Pe strazi e clasa de mijloc a Romaniei. Aia pe care o cauta sociologii, publicitarii si vanzatorii. Asa subtire si epuizata de criza cum era, clasa de mijloc a iesit totusi in strada: ca-s de stanga sau de dreapta, corporatisti sau artisti, acesti oameni cutreiera de trei saptamani cartierele Bucurestiului. Incotro se indreapta? Respingerea proiectului Rosia Montana nu pare a fi statia lor finala. Au planuri mai mari. Si se simt puternici. Pentru ca, intaia oara in istoria Romaniei online, like-ul de pe Facebook a prins glas si striga. Striga tare.

Protestul Rosia Montana a trecut de adolescenta pancartelor cu daci, traci si anti-capitalisti. Rar, prin ciudatenia ei, iti mai sare cate una in ochi. In a treia saptamana de proteste si a doua duminica in care pe sub balcoanele bucurestenilor marsaluiesc zeci de mii de oameni, in strada au inceput sa fie pronuntate nume de politicieni si revendicari foarte clare. Oamenii au iesit de sub intaia uimire de a se regasi atat de multi in strada. Au inceput sa se gandeasca la ce ar mai putea face cu aceasta minune, in afara de a salva Rosia Montana.

Desi nu sunt mai numerosi decat saptamana trecuta (sau daca da, diferenta nu e semnificativa), marsul e mai galagios. Experienta incepe sa-si spuna cuvantul: echipamentul de protest e mai complet si scandarile mai solide. Multi dintre cei aflati in strada au iesit sa protesteze deja de peste zece ori. Unii isi aduc si copiii.

  • Lucian, 37 ani, asistent medical
    Lucian protesteaza impreuna cu familia
    Foto: Hotnews

Frecventa protestului: aproape in fiecare zi

"Voi mai iesi in strada atat cat voi putea. Voi iesi pana ce voi vedea pe unul la puscarie. Nastase? Sa fim seriosi... Pai ce? El e singurul om vinovat in tara asta? Voi iesi pana ce ii voi vedea in dungi pe aia care merita. La Bechtel s-au dat bani dar autostrazile nu le-am vazut. Rosia Montana: cineva a facut contractul cu aia. De ce omul ala care a semnat nu e la parnaie? Statul l-a facut? Pai statul e cineva, cu nume si prenume."

Liderii protestului: Nu ma intereseaza cine sunt. Eu sunt conducatorul meu si simt ca avem acelasi drum.

"Am iesit cu copiii pentru ca suntem civilizati, inclusiv jandarmii sunt civilizati si, la o adica, daca se urateste treaba duc copiii acasa si ies cu bata, ies cu parul si eu. Vorbesc si cu prietenii si incerc sa-i conving sa iasa cu mine. Nu poti sta asa si sa nu faci nimic."

  • Cristian Neagoe, 29 ani, editor
    Cristian Neagoe
    Foto: Hotnews

Frecventa protestului: a iesit de multe ori

"Romanii au inceput sa inteleaga puterea nesupunerii civice. Ce vedem aici e doar varful unui iceberg. Pentru fiecare protestatar care e pe strada sunt convins ca sunt 100 de alti oameni, prietenii lor, rudele, care multiplica numarul acesta. Ne-am trezit, ne-am mobilizat. Noi suntem societatea mobila.

Eu voi iesi pana ce voi da jos guvernul asta si pana ce va veni unul care sa respecte legea. Islandezii au reusit sa dea jos guvern dupa guvern pana cand politicienii au inceput sa-i asculte. Cred ca putem face si noi asta."

Liderii protestului: Reusim sa ne organizam si fara o structura ierarhica, piramidala. Sigur, exista niste oameni care se implica mai mult, dar nu iese nimeni in fata.

"Daca reusim sa castigam lupta asta, putem apoi cere in continuare lucrurile pe care nu le-am cerut de 20 de ani. Aceste proteste au pornit de la Rosia Montana, dar cauza e mult mai larga: domnia legii, a statului de drept si respectarea unor principii. Ni se spune ca suntem anarhisti, anti-sistem, anti-capitalisti. Nu. Noi dorim doar respectarea legii. Aici nu e nimic de negociat."

In timp ce vorbeam cu Cristian Neagoe, care a fost implicat in scandalul "ICR-poneiul roz" devenind o tinta a televiziunii Antena 3, marsul ajunge in fata sediului PRO TV. Se huiduie si se striga in valuri “Presa romana, plina de cianura”. A trecut mai bine de un deceniu de la “Te uiti si castigi”. Acum e dai click si participi. Oare apune o epoca si rasare alta?

  • Ana, 36 ani, cercetator
    Ana (dreapta) impreuna cu prietenii la protest
    Foto: Hotnews

Frecventa protestului: a iesit de peste 8 ori

"Ce am vazut la televizor despre proteste era foarte manipulat. Si am scris pe pancarta asta “De la balcon se vede frumos, dar de aici se vede schimbarea” ca sa convingem oamenii sa ni se alature. Pe zi ce trece, oamenii sunt tot mai constienti si afla tot mai mult despre ceea ce se intampla."

Liderii protestului: Nu avem si nu ma deranjeaza asta.

"Voi iesi in strada cat trebuie. Sper ca iesitul nostru in strada va influenta actiunile politicienilor. Din electorat facem si noi parte si cum noi depindem de ce stabilesc ei, si ei depind de noi. Protestul asta nu e doar despre Rosia Montana, ci si despre coruptie, despre clasa politica actuala."

  • Ioana Pricop, 33 ani, traducator
    Ioana Pricop
    Foto: Hotnews

Frecventa protestului: in fiecare week-end

"Voi iesi pana se rezolva toate cele cinci revendicari. A mai fost adaugata, pe langa cele legate de Rosia, demisia politicienilor responsabili. Nu stiu cine ar trebui sa vina in locul lor. Am dezbatut mult asta cu prietenii mei, dar nu am gasit nicio solutie."

Liderii protestului: Nu cunosc numele niciunuia dintre liderii protestului. Stiu ca Alburnus Maior l-a organizat, dar atat. Cele cinci revendicari nu sunt negociabile.

"Daca este nevoie si pentru alte probleme, voi iesi si dupa ce se rezolva problema cu Rosia Montana. Dar ce e important acum e ca ne-am trezit dintr-o lunga indiferenta."

O fata zambitoare, cu un tricolor atarnat peste geanta, ma intreaba brusc: “Vrei chec? E cu ciocolata.” La inceput nu inteleg: n-am mai auzit de un protest la care sa fi

Fata cu checul

Fata cu checul

Foto: Hotnews

servit cu prajituri. Poate cu gaze lacrimogene. Multumesc frumos si iau o bucata. E bun. Are si stafide. Fata cu checul isi continua drumul printre protestatari. “Vrei chec?” si toata lumea ii zambeste si, chiar daca nu de foame, apuca o bucatica.

  • Diana Oprea, 30 ani 

Frecventa protestului: in fiecare duminica

"Voi continua sa ies pentru ca am dormit destul. Ne-am dat seama ca am ajuns intr-un punct in care nu mai putem dormi pentru ca visele pe care le avem nu mai sunt frumoase, ci devin cosmaruri. Si acum, cand am vazut ca suntem atatia, ne-am convins ca puterea e la noi. Trebuie sa se schimbe ceva pentru ca noi luptam pentru asta. Si voi iesi pana cand se schimba ceea ce am cerut. Cele cinci revendicari si, in final, sa demisioneze toti cei care au fost implicati in semnarea contractelor."

Frecventa protestului: de multe ori

Silviu Dancu

Silviu Dancu

Foto: Hotnews

"Cel mai important motiv pentru care a iesit lumea in strada e legea. Eu nu sunt anti-capitalist, nici anti-corporatist. Capitalismul e ok. Sunt impotriva situatiei cand o singura corporatie poate determina un guvern sa modifice legea in mod grosolan, doar ca acelei corporatii sa-i mearga treaba.

Eu sunt impotriva acestui abuz care se intampla sa vina din partea unei corporatii, dar vinovatul principal e Guvernul. Dar noi acum lucram cu Parlamentul, nu cu guvernul. Guvernul si-a aratat deja adevarata masura. Cine va veni ulterior in Guvern? Pai asta nu putem noi controla..."

Liderii protestului: Vorbesc la plural pentru ca m-am intalnit in aceste idei cu prietenii mei, care sunt aici. Oamenii aici invata unul de la celalalt vorbind intre ei si ascultand. E un avantaj ca protestul nu are lideri.

"Sunt multe alte cauze pentru care ar fi trebuit iesit. Care ar fi putut inflama populatia. Dar eu cred ca oamenii ies in strada atunci cand exista un cumul de situatii. Rosia a fost picatura care a umplut paharul. Ar fi fost o problema de politizare daca se striga “Jos USL”, dar se vorbeste doar despre demisia punctuala a unor oameni implicati direct in aceasta poveste. Revendicarea noastra cea mai importanta nu este aceasta demisie, ea vine ca o consecinta logica. In clipa in care esti vinovat de scoaterea in strada a zeci de mii de revoltati inseamna ca ai facut-o lata. Ai o problema."

Slogan: "Lacomia voastra trezeste Romania noastra"

Curg oamenii pe sub ferestrele din Pantelimon. La unele au iesit mosi si babe, copii si parinti. Dar cele mai multe sunt luminate de albastrul-fantomatic al televizoarelor aprinse. Mircea Badea, baiatul ala molcom si bland, ii povesteste lui Gadea cum a fost el amenintat cu moartea intr-o benzinarie. Asta dupa ce, cu cateva zile in urma, scrisese pe contul lui: “Ce cautati ba ecologistilor pe facebook?! Mars in piata, suflete curate!”. In piata s-au strans din nou peste 20.000 de oameni. La Mircea Badea se uita, in fiecare seara, de zece ori mai multi.

De undeva, din fruntea coloanei de protestatari, se aude o scandare plina de promisiuni: “Uniti salvam toata Romania!”. Deocamdata e timida.