Cateva zeci de persoane s-au adunat la Universitate, in fata Teatrului National, pentru a protesta fata de eutanasierea cainilor maidanezi, reglementata printr-o lege promulgata miercuri de presedintele Traian Basescu, transmite Mediafax.

Multi dintre participantii la protest au venit cu propriile animale de companie, majoritatea caini de rasa.

Un cordon de jandarmi este dispus intre grupul de protestatari si carosabil.

Aproximativ 150 de persoane au protestat in fata sediului Curtii Constitutionale din Palatul Parlamentului, miercuri, cand judecatorii constitutionali au decis ca Legea privind cainii fara stapan, care permite eutanasierea cainilor din adaposturi care nu sunt revendicati sau adoptati, este constitutionala. Dupa aflarea deciziei Curtii Constitutionale, manifestantii, au blocat circulatia pe Calea 13 Septembrie, in jurul orei 12.45, timp de aproximativ o ora, dupa care au deblocat un sens in urma negocierilor cu jandarmii.

Cateva zeci de manifestanti au ramas pe celalalt sens pana seara tarziu, cand mai multi au fost ridicati de jandarmi.

La aflarea deciziei Curtii Constitutionale, unei protestatare i s-a facut rau, iar majoritatea celor din primul rand erau cu ochii in lacrimi si spuneau ca se vor strange in fiecare seara pana va fi gasita alta solutie.

Ulterior presedintele Traian Basescu a promulgat Legea privind cainii fara stapan.

Camera Deputatilor a adoptat, in 10 septembrie, Legea privind cainii fara stapan, care stabileste, printre altele, un termen de 14 zile in care cainii sunt tinuti in adaposturi, dupa care, daca acestia nu sunt revendicati sau adoptati, pot fi eutanasiati, edilii avand posibilitatea sa amane eutanasierea.

Un grup de 30 de parlamentari din toate grupurile politice, cu exceptia UDMR, au atacat la Curtea Constitutionala legea prin care a fost modificata si completata Ordonanta de urgenta 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor. Cei 30 de parlamentari au sustinut, in sesizarea transmisa Curtii Constitutionale, ca actul normativ nu conduce la impiedicarea inmultirii si proliferarii cainilor fara stapan, ci traumatizeaza societatea civila, "demers care nu este de natura a traduce drepturile fundamentale ale omului in Romania".

Dupa adoptarea legii in Parlament au fost organizate mai multe proteste, atat de catre persoane care cer rezolvarea problemei cainilor maidanezi prin strangerea acestora de pe strazi, cat si de cei care se opun eutanasierii maidanezilor.