Jobbik este un partid de opozitie care nu este implicat in activitatea Guvernului ungar si nu impartaseste responsabilitatile acestuia, a declarat Ministerul ungar de Externe pentru MTI, raspunzand unei solicitari din partea diplomatiei romane, transmite Mediafax.

Guvernul ungar este angajat fata de principiile fundamentale si obiectivele parteneriatului strategic ungaro-roman, subliniaza ministerul ungar.

Ministerul roman de Externe a declarat duminica faptul ca se asteapta ca Guvernul ungar sa se disocieze de afirmatiile de sambata ale liderului Jobbik (extrema dreapta) Gabor Vona.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis duminica un comunicat de presa in care "condamna cu fermitate si respinge" declaratiile facute in cadrul Taberei de vara de la Joseni, in cursul zilei de sambata, de catre presedintele partidului Miscarea pentru Ungaria - Jobbik, Vona Gabor, care a afirmat ca partidul pe care il conduce va apara drepturile si interesele maghiarilor din Transilvania, asumandu-si responsabilitatea unui conflict cu Romania. Ministerul a amintit ca este nevoit sa ia pozitie in mod public pentru a doua oara in decurs de o luna fata de declaratiile unor oficiali ungari si asteapta din partea guvernului de la Budapesta sa se disocieze de aceste afirmatii.

Vona a declarat sambata, la Borzont, judetul Harghita, la o tabara de tineret, ca Ungaria ar trebui sa isi asume un conflict daca interesele Ungariei pot fi reprezentate doar in acest mod.

Ministerul roman de Externe a condamnat afirmatiile lui Vona, argumentand ca aceasta afirmatie "contravine flagrant spiritului si realitatilor europene contemporane, principiilor de drept international, Tratatului politic de baza, precum si Parteneriatului Strategic bilateral".

Jobbik a calificat, la randul sau, pozitia Ministerului roman de Externe drept o "provocare deliberata" vizand sa intimideze comunitatea etnicilor maghiari din Romania.

Un oficial de rang inalt din cadrul acestei formatiuni radicale nationaliste, Istvan Szavay, a declarat ca Jobbik a spus in mod clar, in mai multe randuri, ca ofera prioritate intereselor etnici maghiari in relatiile cu tarile vecine.

El a adaugat ca nu au existat manifestatii antimaghiare in tabara organizata de un grup al tineretul maghiar din Transilvania, EMI.