Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a solicitat vineri conducerii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti clarificari "cu privire la aspectele prezentate in spatiul public ca fiind contradictorii in cauza privind fraudarea examenului de bacalaureat la Liceul Teoretic 'Dimitrie Bolintineanu'", se arata intr-un comunicat trasmis de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ).

PICCJ informeaza ca, referitor la modalitatea de efectuare a unor acte de urmarire penala, nu se pot efectua in acest moment verificari pentru ca "un astfel de demers ar putea reprezenta o imixtiune in activitatea procurorilor, de natura a afecta independenta acestora".

"Numai dupa adoptarea unei solutii poate fi analizata oportunitatea efectuarii unei verificari, prin procurori anume desemnati, cu privire la eventuale incalcari ale normelor procedurale sau a sesizarii Inspectiei Judiciare", se arata in comunicatul de presa.

Victor Ponta a declarat vineri ca nu exista mandate de aducere pentru cei 100 de elevi ce urmau sa fie audiati in aceeasi zi, catalogand actiunea procurorilor drept una caracteristica perioadei comuniste: "Ce e asta, luam copii cu atuobuze, suntem iarasi pe vremea lui Morar, pe vremea comunistilor, cu luat oameni?". Totodata Ponta a afirmat, intrebat ce va face in legatura cu audierile a 100 de absolventi de la Liceul Bolintineanu in scandalul privind suspiciuni de fraude inregistrate la examenul de bacalaureat, ca o sa vorbeasca cu ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, urmand ca acesta sa discute, la randul sau, cu procurorul general Tiberiu Nitu.

La scurt timp dupa ce premierul Victor Ponta a criticat public actiunea procurorilor de aducere la audieri a elevilor de la Liceul Bolintineanu, politia a anuntat ca procurorul de caz a renuntat la audierea tinerilor in cursul zilei de vineri, urmand a fi citati la inceputul saptamanii viitoare.

100 de elevi ai Liceului Dimitrie Bolintineanu din Bucuresti urmau sa fie audiati, vineri, la sediul Politiei Capitalei, in scandalul privind suspiciuni de fraude inregistrate la examenul de bacalaureat. Cei 100 de elevi si parintii acestora trebuiau dusi la audieri dupa ultima proba a bacalaureatului.

Purtator de cuvant al Politiei Capitalei, Alexandru Niculae, declarase vineri dimineata, intr-o conferinta de presa organizata in curtea liceului, ca politistii au venit pentru a pune in aplicare aproximativ o suta de mandate de aducere pe numele mai multor elevi, care urmeaza a fi audiati la sediul DGA din Soseaua Oltenitiei sau la sediul Politiei din Calea Victoriei. El a sustinut ca sunte puse in aplicare "mandate emise de catre instanta de judecata". Ulterior, Alexandru Niculae a rectificat informatia potrivit carora mandatele de aducere au fost emise de instanta de judecata, precizand ca a fost vorba de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti.