"Cartita" Varvara, primul echipament de sapat tuneluri pentru metrou - Tunnel Boring Machine (TBM), a fost pus miercuri in functiune de pe santierul viitoarei statii Academia Militara, parte a Magistralei 5 de metrou din Drumul Taberei. In prezenta premierului si a Ministrului Transporturilor, TBM-ul a inceput lucrarile de forare, iar primele inele ale tunelului de metrou au fost deja instalate. TBM-ul va avea de forat un tunel de peste 4 km ce, potrivit autoritatilor, va fi gata la mijlocul anului viitor, iar tronsonul de metrou din Drumul Taberei pana la statia Eroilor 2 ar urma sa fie pus in functiune in 2016.

Montarea primelor inele de tunel pe santierul metroului din Drumul TabereiFoto: Hotnews
  • Vezi mai jos un video si o fotogalerie cu punerea in functiune a TBM-ului Varvara, instalarea primelor inele de tunel si cu viitoarea statie de la Academia Militara

Miercuri a fost pus in functiune primul echipament de sapat tuneluri de pe santierul metroului din Drumul Taberei. Denumit "Varvara", TMB-ul coborat pe santierul statiei Academia Militara inca din toamna trecuta, si-a inceput misiunea cu o intarziere de mai bine de jumatate de an - autoritatile sperau ca punerea in functiune sa se faca in luna martie, insa reducerea drastica a bugetului a stricat planurile.

Celalalt utilaj de forare, "Filofteia", va fi pus si el in functiune in perioada urmatoare.

Potrivit specialistilor, odata pornite, utilajele de forare nu mai pot fi intoarse, iar avansul va fi de circa 20 de metri pe zi.

Statia de metrou Academia Militara

FOTOGALERIE Viitoarea statie de metrou Academia Militara

"Utilajele nu se mai opresc pana nu termina de sapat tunelurile. Vom supraveghea cu atentie aceste lucrari pentru ca termenele sa fie respectate. Am cerut constructorului sa se asigure ca traficul la suprafata va fi redat conform planificarii, la finalul anului viitor", a declarat ministrul Transporturilor, Ramona Manescu.

Potrivit programului de lucrari, structura statiilor si a tunelelor va fi gata in prima jumatate a anului 2015. Urmeaza lucrarile de montare a caii de rulare, cele de automatizari si finisajele. Termenul preconizat pentru darea in folosinta a tronsonului Raul Doamnei - Eroilor 2 este al doilea semestru al anului 2016.

TBM-ul, inclusiv saniile cu instalatii, are o lungime aproximativa de 100 m si se prezinta ca o manta cilindrica, cu o diafragma de separare intre frontul de excavatie si tunel, echipat pentru excavarea tunelului si pentru instalarea captuselii din inele de boltari prefabricati.

Primii boltari ai primului inel de tunel au fost montati pe 18 septembrie, iar azi, odata cu pornirea efectiva a lucrarilor de forare, au inceput sa fie montate si inelele urmatoare.

Componentele principale ale TBM-ului:

- freza pentru excavarea tunelului.

- cilindri hidraulici care permit avansul scutului.

- sistem de sustinere permanenta a frontului de excavatie.

- dispozitiv de punere in opera a inelelor. Fiecare inel este compus din sase boltari .

- sistem de control al directiei care sa asigure o ghidare precisa si corectii rapide.

- dispozitiv pentru injectarea de material de umplere, la extradosul inelului de boltari, in golul care se creeaza in timpul excavatiei.

- diverse dispozitive pentru alimentare si evacuare care realizeaza comunicarea intre camera de excavatie si exterior, si care asigura mentinerea continua a presiunii de sustinere a frontului.

- dispozitive pentru acces si interventie in camera presurizata de excavatie, constituite dintr-o instalatie de aer comprimat, cu camera hiperbarica de siguranta cu doua sasuri.

Date tehnice TBM:

TBM-ul Filofteia

FOTOGALERIE TBM-urile din statia Drumul Taberei

  • Tipul scutului: EPB
  • Raza de curbura: 180 m - 800 m
  • Presiune maxima de lucru: 4 bar
  • Diametru: 6570 mm
  • Tip: electric
  • Motoare: 8 X 160 kW
  • Putere: 1280 kW
  • Moment de torsiune: 4500 kNm
  • Cilindru principal de impingere: 2 X 16 cilindru
  • Lungimea cilindrului de impingere: 2200 mm
  • Forta de impingere: 42575 kN
  • Diametrul scutului din fata: 6540 mm
  • Lungimea scutului din fata: 3520 mm
    FOTOGALERIE Informatii tehnice - tunel metrou si TBM
  • Diametrul scutului din centru: 6530 mm
  • Diametrul scutului din coada: 6520 mm

Datele geometrice ale tunelelor:

  • Tunel Linia 1: 4,3 km
  • Tunel Linia 2: 4,1 km
  • Trecere in gol prin statii: 2,0 km

Primul tronson al magistralei 5 de metrou, care face legatura intre Drumul Taberei si Universitate, va avea o lungime de 6,2 + 1 kilometri si va numara 10 statii: Eroilor, Academia Militara, Orizont, Favorit, Tudor Vladimirescu, Parc Drumul Taberei, Romancierilor, Valea Ialomitei, Valea Argesului si Raul Doamnei.

Contractele incheiate pentru executia si consultanta metroului din Drumul Taberei ajung in prezent la circa 275 de milioane de euro.

Lotul 1.1, Raul Doamnei - Hasdeu (Opera) are o lungime de 6,2 km, 9 statii si este construit de asocierea Astaldi - FCC Construccion - Delta ACM - AB Construct. Valoarea contractului este de peste 918 milioane de lei fara TVA.

Lotul 1.2, Statia, Depoul si Galeria de legatura Valea Ialomitei are o lungime de 1 km, o statie si un depou si este construit de asocierea Max Bogl (Germania) - Max Boegl (Romania). Valoarea contractului este de peste 231 de milioane de lei fara TVA.

Desi initial finantat 50% printr-un imprumut de la Banca Europeana de Investitii, proiectul metroului de pe Magistrala 5 a fost acceptat de Comisia Europeana in cadrul programelor de finantare nerambursabila.

Astfel, Ministerul Transporturilor aminteste ca acum "acest proiect este finantat din fonduri structurale nerambursabile in cadrul Programului Operational Sectorial - Transport".