Cotidianul francez "Le Point" aloca un articol important in deschidere problemei romilor in Europa, vorbeste despre recentele atacuri asupra Romaniei si Bulgariei venite dinspre politicienii francezi care ameninta cele doua tari cu blocarea aderarii la Schengen. Le Point sustine ca repunerea pe tapet a problemei romilor nu are legatura cu Schengen si ca este doar o manevra a liderilor politici care evita astfel sa vorbeasca despre problemele importante din Franta cum ar fi bugetul sau datoria externa.

"Bulgaria si Romania, tarile care dau cei mai multi romi, nu vor adera prea curand in spatiul Schengen. Si nu s-ar schimba nimic! Cand ai alegeri, ori de cate ori nu vrei sa vorbesti despre lucruri importante, cum ar fi bugetul sau datoria ai subiectul cu romii. Avem reguli Europa, care au fost semnate de catre Franta, precum normele privind libera circulatie a cetatenilor UE", scrie Le Poin care citeaza punctul de vedere al comisarului european Viviane Reding.

Ziarul reaminteste declaratiile dure la adresa Romaniei si Bulgariei facute de catre Manuel Valls, Jean - Francois Cope sau Marine Le Pen si le pun in opozitie cu cea a fostului presedinte Nicolas Sarkozy care propunea in octombrie 2011, in acord cu Germania , o intrare partiala a acestor doua tari in Schengen: in primul rand maritim si aerian apoi (n.r. propunere respinsa atunci).

"Schengen este praf aruncat in ochii alegatorilor. Neintegrarea celor doua tari nu ar schimba drepturile de care se bucura cetatenii bulgari si romani, similare cu cele ale celor 500 de milioane de cetateni ai UE. A nu fi in Schengen nu ii impiedica pe romani si bulgari sa se miste liber. Poate face doar obiectul unor controale mai severe la frontiera", a declarat Olivier Bailly , purtatorul de cuvant al Comisiei europene.

Olivier Bailly vorbeste despre o strategie comuna pentru integrarea romilor, despre cele trei tipuri de subventii avute la dispozitie pentru rezolvarea acestei probleme si acuza Franta ca a facut prea putini pasi in aceasta directie. "Banii exista, dar ceea ce lipseste sunt proiectele concrete. Tratamentul comunitatii rome in unele state membre nu este vrednic de ceea ce am dori sa vadem in Europa in secolul urmator", a precizat Comisia.

Cotidianul francez reaminteste ca libera circulatie a persoanelor si a bunurilor reprezinta piatra de temelie a Uniunii Europene inca de la infiintare, principii la care Franta a aderat si pe care trebuie sa le respecte.

Purtatorul de cuvant al Guvernului francez, doamna Najat Vallaud-Belkacem, spune ca Romania si Bulgaria nu indeplinesc astazi conditiile pentru a intra in Spatiul Schengen. Invitat la postul de radio RMC, oficialul francez considera ca Franta nu este singura tara care are aceasta pozitie. Iata schimbul de replici dintre jurnalist si purtatorul de cuvant al Guvernului francez, citat de RFI.ro.

Presedintele francez Francois Hollande si-a asumat pozitia ministrului Valls cu privire la romi, iar o consecinta directa a acestei directii ferme este ca Romaniei ii va fi refuzata intrarea in Spatiul Schengen la 1 ianuarie din cauza neindeplinirii conditiilor, potrivit unei surse de la Elysee citate miercuri de Europe1.fr. Victor Ponta a fost intrebat joi dimineata cum comenteaza aceste informatii si a raspuns ca are incredere in declaratiile oficiale, nu in surse, si ca nu exista nicio legatura intre romi si Schengen.