O stire importanta, cu potentiale consecinte dezastruoase pentru administratie, a trecut aproape neobservata. Vicepremierul Liviu Dragnea semna, pe data de 12 septembrie, cu Asociatia Comunelor din Romania un acord, insotit de o anexa. Li se promit primarilor mai multi bani, mai multa autonomie locala si un dialog mai intens cu guvernul de la Bucuresti. Pana aici, avem de-a face cu bla-bla-ul obisnuit, insa primarii au cerut si Dragnea a aprobat ceva in plus. Si anume: atributii notariale pentru secretarii de primarie si exonerarea de raspundere penala a primarului care semneaza diverse acte alaturi de alti specialisti din administratie. Vezi punctul zece din acord si declaratiile publice ale vicepremierului.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Dragnea s-a pronuntat public in favoarea ambelor puncte sensibile. Ambele deschid larg poarta unor abuzuri cu consecinte grave. Ca notarii se opun, era cumva de asteptat, pana la urma risca sa-si piarda din paine, insa argumentul lor pare cat se poate de just. Mai bine de jumatate din actualii secretari de primarii nu au studii juridice. Cum poti lasa o mostenire, o vanzare de terenuri sau case unor oameni care habar n-au de proceduri, legi, fara infrastructura si acces la baze de date (evidenta populatiei, carte funciara) pentru a asigura legalitatea operatiunilor notariale? Cum poti accepta ca o serie de decizii importante, avize de constructie etc, sa-l scoata pe primar din circuitul raspunderii penale in cazul savarsirii unor ilegalitati si transferat totul pe umerii unor functionari grajdani?

Aceste doua angajamente luate de Dragnea in fata primarilor rastoarna toate principiile de drept si le ofera primarilor isteti o usa de scapare in caz de abuzuri si ilegalitati. Toate smecheriile cu terenuri vor putea fi facute de orice ageamiu, nu doar de notari, si tot el va raspunde sigur in caz ca iese prost. Toate avizele dubioase de constructii sau alte furturi legalizate prin decizii emise de primarii vor putea fi puse in carca unor directorasi din primarie fara ca primarul sa mai tremure pe viitor ca va fi cautat de procurori.

"Dacă primarul semnează un document şi înainte de semnătura lui sunt semnăturile din zona juridică, semnătura arhitectului-şef, de la urbanism, direcţia economică, atunci din aceste sfere lucrurile sunt în regulă. (...) Nu este corect ca semnătura pe care el o pune în final să îi atragă o răspundere, că nu e jurist să spună vezi că tu ai greşit", a explicat Dragnea la intalnirea din 12 septembrie cu Asociatia Comunelor din Romania. Nu-i chiar asa. Marile tunuri nu se pot da fara stirea primarului. Nu se poate fugi pur si simplu de orice raspundere in cazul contractelor onorase semnate in primaria aruncand totul pe umerii functionarilor de sub el.

Liviu Dragnea stie insa bine ce face. Presiunea alesilor locali din teritoriu, tot mai frustrati ca nu mai pot misca mare lucru din lipsa de bani, este uriasa. A fost revolta impotriva legii ANI din timpul verii, generata de faptul ca numerosi alesi aflati in incompatibilitate sau conflict de interese risca sa-si piarda mandatul. Guvernul Ponta nu le-a dat satisfactie si nu s-a atins de lege de frica Bruxelles-ului. Ceva a trebuit, totusi, sa faca. La anul vor fi doua siruri de alegeri: europarlamentare si prezidentiale. Mobilizarea primarilor de la talpa tarii este esentiala. Cum sa le castige, asadar, bunavointa?

Cu o armata de primari flamanzi si fara rasursele necesare unor campanii electorale costisitoare lucrurile se pot complica teribil. Acesta este unul din motivele pentru care Liviu Dragnea se arata dispus se le accepte orice moft al primarilor, sa le ofere ceva in compensatie. Daca de ANI nu se pot atinge si daca banii de la Guvern sunt tot mai putini, macar sa le ofere ocazia de a face niste invarteli imobiliare ca tot va incepe nebunia vanzarii terenurilor catre straini de anul viitor, macar sa-i exonereze de raspundere penala ca sa poata face micile lor invarteli locale mai relaxati.

Apoi, Liviu Dragnea isi consolideaza si mai mult puterea in interiorul USL. Ca ministru al administratiei si cu fondurile dezvoltarii pe mana, vicepremierul are deja sub control direct o buna parte din filialele PSD. Cu promovarea masuri de tipul celor de mai sus, sustinand adica interesele primarilor mari si mici, nu poate decat sa castige si mai multa influenta si popularitate in interiorul partidului.

Deja Dragnea se bucura si de una si de alta, dar se anunta vremuri grele. Vicepremierul se afla la un pas de trimiterea in judecata in dosarul Referendumul. Greu de crezut ca DNA va inchide dosarul. Mare intrebare este: odata trimis in judecata, va ramane vicepremier, sef peste administratie si cu generoasele fonduri europene de la dezvoltare pe manaa?

Victor Ponta nu se va putea atinge prea usor de un rechin al administratiei locale ca Dragnea, desi poate ca-si doreste sa-l faca ceva mai inofensiv, eventual sa-l elimine. Venit din administratia locala, fost baron de Teleorman, Dragnea pare sa stie bine de unde sa-si extraga forta si cum sa o cultive. Premierul Ponta are totusi obligatia, chiar asta nu-i va aduce multa popularitate in partid, sa taie din pretentiile primarilor cand ele sunt cu totul nerezonabile. Macar atat, daca tot va ramane cu Dragnea in Guvern.