Dupa reactia dura a Ambasadei SUA la adresa Puterii pe tema modificarii Codului Penal, o reactie adversa, de data aceasta la adresa Guvernului, vine din partea Camerei de Comerț Americane în România. AmCham Romania arata intr-un comunicat de presa ca este ingrijorata din cauza "ineficienței, opacitatii și tardivitatii procesului consultativ gestionat de Guvern" in privinta măsuri importante in sectoare precum fiscalitatea, infrastructura, achizitiile publice sau combaterea coruptiei.

AmCham RomaniaFoto: Hotnews

AmCham reclama masuri arbitrare in fiscalitate, precum obligativitatea TVA la încasare, taxa pe construcțiile speciale, noua modalitate de calcul a accizelor și introducerea accizei de 7 eurocenți la combustibil, procedurile greoaie la rambursarea TVA.

Camera Americana de Comert aminteste si faptul ca cele mai multe dintre masurile pe care le-a propus Ministerului Finantelor au fost ignorate, fiind luate in schimb "măsuri de fiscalitate excesivă, birocrație extensivă și prevederi legale care pot fie descuraja conformarea voluntară și perpetua evaziunea fiscală în condițiile unor tratamente inechitabile pentru contribuabilii transparenți, fie pot conduce la inițierea unor proceduri judiciare și de infringement împotriva României".

Reamintim ca AmCham a avut o pozitie dura si in momentul in care Guvernul a anuntat instituirea taxei pe constructiile speciale si supra-acciza de 7 eurocenti. Reactia Guvernului nu a intirziat, premierul Victor Ponta declarind ca taxele din Romania sint mai mici decit in SUA.

De asemenea, Ambasada SUA a reactionat dur fata de initiativa USL din parlament de conferire a unei super-imunitati pentru demnitari si primari, acuzind faptul ca votul din Parlament reprezinta "un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia Romaniei". Replica lui Victor Ponta: "o reactie total gresita".

Comunicatul integral al AmCham

Camera de Comerț Americană în România (AmCham Romania) își exprimă îngrijorarea cu privire la ineficiența, opacitatea și tardivitatea procesului consultativ gestionat de Guvern și o parte din ministerele de resort privind măsuri importante adoptate sau propuse spre adoptare, cu impact major asupra mediului de afaceri și populației, în special în arii strategice cum ar fi fiscalitatea, insolvența companiilor, infrastructura, achizițiile publice, transparența procesului legislativ și combaterea corupției.

În egală măsură, suntem preocupați de necesitatea substanțierii responsabile, și nu circumstanțiale sau partizane, a dezbaterilor parlamentare, în cadrul comisiilor de specialitate și în plenul Forului Legislativ. Incidente prin care proiecte de legi, insuficient fundamentate sau deficitare în materie de interes general, sunt subit propuse spre aprobare, fără a fi dezbătute sau a se regăsi pe agenda publică, sunt de natură a umbri mecanismele democratice. Dezaprobăm tentativele de adoptare facilă și fară consultări de fond a unor acte legislative în domeniul combaterii corupției, reglementării conflictului de interese, lobby-ului și rolului Camerei de Comerț a României.

În perimetrul fiscalității, în contextul proiectului de rescriere a Codului Fiscal și Codului de Procedură Fiscală, Camera de Comerţ Americană în România (AmCham Romania) a sprijinit iniţiativa Ministerului Finanţelor Publice, formulând, pe baza expertizei de specialitate a membrilor, o serie de sugestii concrete în direcția modernizării legislaţiei fiscale.

Efortul nostru s-a concretizat în sute de ore de muncă specializată, consumate în mod voluntar pe parcursul a șapte luni de muncă susținută alături de specialiștii Ministerului Finanțelor Publice. În același timp, AmCham a urmărit susținerea ANAF în proiectul de reformă finanțat de Banca Mondială, prin identificarea de măsuri care să impulsioneze conformarea voluntară a contribuabililor și reducerea evaziunii fiscale.

Priorităţile şi soluţiile identificate de grupurile comune de lucru AmCham-FIC, ce au reunit cei mai importanţi experţi fiscali independenți şi reprezentanţi cheie ai comunităţii de afaceri, au fost fundamentate în mod obiectiv și au avut drept scop esențial modernizarea și reformarea sistemului fiscal național în beneficiul creşterii competitivităţii economice a României în Uniunea Europeană și în lume.

Demersurile pentru susținerea inițiativelor Ministerului Finanțelor Publice și ANAF s-au materializat în recomandări, propuneri și soluții puse la dispoziția acestora în mod gratuit. În ciuda eforturilor și disponibilității noastre, doar o mică parte din aceste recomandări a fost retinuță de către autorități, un exemplu de salutat fiind progresul înregistrat în privința legislației fiscale privind holdingurile.

Cele mai multe recomandări au fost fie ignorate, fie amânate pentru reanalizare și eventuala implementare într-un viitor incert, în detrimentul nevoilor actuale ale economiei și societății românești.

În același timp, mediul de afaceri autohton a fost copleșit de măsuri de fiscalitate excesivă, birocrație extensivă și prevederi legale care pot fie descuraja conformarea voluntară și perpetua evaziunea fiscală în condițiile unor tratamente inechitabile pentru contribuabilii transparenți, care se conformează legislației în vigoare, fie pot conduce la inițierea unor proceduri judiciare și de infringement împotriva României.

Printre aceste măsuri arbitrare, menite a descuraja investițiile românești și străine și inițiativa privată, adoptate fără consultarea mediului de afaceri și în afara procesului de rescriere a legislației fiscale românești, putem enumera: obligativitatea TVA la încasare, taxa asupra construcțiilor speciale, noua modalitate de calcul a accizelor și introducerea accizei de 7 eurcenți la benzină și motorină, proceduri greoaie menite a genera întarzieri în rambursări de TVA (ce au dus deja la inițierea procedurilor de infringement din partea Comisiei Europene).

Reafirmăm angajamentul AmCham Romania pentru un dialog constructiv și transparent cu autoritățile și susținem activ alinierea vectorilor principali ai mediului de afaceri pentru cauza interesului național printr-un model de țară modern, competitiv și durabil. Exigențele sincronizate ale societății civile și mediului de afaceri în privința priorităților strategice, mecanismelor democratice și a unei bune guvernări sunt legitime, perseverente și angajante, și au la bază speranța continuă în mobilizarea trans-partinică mult așteptată de întreaga populație a României.