VIDEO Cum a intrat "cartita" Varvara in statia Orizont si a legat prin tunel primele doua statii ale metroului din Drumul Taberei

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Vineri, 8 noiembrie 2013, 15:27 Actualitate | Esenţial


TBM-ul 'Varvara' la Orizont
Foto: Hotnews
In doar 45 de zile de cand si-a inceput misiunea, "cartita" Varvara - utilajul de tip TBM (Tunnel Boring Machine) care sapa primul tunel al metroului din Drumul Taberei - a forat aproape 540 de metri si a intrat vineri in statia Orizont, prima statie de pe traseul sau, chiar mai devreme decat estimau autoritatile. Varvara a strapuns peretii mulati ai statiei Orizont in jurul orei 10:30 in aplauzele lucratorilor de la metrou. Dupa translatarea prin statie si o verificare tehnica, TBM-ul isi va continua drumul spre statia Favorit, moment in care si cel de-al doilea utilaj - TBM-ul Filofteia - va fi pus in functiune.Varvara a intrat, vineri dimineata, in statia Orizont la 45 de zile de cand a inceput sa foreze si cu aproape 10 zile mai devreme decat se asteptau autoritatile. Potrivit directorului general al Metrorex, media de inaintare a utilajului a fost de 16 metri pe zi, insa recordul a fost de aproape 28 de metri in 24 de ore, adica 19 inele montate.

Pasul urmator este procedura de translatare a utilajului prin statia Orizont spre capatul celalalt, punct din care TBM-ul isi va continua forajul spre statia Favorit, urmatoarea statie de pe traseu la care autoritatile spera sa ajunga in circa o luna de zile. Citeste aici ce a declarat premierul Victor Ponta la vizita sa pe santier.

In perioada imediat urmatoare va fi pus in functiune si cel de-al doilea utilaj - TBM-ul botezat Filofteia.

Intrebat de jurnalisti de ce nu a fost pornita si cea de-a doua "cartita", directorul general al Metrorex, Aurel Radu a spus ca nu cunoaste motivele, dar ca este suparat pe constructori ca nu ar lucra la capacitate maxima si ca nu aduc mai multi oameni pe santier.

"Noi mereu am spus ca nu se lucreaza la intreaga capacitate si chiar suntem suparati pe constructori. Am spus ca daca ritmul nu este exact conform graficul, o sa percepem penalitati", a spus Radu. Pe de alta parte, Radu a recunoscut ca este si vina autoritatilor pentru intarzierile acumulate. "Sa nu fiu rautacios, jumatate-jumatate e vina noastra si a constructorilor.

Raspunsul privind motivul pentru care cel de-al doilea utilaj nu a fost pusa icna in functiune a venit din partea managerului de TBM al Astaldi, Mario Masci. Potrivit acestuia, cele doua utilaje nu pot fora simultan la o distanta prea mica intre ele. Cum statiile (n.r. Academia Militara si Orizont) nu sunt decat la o distanta de 540 de metri una de alta, cel de-al doilea TBM va porni si el in curand, acum ca primul utilaj s-a indepartat suficient.

Potrivit Ministerului Transporturilor, se estimeaza ca in prima jumatate a anului 2015 structura statiilor si a tunelurilor va fi gata. "Urmeaza lucrarile de montare a caii de rulare, cele de automatizari si finisajele. Termenul preconizat pentru darea in folosinta a tronsonului Raul Doamnei - Eroilor 2 este al doilea semestru al anului 2016", precizeaza MT.

Tunelul spre statia Orizont:

45 de zile de cand Varvara si-a inceput misiunea in subteran

Pe 25 septembrie a fost pus in functiune primul echipament de sapat tuneluri de pe santierul metroului din Drumul Taberei. Denumit "Varvara", TMB-ul coborat pe santierul statiei Academia Militara inca din toamna trecuta, si-a inceput misiunea cu o intarziere de mai bine de jumatate de an - autoritatile sperau ca punerea in functiune sa se faca in luna martie, insa reducerea drastica a bugetului a stricat planurile.

Potrivit programului de lucrari, structura statiilor si a tunelelor va fi gata in prima jumatate a anului 2015. Urmeaza lucrarile de montare a caii de rulare, cele de automatizari si finisajele. Termenul preconizat pentru darea in folosinta a tronsonului Raul Doamnei - Eroilor 2 este al doilea semestru al anului 2016.

TBM-ul, inclusiv saniile cu instalatii, are o lungime aproximativa de  100 m si se prezinta ca o manta cilindrica, cu o diafragma de separare intre frontul de excavatie si tunel, echipat pentru excavarea tunelului si pentru instalarea captuselii din inele de boltari prefabricati.

Primii boltari ai primului inel de tunel au fost montati pe 18 septembrie, iar azi, odata cu pornirea efectiva a lucrarilor de forare, au inceput sa fie montate si inelele urmatoare.

Componentele principale ale TBM-ului:

- freza pentru excavarea tunelului.
- cilindri hidraulici care permit avansul scutului.
- sistem de sustinere permanenta a frontului de excavatie.
- dispozitiv de punere in opera a inelelor. Fiecare inel este compus din sase boltari  .
- sistem de control al directiei care sa asigure o ghidare precisa si corectii rapide.
- dispozitiv pentru injectarea de material de umplere, la extradosul inelului de boltari, in golul care se creeaza in timpul excavatiei.
- diverse dispozitive pentru alimentare si evacuare care realizeaza comunicarea intre camera de excavatie si exterior, si care asigura mentinerea continua a presiunii de sustinere a frontului.
- dispozitive pentru acces si interventie in camera presurizata de excavatie, constituite dintr-o instalatie de aer comprimat, cu camera hiperbarica de siguranta cu doua sasuri.

Date tehnice TBM:
 • Tipul scutului: EPB
 • Raza de curbura: 180 m - 800 m
 • Presiune maxima de lucru: 4 bar
 • Diametru: 6570 mm
 • Tip: electric
 • Motoare: 8 X 160 kW
 • Putere: 1280 kW
 • Moment de torsiune: 4500 kNm
 • Cilindru principal de impingere: 2 X 16 cilindru
 • Lungimea cilindrului de impingere: 2200 mm
 • Forta de impingere: 42575 kN
 • Diametrul scutului din fata: 6540 mm
 • Lungimea scutului din fata: 3520 mm
  FOTOGALERIE Informatii tehnice - tunel metrou si TBM
 • Diametrul scutului din centru: 6530 mm
 • Diametrul scutului din coada: 6520 mm
Datele geometrice ale tunelelor:
 • Tunel Linia 1: 4,3 km
 • Tunel Linia 2: 4,1 km
 • Trecere in gol prin statii: 2,0 km

Primul tronson al magistralei 5 de metrou, care face legatura intre Drumul Taberei si Universitate, va avea o lungime de 6,2 + 1 kilometri si va numara 10 statii: Eroilor, Academia Militara, Orizont, Favorit, Tudor Vladimirescu, Parc Drumul Taberei, Romancierilor, Valea Ialomitei, Valea Argesului si Raul Doamnei. 

Contractele incheiate pentru executia si consultanta metroului din Drumul Taberei ajung in prezent la circa 275 de milioane de euro.
Traseul magistralei de metrou M5
Foto: Hotnews
Lotul 1.1, Raul Doamnei - Hasdeu (Opera) are o lungime de 6,2 km, 9 statii si este construit de asocierea Astaldi - FCC Construccion - Delta ACM - AB Construct. Valoarea contractului este de peste 918 milioane de lei fara TVA.

Lotul 1.2, Statia, Depoul si Galeria de legatura Valea Ialomitei are o lungime de 1 km, o statie si un depou si este construit de asocierea Max Bogl (Germania) - Max Boegl (Romania). Valoarea contractului este de peste 231 de milioane de lei fara TVA.

Desi initial finantat 50% printr-un imprumut de la Banca Europeana de Investitii, proiectul metroului de pe Magistrala 5 a fost acceptat de Comisia Europeana in cadrul programelor de finantare nerambursabila.

Astfel, Ministerul Transporturilor aminteste ca acum "acest proiect este finantat din fonduri structurale nerambursabile in cadrul Programului Operational Sectorial - Transport".Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8345 vizualizari

 • -2 (4 voturi)    
  Ar fi trebuit sa sape de la Eroilor (Vineri, 8 noiembrie 2013, 16:03)

  dumitrica [utilizator]

  Trebuiau sa sape de la Eroilor spre Academia Militara, Orizont, Favorit si Drumul Taberei 34. Se putea da astfel in functiune un tronson scurt, de la Drumul Taberei 34 la Eroilor, pina la sfirsitul lui 2014, lucru care ar fi rezolvat in proportie de 75% problema transportului din Drumul Taberei.

  Asa va trebui sa asteptam ani de zile pina ce masinile de sapat vor ajunge din statia Academia Militara pina la cele doua terminale din Drumul Taberei si inca un an pina ce sapele vor fi reintroduse la Academia Militara ca sa termine portiunea de tunel lipsa spre Eroilor.

  Planificarea metrolului Drumul Taberiei este facuta special pentru a se trage cit mai mult de timp si a impinge darea in functiune a liniei spre 2020.

  Un constructor are intotdeauna interesul sa taraganeze cit mai mult lucrarile deoarece atita vreme cit treaba nu este terminata finantarea curge.
  • +3 (3 voturi)    
   Informatii (Vineri, 8 noiembrie 2013, 17:59)

   Reaction [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

   Spre informarea ta:
   1) Initial era prevazuta folosirea unui al treilea TBM care sa sape ambele sensuri Eroilor - Razoare, in tip ce primele doua sapau spre Drumul Taberei. Cum s-a taiat bugetul in urma cu cateva luni (de catre guvern, nu de catre constructor - nu constructorul tergiverseaza fondurile), nu se va mai folosi un al treilea TBM

   2) Ca sa incepi sa sapi de la Eroilor, ar fi insemnat sa omori tot parcul, in timp ce la Razoare era deja teren viran

   3) La Razoare e spatiu suficient pentru ce prespune un punct de lansare (instalare TBM, evacuare pamant, incarcare boltari), plus accesul rutier mai facil, cu un impact mai mic fata de Eroilor (pamantul ala trebuie dus undeva, boltarii trebuie sa vina de undeva)

   4) Cand incepi sa sapi, nu ai cum sa muti foarte usor toata infrastructura de la suprafata de fiecare data cand TBM-ul face cate o statie. Pamantul ar fi iesit mereu pe la Eroilor, asa ca nu ai fi avut cum sa dai drumul la cate o statie doua. Dureaza o luna-doua sa sapi o statie, dupa care mai dureaza o luna sa ajunga al doilea TBM (se tine ceva distanta intre TBMuri), dupa care mai dureaza doua saptamani sa muti infrastructura de la suprafata... Per total, ideea nu e buna, ca ar dura mult mai mut.
   • +1 (1 vot)    
    Cirtitele trag de timp. Banii de la stat merg! (Vineri, 14 februarie 2014, 20:46)

    Argon [utilizator] i-a raspuns lui Reaction

    Pe 8 Noiembrie 2013 Varvara termina de forat 540 m galerie intre statiile Academia Militara si Orizont in doar 45 zile. Apoi, desi tranzitarea statiei Orizont trebuia sa dureze 14 zile, sapa rotativa pierde vremea pina pe 24 Ianuarie 2014, adica intirzie nejustificat doua luni, dupa care foreaza repede, in trei saptamini, galeria de 341 m pina la Favorit, si cine stie cind va parasi aceasta locatie.

    In mod evident se trage puternic de timp deoarece plata merge atita vreme cit lucrarea este neterminata si constructorul are tot interesul s-o lungeasca cit de mult posibil pagubind Statul Roman. In stilul acesta de forat alternativ, cind o freza cind alta, evident nu se va putea da in functiune metroul de pe M5 in 2016 ci la inceputul lui 2019 in cel mai bun caz.

    Povestea, ca sapele nu pot escava in paralel la distanta mica una de alta din motive tehnice, tinea la inceputul operatiunii insa odata ce una a avansat 200 m cealalta poate veni din urma.
   • +1 (1 vot)    
    3 ani dureaza saparea galeriei din Drumul Taberei! (Vineri, 14 februarie 2014, 21:15)

    Argon [utilizator] i-a raspuns lui Reaction

    Magistrala de metrou care leaga cartierul Drumul Taberei de statia Eroilor are 9 km x 2 galerii.

    La o viteza de inaintare medie de 16 m/zi (includ aici si tranzitarea opririlor deoarece o cirtita in trecere prin statie are cam aceeasi viteza ca la sapat) rezulta ca cele doua freze, forind alternativ ca pina acum, vor termina tunelurile in (9000 m x 2 galerii) / 16m/zi / 365zile/an = 3 ani incepind din Septembrie 2013 adica tocmai in Sep. 2016 si nu in prima jumatate a lui 2015.

    In final, mai urmeaza cel putin un an si jumatate de lucrari: montare cale ferata, retea electrica, finisaje, deci nu are cum sa fie gata metroul pina cel mai devreme in primavara lui 2018 si asta doar teoretic. In practica se va trece de inceputul lui 2019.
 • 0 (0 voturi)    
  1/2 (Vineri, 8 noiembrie 2013, 17:33)

  747 [utilizator]

  Un astfel de tunel e pentru doua linii de metrou, sau va mai trebui sapat inca un tunel pentru "retur"?
  Cred ca iar ne arunca astia praf in ochi... ca va fi gata in 201x, vai ce repede.. si apoi sa ne spuna ca e doar pe jumatate, ca mai trebuie sapat un tunel si pentru peronul 2.
  • 0 (0 voturi)    
   Tunelul este doar pe o linie (Vineri, 8 noiembrie 2013, 17:47)

   dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui 747

   Peste citeva saptamini o alta masina va incepe sa sape tunelul pentru linia de retur.
 • +2 (2 voturi)    
  regie penibila (Vineri, 8 noiembrie 2013, 19:35)

  argoman [utilizator]

  O potlogarie jenanta in concordanta cu personalitatea lui Dottore.Oricine poate vedea ca peretele strapuns de Varvara era facut din trestie si lut.
  Circ penibil.
  • 0 (0 voturi)    
   Asa pare... (Duminică, 10 noiembrie 2013, 18:35)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui argoman

   Era, de fapt, beton armat, ca zidul ala fusese turnat cu niste luni inainte si trebuia sa suporte greutatea pamantului, deci nu poate fi vorba de niste trestie si lut, dar daca nu ai vazut cum arata/lucreaza un TBM, asta e...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by