Presedintele francez Francois Hollande si-a asumat pozitia ministrului Valls cu privire la romi, iar o consecinta directa a acestei directii ferme este ca Romaniei ii va fi refuzata intrarea in Spatiul Schengen la 1 ianuarie din cauza neindeplinirii conditiilor, potrivit unei surse de la Elysee citate miercuri de Europe1.fr. Victor Ponta a fost intrebat joi dimineata cum comenteaza aceste informatii si a raspuns ca are incredere in declaratiile oficiale, nu in surse, si ca nu exista nicio legatura intre romi si Schengen.

"Legatura intre romi si Schengen stiti foarte bine ca nu exista, romii sunt acolo si Romania nu este in Schengen. Eu am incredre in declaratiile oficiale. La fel cu ridicarea interdictiilor pe piata muncii in Marea Britanii, romii sunt deja acolo, nu asteapta ianuarie 2014. Cred ca este o batalie politica interna," a spus joi dimineata Victor Ponta.

Potrivit site-ului postului radio, citat de Mediafax, un colaborator apropiat al presedintelui francez, caruia nu-i precizeaza identitatea, a declarat ca Romaniei ii va fi refuzata aderarea la Schengen pe 1 ianuarie, deoarece conditiile nu vor fi indeplinite, fara sa ofere alte precizari.

Europe1 citeaza pe site declaratia "majoritatea romilor cu vocatia de a fi escortati in tara de origine" si i-o atribuie lui Francois Hollande, comentand ca "seamana afrimatiei de marti a lui Manuel Valls" si notand ca nu exista aproape nicio diferenta de pozitie intre seful statului francez si ministrul sau de Interne asupra acestui subiect spions.

"Doar o minoritate cauta sa se integreze", a mai fi declarat presedintele francez intr-un cerc restrans, dupa ce Valls a declansat polemica cu privire la romi, scrie postul.

Insa pozitia merge dincolo de romi, continua Europe1, adaugand ca in opinia presedintelui este vorba, inainte de orice, de a tine cont de dificultatile cu care se confrunta alesii. "Le inteleg", a spus el, amintand in trecere ca exista zone fragile ca Seine Saint-Denis sau Grand Lyon, care gazduiesc cele mai importante populatii de romi.

Este o pozitie care trece dincolo de romi si pe care Francois Hollande si-o asuma, scrie Europe1, adaugand ca acesta apreciaza ca problema care trebuie pusa "este sa se afle daca Franta are vocatia sa ii primeasca pe toti cei care sunt cei mai vulnerabili". Un ecou la afirmatia lui Michel Rocard, din 1990, "Franta nu poate primi toata suferinta lumii", comenteaza postul.