Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anuntat marti convocarea sedintei Consilului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), miercuri, pentru anularea referendumului local privind eutanasierea cainilor maidanezi, in urma adoptarii de catre Parlament a proiectului de lege in acest sens.

Sorin OprescuFoto: AGERPRES

"Avem astazi o lege care raspunde in mare parte solicitarilor noastre si care ne permite sa lucram. Pentru ca Parlamentul a actionat prompt la solicitarea noastra, am invitat liderii grupurilor politice din Consiliul General, i-am consultat si au fost de acord, i-am anuntat convocarea sedintei CGMB de indata, pentru maine (miercuri -n.r), pentru anularea referendumului. Sper ca legea sa devina functionala rapid, sa fie promulgata de presedinte si publicata in Monitorul Oficial, ca sa putem actiona in baza ei. Oricum, de astazi a crescut semnificativ si capacitatea de capturare si echipele care actioneaza in teren. Veti primi informari periodice privind rezultatele acestor actiuni complexe", a declarat Oprescu, intr-o scurta declaratie de presa sustinuta la Primaria Capitalei.

Legea privind eutanasierea maidanezilor a primit votul final, marti, in plenul Camerei Deputatilor, fiind adoptata cu 266 voturi pentru si 23 impotriva si urmand sa fie transmisa presedintelui Basescu pentru promulgare.

Potrivit noii legi, cainii maidanezi vor fi tinuti in adaposturi timp de 14 zile lucratoare, perioada in care pot fi revendicati sau adoptati. Dupa aceasta perioada, cainii pot fi tinuti in adapost, daca exista locuri disponibile si fonduri necesare. In caz contrar, vor fi eutanasiati.

Vineri, Consiliul General al Capitalei aprobase propunerea primarului Sorin Oprescu de organizare a unui referendum in Bucuresti, pe 6 octombrie, in care bucurestenii sa fie intrebati daca sunt de acord cu eutanasierea maidanezilor care nu au fost adoptati dupa 7 zile de la prindere. Oprescu a declarat atunci, la finalul sedintei Consiliului, ca, daca Parlamentul va vota intre timp o lege pe aceasta tema, se va adresa din nou Consiliului pentru a decide daca referendumul va mai fi organizat.

Cheltuielile bugetate pentru referendum au fost de 6 milioane de lei, adica o treime din bugetul alocat de Primarie in 2013 pentru gestionarea problemei cainilor maidanezi prin Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA).