci PSD, care il si numise pe acesta procuror general financiar pe langa Curtea de Conturi, a intocmit un dosar prin care i-a imputat Primarului Capitalei, Traian Basescu, un prejudiciu constand din plati pe care acesta acceptase sa fie facute de catre institutie pentru lucrari la Pasajul Basarab. Acuzatia s-a dovedit ulterior neintemeiata, in realitate fiind un atac al Guvernului Nastase la opozantul politic Traian Basescu. In aceste conditii este evident ca numirea domnului Anastasiu este contrara cerintei Comisiei Europene care doreste in aceasta functie o persoana care sa nu fie obedienta politic, mai ales unei puteri ce risca sa devina discretionara din cauza majoritatii pe care se bazeaza", sustine Elena Udrea.