Ministrii guvernului Ponta tin sa precizeze exact cine poarta raspunderea pentru introducerea noului impozit pe veniturile din chirii. Intr-un comunicat de presa, Ministerul Sanatatii afirma ca aceasta taxa "este responsabilitatea Ministerului de Finante si nu intra in atributia Ministerului Sanatatii".

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu si ministrul de Finante, Daniel ChitoiuFoto: Hotnews

Desi nu Ministerul Sanatatii este cel care a propus "introducerea vreunei taxe suplimentare in sanatate", el se declara solidar cu intregul Guvern. Mai exact: noi nu suntem de vina, dar nici nu putem face ceva impotriva.

Ieri, Ministerul de Finante a mentionat "referitor la introducerea CASS (contributiei de asigurari sociale de sanatate) in cazul veniturilor obtinute din chirii de persoanele fizice, ca aceasta masura are in vedere largirea bazei de contributie, reprezentand un prim pas in vederea implementarii unei abordari fiscale unitare, astfel incat contributiile pentru sanatate sa fie platite de catre persoanele care obtin venituri si din alte surse decat cele de natura salariala".

Comunicatul Ministerului de Finante confirma intentia guvernului Ponta, prezenta in varianta scrisorii de intentie cu FMI, de a creste finantarea sistemului sanitar prin introducerea de noi taxe, nu prin cresterea procentului alocat Sanatatii de la buget.

In replica, Ministerul Sanatatii subliniaza astazi ca, "avand in vedere informatiile vehiculate in presa cu privire la posibilitatea introducerii de noi taxe in sanatate, politica fiscala care include stabilirea impozitelor si taxelor este responsabilitatea Ministerului de Finante, si nu intra in atributia Ministerului Sanatatii. De asemenea, Ministerul Sanatatii nu a avansat nicio propunere pentru introducerea vreunei taxe suplimentare in sanatate. Ministerul Sanatatii este solidar cu intregul Guvern in politica pe care acesta o stabileste."

Aflat sub presiunea amenintarilor cu o greva a medicilor si a rezervelor fata de proiectul-pilot de crestere a veniturilor medicilor din spitalele publice, exprimate de Colegiul Medicilor (prin presedintele Vasile Astarastoae si prin vicepresedintele Gheorghe Borcean) si de Federatia Solidaritatea Sanitara, guvernul Ponta trebuie sa identifice resurse financiare din care sa poata mari salariile tuturor medicilor, nu doar a unei mici parti, ale carei venituri sunt deja consistente.

Varianta finantarii suplimentare de la buget a sistemului sanitar nu este luata deocamdata in calcul, astfel ca singura solutie pare a fi introducerea unor noi taxe. Romania este tara europeana cu cel mai mic procent din PIB alocat sistemului sanitar.

Fostul premier liberal Calin Popescu Tariceanu a criticat posibila introducere a taxarii veniturilor obtinute din chirii: mi se pare o greseala, o grava eroare de politica fiscala sa se supraimpoziteze aceste proprietati care joaca un rol de protectie sociala intr-o economie de piata. In loc ca persoanele care eventual sunt in varsta sa aatepte cu mana intinsa la diferite ajutoare din partea statului, ele pot obtine un venit suplimentar prin inchirierea unei proprietati pe care o au si in felul acesta statul nu mai are niciun fel de sarcina suplimentara cu acele persoane", a declarat Tariceanu, citat de Mediafax.

UPDATEMinisterul Sanatatii a transmis joi un comunicat de presa in care face cateva precizari privind subiectul noului impozit. MS arata ca "nu este vorba despre marirea taxelor, ci despre largirea bazei de impozitare", reiterandu-si solidaritatea cu Guvernul.

  • Comunicatul Ministerului Sanatatii

"In legatura cu articolul intitulat 'Cartoful fierbinte al maririi taxelor aruncat de Ministerul Sanatatii in curtea Finantelor,' publicat in data de 7 august 2013, pe site-ul Hotnews, Ministerul Sanatatii face urmatoarele precizari:

Pentru corecta informare a publicului, subliniem inca o data faptul ca nu este vorba despre marirea taxelor, ci despre largirea bazei de impozitare, paralel cu cresterea eficientei cheltuirii banilor publici in sectorul de sanatate.

Ministerul Sanatatii este solidar cu intregul Guvern in politica fiscala pe care acesta o stabileste si orice alta speculatie pe aceasta tema va fi considerata un atac politic si tratata ca atare."