Peste 1.000 de membri ai Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" vor picheta luni, 4 noiembrie 2013, incepand cu ora 11.00, Palatul Parlamentului (intrarea Izvor), anunta federatia intr-un comunicat remis HotNews.ro. Sindicalistii spun ca scopul principal al pichetarii este determinarea senatorilor si deputatilor sa aloce 6% din PIB pentru sistemul de invatamant, dar ca sustin si modificarea Legii educatiei si crearea unei legi speciale pentru salarizarea personalului din invatamant.

Proteste ale profesorilorFoto: Agerpres

Anuntul Federatiei vine la doua saptamani dupa ce FSE "Spiru Haret" a avertizat ca daca nu cresc salariile din invatamant, incepand cu 1 noiembrie va demara actiuni de protest la nivel national, care pot culmina cu blocarea anului scolar.

Solicitarile Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret":

  • 6% din PIB pentru educatie
  • modificarea Legii educatiei nationale
  • o lege speciala pentru salarizarea personalului din invatamant (didactic, didactic auxiliar si nedidactic)
  • debirocratizarea actului educational
  • depolitizarea sistemului de invatamant preuniversitar  
  • deblocarea reala a posturilor didactice auxiliare si nedidactice

Marius Ovidiu Nistor, presedinte FSE "Spiru Haret", a declarat ca "actualul Guvern a avut cea mai lunga perioada de pace sociala. Am tot sperat ca promisiunile facute, inainte de alegeri, vor fi materializate. Nu pot sa neg redeschiderea dialogului social si rezolvarea unor probleme din sistemul educational. Totusi, revendicarile principale nu si-au gasit inca solutii. Ne dorim ca prin acest pichet sa le aratam politicienilor ca, daca pe ei nu ii intereseaza ce se intampla cu cei peste 3,5 milioane de elevi si peste 350.000 de angajati din invatamant, pe noi ne intereseaza".

Federatia informeaza ca "astfel de actiuni vor continua si in perioada urmatoare si vor putea culmina, in conditiile in care cererile noastre nu vor fi rezolvate, cu blocarea anului scolar".

Pichetul de luni, 4 noiembrie, face parte din actiunile promovate in cadrul campaniei FSE lansate pe 5 octombrie 2013, sub indemnul "Apel pentru Educatie! - Apel pentru viitorul Romaniei!", in cadrul careia FSE Spiru Haret "incearca, pe mai multe cai, sa determine clasa politica sa creasca alocatiile bugetare pentru educatie si, in acelasi timp, sa acorde mai multa atentie problemelor reale cu care se confrunta sistemul de invatamant", se arata in comunicat.

Citeste si: