Uniunea Nationala a Notarilor Publici se opune initativei Guvernului de a acorda secretarilor de comune atributii notariale, se arata intr-un punct de vedere transmis Hotnews.ro. Opinia biroului executiv al UNNPR este ca "promovarea unei asemenea initiative nu face decat sa creeze o bresa in siguranta circuitului civil care si asa din cauza crizei economice este destul de firav". Vicepremierul Liviu Dragnea a semnat pe 12 decembrie un acord cu Asociatia Comunelor din Romania in care li se promite, intre altele, "cresterea rolului secretarului comunei in ce priveste actele notariale", dupa cum se arata intr-o anexa a acestui acord.

"Pentru unii, taxele care se platesc la notar sunt foarte mari. Stiu ca a mai fost in Romania aceasta situatie, in care secretarul avea aceasta competenta. Nu este un subiect usor, dar sustin aceasta idee', a afirmat ministrul Dezvoltarii pe data de 12 septembrie, citat de Agerpres. Potrivit susei citate, primarii de comune i-au cerut vicepremierului Liviu Dragnea elaborarea unui act normativ care sa acorde secretarului din primarie competente notariale, respectiv sa poata legaliza, spre exemplu, schimbul de terenuri intre doi cetateni.

Notarii sustin ca o buna parte din cei 2860 de secretari ai comunelor nu au studii juridice, desi lege le-o cere insa s-au acordat o serie de derogari in vigoare si azi. "La nivelul anului 2009, un numar total de 1638 de secretari indeplineau cerinta studiilor superioare juridice (sau administrative), deci doar cca.57%", sustine UNNPR. Notarii mai spun primariile nu dispun de "infrastructura adecvata care sa permita accesul la diverse registre de evidenta printre care se numara cartea funciara, registrul de evidenta a persoanei pentru a putea stabili valabilitatea actelor de identitate prezentate" pentru a asigura maximul de siguranta in derularea unor activitati juridice de natura patrimoniala.

"De altfel, dupa incheierea unui act sau proceduri notariale se impune efectuarea unor activitati ulterioare si anume, cu titlu de exemplu, in cazul instrumentarii unui act de schimb imobiliar trebuie incasat si virat la bugetul de stat impozitul pe tranzactie prevazut de art.771din Codul fiscal, transmiterea pe cale securizata a actului si documentatiei aferente la cartea funciara in vederea intabularii actului, comunicarea la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor", se mai arata in comunicatul UNPR.

Notarii sustin ca argumentul scaderii costurilor cu serviciile notariale nu tine deoarece "instrumentarea actelor si procedurilor notariale este grevata de numeroase taxe, impozite, contributii si tarife datorate bugetului general consolidat". "Daca Asociatia Comunelor si Guvernul isi propun intr-adevar sa dezvolte activitatea notariala pentru cetatenii din mediul rural, aceasta se poate face, in primul rand, prin acordarea de reduceri sau chiar scutiri de taxe si impozite", sustin notarii

Citeste mai jos integral explicatiile UNNPR

Opinie UNNPR

Si alti specialisti consultati de HotNews.ro critica intentia Guvernului de a acorda atributii notariale secretarului de comuna, amintind experienta nefasta a retrocedarilor operate in anii 90. "Extinderea atributiilor secretarului la autentificarea unor inscrisuri, cum ar fi cele referitoare la schimbul de terenuri, poate ridica suspiciuni cu privire la legalitatea acelor acte, mai ales avand in vedere experienta negativa legata de aplicarea Legii nr.18/1991 in reconstituirea, respectiv constituirea dreptului de proprietate privata asupra terenului. Or, numai prin asigurarea increderii publice in sistemul care asigura protectia dreptului la proprietate, acest deziderat se si realizeaza. Pe de alta parte, problema taxelor notariale ridicate este un reala, care la randul sau afecteaza protectia dreptului la proprietate. Din lipsa banilor, oamenii prefera realizarea unor acte translative de proprietate in afara cadrului legal. Problema se poate solutiona insa prin includerea unui sistem de inlesniri si scutiri de la plata taxelor notariale, nu prin extinderea aributiilor secretarilor de comuna", a explicat pentru HotNews.ro avocata Diana Hatneanu de la APADOR-CH.

Guvernul nu a luat inca o decizie, dar potrivit acordului convenit intre vicepremierul Liviu Dragnea si Asociatia Comunelor din Romania, acordarea de atributii notariala secretarului de comuna figureaza in anexa de prioritati la punctul zece.