DEZBATERE Hotnews - CRPE: Traian Basescu la Chisinau. Republica Moldova – intre Est si Vest. Critici, o baie de multime pentru Basescu plus si un dos de palma pentru Voronin. Viitorul proiectelor comune Bucuresti - Chisinau - Bruxelles

de Bianca Toma, Cristian Ghinea     HotNews.ro / CRPE
Miercuri, 17 iulie 2013, 9:49 Actualitate | Esenţial


Traian Basescu
Foto: Administratia Prezidentiala
Intalnirea Basescu - Timofti, cu emotii si valuri de simpatie, si cu unele "iesiri" ale "patriotilor moldoveni" ori ale fortelor pro-ruse a adus cateva lamuriri, dar si noi asteptari in proiectele cheie dintre cele doua tari, in special in domeniul energiei si al infrastructurii. Ramine inca deschisa soarta celor 100 de milioane de euro, dar cateva idei concrete au fost deja vehiculate. Odata deblocat acest proiect, Romania va deveni cel mai important donator de asistenta dintre statele membre UE si al treilea dupa SUA si UE ca intreg.

Urmareste pe HotNews.ro o ANALIZA LIVE a vizitei de la Chisinau realizata impreuna cu expertii think tank-ului Centrul Roman de Politici Europene (CRPE)

***** ANALIZA LIVE
Ora 10.02: Traian Basescu a ajuns la resedinta omologului sau moldovean, Nicolae Timofti

Ora 10.10:  Ambasadorul României la Chisinau Marius Lazurca explica cele doua mize ale acestei vizite: importanta incheierii crizei politice din R. Moldova si pregatirea Summitului de la Vilnius din toamna, cand R. Moldova va parafa Acordul de Asociere cu UE.
Lazurca: ”Aceasta vizita va avea o agenda europeana foarte puternica, presedintele Basescu fiind un veteran al Consiliilor Europene, care participa de cei mai mulţi ani la aceste colocvii ale sefilor de stat şi de guvern ale Uniunii Europene. Presedintele României are un cuvant greu de spus, are o experienta pe care o poate impartasi presedintelui moldovean. Asadar, cred ca agenda europeana, ce se va intampla la Vilnius, ce se va intampla după Vilnius, care sunt sansele Republicii Moldova sa-si accelereze traseul European…”

Ora 10.16: Bianca Toma:  Liga Tineretului Rus din Republica Moldova planuiește proteste in orașele Chisinau, Balti si Cahul astazi, cand Traian Basescu este in Republica Moldova. Gruparea coreleaza vizita președintelui României cu cea a președintelui Georgiei, vazuți drept pioni americani in regiune. ”Armata romana poate deja sa-si demonstreze liber musculatura in fata multinationalulului popor moldovenesc bun la suflet”, au spus liderii ligii potrivit tribuna.md.

Cristian Ghinea: Tineretul rus are creierul incins rău: ”musculatura armatei romane”. Mereu cand citesc presa pro-Rusia si ii ascult pe oamenii astia am senzatia ca Romania e un capcaun puternic, spaima regiunii. Macar stie cineva de frica armatei romane!!!

Ora 10.25: Hotnews: Traian Basescu: N-am vazut moldoveni cu ochii oblici, ce sa caute in Uniunea Eurasiatica 

Ora 10.30: Cristian Ghinea:
Asta cu ”moldoveni cu ochi oblici” va ramane de pomina, ca cea cu „iarna nu-i ca vara”

Ora 11.00: Traian Basescu in interviul de ieri cu Sabina Fati spunea ca Moscova ar putea să fie rezonabila in raport cu Republica Moldova si sa lase decizia ca in ceea ce priveste viitorul acestei tari sa fie hotarit la Chisinau, nu la Moscova, nu la Bruxelles, nu la Bucuresti sau la Washington.  Europa Liberă: Aveti semnale ca Moscova ar putea fi „rezonabila”? Traian Băsescu: „Nu, nu am.”  - Cu alte cuvinte, Moscova ar putea fi teoretic rezonabila, dar sa nu mizam pe asta…  

Ora 11.20: Cristian Ghinea despre Of-ul cu cele 100 de milioane
Traian Basescu spunea in interviul pentru EVZ : ”Unii comentatori de la Chisinau reproseaza Bucurestiului cele 100 de milioane de euro promise si care nu au fost livrate. Ce le puteti raspunde?  Basescu a replicat: „Cine si-a imaginat ca vom trimite o masină cu 100 de milioane de euro bani gheata spre Chisinau nu stie cum functioneaza programele de ajutor nerambursabil in interiorul UE. Noi am cerut Guvernului moldovean proiecte pe care sa le finantam, in valoare de 100 de milioane de euro. Singurul proiect concret pe care l-au solicitat pana acum la Bucuresti este gazoductul despre care tocmai am vorbit”

Ok, nu veți trimite 100 milioane bani gheata, dar macar la 3 ani as fi asteptat niste proiecte concrete. De fapt, Traian Basescu amesteca lucrurile voit. Urmaresc povestea asta de 3 ani si e o sursa de nervi generata de Traian Basescu personal. El a decis sa dea banii in gestionarea Ministerului Dezvoltarii. O greseala. El a decis sa se faca un acord trecut prin cele doua Parlamente, ceea ce a facut programul greu de implementat. Basescu spune ca s-au alocat bani de acolo pt gazoduct. Adevarat. Tot adevarat ca nu asta era prevazut in acordul initial. Mai spune ca au cerut guvernului moldovean proiecte de finantat si au primit doar gazoductul. Imi pare rau, dar aici bate cimpii. Or a fost dezimformat, or minte. Au fost nenumarate aminari si neintelegeri intre guvernele de la Bucuresti si Chisinau (din vina ambilor). A spune ca nu s-au trimis proiecte e simplist si gresit. Nu a fost niciodata clar ce fel de proiecte. Pentru ce? Pe ce obiective ? Cine era eligibil? Nu a existat o unitate de implementare la Ministerul Dezvoltarii. As putea continua la nesfirsit.

Acest program trebuie salvat. Dupa 3 ani s-au dat doar 7-8 milioane de euro in 2010 ca ajutor la inundatii si circa noua milioane pentru gazoduct (o parte din costul total). Ambele plati IN AFARA acordului initial. Traian Basescu trebuie sa-si asume raspunderea pentru intirzieri si incoerenta, sa faca o analiza a ce nu a mers si sa propuna un plan de redresare. Am idei, le-am transmis. Oamenii de la Cotroceni care se ocupa de Moldova ii spun multe prostii, sa fie mai selectiv.

Ora 11:30 Ludmila Gamurari (CRPE – Republica Moldova): Voronin cu carnetelul, la Moscova

Portalul de știri rusesc Regnum
îl citează pe Vladmir Voronin: ”Basescu vine in Moldova exact in data aniversarii vizitei lui Antonescu”. Oare de unde le scoate Voronin, o avea un carnetele cu datele cind a fost Antonescu in Basarabia? Daca e sa vinam coincidente, observ si eu ca Voronin, Dodon si Greceanii sunt la Moscova astazi…

Ora 11:50 Bianca Toma: Editorialisti din presa Republicii Moldova: Traian Basescu, cel mai iubit si cel mai hulit dintre presedinti
Agerpres:
La sosirea la reşedinţa de stat preşedintele Traian Băsescu a fost întâmpinat atât de susţinători cât şi de scandări din partea unor protestatari. La un capăt al străzii unde se află reşedinţa de stat au venit susţinători ai preşedintelui care îi scandau numele, strigau ''Unirea'' şi fluturau steagul României. La celălalt capăt al străzii câţiva protestatari scandau ''Jos unirea''.

Ora 11:55 LIVE TEXT Hotnews - declaratiile lui Traian Basescu la Chisinau: "Republica Moldova nu are alta alternativa decat cea europeana. Romania va ramane un avocat fara rezerve in ceea ce priveste drumul european al Republicii Moldova."

Ora 12:30 Cristian Ghinea: Puncte bune in conferinta de presa. Am ascultat cu creionul in mina conferinta de presa a celor doi Presedinti.

•    Noutati: Remarc termenul ferm inaintat de Traian Basescu pentru linia electrica Falciu – Gotesti: ”se va finaliza in octombrie in acest an”. E absolut nou, celelalte informatii se stiau deja, dar e bine ca se repeta pentru presa.
•    Ironia fina a Presedintelui Timofti: "Sunt unele forte care vor orientarea Republica Moldova spre Uniunea Euro-Asiatica. Eu dupa cite stiu, nu exista o asemenea uniune”. Bun asa.
•    Dosul de palma al lui Traian Basescu catre Voronin: ”Va rog sa dati inapoi filmarile de la conferintele de presa pe care le-am avut cu fostul Presedintele Voronin cind vorbeam impreuna de drumul spre Europa ale Moldovei…. Apar optiuni pe care eu nu mi le pot explica”. Corect, Voronin se invirte dupa cum adie, ca o ventuza sugatoare pe baza de vint.
•   Tot Basescu a facut un apropo despre ”ONG-uri pro-asiatice". Are dreptate, stiu de la oameni din Ministerul de Justitie de la Chisinau, care tine registrul ONG-urilor, ca in 2013 au fost inregistrate peste 20 de organizatii care isi propun sa militeze pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Euro-Asiatica. Mi se pare o precocitate extrema: atita lume se inscrie juridic sa militeze pt ceva ce urmeaza sa se infiinteze. Se ascute lupta geopolitica…

Ora 12:55 Bianca Toma: "Relatia cu România nu e perfecta" - o ironie şi o propunere constructiva si concreta vine de la Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca: “Ar fi fost firesc ca în 20 de ani, după acel Pod de Flori (peste Prut), sa fi reusit sa construim mai multe poduri pentru circulatie pietonala, rutiera, inclusiv feroviara, daca mai este necesar. Sau sa avem aceeasi cale ferata, acelasi ecartament, pentru a nu schimba de fiecare data sasiul la Ungheni si a pierde inca patru ore” (RFI)

Cristian Ghinea: Uite ca pina si Chirtoaca e nemultumit de programul 100 de milioane. Si mai propune ceva: Sa dam cite 50.000 de euro fiecarui sat din Moldova (detalii aici). Deci, daca si Chirtoaca e numultumit, el care tine cu Romania din principiu si pune la suflet, poate se trezeste Basescu ca e ceva putred cu programul asta, o lasa mai moale cu ironiile si cauta solutii. Ideea lui Chirtoaca e buna, trebuie discutata, poate fi o posibilitate. 

Intrebat de cele 100 de milioane, Basescu a repetat faza ca nu se trimite o duba cu bani cash. Da, bine, am inteles, nu suntem prosti. Dar prin transfer intre trezorerii pe proiecte, se poate? Sau orice alta forma de transfer folosita de donatori. Vedeti comentariul de mai devreme.

Ora 13:27 Bianca Toma: Spovedania pentru sprijinul basarabenilor…la final de mandat. Întrebat de Adevărul“ Moldova" ce-şi reproşează că nu a reuşit să facă în mandatele sale de preşedinte al României pentru Republica Moldova, Traian Băsescu a răspuns, amuzat, că peste un an şi jumătate când îşi va termina mandatul de preşedinte al României va reveni în Moldova unde-şi va prezenta public bilanţul activităţii sale în beneficiul basarabenilor.

Ora 13: 29 Cristian Ghinea: Faza cu bursele pentru studenţii din Republica Moldova
Traian Basescu a iesit in interviul dat Sabinei Fati cu declaratia: ”Pentru mine a fost șocant că premierul de la Chisinau, Iurie Leanca, i-a cerut  primului ministru Victor Ponta sa reduca numarul de burse pentru studentii din Republica Moldova. Răspunsul nostru, insa, nu poate fi decit ca il marim, dand o sansa acestor tineri sa invețe in Romania si apoi sa lucreze in Republica Moldova, fiindca România are niste obligatii morale fata de generatia tanara.

Europa Liberă: Solicitarea premierului moldovean ar putea avea niște explicații
Traian Băsescu: „Da, așa cum noi ne plangem ca tinerii nostri care studiaza la Londra, la Paris, in Statele Unite sau mai stiu eu pe unde, și apoi raman acolo, asa și guvernul din Republica Moldova spune: avem 5000 de burse, dar dupa ce termina scoala se intorc prea putni in Republica Moldova. Eu pot intelege abordarea premierului Leanca, din acest punct de vedere. Nu i-o inteleg, insa din punctul de vedere al europenismului pe care si-l asuma si cu atat mai putin acceptul premierului Ponta"

Parerea mea:
- Traian Basescu nu a fost elegant fata de cei doi premieri, comentind public o chestiune care nu fusese transmisa de ministerele de Externe. Asa ceva se face doar daca vrei sa le dai peste ochi cu ceva. A vrut Basescu sa faca asta cu Ponta si cu Leanca? Sau e doar puterea obisnuintei?
- Leanca a revenit azi si a transmis ca de fapt nu a cerut reducerea numarului de burse, ci promovarea unor schimburi pe termen scurt, pe model Erasmus. Inteleg ca premierul moldovean vorbeste despre burse de mobilitate pentru studentii de acolo, care sa permita un “du-te-vino” intre cele doua maluri ale Prutului. Daca asta a zis, nu e o idee proasta. De semnalat ca Basescu si Leanca spun lucruri diferite. 
- Azi, in conferinta cu Timofti, Basescu a zis ca vom creste numrul de burse la 6000. In precedenta vizita a spus ca le crestem la 5000. Problema e ca nu am ajuns la cele 5000 deja propuse. De ce? Capacitatea universitatilor romanesti si a Ministerului Educatiei de a gestiona aceste burse e mai mica decit ambitiile Presedintelui Basescu. Cititi aici o analiza completa a CRPE pe subiect.

De pilda, din cele 2580 de burse acordate in 2011 – 2012 au ramas neocupate 36%. Pariem cite vor fi efectiv acordate din cele 6000?

- Nu critic programul de burse. Dimpotriva, este un instrument important pentru Romania si o sansa pentru tinerii din Republica Moldova. Doar mi-e frica de faptul ca administratia si universitatile din Romania nu tin pasul cu vizitele Presedintelui Basescu la Chisinau, cind anunta mereu marirea lor.

Ora 14.00 Bianca Toma: A avut loc ceremonia depunerii de coroane de flori la Monumentul "Stefan cel mare si Sfant". Urmeaza dejunul oficial la Combinatul de vinuri "Cricova" - "oferit de presedintele Nicolae Timofti in onoarea presedintelui Romaniei, Traian Basescu" - mentioneaza programul oficial. O mentiune din istoria recenta, in 2005 pe vremea cand Vladimir Voronin era gazda presedintelui Romaniei,  liderul comunist promova ideea integrarii europene si ii facea cadou 11.000 de sticle de vin moldovenesc.

Ora 14.14 Cristian Ghinea: "Ce baie de mulţime a făcut! Îl pupă lumea. Cred că îi place" (VEZI GALERIE FOTO)
O multime strinsa la Chisinau pentru Traian Basescu. Singurul post care transmite este Publika din Moldova. Doar ca ei sint la sectiunea in limba... rusa. Deci, ascultam in rusa cum oameni flutura tricolorul si il aclama pe Presedintele Romaniei. Televiziunile de stiri romanesti transmit: ceva protest la CFR, ceva dezbatere despre salariile unor inspectori guvernamentali si ceva despre vreme plus unul mort din familia Becali (Kardashian family). Deci, cum se zice in rusa: Basescu, te iubim?

Ora 14.18 Ludmila Gamurari (CRPE Republica Moldova): Patriotii Moldovei nu se dau batuti
Pentru Patriotii Moldovei (ONG) decizia Judecatoriei Centru de a interzice protestele in timpul vizitiei lui Traian Basescu reprezinta un mare rateu. Cu toate acestea, tinerii „patrioti” au declarata pentru gazeta.ru ca vor manifesta impotriva presedintelui Romaniei la plecarea acestuia din tara.

Ora 14.23 Cristian Ghinea: Basescu e la Cricova. Imaginati-va 50 de kilometri de pesteri. Butoaie imense, strazi subterane cu nume de vinuri. Cind am fost acolo in 2003, s-a dat un banchet in fosta sala unde beau nomenclaturistii PCUS. Era un portret mare al lui Stefan cel Mare. Cica inainte fusesera portretele lui Stalin, Hrusciov, Brejnev... Acum ar trebui adaugate cele ale lui Barroso, van Rompuy, Angela Merkel, ma gindesc...

Ora 14:46 Bianca Toma: Dupa baia de multime de la Chisinau, vine Ponta cu un dus recede la Palatul Victoria:"Mă gândeam ce bine e să fii preşedinte, că eşti generos pe banii altora. Facem gazoductul din banii noştri, burse se dau mai multe tot din banii noştri, e aşa bine să fii generos de la alţii, păcat că Guvernul anterior nu a reuşit să facă nimic, nici să mărească numărul de vize, nici să facă gazoductul cu Moldova. Noi suntem cu treaba şi cu munca, şi prim-ministrul Leancă, şi eu", a spus Ponta astazi în şedinţa de guvern. El a cerut miniştrilor implicaţi să sprijine toate proiectele convenite cu Republica Moldova.

Ora 17:10 Radu Vrabie, prietenul nostru de la Asociatia de Politica Externa, Chisinau: Socialistii, apropiati de Dodon, spun ca cei doi presedinti au fost fluerati - Тимофти и Бэсеску освистали - (adica Timofti si Basescu, huiduiti).  Eu parca aud strigate Romania, Romania? Ce ziceti?

Context

 
Republica Moldova avea sansa sa confirme prima poveste de succes din planul Bruxelles-ului de extindere in Est, insa criza politica din primavara acestui an in urma careia premierul democrat liberal, pro-european, Vlad Filat, a demisionat, dar si presiunile si influenta Moscovei, in special in regiunea separatista Transnistria, au  complicat acest parcurs.  
 
Exista insa semnale importante (vizita presedintelui Comisiei Europene Jose Barroso si a cancelarului Angela Merkel la sfarsitul lui 2012 la Chisinau; recenta vizita a Comisarului UE pentru politica externa Catherine Ashton) care incurajeaza si confirma traiectoria europeana a Republicii Moldova. Romaniei, mai mult decat oricarui alt stat din Europa Centrala si de Est, in revine un rol cheie, de a sprijini Republica Moldova in negocierile cu Uniunea Europeana. Vezi analiza CRPE: 2013 Anul cheie pentru integrarea Republicii Moldova - Rusia strange surubul, UE trebuie sa fie alaturi de Chisinau

Vizita presedinteluiTraian Basescu incepe  cu o ceremonie oficiala la Resedinta de stat a presedintelui Republicii Moldova Nicolae Timofti . Vezi Programul integral al vizitei si intalnirilor sefului statului.

Ce stim - proiecte prin care Romania sustine Republica Moldova
 • Romania a anuntat acordarea unei finantari consistente pentru gazoductului Iasi - Ungheni la care inceperea lucrarilor de constructie sunt programate in luna august 2013;
 • Cea mai mare parte a ajutorului in cadrul programelor ODA - Asistenta pentru Dezvoltare au fost concentrate si destinate Republicii Moldova - directie prioritara. A fost acordata asistenta in domenii precum cooperarea regionala, politici anti-coruptie, anti-discriminare, concurenta, energie, agricultura, proiectul SMURD, proiectul trilateral Romania - Republica Moldova - Ucraina - confinantat de Comisia Europeana . Vezi aici detalii despre toate proiectele;
 • Procedurile de acordare a cetateniei romane locuitorilor Republicii Moldova au fost consistent simplificate;
 • Romania acorda facilitati tinerilor moldoveni (peste 5.500 de burse) care doresc sa urmeze studiile universitare in Romania oferind un numar consistent de burse dar care mai are nevoie de ajustari.

Ce trebuie clarificat: miza celor 100 de milioane de euro

Exista insa o serie de elemente, in proiectele bilaterale care au nevoie de clarificari. Unele trebuie sa se produca la nivel institutional, altele trebuie doar ajustate pentru a raspunde mai eficient unor asteptari ale cetatenilor Republicii Moldova.

Cele mai importante clarificari trebuie aduse pe proiectul celor 100 de milioane de euro: Romania - prin presedintele Traian Basescu - a promis in 2010 un ajutor nerambursabil de 100 de milioane de euro, blocat in acest moment, cu anumite asteptari si frustrari de ambele parti.

Este nevoie in primul rand de o lista clara de proiecte pentru Republica Moldova. Implicarea in etapele II si III - continuare a gazoductului Iasi - Ungheni - este de asemenea de dorit de catre oficiali moldoveni. De asemenea, in zona colaborarii interinstitutionale Romania - Republica Moldova trebuie stabilite anumite atributii la fel cum este nevoie de clarificari legate de soarta ICR Chisinau.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17514 vizualizari

 • -58 (62 voturi)    
  hehe (Miercuri, 17 iulie 2013, 10:38)

  Mazeta [utilizator]

  Prietenul lui Patrușev s-a dus în turneu electoral pentru EBA, care nu are unde să candideze la românii cei nerecunoscători. Păi e bine, domnu prezident?
  • +27 (31 voturi)    
   .... (Miercuri, 17 iulie 2013, 15:59)

   un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ai ramas fara argumente... dar nu conteaza. tu esti platit la postare.
   ce o sa te faci cu cariera ta cand basescu isi termina mandatul?
  • +23 (23 voturi)    
   :) (Miercuri, 17 iulie 2013, 16:19)

   Buonarroti [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Bai Mazeta, dar sa nu ai tu macar un vot pozitiv mah?! Cum e posibil? :)
   • +7 (7 voturi)    
    Tinutul Secuiesc = Uniunea Euro-Asiatica (Joi, 18 iulie 2013, 8:56)

    pedepsitorul [utilizator] i-a raspuns lui Buonarroti

    Ce au in comun aceste doua entitati ?

    -Simplu, amandoua sunt inventii!

    Istoria nu mai trebuie asteptata, ea se confectioneaza anticipat si devine efectul unor interese iar sub aceata forma Constitutiile si sangele varsat pentru un stat nu mai au nici-o valoare !

    Apoi aplicam metoda pasilor mici, la care mai adaugam si manipularea maselor piscam pitin cu armata eliberatoare, mai strangem putin din vana de gaze sau din taxele de tranzit si uite asa visul bolnav devine realitate!

    Acum imi este clar ca Euro-Asiatica este un Copy-Paste dupa Tinutul Fantastic Secuiesc!
   • -3 (3 voturi)    
    Uite ca i-am dat eu unul (Joi, 18 iulie 2013, 13:19)

    dbdb [utilizator] i-a raspuns lui Buonarroti

    ...
 • +42 (42 voturi)    
  Normal ca nu convine Comunistilor! (Miercuri, 17 iulie 2013, 10:51)

  pedepsitorul [utilizator]

  Comunistii fac scandal, doar nu vreti sa-si slabeasca puterea in fata poporului :

  Cum sa vina UE peste civilizatia moldovana?

  -Nu e nevoie de Stat de Drept in Moldova
  -Nu e nevoie de investitii si infrastructura
  -Nu au nevoie moldovenii de concedii la Paris
  -Nu e nevoie de Democratie

  Comunistii trebuie sa ii tina cu capul in pamant, sa-i lase sa se manance intre ei pt cel mai mic confort social... si daca fac figuri moldovenii, comunistii mai dau cate un sat in stapanire Armatei'' transnistrene!

  Moldovenilor treziti-va, sunteti folositi ca niste sclavi iar comunistii nu vor dori sa evolutati NICIODATA!

  Alegeti Europa ca tocmai Comunismul Asiatic v-a adus la saracia de acum!
  • +41 (43 voturi)    
   sa mai adaugam ca (Miercuri, 17 iulie 2013, 11:25)

   Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui pedepsitorul

   mai bine "pion american" precum a fost RFG, Japonia, Korea de Sud care acum sunt tari extrem de bogate (cu un PIB/cap locuitor printre cele mai mari din lume) si care OFERA O VIATA DECENTA SI IMBELSUGATA !

   decat "pion rusesc" precum Bielorusia, Siria, Serbia care o duc prost in saracie.

   Pana si Georgia "pionul american" care este in picior de razboi cu Rusia, cu tot efortul o duce mult mai bine decat Rep. Moldova !!!!!!!


   dar daca est-moldovenii sunt idioti, ce poti sa le faci. Nimic.
   • +14 (18 voturi)    
    est -moldoveni........... (Miercuri, 17 iulie 2013, 12:41)

    oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

    probabil ca te referi la .....rusii si ucrainienii din transnistria....altfeli, te auto jignesti,cand spui unui frate,vb de ocara.
    • +5 (15 voturi)    
     dle xxxxxxxxxxxxxxxxx (Miercuri, 17 iulie 2013, 13:19)

     Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui oxxxxxyyyyya

     spun est-moldoveni pentru ca mai sunt si vest-moldovenii din Romania !

     Sa nu uitam ca tocmai URSS si RSR prin Ceausescu in special, nu aveau voie sa prezinte REALITATEA CRUDA ca in momentul cand vorbim de Moldova din Romania vorbim de fapt de MOLDOVA DE VEST si cand vorbim despre Moldova din Rep.Moldova vorbim de fapt despre MOLDOVA DE EST !

     Pana si osetienii care sunt in Federatia Rusa si in Cecenia stiu ca exista Osetia de Nord si Osetia de SUd !!!

     Ei isi respecta istoria si ideea de a nu fi denumita doar jumatate de regiune ca fiind invariabil "Osetia" asa cum idiotii de romani accepta invariabil cuvantul de "Moldova" !

     Daca ne-am respecta ca natiune am spune mereu numai Moldova de Vest si vest-moldoveni pentru cei din Romania si Moldova de Est si est-moldoveni pentru cei din Rep.Moldova !

     Dar nu ne intereseaza si o lasam asa intr-o mocirla care convine KGB (generatoarea ideii de "nationalitate si limba moldoveneasca")

     Daca am respecta acest lucru ar intelege imediat orice est-moldovean ca ideea KGB este doar o minciuna, si este la mintea cucosului sa inteleaga asta, dar asa... nu ne respectam noi, cine vrei sa ne respecte ?
     • +4 (8 voturi)    
      n-ai inteles.... (Miercuri, 17 iulie 2013, 14:58)

      oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

      nu e vb. de est / vest moldoveni..,ci de cuvintul de insulta pe care il utilizezi...pa
  • -15 (19 voturi)    
   sa fi sanatos... (Miercuri, 17 iulie 2013, 14:52)

   father nicky [utilizator] i-a raspuns lui pedepsitorul

   ..."pedepsitorule", romanii de peste Prut le au pe tote cele insirate de tine si mai au in fata si un "exemplu" de cum sa ASA NU TREBUIE FACUT!
   ROMANIA nu este un stat de drept dupa 24 de ani de post-comunism;
   ROMANIA nu a reusit in 24 de ani de post-comunism sa faca si/sau sa atraga investitii semnificative in infrastuctura: "ROMANIA NU ARE NEVOIE DE AUTOSTRAZI!" a spus un "clasic" in viata! In timp ce in Europa occidentala trenurile circula si cu 400km/ore, in ROMANIA circula cu fantastica viteza de 40km/ora din cauza infrasturii invechite si talharite;
   - cei mai multi romani care isi fac "concediile" la Paris sunt de etine rroma(a spus-o recent si primul ministru francez)! Romanii de peste Prut au trecut de mult de Paris si au trecut si Atlanticul!
   - ROMANII de pe ambele maluri ale Prutului au auzit si au invatat o multime de lucruri despre DEMOCRATIE! Din pacate nici ei si nici noi nu stim ce este cu adevarat DEMOCRATIA, care a fost si a ramas un ideal si un deziderat pentru un viitor incert!
   SI ULTIMA:
   NU TOTI locuitorii Republicii Moldova de alte etnie de cat cea romana sunt comunisti, dimpotriva, iar optiunile lor politice nu sunt determinante de opozitia pe care o fac la ipotetica unire a Republicii Moldova cu Romania! La o cercetare mai atenta ve-ti descoperii ca multi romani, mai ales de varsta a treia, care sunt impotriva unirii, motivandu-si pozitia astfel: "In iunie 1940, autoritatile si armata romana s-au retras ca niste lasi si ne-au abandonat in mana rusilor, fara sa ne apere, iar rusii ne-au deportat in lagarele mortii de la Cercul Polar, din Siberia si Dombas, de unde putini s-au intors! Sa ne unim cu Romania si la o adica sa ne abandoneze iarasi, MAI BINE NU! " Asta-i realitatea! Politicienii romani isi aduc aminte de Basarabia doar in preajma campaniilor electorale, cand fac tot felul de promisiuni, dupa care "ii uita" pe basarabeni!
   • +6 (6 voturi)    
    Vrajeli... (Joi, 18 iulie 2013, 6:44)

    liviu.n [utilizator] i-a raspuns lui father nicky

    Un minus si de la mine, stilul dumitale de dezinformare si instigare este prafuit. Incet, incet va epuizati toate resursele...
  • +5 (5 voturi)    
   eu credeam ca zici ceva de Unire (Joi, 18 iulie 2013, 0:21)

   tanase_v [utilizator] i-a raspuns lui pedepsitorul

   eu credeam ca zici ceva de Unire

   dar nimic....


   te-ai dat de gol singur...urmas de bolsevici
   • +3 (3 voturi)    
    Inainte de unire !! (Joi, 18 iulie 2013, 11:57)

    pedepsitorul [utilizator] i-a raspuns lui tanase_v

    Inainte de unirea Basarabiei (cu cine va vrea ea) trebuie sa respectam INDEPENDENTA acestui stat! Alfel care e diferenta dintre anexarea sovietica si una romaneasca presupusa?

    Sa nu uitam ca cetatenii trebuie sa decida, acei cetateni care ies in strada si lupta cu represiunea guvernantilor, aceia care au luptat pentru Transnistria, a ceia a caror bunei au murit in Istorie pentru adevarul romanesc!

    Sigur ca apartenenta istorica este cea romaneasca, dar este mai importanta apartenenta europeana !

    Iar impreuna in Europa este maximul posibil pentru bunastarea fratilor de peste Prut!

    Administrativ este complicat, cum pot fuziona doua state?...doua guverne?... la care mai adaugam si relatiile externe opuse ca influenta!

    PS:Sa nu uitam ca pt a intra in UE, Moldova trebuie sa-si rezolve complet problemele teritoriale!!!
 • -24 (36 voturi)    
  Mai incet cu unirea (Miercuri, 17 iulie 2013, 11:21)

  UpNext [utilizator]

  1. Nu sunt interesat sa primesc 1,25 milioane ucrainieni, rusi, gagauzi etc. in Romania; 2. daca RM se uneste cu Romania, Transilvania/Banatul isi cer imediat autonomia extinsa, eventual independenta; 3. costurile "unirii" sunt exorbitante si oricum devalizante prin coruptia amplificata cu integrarea RM; 4. avem conflict interetnice majore si continue, alimentate din exterior; cele doua biserici "ortodoxe" intra in conflict; 5. UE nu recunoaste unirea si ne invita afara; 6. vom deveni cea mai detestata tara din Europa si evitata de orice investitori; 7. economiile foarte slabe ale celor doua tari sarace vor crea o sinergie negativa prin lupta feroce de interese politice, rezultand colaps economic definitiv. Mai sunt vreo 10000 de argumente contra "unirii". Pro-unire: neam, graiul sangelui, tara-muma, credinta stramoseasca, porunca vremii, Stefan cel Mare si Sfant, Maresalul, glia sfanta.........
  • +29 (35 voturi)    
   Tovarase, fii realist si lasa propaganda (Miercuri, 17 iulie 2013, 12:08)

   v_sile [utilizator] i-a raspuns lui UpNext

   Nu se pune problema unirii Romaniei cu Moldova in viitorul apropriat (5-10 ani). Cei care cugeta stiu asta.

   Acum se pune problema doar cum reuseste Romania sa ajute Moldova pentru integrarea in UE. Primul pas: acceptarea Moldovei in toamna in spatial comun economic UE, la Vilnius.

   Moldova se ve deschide economic extraordinar dupa adevarea la acest spatiu: vezi cum merg exporturile Romaniei catre UE astazi. Piata bogata, puternica si, mai ales, predictibila. Nu ca piata rusa, impredictibila si plina de mafioti, legata dramatic de puterea politica (daca se supara Putin blocheaza importurile de vin din Moldova, ca gaseste el otravuri in ele, s-a intamplat asta)

   Lucrurile nu vor putea curge decat intr-o directie dupa aia: acceptarea Moldovei in UE dupa 5-10 ani, dupa ce vor fi inregistrate progresele necesare.

   Unirea Moldovei cu Romania va urma dupa aceia (la 10-15-20 de ani) Si nici macar nu o sa mai para dureroas, o sa para un pas normal si firesc intre doua tari membre ale UE, tari care au limba, istorie, traditii si religie majoritara comune.

   Dumneata stii mai bine ce te doare de o dai cu propaganda: fapul ca acceptarea Moldovei in spatial commercial al UE rupe Moldova de "maica" Rusia. Asa ca o dai cu unirea si cu cat te costa ea pe tine.

   Nu-I asa, tavarisch exocet?.
   • -24 (24 voturi)    
    Mamă, ce tare ești, da nu prea... (Miercuri, 17 iulie 2013, 18:04)

    Krokodilul Chichiricios [utilizator] i-a raspuns lui v_sile

    Dacă am reuși să ne ajutăm pe noi să ne meargă mai bine- ar fi perfect. Dar președintele nostru NU POATE- deci cred că mai degrabă ajută niște câini de pripas decât poporul român. Sigur, să îi cărăm pe moldoveni pe spinare până în UE- după care- vezi exemplul de la Druc până la Roșca- să ne spună ”Dasvidanie”. Oare a fost dl.Roșca comunist ? Sau orice președinte român e ținut de fraier cu ”patrioții moldoveni” până ce marcă banul ?
    • +7 (7 voturi)    
     Si dumneata, (Joi, 18 iulie 2013, 6:47)

     liviu.n [utilizator] i-a raspuns lui Krokodilul Chichiricios

     tot un tovaras...Unirea va veni de la sine in cadrul UE, o sa crapati toti rusofilii de ciuda, harasho? Tineretul nici sa n-auda de directia Rasarit...
  • +27 (29 voturi)    
   tzi-au dat drumu' din lantz....... (Miercuri, 17 iulie 2013, 12:46)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui UpNext

   catel rusesc.......de unde stii , mai lichea kghebista, ce vor face alte tinuturi romanesti, esti pregatit sa bagi fitile?
  • +21 (21 voturi)    
   prietene (Miercuri, 17 iulie 2013, 13:21)

   un dac [utilizator] i-a raspuns lui UpNext

   tu recitesti ce scrii inainte sa apesi butonul "trimite"?

   argumentele pro unire scrise de tine sunt mai puternice decat cele impotriva unirii. Acestea din urma au legatura doar cu vremelnicia (e drept ca de cateva sute de ani) a unor corupti care conduc aceste meleaguri. Limba este, insa, mai veche.

   Cat despre cererea de autonomie a Banatului (care-i fruncea, se stie) daca intra moldovenii peste ei, mai lasa-ne, ca deja ma plictiseste subiectul.
   Timisoara nu e oare in Banat? Ca am terminat scoala generala de mult si nu mai tin minte...
   Tiganii care au furat cu acordul lui Ciuhandu toate cladirile de patrimoniu nu locuiesc ei in Banat? Cu ce sunt mai breji decat tiganii din alte regiuni? Sau banatenii care l-au votat pe Ciuhandu?
   Hai ca ma plictisesti, cum spuneam.
  • +16 (16 voturi)    
   ce vorbesti, domle (Miercuri, 17 iulie 2013, 13:47)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui UpNext

   pai dragnea, in harta sa secreta, de regionalizare, are noua regiuni.
   ghici !
  • +24 (24 voturi)    
   Tavarase exocet...aberezi!!! (Miercuri, 17 iulie 2013, 13:55)

   cipoc [utilizator] i-a raspuns lui UpNext

   1. Asa cum am mai scris si in alt comentariu, mai bine 1,25 mil de rusi si ucrainieni decat sa...fiu invadat de tigani, ...din interior
   2. De unde ai scos tu aberatia asta cu autonomia extinsa a Banatului si Transilvaniei??? Probabil ca fiind din Oltenia de pe undeva (probabil Gorj, Olt sau ...Caracal) te gandesti ca hop top se rupe tara! Pai fara Transilvania si Banat eram o tara de...olteni... si ne calcam toti in picioare pentru un mic si jumatate de bere la concertul antenei 3 pentru cei 8 ani de neocomunism expus pe sticla!!! Mai bine spune ceva despre regionalizarea lui Dragnea daca tot e consatean cu tine...
   3. Spune-ne si noua care crezi tu ca sunt costurile "Unirii" ca tare mai suntem curiosi! Poate nu-i mai dam Behtelului si mamei lui Sova penalitati de 32 mil de euro si UNIM Basarabia cu Tara Mama!
   4. Asta e maxima! Daca si tu esti de accord cu constitutia cacareasca ( adica cea a lui cacarau - antonescu) in care recunoastrea "bor-ului" este ceva obligatoriu, atunci inteleg de unde frustrarea asta cu " conflictul intre cele 2 biserici"
   5. UE nu trebuie sa recunoasca UNIREA! Odata ce Republica Moldova este stat membru al UE este problema noastra daca devenim o tara unita, un teritoriu mai mare si mai puternic.
   6. Vom deveni o tara INTREAGA, " cautata" de mult mai multi investitori intrucat poate nu sti dar prin Republica Moldova se face tare mult vin bun, sunt enorm de multe terenuri agricole care asteapta sa fie " exploatate" ( agricol) iar forta de munca...,desi este un factor negativ pentru noi ca neam,... va fi tare ieftina, asa ca teoria ta e departe tare..
   7. Economiile celor doua tari sarace si etc... Care economii? Ti se pare tie ca Romania are in momentul asta economie?Visezi tavarase! Poate vom avea economie daca vom reusii sa scapam de neocomunistii astia pe care voi cei din Oltenia ii votati cu atata patima! Asa ca tavarase "exocent" ..UNIREA cu Basarabia este mult mai mult decat "ironiile" alea ale tale de la final. INSEAMNA SA FI INTREG!!!
   • +9 (15 voturi)    
    Frate, mai usor cu oltenii (Miercuri, 17 iulie 2013, 14:19)

    v_sile [utilizator] i-a raspuns lui cipoc

    Au ei bubele lor in cap, dar niciodata nu au militat pentru spargerea tarii sau impotriva unirii. Din contra, oltenii sunt printer cei mai nationalisti. Domnul de mai sus pare sa fie localizat undeva mai la est de Oltenia, mult mai la est. Nord-est de fapt.

    Si uite, cel mai cunoscut tablou despre unirea mica se numeste.. Hora Unirii la Craiova.

    Luat de pe http://www.europeana.eu.

    "Lucrarea redă un moment istoric important, la care Theodor Aman a fost martor, aflându-se la Craiova la 9 octombrie 1857, dată la care are loc prima dată hora unirii."
   • +15 (15 voturi)    
    ciudat (Miercuri, 17 iulie 2013, 15:47)

    un dac [utilizator] i-a raspuns lui cipoc

    sa vorbesti despre unirea cu moldovenii in acelasi paragraf cu ineptiile despre olteni.
    hai sa incercam sa terminam cu cliseele despre regiuni.
  • +5 (5 voturi)    
   intrebare (Joi, 18 iulie 2013, 0:26)

   Vlad-I [utilizator] i-a raspuns lui UpNext

   Dar, ce domnule, ti se pare ca a fi ucrainian sau rus este ceva injositor ? sunt cumva martieni ?

   curios este ca un parlit regionalist ca tine refuza moldova iar Rusia si Europa vor s-o castige fiecare de partea sa.

   Ro. castga daca are un aliat la frontiera de nord , iar daca se face unirea, castiga greutate politica , economica si militara.

   Dupa mintea ta germania nu trebuia niciodata se se uneasca, ca vezi , doamne sunt anumite costuri, sute de tari in istoria lor au alipit teriotoriu care nu mereu a fost la acelasi nivel ecomic cu ele.

   Uite , ofera tu unei tari vecine o parte din teritoriu sa vedem daca-l refuza.

   Nu se refuza un teriotriu, niciodata, daca o casa cu o curte valoreaza X, imagineaza-ti cat costa o insula sau o tara de mii de km patrati !
   • +1 (1 vot)    
    nu domle (Joi, 18 iulie 2013, 7:23)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

    ucrainecii si rusii sunt numa' buni.
    iote la zgrebenciuk, la judecatoarea mona, vlasov, cacarov, s'au integrat foarte bine in ro.:))
  • +3 (3 voturi)    
   raspunsuri (Joi, 18 iulie 2013, 10:54)

   un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui UpNext

   1. stai calm. Tu ca idivid nu primesti nimic. nici bun nici rau dintr-o astel de actiune politica. Absolut NIMIC! Firma la care lucrezi tu ( daca lucrei in sector privat -presupun-) nu o sa fie afectata cu absolut nimic.
   2. Tu chiar crezi ca in UNIUNEA Euroeana o sa se ceara independete si separatisme. Astea sunt aberatii.
   3. Costurile Unirii.... care costuri? Ce te costa pe tine? Daca esti baiat destept te gadesti ca ai ocazia sa cumperi vinuri de acolo si sa le vinzi mai la sud de exemplu...ca dispare granita...(e doar o idee... )
   4. Biserici ortodoxe in conflict? Amice...nu mai suntem in evul mediu. Marea schisma a avut lo acum un mileniu in urma... In cadrul UE sunt si state ortodoxe si Papa doarme foarte bine. Inca nu a chemat la cruciada....
   5. "UE nu recunoaste ......ne invita afara" . Speculatii aberante. UE are nevoie sa isi extinda granitele cu atat mai mult sa le pastreze. Nu au dat afara state care au creat mult mai mari probleme. UE nu e club select in care esti dat afara dupa toate.
   6. Investitorii o sa aibe interes. Moldova asteapta multi investitori....dar nu sunt bani. Dupa aderarea la UE.... o loc de investitii. Daca ai lucra in domeniu privat t-ai da seama cat de multe oportunitati ar fi intr-un teritoriu virgin de capitalism.
   7. "Economii slabe... creaza sinergii" ... vezi ca nici tu nu stii ce spui doar folosesti cuvinte pompase. Vezi ca aici nu e ca la antene. Daca te chinui sa vorbesti elevat nu tine loc de argment.
   Lupta atroce intre politicieni avem mereu.... demiteri....dizolvari de parlament... scandaluri... reaceri de constitutii si refernumuri.
   Alte tari din UE au si proteste violente....si tot le e bine.

   Nu ai argumente dar ai convingeri. Asta spune totul despre tine :)
 • -16 (22 voturi)    
  Mi-a placut remarca din titlu, ... (Miercuri, 17 iulie 2013, 13:49)

  finutza [utilizator]

  ... cu dosul de palma pentru Voronin. Hmmm, unde am mai auzit eu de ceva asemanator, tot un dos de palma? Se pare ca e un obicei, vad...
  • +14 (14 voturi)    
   Se putea? (Miercuri, 17 iulie 2013, 19:50)

   CarmenO [utilizator] i-a raspuns lui finutza

   Sa nu apari si tu, cu comentariile "finutz" rautacioase???

   Chestia cu dosul de palma e o metafora. Oare stii ce e aia? Sau tu nu simpti decat dosurile de palma pe care le primesti daca nu postezi bine?
  • +2 (2 voturi)    
   ar fi bine (Joi, 18 iulie 2013, 7:17)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui finutza

   sa fie un obicei, ca e multi care necesita.
   nu numai voronin.
   cred ca si lui pubertu' dottore ii mai trebuie cate'o smetie, mai ales peste gura aia cu care mananca rahat.
 • -13 (19 voturi)    
  Avântul prăbușirea... (Miercuri, 17 iulie 2013, 18:00)

  Krokodilul Chichiricios [utilizator]

  Ca om care a avut ocazia să se ocupe cu ceva proiecte ”de ajutor” pentru Republica Moldova, olecuță de prin 1993- pot să spun deschis și prietenește că pe moldoveni îi doare olecuță în tur de România. Fraier ar trebui să fi să nu ceri bănuți care nu se vor întoace niciodată la România- ne amintim că înainte de super-darnicul Băsescu, când rămăsese Moldova iar cu mâna-n chiloți că nu mai avea energie electrică, gaze sau nu mai știu eu ce- parcă Radu Vasile le-a bătut un pic obrazul- la vremea respectivă aveau vreo 600 de milioane de coco de dat înapoi fraților mai mari. Și acuma s-au făcut peste 1 miliard și n-au absolut nici un fel de intenție- nici măcar să ne dea în cont ceva vinării- cum s-a sugerat la vremea respectivă.
  Când vine vorba despre unire- chiar marii ”patrioți” gen dl.Roșca- spun că mai trebuie să treacă vreo 10 generații care să facă uitată cizma jandarmului român- ce-o înțelege ei prin asta. A, și că s-au unit ca fraierii cu țara prin 1918 după care țara a trimis doar pe cei din Vechiul Regat să guverneze Moldova- mai rău ca pe o colonie. Să n-avem vorbe, spun și eu ce știu sau ce am auzit. Și mai trece o generație, un Druc pleacă și vine un Leancă, și fraierii de români marcă banul pentru un complex de vinovăție imposibil- iar în cazul dlui.Băsescu din răutate față de propriul popor. Ce-i drept, băile de mulțime în Românika nu cred că mai sunt posibile- decât dacă vor să-i facă statuie de viu, cu niște beton de chelie...
  • +5 (5 voturi)    
   Rosca (Joi, 18 iulie 2013, 9:17)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui Krokodilul Chichiricios

   Rosca nu mai este patriot de mult. Rosca este un tradator filocomunist, unealta FSB-ista.
  • +1 (1 vot)    
   .... (Joi, 18 iulie 2013, 11:01)

   un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui Krokodilul Chichiricios

   daca arunc o privire prin toate postarile tale....
   deduc ca esti foarte motivat.
   Plata se face in ruble si suporti fluxul valutar sau ai negoiat in EURO?
 • -7 (9 voturi)    
  De unde civilizatie... (Miercuri, 17 iulie 2013, 19:09)

  UpNext [utilizator]

  ....demnitate, onoare si calitate umana cand
  @cipoc/un dac/xxxxxxxxxx se exprima pe net in halul acesta! Daca acesti sfertodocti psihopati nu reusesc sa spuna ceva decat injurand si insultand, cred ei ca vor fi priviti altfel decat cu infinita mila? Apropo, SUNT ARDELEAN si-mi iubesc cu adevarat tara. Repet, o Republica Modova etern independenta si demna este mai mult decat onoranta pentru ea insasi si comunitatea internationala. Respect Romania!
  • +7 (7 voturi)    
   nu prea inteleg (Joi, 18 iulie 2013, 1:36)

   un dac [utilizator] i-a raspuns lui UpNext

   1. de ce crezi tu ca eu sunt "sfertodoct psihopat".
   2. unde, cand, pe cine am injurat sau insultat referitor la acest articol?

   Nu inteleg de ce scrii ardelean cu majuscule.
   Scrie si sfertodoct sau psihopat tot cu majuscule, ca sa fie dosarul complet pentru psihiatru.

   Tine minte de la mine ceva simplu, ca pare ca mai complicat nu intelegi, scuza-ma ca de data asta poate te jignesc: ISTORIA NU SE FACE PENTRU STOMACUL TAU!
   Diatribele tale despre problemele etnice, financiare sau de autonomie a Transilvaniei nu au nicio legatura cu unirea.
   Personal cred ca ultimul tren a fost pierdut de iliescu in gara, iar urmatorul face parte din lotul privatizat de fenechiu.
   Pentru tine, pentru gagauzii de care te temi, pentru maghiarii din tara care stau cu fundul in doua luntrii, pentru romanii care nu mai au chef sa lupte impotriva sistemului corupt din tara, pentru tiganii care ne fac de ras in Europa, pentru rusii care s-ar simti prost printre romani dupa Unire etc, ei bine, pentru toti astia, exista PASAPORT.
   Vorba moldoveanului, haidi pa!
  • 0 (0 voturi)    
   te-am mirosit... (Joi, 18 iulie 2013, 19:57)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui UpNext

   din ce tagma faci parte.........pt. asta meriti din start numai injurii.........rahatule.

   p.s. nu dau 2 bani pe declaratiile tale patriotarde...mai e un corelegionar ca tine-antitot-probabil ca participati la aceleasi sedinte de instruire antinationale.
 • +12 (12 voturi)    
  Moldova in UE (Miercuri, 17 iulie 2013, 20:48)

  Trojan.H [utilizator]

  Sa crape sobolanii de oftica!
  • +5 (5 voturi)    
   Mai ales porcii. (Joi, 18 iulie 2013, 9:19)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui Trojan.H

   Sa crape! :)
 • +2 (2 voturi)    
  Declaratii pompoase, dar poduri pe cand? (Joi, 18 iulie 2013, 10:14)

  benicio [utilizator]

  De la Carol al 2-lea incoace, toti conducatorii romani sunt neintrecuti in declaratii pompoase si patriotarde. Suntem foarte buni la batut pieptul cu patriotism si emfaza, la facut promisiuni, la aluzii despre unire si, mai nou, la ironii. Dar cand vom face ceva concret pentru romanii de peste Prut? De exemplu, podurile. Se vorbeste de ani de zile de necesitatea de a se construi (de fapt reconstrui, ca in interbelic erau cateva zeci) poduri peste Prut. Dar cand veti incepe lucrarile, domnilor politicieni, de dincoace si de dincolo de Prut?
 • -1 (1 vot)    
  romanii de la este si vest de prut... (Joi, 18 iulie 2013, 14:32)

  father nicky [utilizator]

  ...spun lucruri trasnite! Comentariile de pe acest site dovedesc o crasa incultura istorica, geopolitica si nu numai! Chiar si raspunsurile in doi peri ale presedintelui sunt ignorate: "Unei tinere care l-a intrebat despre unire: Cereti-o si o vom face!"
  Presedintele stie foarte bine ca o reunificare este imposibila in prezent si in viitorul previzibil! Toate documentele si tratatele semnate de Romania la acceptarea ei in NATO si UE consemneaza faptul ca Romania recunoaste si respecta granitele statelor cu care se invecineaza si nu are vreun confict sau/si pretentie teritoriala ! E clar pana aici!
  Si mai sunt doua importante momente istorice, care nu pot fi ignorate:
  - in urna celor doua ultimatumuri ale URSS din 26 si 28 iunie 1940, autoritatile statului roman au dispus retragerea administraţiei româneşti din Basarabia şi cedarea acestui teritoriu trupelor sovietice şi agenţilor NKVD la 28 iunie 1940. Armata romana a abandonat si s-a retras din Basarabia, fara sa traga un singur cartus impotriva invadatorilor sovietici!
  - România a fost primul stat care a recunoscut independenţa Republicii Moldova, la numai câteva ore după proclamarea independenţei noului stat (27 august 1991).
  Va las pe domniile voaste sa judecati si sa apreciati cum stau cu adevarat lucrurile si ce sanse reale exista(sau nu) pentru reintregirea Romaniai!!
  • 0 (0 voturi)    
   daca taceai........ (Joi, 18 iulie 2013, 20:04)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui father nicky

   filozof ramaneai...........un singur lucru retine...vremurile se schimba, la fel si politicile geo-strategice...

   p. s. daca pricepi, bine, daca nu, taci si numai comenta.....
   • 0 (0 voturi)    
    DACA ESTI IN STARE SA SPUI... (Vineri, 19 iulie 2013, 2:37)

    father nicky [utilizator] i-a raspuns lui oxxxxxyyyyya

    ...ceva cu subiect si predicat despre problema aflata in discutie, atunci sunt gata sa citesc si eventual sa-ti dau dreptate! Deocamdata nu ai spus nimic argumentat, doar platitudini de genul" "vremurile se schimba, la fel si politicile geo-strategice"! Adica nimic! De fapt in toate postarile tale nu spui nimic, doar il atatci pe unul si pe altul aruncand vorbele ca pe niste bolovani! Nu cunosti nimic din istoria mai veche sau mai recenta a Moldovei, nu sti nimic despre istoria relatiilor politice, diplomatice si militare dintre Rusia si Romania de dinainte de instaurarea bolsevismului in Rusia si comunismului in Romania! Nu sti nimic despre politica tarilor rusi, incepand cu Petru I Romanov si impactul ei asupra evolutiei Tarilor Romane! Sunt sigur ca nu sti nimic despre "geostategie", ce inseamna, cine o face si cu ce scop! Pune mana pe carte sau macar urmeaza sfatul domnului Presedinte Basescu: intra pe GOOGLE si afla de acolo tot ceea ce vrei sa sti!
    Dupa ce o sa fii in stare sa compui o lucrare de 2000 de cuvinte despre un subiect oarecare, chiar si despre unirea Republicii Moldova cu Romania, argumentata si logica, atunci mai discutam! Deocamdata ai picat BAC-ul la Istoria Romanilor! Te-astept in sesiunea urmatoare! Spor la invatat!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by