Intalnirea Basescu - Timofti, cu emotii si valuri de simpatie, si cu unele "iesiri" ale "patriotilor moldoveni" ori ale fortelor pro-ruse a adus cateva lamuriri, dar si noi asteptari in proiectele cheie dintre cele doua tari, in special in domeniul energiei si al infrastructurii. Ramine inca deschisa soarta celor 100 de milioane de euro, dar cateva idei concrete au fost deja vehiculate. Odata deblocat acest proiect, Romania va deveni cel mai important donator de asistenta dintre statele membre UE si al treilea dupa SUA si UE ca intreg.

Traian BasescuFoto: Administratia Prezidentiala

Urmareste pe HotNews.ro o ANALIZA LIVE a vizitei de la Chisinau realizata impreuna cu expertii think tank-ului Centrul Roman de Politici Europene (CRPE)

***** ANALIZA LIVE

Ora 10.02: Traian Basescu a ajuns la resedinta omologului sau moldovean, Nicolae Timofti

Ora 10.10:Ambasadorul României la Chisinau Marius Lazurca explica cele doua mize ale acestei vizite: importanta incheierii crizei politice din R. Moldova si pregatirea Summitului de la Vilnius din toamna, cand R. Moldova va parafa Acordul de Asociere cu UE.

Lazurca: ”Aceasta vizita va avea o agenda europeana foarte puternica, presedintele Basescu fiind un veteran al Consiliilor Europene, care participa de cei mai mulţi ani la aceste colocvii ale sefilor de stat şi de guvern ale Uniunii Europene. Presedintele României are un cuvant greu de spus, are o experienta pe care o poate impartasi presedintelui moldovean. Asadar, cred ca agenda europeana, ce se va intampla la Vilnius, ce se va intampla după Vilnius, care sunt sansele Republicii Moldova sa-si accelereze traseul European…”

Ora 10.16: Bianca Toma: Liga Tineretului Rus din Republica Moldova planuiește proteste in orașele Chisinau, Balti si Cahul astazi, cand Traian Basescu este in Republica Moldova. Gruparea coreleaza vizita președintelui României cu cea a președintelui Georgiei, vazuți drept pioni americani in regiune. ”Armata romana poate deja sa-si demonstreze liber musculatura in fata multinationalulului popor moldovenesc bun la suflet”, au spus liderii ligii potrivit tribuna.md.

Cristian Ghinea: Tineretul rus are creierul incins rău: ”musculatura armatei romane”. Mereu cand citesc presa pro-Rusia si ii ascult pe oamenii astia am senzatia ca Romania e un capcaun puternic, spaima regiunii. Macar stie cineva de frica armatei romane!!!

Ora 10.25:Hotnews: Traian Basescu: N-am vazut moldoveni cu ochii oblici, ce sa caute in Uniunea Eurasiatica

Ora 10.30: Cristian Ghinea: Asta cu ”moldoveni cu ochi oblici” va ramane de pomina, ca cea cu „iarna nu-i ca vara”

Ora 11.00: Traian Basescu in interviul de ieri cu Sabina Fati spunea ca Moscova ar putea să fie rezonabila in raport cu Republica Moldova si sa lase decizia ca in ceea ce priveste viitorul acestei tari sa fie hotarit la Chisinau, nu la Moscova, nu la Bruxelles, nu la Bucuresti sau la Washington. Europa Liberă: Aveti semnale ca Moscova ar putea fi „rezonabila”? Traian Băsescu: „Nu, nu am.”- Cu alte cuvinte, Moscova ar putea fi teoretic rezonabila, dar sa nu mizam pe asta…

Ora 11.20: Cristian Ghinea despre Of-ul cu cele 100 de milioane

Traian Basescu spunea in interviul pentru EVZ : ”Unii comentatori de la Chisinau reproseaza Bucurestiului cele 100 de milioane de euro promise si care nu au fost livrate. Ce le puteti raspunde? Basescu a replicat: „Cine si-a imaginat ca vom trimite o masină cu 100 de milioane de euro bani gheata spre Chisinau nu stie cum functioneaza programele de ajutor nerambursabil in interiorul UE. Noi am cerut Guvernului moldovean proiecte pe care sa le finantam, in valoare de 100 de milioane de euro. Singurul proiect concret pe care l-au solicitat pana acum la Bucuresti este gazoductul despre care tocmai am vorbit”

Ok, nu veți trimite 100 milioane bani gheata, dar macar la 3 ani as fi asteptat niste proiecte concrete. De fapt, Traian Basescu amesteca lucrurile voit. Urmaresc povestea asta de 3 ani si e o sursa de nervi generata de Traian Basescu personal. El a decis sa dea banii in gestionarea Ministerului Dezvoltarii. O greseala. El a decis sa se faca un acord trecut prin cele doua Parlamente, ceea ce a facut programul greu de implementat. Basescu spune ca s-au alocat bani de acolo pt gazoduct. Adevarat. Tot adevarat ca nu asta era prevazut in acordul initial. Mai spune ca au cerut guvernului moldovean proiecte de finantat si au primit doar gazoductul. Imi pare rau, dar aici bate cimpii. Or a fost dezimformat, or minte. Au fost nenumarate aminari si neintelegeri intre guvernele de la Bucuresti si Chisinau (din vina ambilor). A spune ca nu s-au trimis proiecte e simplist si gresit. Nu a fost niciodata clar ce fel de proiecte. Pentru ce? Pe ce obiective ? Cine era eligibil? Nu a existat o unitate de implementare la Ministerul Dezvoltarii. As putea continua la nesfirsit.

Acest program trebuie salvat. Dupa 3 ani s-au dat doar 7-8 milioane de euro in 2010 ca ajutor la inundatii si circa noua milioane pentru gazoduct (o parte din costul total). Ambele plati IN AFARA acordului initial. Traian Basescu trebuie sa-si asume raspunderea pentru intirzieri si incoerenta, sa faca o analiza a ce nu a mers si sa propuna un plan de redresare. Am idei, le-am transmis. Oamenii de la Cotroceni care se ocupa de Moldova ii spun multe prostii, sa fie mai selectiv.

Ora 11:30 Ludmila Gamurari (CRPE – Republica Moldova): Voronin cu carnetelul, la Moscova

Portalul de știri rusesc Regnum îl citează pe Vladmir Voronin: ”Basescu vine in Moldova exact in data aniversarii vizitei lui Antonescu”. Oare de unde le scoate Voronin, o avea un carnetele cu datele cind a fost Antonescu in Basarabia? Daca e sa vinam coincidente, observ si eu ca Voronin, Dodon si Greceanii sunt la Moscova astazi…

Ora 11:50Bianca Toma: Editorialisti dinpresa Republicii Moldova: Traian Basescu, cel mai iubit si cel mai hulit dintre presedinti

Agerpres:La sosirea la reşedinţa de stat preşedintele Traian Băsescu a fost întâmpinat atât de susţinători cât şi de scandări din partea unor protestatari. La un capăt al străzii unde se află reşedinţa de stat au venit susţinători ai preşedintelui care îi scandau numele, strigau ''Unirea'' şi fluturau steagul României. La celălalt capăt al străzii câţiva protestatari scandau ''Jos unirea''.

Ora 11:55 LIVE TEXT Hotnews - declaratiile lui Traian Basescu la Chisinau: "Republica Moldova nu are alta alternativa decat cea europeana. Romania va ramane un avocat fara rezerve in ceea ce priveste drumul european al Republicii Moldova."

Ora 12:30 Cristian Ghinea: Puncte bune in conferinta de presa. Am ascultat cu creionul in mina conferinta de presa a celor doi Presedinti.

Noutati: Remarc termenul ferm inaintat de Traian Basescu pentru linia electrica Falciu – Gotesti: ”se va finaliza in octombrie in acest an”. E absolut nou, celelalte informatii se stiau deja, dar e bine ca se repeta pentru presa.

Ironia fina a Presedintelui Timofti: "Sunt unele forte care vor orientarea Republica Moldova spre Uniunea Euro-Asiatica. Eu dupa cite stiu, nu exista o asemenea uniune”. Bun asa.

Dosul de palma al lui Traian Basescu catre Voronin: ”Va rog sa dati inapoi filmarile de la conferintele de presa pe care le-am avut cu fostul Presedintele Voronin cind vorbeam impreuna de drumul spre Europa ale Moldovei…. Apar optiuni pe care eu nu mi le pot explica”. Corect, Voronin se invirte dupa cum adie, ca o ventuza sugatoare pe baza de vint.

Tot Basescu a facut un apropo despre ”ONG-uri pro-asiatice". Are dreptate, stiu de la oameni din Ministerul de Justitie de la Chisinau, care tine registrul ONG-urilor, ca in 2013 au fost inregistrate peste 20 de organizatii care isi propun sa militeze pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Euro-Asiatica. Mi se pare o precocitate extrema: atita lume se inscrie juridic sa militeze pt ceva ce urmeaza sa se infiinteze. Se ascute lupta geopolitica…

Ora 12:55 Bianca Toma: "Relatia cu România nu e perfecta" - o ironie şi o propunere constructiva si concreta vine de la Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca: “Ar fi fost firesc ca în 20 de ani, după acel Pod de Flori (peste Prut), sa fi reusit sa construim mai multe poduri pentru circulatie pietonala, rutiera, inclusiv feroviara, daca mai este necesar. Sau sa avem aceeasi cale ferata, acelasi ecartament, pentru a nu schimba de fiecare data sasiul la Ungheni si a pierde inca patru ore” (RFI)

Cristian Ghinea: Uite ca pina si Chirtoaca e nemultumit de programul 100 de milioane. Si mai propune ceva: Sa dam cite 50.000 de euro fiecarui sat din Moldova (detalii aici). Deci, daca si Chirtoaca e numultumit, el care tine cu Romania din principiu si pune la suflet, poate se trezeste Basescu ca e ceva putred cu programul asta, o lasa mai moale cu ironiile si cauta solutii. Ideea lui Chirtoaca e buna, trebuie discutata, poate fi o posibilitate.

Intrebat de cele 100 de milioane, Basescu a repetat faza ca nu se trimite o duba cu bani cash. Da, bine, am inteles, nu suntem prosti. Dar prin transfer intre trezorerii pe proiecte, se poate? Sau orice alta forma de transfer folosita de donatori. Vedeti comentariul de mai devreme.

Ora 13:27 Bianca Toma: Spovedania pentru sprijinul basarabenilor…la final de mandat. Întrebat de Adevărul“ Moldova" ce-şi reproşează că nu a reuşit să facă în mandatele sale de preşedinte al României pentru Republica Moldova, Traian Băsescu a răspuns, amuzat, că peste un an şi jumătate când îşi va termina mandatul de preşedinte al României va reveni în Moldova unde-şi va prezenta public bilanţul activităţii sale în beneficiul basarabenilor.

Ora 13: 29 Cristian Ghinea: Faza cu bursele pentru studenţii din Republica Moldova

Traian Basescu a iesit in interviul dat Sabinei Fati cu declaratia: ”Pentru mine a fost șocant că premierul de la Chisinau, Iurie Leanca, i-a cerut primului ministru Victor Ponta sa reduca numarul de burse pentru studentii din Republica Moldova. Răspunsul nostru, insa, nu poate fi decit ca il marim, dand o sansa acestor tineri sa invețe in Romania si apoi sa lucreze in Republica Moldova, fiindca România are niste obligatii morale fata de generatia tanara.

Europa Liberă: Solicitarea premierului moldovean ar putea avea niște explicații

Traian Băsescu: „Da, așa cum noi ne plangem ca tinerii nostri care studiaza la Londra, la Paris, in Statele Unite sau mai stiu eu pe unde, și apoi raman acolo, asa și guvernul din Republica Moldova spune: avem 5000 de burse, dar dupa ce termina scoala se intorc prea putni in Republica Moldova. Eu pot intelege abordarea premierului Leanca, din acest punct de vedere. Nu i-o inteleg, insa din punctul de vedere al europenismului pe care si-l asuma si cu atat mai putin acceptul premierului Ponta"

Parerea mea:

- Traian Basescu nu a fost elegant fata de cei doi premieri, comentind public o chestiune care nu fusese transmisa de ministerele de Externe. Asa ceva se face doar daca vrei sa le dai peste ochi cu ceva. A vrut Basescu sa faca asta cu Ponta si cu Leanca? Sau e doar puterea obisnuintei?

- Leanca a revenit azi si a transmis ca de fapt nu a cerut reducerea numarului de burse, ci promovarea unor schimburi pe termen scurt, pe model Erasmus. Inteleg ca premierul moldovean vorbeste despre burse de mobilitate pentru studentii de acolo, care sa permita un “du-te-vino” intre cele doua maluri ale Prutului. Daca asta a zis, nu e o idee proasta. De semnalat ca Basescu si Leanca spun lucruri diferite.

- Azi, in conferinta cu Timofti, Basescu a zis ca vom creste numrul de burse la 6000. In precedenta vizita a spus ca le crestem la 5000. Problema e ca nu am ajuns la cele 5000 deja propuse. De ce? Capacitatea universitatilor romanesti si a Ministerului Educatiei de a gestiona aceste burse e mai mica decit ambitiile Presedintelui Basescu. Cititi aicio analiza completa a CRPE pe subiect.

De pilda, din cele 2580 de burse acordate in 2011 – 2012 au ramas neocupate 36%. Pariem cite vor fi efectiv acordate din cele 6000?

- Nu critic programul de burse. Dimpotriva, este un instrument important pentru Romania si o sansa pentru tinerii din Republica Moldova. Doar mi-e frica de faptul ca administratia si universitatile din Romania nu tin pasul cu vizitele Presedintelui Basescu la Chisinau, cind anunta mereu marirea lor.

Ora 14.00 Bianca Toma: A avut loc ceremonia depunerii de coroane de flori la Monumentul "Stefan cel mare si Sfant". Urmeaza dejunul oficial la Combinatul de vinuri "Cricova" - "oferit de presedintele Nicolae Timofti in onoarea presedintelui Romaniei, Traian Basescu" - mentioneaza programul oficial. O mentiune din istoria recenta, in 2005 pe vremea cand Vladimir Voronin era gazda presedintelui Romaniei, liderul comunist promova ideea integrarii europene si ii facea cadou 11.000 de sticle de vin moldovenesc.

Ora 14.14 Cristian Ghinea: "Ce baie de mulţime a făcut! Îl pupă lumea. Cred că îi place" (VEZI GALERIE FOTO)

O multime strinsa la Chisinau pentru Traian Basescu. Singurul post care transmite este Publika din Moldova. Doar ca ei sint la sectiunea in limba... rusa. Deci, ascultam in rusa cum oameni flutura tricolorul si il aclama pe Presedintele Romaniei. Televiziunile de stiri romanesti transmit: ceva protest la CFR, ceva dezbatere despre salariile unor inspectori guvernamentali si ceva despre vreme plus unul mort din familia Becali (Kardashian family). Deci, cum se zice in rusa: Basescu, te iubim?

Ora 14.18 Ludmila Gamurari (CRPE Republica Moldova): Patriotii Moldovei nu se dau batuti

Pentru Patriotii Moldovei (ONG) decizia Judecatoriei Centru de a interzice protestele in timpul vizitiei lui Traian Basescu reprezinta un mare rateu. Cu toate acestea, tinerii „patrioti” au declarata pentru gazeta.ru ca vor manifesta impotriva presedintelui Romaniei la plecarea acestuia din tara.

Ora 14.23Cristian Ghinea: Basescu e la Cricova. Imaginati-va 50 de kilometri de pesteri. Butoaie imense, strazi subterane cu nume de vinuri. Cind am fost acolo in 2003, s-a dat un banchet in fosta sala unde beau nomenclaturistii PCUS. Era un portret mare al lui Stefan cel Mare. Cica inainte fusesera portretele lui Stalin, Hrusciov, Brejnev... Acum ar trebui adaugate cele ale lui Barroso, van Rompuy, Angela Merkel, ma gindesc...

Ora 14:46 Bianca Toma: Dupa baia de multime de la Chisinau, vine Ponta cu un dus recede la Palatul Victoria:"Mă gândeam ce bine e să fii preşedinte, că eşti generos pe banii altora. Facem gazoductul din banii noştri, burse se dau mai multe tot din banii noştri, e aşa bine să fii generos de la alţii, păcat că Guvernul anterior nu a reuşit să facă nimic, nici să mărească numărul de vize, nici să facă gazoductul cu Moldova. Noi suntem cu treaba şi cu munca, şi prim-ministrul Leancă, şi eu", a spus Ponta astazi în şedinţa de guvern. El a cerut miniştrilor implicaţi să sprijine toate proiectele convenite cu Republica Moldova.

Ora 17:10 Radu Vrabie, prietenul nostru de la Asociatia de Politica Externa, Chisinau: Socialistii, apropiati de Dodon, spun ca cei doi presedinti au fost fluerati - Тимофти и Бэсеску освистали - (adica Timofti si Basescu, huiduiti). Eu parca aud strigate Romania, Romania? Ce ziceti?

Context

Republica Moldova avea sansa sa confirme prima poveste de succes din planul Bruxelles-ului de extindere in Est, insa criza politica din primavara acestui an in urma careia premierul democrat liberal, pro-european, Vlad Filat, a demisionat, dar si presiunile si influenta Moscovei, in special in regiunea separatista Transnistria, au complicat acest parcurs.

Exista insa semnale importante (vizita presedintelui Comisiei Europene Jose Barroso si a cancelarului Angela Merkel la sfarsitul lui 2012 la Chisinau; recenta vizita a Comisarului UE pentru politica externa Catherine Ashton) care incurajeaza si confirma traiectoria europeana a Republicii Moldova. Romaniei, mai mult decat oricarui alt stat din Europa Centrala si de Est, in revine un rol cheie, de a sprijini Republica Moldova in negocierile cu Uniunea Europeana. Vezi analiza CRPE: 2013 Anul cheie pentru integrarea Republicii Moldova - Rusia strange surubul, UE trebuie sa fie alaturi de Chisinau

Vizita presedinteluiTraian Basescu incepe cu o ceremonie oficiala la Resedinta de stat a presedintelui Republicii Moldova Nicolae Timofti . Vezi Programul integral al vizitei si intalnirilor sefului statului.

Ce stim - proiecte prin care Romania sustine Republica Moldova

  • Romania a anuntat acordarea unei finantari consistente pentru gazoductului Iasi - Ungheni la care inceperea lucrarilor de constructie sunt programate in luna august 2013;
  • Cea mai mare parte a ajutorului in cadrul programelor ODA - Asistenta pentru Dezvoltare au fost concentrate si destinate Republicii Moldova - directie prioritara. A fost acordata asistenta in domenii precum cooperarea regionala, politici anti-coruptie, anti-discriminare, concurenta, energie, agricultura, proiectul SMURD, proiectul trilateral Romania - Republica Moldova - Ucraina - confinantat de Comisia Europeana . Vezi aici detalii despre toate proiectele;
  • Procedurile de acordare a cetateniei romane locuitorilor Republicii Moldova au fost consistent simplificate;
  • Romania acorda facilitati tinerilor moldoveni (peste 5.500 de burse) care doresc sa urmeze studiile universitare in Romania oferind un numar consistent de burse dar care mai are nevoie de ajustari.

Ce trebuie clarificat: miza celor 100 de milioane de euro

Exista insa o serie de elemente, in proiectele bilaterale care au nevoie de clarificari. Unele trebuie sa se produca la nivel institutional, altele trebuie doar ajustate pentru a raspunde mai eficient unor asteptari ale cetatenilor Republicii Moldova.

Cele mai importante clarificari trebuie aduse pe proiectul celor 100 de milioane de euro: Romania - prin presedintele Traian Basescu - a promis in 2010 un ajutor nerambursabil de 100 de milioane de euro, blocat in acest moment, cu anumite asteptari si frustrari de ambele parti.

Este nevoie in primul rand de o lista clara de proiecte pentru Republica Moldova. Implicarea in etapele II si III - continuare a gazoductului Iasi - Ungheni - este de asemenea de dorit de catre oficiali moldoveni. De asemenea, in zona colaborarii interinstitutionale Romania - Republica Moldova trebuie stabilite anumite atributii la fel cum este nevoie de clarificari legate de soarta ICR Chisinau.