Vot final: Legea privind eutanasierea maidanezilor a fost adoptata cu 266 voturi pentru si 23 impotriva si urmeaza sa fie transmisa presedintelui pentru promulgare. Potrivit noii legi, cainii maidanezi vor fi tinuti in adaposturi timp de 14 zile lucratoare, perioada in care pot fi revendicati sau adoptati.

Dupa aceasta perioada, cainii pot fi tinuti in adapost, daca exista locuri disponibile si fonduri necesare. In caz contrar, vor fi eutanasiati.

Cativa reprezentanti ai asociatiilor pentru protectia animalelor, care au fost primiti in sala, protesteza de la balcoane.

Anterior, proiectul de lege privind cainii fara stapan a fost adoptat pe articole de plenul Camerei Deputatilor. In Parcul Izvor a avut loc un protest fata de eutanasierea maidanezilor.

Peste 250 de reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale si iubitori de animale s-au adunat dimineata in Parcul Izvor.

'Ucideti boala, nu simptomele', 'Va educati copiii sa omoare cainii?', 'Sterilizare la sate, nu eutanasiere in orase, nu va lasati manipulati, aflati adevarul - crima este industrie' - sunt doar cateva dintre lozincile afisate in Parcul Izvor.

Protestatarii si-au adus si cainii, iar ca simbol al solicitarilor lor au venit cu un catel urias gonflabil.

Veronica Tulpan, coordonator programe Vier Pfoten Romania, a declarat pentru Agerpres ca principalul scop al acestei actiuni il reprezinta dorinta celor carora le pasa de animale de a nu se declansa o ucidere in masa a cainilor comunitari. In schimb, iubitorii de animale propun sterilizarea si adoptia prin programe sustinute de catre administratia locala.

Comisiile juridica si de administratie publica ale Camerei au intocmit luni seara raport comun pe acest proiect, care va intra in dezbaterea plenului.

Raportul prevede prelungirea de la sapte la 14 zile lucratoare a termenului in care un caine din adapost poate fi revendicat sau adoptat.

Presedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciuca, a explicat ca atat adoptia cat si revendicarea vor fi gratuite, iar dupa ce se consuma cele 14 zile, autoritatea locala poate decide eutanasierea cainilor sau prelungirea sederii in adapost cu conditia sa aiba resurse financiare pentru intretinerea padocurilor.

''Noi a trebuit sa ne referim doar la ce se intampla cu un caine de la momentul capturarii, cat dureaza pana se va trece la eutanasiere si care sunt etapele. (...) Un primar care nu are posibilitate sa cazeze cainele sa treaca fara nicio restrictie, decat cea prevazuta de termenul impus de lege, la eutanasiere. Daca primarul respectiv considera ca are suficienti bani si suficient spatiu sa tina un numar de caini, sa amane aceasta decizie'', a spus Ciuca.

Presedintele Comisiei juridice a spus ca reteritorializarea cainilor va fi exclusa conform noii legi.

In raportul comisiilor s-a prevazut si posibilitatea donatiilor pentru intretinerea cainilor fara stapan pastrati in adaposturi si, de asemenea, cea a adoptiilor de la distanta.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, declara anterior ca proiectul de lege privind cainii fara stapan va primi marti votul final si va fi trimis la promulgare.

''Cele doua comisii vor face un raport, maine (n.r.- marti) il vom pune in plen, la ora 10,00, la ora 12,30 este votul final si il vom trimite spre promulgare', a spus Zgonea, dupa sedinta de luni a Biroului Permanent.

In comisii, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a prezentat parlamentarilor amendamente care prevad externalizarea serviciului de ecarisaj, eutanasierea maidanezilor care dupa sapte zile nu sunt adoptati sau revendicati, iar abandonul pe spatiul public al unui caine sa fie considerat infractiune.

'Propunem sa fie scos din lege termenul de reteritorializare, pentru ca s-a dovedit a fi o idee distructiva, caini au aparut inapoi acolo. (...) Mai propunem ca, dupa sapte zile, dupa ce este adus in locul unde se executa aceste proceduri de identificare, daca nu este revendicat de nimeni si nu este adoptat, sa fie eutanasiat si sa fie considerata infractiune mutarea cainelui dintr-un loc in altul, dintr-un teritoriu in altul, pentru ca este o realitate cu care ne confruntam de ani si ani de zile. Cum dorim sa se treaca la capitolul infractiuni si ideea abandonului pe domeniul public', a declarat Sorin Oprescu, la Palatul Parlamentului.

Plenul Senatului a adoptat in sedinta din 12 martie initiativa legislativa prin care vor putea fi eutanasiati numai cainii declarati bolnavi incurabil de catre un medic de specialitate.

Propunerea de lege pentru modificarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor, pisicilor si a altor animale, initiata de senatorul Marius Marinescu, a fost adoptata cu 131 de voturi pentru, un vot impotriva si sapte abtineri.

Aceasta lege continea mai multe prevederi declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala a Romaniei, un exemplu fiind faptul ca puteau sa fie eutanasiati si cainii care nu erau adoptati in termen de 30 de zile si cei agresivi lasati in libertate, abandonati sau carora nu le puteau fi identificati stapanii.

In varianta initiala a legii, cainii periculosi lasati in libertate, abandonati sau al caror apartinator nu poate fi identificat ar fi fost eutanasiati in termen de trei zile, dupa examinarea lor de catre medicul veterinar.