Partidul maghiar extremist Jobbik a calificat drept "provocare deliberata" o declaratie oficiala a Ministerului Roman de Externe, care ceruse duminica guvernului de la Budapesta sa se delimiteze de pozitiile belicoase ale Jobbik. Istvan Szavay, lider Jobbik, a reiterat interesul partidului sau pentru minoritatea maghiara din Transilvania, potrivit politics.hu.

Gabor VonaFoto: Jobbik

Reamintim ca duelul declaratiilor s-a declansat simbata, 10 august, cind liderul Jobbik, Vona Gabor, a declarat la Tabara Tineretului Maghiar din Ardeal (Erdelyi Magyar Ifjak-EMI) de la Borzont (Harghita) ca partidul pe care il conduce va apara drepturile si interesele maghiarilor din Transilvania, asumandu-si responsabilitatea unui conflict cu Romania.

Duminica, 11 august, Ministerul Afacerilor Externe a a "condamnat cu fermitate" intr-un comunicat de presa declaratiile lui Vona Gabor, si a cerut Guvernului de la Budapesta sa se disocieze de declaratiile Jobbik.

Tot duminica a venit si replica MAE maghiar, care a afirmat intr-un comunicat de presa ca Jobbik este un partid de opozitie care nu este implicat in activitatea Guvernului ungar si nu impartaseste responsabilitatile acestuia.

Pozitionarile dure ale Jobbik vin pe fondul apropierii viitoarelor alegeri parlamentare din Ungaria (primavara anului 2014). Vor fi primele alegeri desfasurate conform noii Constitutii, iar lupta pentru un loc in Parlamentul de la Budapesta se anunta extrem de dura, caci numarul de parlamentari a scazut de la 386 la 199. Electoratul maghiar din afara granitelor este o miza pentru toate partidele, iar radicalizarea discursului politic legat de drepturile minoritatii maghiare din strainatate este o constanta a campaniilor electorale din Ungaria.